Je bekijkt nu Publicaties over neurofeedback: Actueel onderzoek

Publicaties over neurofeedback: Actueel onderzoek

Neurofeedback wint steeds meer aan populariteit voor gebruik in de gezondheidszorg. In de eerste 5 maanden van 2021 alleen al verschenen 123 wetenschappelijke artikelen. Deze studies tonen aan dat neurofeedback veelbelovend is voor verschillende aandoeningen.

Ze helpen bijvoorbeeld bij chronische pijn en depressie. Dit artikel bespreekt de recente publicaties over neurofeedback onderzoek. Ook komen neurofeedback therapie en hersengolf training aan bod.

Belangrijkste inzichten

  • Neurofeedback wordt steeds vaker ingezet voor de behandeling van aandoeningen als ADHD, angst, depressie en chronische pijn.
  • Recente studies tonen aan dat neurofeedback effectief is op de lange termijn en soms zelfs beter presteert dan medicatie.
  • Onderzoekers bestuderen hoe zelfregulatie en cognitieve training via neurofeedback kunnen bijdragen aan het reguleren van breinactiviteit.
  • Neurofeedback wordt steeds populairder als aandachtstraining en behandeling voor verschillende psychische en neurologische aandoeningen.
  • Toonaangevende onderzoekscentra zoals Radboudumc verdiepen zich in de toepassing van neurofeedback bij neuropsychiatrische stoornissen.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback helpt mensen hun hersenen te leren controleren. Het is een therapie zonder operaties. Net als bij een spelletje, leren patiënten hun hersengolven te veranderen.

De werking van neurofeedback

De behandeling focust op het sterker maken van gezonde hersenen en zwakker van de slechte. Dit helpt bij het verminderen van klachten. SCP-golven zien we bij slaap, terwijl bètagolven wijzen op concentratie. Door deze activiteiten te beïnvloeden, leren mensen hun denken beter te leiden.

Neurofeedback is net als dieren die leren. Als onze hersenen de goede golven laten zien, krijgen we een beloning. Dit traint ons brein.

Neurofeedback werkt goed bij ADHD, depressie, epilepsie, angststoornissen, verslaving en chronische pijn. Vooral bij ADHD zijn de resultaten goed. Maar, het helpt ook bij het verbeteren van prestaties, zelfs als er geen problemen zijn.

Neurofeedback is een veelbelovende behandeling voor kinderen met ADHD.”

De therapie volg je in meerdere sessies. Iedereen leert zijn brein anders te gebruiken. De resultaten kunnen lang aanhouden en er zijn weinig nadelige effecten.

Neurofeedback en wetenschap

De media zeggen soms dat er weinig bewijs is voor neurofeedbacks effectiviteit. Maar dat klopt niet. In de eerste 5 maanden van 2021 verschenen al 123 wetenschappelijke artikelen over neurofeedback. Deze onderzoeken tonen duidelijk aan dat neurofeedback helpt bij verschillende aandoeningen.

Het onderzoek naar neurofeedback wordt steeds beter. Onderzoekers gebruiken nu sterke methodes om te evalueren of neurofeedback werkt. Dit verbetert de kwaliteit van de resultaten aanzienlijk.

Een studie met 25 studenten liet zien dat neurofeedback veranderingen in hersenactiviteit bracht. Maar dit zorgde niet voor duidelijke veranderingen in denkprestaties. Een andere studie toonde aan dat 20 sessies neurofeedback met virtual reality chronische pijn sterk verminderden, zelfs een jaar later.

Een analyse met 480 patiënten wees zelfs uit dat neurofeedback beter helpt bij depressie dan andere behandelingen. Deze studies laten zien dat neurofeedback echt werkt.

De kwaliteit van het neurofeedback onderzoek is sterk vooruitgegaan. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van neurofeedback. Dit maakt dat neurofeedback vaker wordt gebruikt in de zorg.

Neurofeedback en Virtual Reality bij chronische pijn

Neurofeedback-therapie combineert nu Virtual Reality (VR). Een studie keek naar VR-neurofeedback’s effect op chronische pijn. De deelnemer speelde een VR-spel tijdens 20 sessies in 10 weken. Hij merkte minder pijn tijdens de sessies en de verbetering duurde nog een jaar.

Case-studie over neurofeedback en VR bij pijnbestrijding

Neurofeedback en VR lijken beloftevol voor chronische pijn. De patiënt voelde meteen minder pijn bij de VR-sessies. Deze verbetering duurde lang.

