Tinnituspatiënten in Nederland krijgen nieuwe hoop. Het Maastricht UMC deed onderzoek naar tinnitus. Ze gebruikten diepe hersenstimulatie (DBS) om tinnitussymptomen te verminderen.
Sommige deelnemers zagen hun symptomen sterk afnemen. Dit opent nieuwe wegen voor de behandeling van deze aandoening.
Belangrijkste inzichten
- Onderzoekers van Maastricht UMC testen innovatieve DBS-behandeling voor tinnitus
- Deel van de patiënten ervaart significante vermindering van tinnitusklachten
- Nieuwe aanpak biedt hoop op betere behandelingen voor mensen met chronisch oorsuizen
- Onderzoek naar diepe hersenstimulatie is veelbelovend, maar vergt nog verdere klinische proeven
- Andere innovatieve behandelingen, zoals smartphone-apps, laten ook positieve resultaten zien
Wat is tinnitus?
Tinnitus betekent dat je geluiden hoort, zoals rinkelen, fluiten of zoemen, zonder geluidsbron. Veel mensen kennen dit als oorsuizen. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben dit in meer of mindere mate.
Definitie en prevalentie van tinnitus
Tinnitus is het horen van geluiden zonder dat ze er echt zijn. Ongeveer 10% van de Nederlandse mensen ervaart dit, variërend in heftigheid.
Symptomen en gevolgen van tinnitus
Mensen met tinnitus hebben verschillende klachten. Dit loopt uiteen van mild en af en toe tot constant en zeer storend. Dit laatste kan zelfs leiden tot wanhoop of suïcidale gedachten.
- Tinkelend, fluitend of ronkend geluid
- Concentratieproblemen
- Slaapproblemen
- Vermoeidheid en prikkelbaarheid
- Angst, depressie en sociale isolatie
Deze symptomen treffen de levenskwaliteit van mensen met tinnitus zwaar. Ze kunnen zelfs ernstige psychische problemen veroorzaken.
“Tinnitus kan mensen tot wanhoop drijven en zelfs suïcidale gedachten veroorzaken. Het is een aandoening die een enorme impact kan hebben op iemands leven.”
Huidige behandelingen voor tinnitus
Tinnitus kan ondraaglijk zijn maar er zijn manieren om het te helpen. Er zijn opties zoals gehoorapparaten en tinnitus-maskering beschikbaar. Cognitieve gedragstherapie is ook een veelgebruikte behandeling.
Gehoorapparaten en maskering
Veel mensen met tinnitus hebben gehoorproblemen. Gehoorapparaten helpen het tinnitus-geluid te verdoezelen en te verminderen. Speciale maskerende apparaten gebruiken externe geluiden om tinnitus te bedwingen.
Deze aanpak is vooral nuttig bij gehoorverlies. Het vermindert de last van tinnitus.
Cognitieve gedragstherapie
Bewijs toont aan dat tinnitus-gedragstherapie effectief is. Het traint je brein om anders te reageren op tinnitus. Het helpt angst en stress te verminderen.
Soms helpen ook EMDR-therapie, kaakfysiotherapie en bimodale stimulatie. Ze kunnen positieve effecten hebben. Er is nog geen volledige genezing, maar er zijn manieren om de klachten te beheren.
“Tinnitus kunnen we niet genezen, maar er zijn diverse mogelijkheden om zo goed mogelijk om te gaan met de tinnitus.”
Ontspanningsoefeningen zijn belangrijk. Ze helpen om met tinnitus te leven. In Nederland zijn er gespecialiseerde centra met diverse behandelmogelijkheden.
Nieuw middel tegen tinnitus
Onderzoek aan Maastricht UMC
Er is mogelijk goed nieuws voor mensen met tinnitus, dankzij onderzoek bij MUMC+. Ze bestudeerden of diepe hersenstimulatie (DBS) ten goede komt aan patiënten met dit probleem.
Diepe hersenstimulatie (DBS)
Geselecteerde tinnituspatiënten kregen elektroden diep in hun hersenen geplaatst. Deze elektroden stimuleerden bepaalde hersendelen met kleine elektrische schokjes. Dit zou de overactieve delen van het gehoorssysteem kunnen kalmeren en de tinnitus verminderen.
De resultaten zijn tot nu toe hoopgevend. Een deel van de mensen verbeterde aanzienlijk na de DBS-behandeling. Ze hadden minder last van hun oorsuizingen.
“Deze nieuwe aanpak is een lichtpuntje voor patiënten zonder baat bij huidige opties. Verder onderzoek is cruciaal in grote studies.”
Professor Dr. Marlies Knipper van de Audiologie-afdeling bij MUMC+ is erg hoopvol. Ze is nauw betrokken bij het onderzoek naar DBS voor tinnitus.
Hoe werkt diepe hersenstimulatie?
Diepe hersenstimulatie (DBS) is een nieuwe behandeling. Het wordt gebruikt bij ziektes als Parkinson en ernstige angst. Deze methode helpt ook bij tinnitus. Dat is wanneer mensen altijd suizen in hun oren.
Met DBS komen er dunne draden in de hersenen. Deze draden sturen stroomstootjes. Ze veranderen de hersenactiviteit. Voor tinnitus is de mediale knielichamen het belangrijkst. Dit stukje hersenen is voor het verwerken van geluiden.
- Het stroomstootje zet de rare hersenactiviteit uit. Dat helpt bij tinnitus.
- Bij dieren werkte het ook goed. Hoge stroomstootjes in de mediale knielichaam verlichten het oorsuizen.
- De eerste patienten merkten ook verbetering. Hun leven was aangenamer, zelfs een jaar na de behandeling.
DBS is nog nieuw voor tinnitus. Het geeft hoop aan mensen die niet goed reageren op andere behandelingen. Wetenschappers blijven onderzoeken hoe het werkt en of het op lange termijn helpt.
Diepe hersenstimulatie opent deuren. Het helpt bij tinnitus, waar wereldwijd miljoenen mensen last van hebben.
Veelbelovende resultaten van DBS
In Maastricht loopt een onderzoek naar diepe hersenstimulatie (DBS) voor tinnitus. De eerste resultaten zijn zeer hoopgevend. Bij sommige deelnemers daalde de ernst van hun tinnitus aanzienlijk door DBS.
Deze uitkomst biedt hoop aan tinnituspatiënten. Zij vonden tot nu toe weinig effectieve behandelingen. Maar nog is veel onderzoek en klinische ervaring nodig met DBS.
Significante vermindering van tinnitusklachten
In het Maastricht UMC+ was er een sterke daling van tinnitusklachten bij sommige deelnemers. De tinnitus was bij enkelen zelfs bijna helemaal weg.
De onderzoekster Jana Devos is erg positief. Zij zegt dat DBS een belangrijke stap voorwaarts is in de behandeling van tinnitus.
“De eerste resultaten van ons onderzoek laten zien dat diepe hersenstimulatie potentieel een waardevolle optie kan zijn voor patiënten met ernstige, therapieresistente tinnitus.”
Hoewel er hoopvolle resultaten zijn, is er nog veel te onderzoeken. Devos wijst erop dat we meer patiënten moeten behandelen. Maar ze ziet in deze eerste resultaten de belofte van DBS voor de tinnitusbehandeling.
Nieuw perspectief voor tinnituspatiënten
Diepe hersenstimulatie (DBS) brengt nieuwe hoop voor tinnituspatiënten over de hele wereld. Ontwikkeld door de Universiteit van Maastricht, opent deze behandeling nieuwe deuren. Het belooft een beter leven voor hen.
In Nederland lijden 2,5 miljoen mensen aan tinnitus. Meer dan 500.000 zochten medische hulp vanwege de zware symptomen. Onderzoek in Maastricht toonde aan dat 85 tot 90 procent van de deelnemers sterk verlichte klachten had door DBS-behandeling.