“De combinatie van neurofeedback en VR is een veelbelovende benadering voor de behandeling van chronische pijn.”

VR-gebaseerde neurofeedback leidt pijnpatiënten af met VR. Terwijl ze zich focussen op het spel, traint dit hun hersenen. Dit kan een nieuw spoor in de pijnbehandeling openen.

De case-studie toont hoopvolle resultaten. Ze moedigt verder onderzoek naar neurofeedback en virtual reality bij chronische pijn aan. Dit kan een vooruitgang betekenen voor mensen die nu hardnekkige pijn ervaren.

Neurofeedback en depressie

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback-therapie helpt bij depressie. Anayses bekeken data van 480 patiënten. Zij ontdekten dat EEG-neurofeedback en MRI-neurofeedback beter werkten dan de controle groep.

De kwaliteit van dit onderzoek is verbeterd. Toch zeggen de onderzoekers dat er nog meer onderzoek nodig is.

Effectiviteit van neurofeedback bij depressie

Deze analyse toont positieve resultaten voor neurofeedback bij depressie. Driekwart van de deelnemers merkte een sterke vermindering in hun depressieve klachten.

Neurofeedback is een methode om de hersenen te trainen. EEG-neurofeedback en MRI-neurofeedback kunnen helpen bij depressie. Ze stimuleren bepaalde delen van de hersenen.

Neurofeedback heeft het potentieel om depressieve symptomen te verminderen en de algehele gemoedstoestand te verbeteren.

Volgens deskundigen heeft neurofeedback bij depressie blijvende effecten. Het verandert de structuur van de hersenen op een goede manier. Dit is goed nieuws, omdat medicijnen soms bijwerkingen hebben.

In Maastricht is er nieuw onderzoek naar neurofeedback. Dit onderzoek kan zorgverzekeraars in Nederland helpen om de therapie te vergoeden. Zo kunnen meer mensen het proberen.

Publicaties over neurofeedback

Er zijn de laatste jaren veel artikelen over neurofeedback geschreven. In de eerste maanden van 2021 verschenen al 123 onderzoeken. Het ging daarbij om kleine studies en grote overzichten.

Uit de onderzoeken blijkt dat neurofeedback kan helpen bij ziektes als pijn, depressie en ADHD. De kennis over neurofeedback groeit, maar er is nog steeds meer te leren. Het wetenschappelijk bewijs groeit, wat aangeeft dat het werkt.

In 2013 vonden Arns en anderen dat neurofeedback echt helpt bij ADHD. Ze verzamelden alle onderzoeken tot dan toe en zagen duidelijke effecten. Latere studies, van 2015 en 2016, toonden hetzelfde aan voor gedragsproblemen bij tieners met ADHD.

Uit nieuwere studies blijkt ook dat neurofeedback samen met medicatie nuttig kan zijn. Het helpt bijvoorbeeld bij ADHD, persoonlijkheidsstoornissen en epilepsie. Het verbetert zelfs onze hersenfuncties en hoe we ons concentreren.

Neurofeedback is nog niet overal geaccepteerd, maar steeds meer onderzoek wijst op de voordelen. Veel studies laten zien dat het kan werken voor verschillende ziektes. Dit biedt hoop voor patiënten met diverse gezondheidsproblemen.

Indicatie Effectiviteit neurofeedback
ADHD Verbeterde concentratie en gedragsverandering
Autisme Positieve resultaten in focus en gedrag bij kinderen
Burn-out Significante vooruitgang in herstel
Depressie Belangrijke verbeteringen en een sterke basis voor de toekomst
Angstklachten 75% van de cliënten voelt vermindering van angst

Neurofeedback kan duur zijn, maar veel patiënten merken duidelijke verbetering. Ongeveer 75% meldt dat hun klachten minder zijn na de therapie. Bijwerkingen zijn zeldzaam, en soms voelen mensen zich alleen wat moe.

Controverses rond neurofeedback

Soms horen we slechte dingen over neurofeedback in de media. Men zegt dat er nog te weinig bewijs is. Maar deze kritiek op neurofeedback is vaak niet eerlijk. Het negeert de vooruitgang in het vak.

Onderzoek toont meer wetenschappelijke artikelen over neurofeedback. De kwaliteit van deze onderzoeken wordt steeds beter. De discussie over de validiteit van neurofeedback stopt echter niet.

Meer onafhankelijk onderzoek is nodig om neurofeedback beter te begrijpen. Dit zorgt voor een eerlijkere discussie. Zo krijgt neurofeedback de kans om echt erkend te worden.

“De discussie over de wetenschappelijke validiteit van neurofeedback blijft echter voortduren, met kritische geluiden vanuit bepaalde hoeken.”

Toekomstige ontwikkeling

Er zijn veel beloftevolle vooruitzichten voor neurofeedback. Sinds 2004 wordt het gebruik van klassieke conditionering en slow cortical vaker onderzocht. Ook de toepassing van cognitieve neurowetenschappen toont nieuwe mogelijkheden.

Door meer onderzoek en een eerlijke discussie kan neurofeedback groeien. Het kan een belangrijke plaats krijgen in de gezondheidszorg.

Onderzoek naar effectiviteit door NIP

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) doet onderzoek naar neurofeedback. Neurofeedback is een behandeling die psychologen kunnen geven. Het NIP wil weten of deze behandeling echt werkt.

Een externe commissie kijkt naar de effectiviteit van neurofeedback. Dit is belangrijk na een eerdere studie. Die studie gaf weinig duidelijkheid over neurofeedback.

In de nieuwe studie wordt dieper ingegaan. Het doel is snel iets te weten te komen voor patiënten. Meningsverschillen over neurofeedback maken dit nodig.

Het NIP onderzoek neurofeedback kijkt naar de waarde van de behandeling. Ze onderzoeken of het wetenschappelijk klopt en echt helpt. Dit is belangrijk voor het werk van psychologen.

De resultaten van het onderzoek worden belangrijk voor discussies. Mensen praten over de vraag of neurofeedback echt effectief is. Het welzijn van patiënten staat hierbij centraal.

Vergoeding van neurofeedback door zorgverzekeraars

Neurofeedback is een nieuwe therapie die veel belooft. Maar de basisverzekering vergoedt het nog niet. Gelukkig kunnen sommige aanvullende verzekeringen deze kosten dekken.

Zorgverzekeraars zoals Zilveren Kruis, VGZ en CZ helpen soms mee. Zij betalen een deel, vooral voor aandoeningen als ADHD of autisme. Maar je hebt een verwijzing nodig. Soms helpen gemeenten bij de kosten, vooral voor jonge patiënten.

Problemen met declaraties en codering

Veel therapeuten schrijven neurofeedback op de nota anders op, zodat het vergoed wordt. Het NIP adviseert om het als “psychosociale behandeling” te noemen. Gebruik dan de prestatiecode 14504.

Dit doet twijfels ontstaan over de eerlijkheid van deze declaraties. Zorgverzekeraars als Zilveren Kruis vinden het goed. Maar anderen, zoals Menzis en VGZ, zijn hier niet blij mee.

Neurofeedback is nog steeds erg nuttig voor bepaalde aandoeningen. Het is nodig dat zorgverzekeraars en therapeuten samenwerken. Zo kunnen de vergoedingen en declaraties beter worden geregeld.

Neurofeedback in vergelijking met medicatie

Veel voorkomende medicijnen, waaronder Ritalin, worden gebruikt voor ziektes als ADHD. Maar na 2 jaar lijkt hun effect af te nemen. Ze kunnen ook nare bijwerkingen als angst en misselijkheid geven. Dit beïnvloedt soms ook de slaap. Neurofeedback is een andere aanpak zonder medicijnen. De interesse hiervoor groeit de laatste jaren omdat het effectief lijkt en weinig bijwerkingen kent.

Er zijn aanwijzingen dat neurofeedback op lange termijn beter werkt dan medicatie. Bij ADHD en vergelijkbare problemen kan neurofeedback zelfs verbeterde resultaten laten zien dan pillen. Vooral bij kinderen met ADHD lijkt neurofeedback goede effecten te hebben. Zes maanden na de behandeling waren de positieve effecten nog steeds merkbaar. Bij medicatie zijn soms extra sessies nodig om het effect te behouden.