DBS focust op het psychologische effect van gedragstherapie. Het leert patiënten hun tinnitus te accepteren. Dit verbetert hun levenskwaliteit. De behandeling is nu goedgekeurd in Europa en wordt vergoed, wat goed nieuws is voor patiënten.
De therapie breidt zich uit naar nieuwe gebieden, zoals Brabant, Utrecht en Noord-Holland. Dit betekent dat nog meer mensen in Nederland hiervan kunnen profiteren. Het geeft hoop aan miljoenen wereldwijd die tinnitus ervaren.
“Deze ontdekking zorgt voor nieuwe hoop bij tinnituspatiënten. Hoewel het proces langzaam verbetert, biedt het toch perspectief voor velen die lijden.”
Uitdagingen en verdere onderzoeken
Er is hoop in het onderzoek naar diepe hersenstimulatie (DBS) voor tinnitus. In Maastricht zijn de eerste resultaten positief. Maar, voordat het breed wordt ingezet, is er nog wat te doen. De behandeling met DBS is niet makkelijk en kost veel geld.
Er is nog veel onderzoek en klinische testen nodig. We moeten nog veel leren voordat DBS normaal wordt bij tinnitus.
Noodzaak voor klinische proeven
Grote onderzoeken en tests zijn nodig om DBS effectief en veilig te vinden voor tinnitus. Ze moeten bewijzen dat DBS beter is dan behandelingen nu, zoals gehoorapparaten. Ook kijken ze naar de effecten op lange termijn.
We moeten niet alleen behandelingen testen, maar ook de oorzaken van tinnitus begrijpen. Dit kan ons helpen nieuwe, betere behandelingen te vinden Het is ook belangrijk om te kijken hoe tinnitus het leven van patiënten beïnvloedt.
“De uitdaging ligt erin om DBS tot een betaalbare, efficiënte en veilige behandeling te maken die op grote schaal kan worden toegepast. Dat vereist nog jaren van intensief onderzoek en klinische proeven.”
Andere nieuwe behandelingen
Er wordt veel onderzoek gedaan naar tinnitus, ook bekend als oorsuizen. In Nieuw-Zeeland heeft men iets nieuws bedacht. Ze hebben een smartphoneapp ontwikkeld die witte ruis maakt.
In een studie deden 61 mensen met tinnitus mee. Ze keken of de app werkte. De resultaten lijken goed. De app zou de symptomen van tinnitus kunnen verminderen.
Smartphoneapp met witte ruis
Dit nieuwe idee is simpel. Door witte ruis toe te voegen, kan de tinnitus minder hinderlijk zijn. 31 mensen merkten een verbetering na 12 weken. Dit was beter dan de groep zonder de app.
Men hoopt de app snel voor iedereen beschikbaar te maken. Dat zou binnen zes maanden kunnen gebeuren. Deze behandeling gebruikt verschillende digitale tools. Denk aan counseling, spellen en speciale technologie.
De exacte verbeteringen zijn nog niet bekend. Maar, voor mensen met tinnitus klinkt dit hoopvol. De app is makkelijk te gebruiken. Dit maakt de aanpak extra interessant.
nieuw middel tegen tinnitus
Tinnitus is een aandoening die hard geluid of gebonk in je oren veroorzaakt. Het stoort miljoenen mensen in Nederland. Gelukkig zijn er nieuwe manieren om tinnitus te behandelen, zoals diepe hersenstimulatie (DBS) en speciale apps.
Wetenschappers in Maastricht hebben een bijzondere methode ontwikkeld tegen tinnitus. Ze gebruiken DBS om de hersenen opnieuw af te stellen. Dit zorgt ervoor dat mensen minder last hebben van het geluid. De methode lijkt goed te werken bij de eerste tests.
Er zijn ook smartphone-apps die helpen. Ze maken gebruik van witte ruis om het tinnitusgeluid te verbergen. Dit geeft patiënten de kans om beter met hun tinnitus om te gaan in het dagelijks leven.