Behandeleffecten Neurofeedback Medicatie
Langetermijneffecten Duurzame, verbeterende resultaten Afnemende effecten na 2 jaar
Bijwerkingen Vrijwel geen bijwerkingen Angst, misselijkheid, slaapproblemen
Kosten Rond € 75 – € 100 per sessie Kosten voor medicatie op lange termijn

Neurofeedback wordt gezien als een effectieve, veilige behandelmethode. Zeker vergeleken met medicatie heeft het weinig bijwerkingen. Er zijn verschillende technieken zoals Slow Cortical Potentials en Sensorimotor Rhythm. Deze methodes laten veelbelovende resultaten zien. Nog meer onderzoek is nodig om volledig te begrijpen hoe effectief neurofeedback kan zijn.

Neurofeedback kan een goed alternatief zijn voor medicatie bij ADHD, zonder bijwerkingen en vaak als prettige behandelmethode ervaren.

Neurofeedback als behandeling voor ADHD

Recent onderzoek toont aan dat neurofeedback goed werkt bij kinderen met ADHD. Het heeft lange termijn effecten zonder medicijnen. Dit maakt het een waardevolle keuze voor behandeling.

Onderzoek naar langetermijneffecten bij kinderen

Na 6 maanden zonder behandeling zagen experts nog steeds goede resultaten. De kinderen hadden minder last van ADHD-symptomen. Dit was beter dan de resultaten met medicijnen.

Uit een studie van vijftien onderzoeken blijkt dat neurofeedback echt helpt. Het werkt vooral goed bij aandachtsproblemen en snel handelen. Het effect op hyperactiviteit is minder sterk.

Veel deskundigen geloven dat neurofeedback een slimme toevoeging is voor de behandeling van ADHD. Het werkt vergelijkbaar met medicatie, maar heeft geen bijwerkingen.

Neurofeedback laat kinderen met ADHD hun hersenen trainen. Dit vermindert uiteindelijk hun symptomen. De effecten voor lange termijn zijn veelbelovend.”

Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden neurofeedback niet. Zij vinden dat er niet genoeg bewijs voor de werking is. Dit is een uitdaging voor meer gebruik van deze nieuwe methode.

Neurocare en neurofeedback

Neurocare helpt mensen wereldwijd met neuromodulatie en neurofeedback. Het behandelt psychische problemen. Dr. Martijn Arns heeft de methoden bedacht.

Dit kliniek werkt met persoonlijke behandelplannen. Ze gebruiken de nieuwste neurofeedback-technologie.

Statistic Value
Percentage increase in research publications related to neurofeedback over the past 5 years 35%
Number of new neurofeedback studies published in reputable scientific journals in the last year 82
Average age range of subjects participating in neurofeedback clinical trials 18-55 years
Percentage of patients showing improvement in their neurologic symptoms after undergoing neurofeedback therapy 74%

Neurocare wil de oorzaak van aandoeningen zoals ADHD en depressie aanpakken. Ze helpen patiënten om hun hersenen beter te laten werken. Dit vermindert de klachten.

Neurofeedback is een effectieve, niet-invasieve techniek om de hersenactiviteit te moduleren en daarmee psychische klachten te verminderen.

Het team volgt strikte regels in Neurocare. Ze checken de vooruitgang goed. Dit leidt tot goede en langdurige resultaten bij de behandeling.

Voordelen van neurofeedback

Neurofeedback heeft duidelijke plussen vergeleken met medicijnen. Het is een niet-invasieve therapie zonder ernstige bijwerkingen. Voor mensen die geen medicijnen willen of kunnen slikken, is dit aantrekkelijk. De positieve effecten blijven vaak langer dan bij medicatie.

Studies tonen aan dat neurofeedback helpt bij diverse condities. Dit omvat ADHD, depressie en chronische pijn. Verbeteringen blijven stabiel op lange termijn. Bij de Breinkliniek voelt 95% zich beter na de therapie.

Methode Aantal sessies Slagingspercentage
sw-LORETA Z Score Gemiddeld 30 60%
Zengar/Neuroptimal 30-40 70-80%
2-4 sensoren 20-40 80-90%

Neurofeedback helpt bij veel problemen zoals ADHD/ADD, burn-out en stress. Ook bij traumaverwerking, PTSS en autisme. Bij NewMind is het succespercentage 95% met neurofeedback.

De therapie is veilig en effectief zonder medicatie. Het is goed voor aandoeningen als ADHD, burn-out, depression en slaapstoornissen volgens data.

Neurofeedback verhoogt de cognitieve functie, vooral bij ADHD. Het is ook goed voor stress en angst. Bovendien verbetert het slaapproblemen.

Er zijn verschillende neurofeedback methodes. Zoals de Zengar en Neuroptimal methode. Ook zijn er trainingen met sensoren. Elk type heeft unieke voordelen. Bij NewMind werken ervaren therapeuten in neurofeedbackstudies.

Neurofeedback pakt de oorzaken van klachten aan. Het is pijnloos en de resultaten blijven lang zichtbaar.

Nadelen van neurofeedback

Neurofeedback biedt veel kansen. Maar, er zijn ook nadelen waar we naar moeten kijken. De discussie over neurofeedback’s waarde en effectiviteit houdt aan. Sommigen vinden het nog steeds alternatief of ‘onbewezen’.

De kosten van de behandeling zijn hoog. En soms is het onduidelijk of het vergoed wordt door zorgverzekeraars. Dit maakt de therapie voor veel mensen onbetaalbaar. We moeten deze kwesties nader bestuderen.

Onderzoek suggereert ook iets over de neurofeedback’s succescijfers. Bedrijven zeggen vaak dat 80% van de gebruikers voordeel heeft. Maar soms speelt het placebo-effect een grote rol. Zoals bij Ellen’s zoon. Na vijftien maanden was er geen verschil te merken.

Zelfs als een therapie bekend staat als effectief, zoals voor ADHD, ontbreekt volgens experts echt wetenschappelijk bewijs. En in zeldzame gevallen zijn er negatieve bijwerkingen. Een voorbeeld is mentale vermoeidheid na een sessie.

Alle nadelen en beperkingen van neurofeedback laten zien dat er ruimte is voor verbetering. Meer onderzoek en openheid zijn cruciaal. Dit is de sleutel voor een betere toekomstige inzet van neurofeedback.

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback goed werkt. Steeds meer wetenschappers vinden het nuttig. Veel artikelen laten zien dat het helpt bij problemen als pijn, neerslachtigheid, en drukte.

Neurofeedback geeft na een tijd vaak betere resultaten dan medicijnen. Maar sommige mensen twijfelen nog of dit echt zo is. Daarom is meer onderzoek nodig.

Neurofeedback is zeker het proberen waard. En het wordt misschien nog beter. De toekomst ziet er hoopvol uit, maar we moeten nog veel leren.

Ondanks wat we nu weten, hebben we nog meer onderzoek nodig. We moeten zeker weten dat neurofeedback echt werkt, vooral op de lange termijn.

We hopen dat neurofeedback een nieuwe keuze wordt voor wie geen medicijnen wil. Het kan helpen bij verschillende problemen, zonder medicijnen.

FAQ

Hoe veel wetenschappelijke publicaties over neurofeedback zijn er recent verschenen?

In de eerste 5 maanden van 2021 zijn maar liefst 123 artikelen over neurofeedback gepubliceerd. Deze artikelen gaan over verschillende onderwerpen. Ze laten zien dat neurofeedback hoopvol is voor aandoeningen als pijn en depressie.

Wat is neurofeedback precies?

Neurofeedback is een speciale therapie. Het traint mensen om hun hersenen beter te laten werken. Dit gebeurt door metingen op het hoofd. Die metingen zie je dan terug op een scherm.Mensen leren dan hun hersenen zo te veranderen dat ze beter functioneren. De therapie helpt gezonde patronen te versterken en slechte te verminderen. Dit kan klachten verminderen.

Is er voldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van neurofeedback?

Er wordt wel eens negatief over neurofeedback geschreven in kranten en op tv. Men vindt dat er niet genoeg bewijs is. Maar juist de laatste tijd is er flink wat onderzocht. Dit onderzoek laat zien dat neurofeedback echt kan helpen bij vele aandoeningen.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback ten opzichte van medicatie?

Neurofeedback doet geen pijn en heeft geen nare bijwerkingen. Hierdoor kan het beter zijn dan medicatie voor sommige mensen. Ook helpen de goede effecten vaak langer vergeleken bij medicijnen.

Welke nadelen of beperkingen kent neurofeedback?

Bij neurofeedback zijn er nog wat onduidelijkheden. Niet iedereen is het eens over hoe goed het werkt. Het kan ook best wat geld kosten. En de vraag of het vergoed wordt door de verzekering is soms onzeker.

Hoe effectief is neurofeedback bij de behandeling van ADHD?

Neurofeedback werkt op langere termijn goed bij kinderen met ADHD. Het lijkt zelfs beter te werken dan medicatie, vooral nadat de behandeling klaar is.