Er moet nog veel onderzoek gebeuren. Bijvoorbeeld grote tests met patiënten. Maar de nieuwe behandelingen geven hoop aan iedereen met tinnitus. Eindelijk zijn er betere manieren om tinnitus aan te pakken.
“Deze nieuwe therapieën kunnen echt een game-changer zijn voor patiënten die tot nu toe geen soelaas vonden in de huidige behandelingen,” aldus een expert op het gebied van tinnitus.
Steeds meer wetenschappers onderzoeken de bestrijding van tinnitus. Met vooruitstrevende technieken is er hoop voor de toekomst. Zo kunnen miljoenen mensen met tinnitus beter worden geholpen.
Reacties van experts
Sommige mensen zijn erg blij met nieuwe manieren om tinnitus te behandelen. Maar niet alle deskundigen zijn zo zeker. Rilana Cima werkt aan de Universiteit Maastricht. Zij zegt dat de nieuwe apparaten “goed gaan in de basis.” Maar ze vindt dat ze meer moeten doen. Ze werken niet aan de echte oorzaak van tinnitus.
“De apparaten helpen wat, maar lossen het grote probleem niet echt op. Er zijn vaak veel dingen die samen tinnitus veroorzaken. Dus, we moeten breder kijken om het echt aan te pakken.”
Sommige deskundigen zijn minder enthousiast. Zij weten dat het lang duurt voordat we weten of nieuwe behandelingen werken. Eerder gebruikte medicijnen bleken niet altijd te helpen bij tinnitus.
Deskundigen zeggen ook dat tinnitus vaak samen gaat met depressie en angst. Recente studies laten zien dat het behandelen van deze psychische problemen tinnitusklachten kan verminderen. Een totaalaanpak is erg belangrijk.
Kritische reflecties
Deskundigen vinden goed onderzoek heel belangrijk, ondanks de hoopvolle resultaten. Studies tonen inderdaad verbetering in symptomen, maar ook moeilijkheden aan.
- De lange termijn effecten zijn nog onbekend.
- We moeten beter begrijpen hoe deze behandelingen werken.
- Men moet goed kijken welke patiënten hiervoor geschikt zijn.
Deskundigen vinden dat elke tinnitus-behandeling uniek moet zijn. Of ze nu het lichaam of de geest aanpakken, de aanpak moet compleet zijn.
Tinnitus versus lijden aan tinnitus
Tinnitus is best bekend bij veel mensen. Maar het is niet hetzelfde om alleen het geluid te horen of echt problemen ervan te ondervinden. Het geluid wordt gemaakt in je hersenen. We horen het als een geluid, maar niet iedereen stoort zich eraan.
Ongeveer 20 procent van de volwassenen heeft tinnitus. Maar en slechts de helft daarvan heeft er elke dag last van. Dit zegt ons dat de meesten er niet door worden gehinderd. Wat maakt dan dat sommigen er wel echt lijden?
Psycholoog Rilana Cima zegt dat dit alles in je brein gebeurt.
“Het geluid zelf is niet zo erg. Hoe je er mentaal en emotioneel mee omgaat, dat maakt het verschil.”
Het gaat dus om de manier waarop je het geluid verwerkt, niet om het geluid zelf.
Veel harde geluiden horen, zoals bij concerten waar het geluid tot 103 decibel kan gaan, draagt bij aan tinnitus. Dit kan je gehoor blijvend beschadigen. En het kan ervoor zorgen dat je die tinnitusgeluiden altijd hoort.
Tinnitus | Lijden aan tinnitus |
---|---|
Waarneembaar geluid in de hersenen | Mentale en emotionele reactie op tinnitus |
Komt vaak voor, bij ongeveer 20% van volwassenen | Slechts de helft van deze groep ervaart er dagelijks hinder van |
Kan verschillende klanken veroorzaken | Kan grote mentale en sociale problemen veroorzaken |
Vaak te wijten aan gehoorschade door lawaai | Vereist een andere aanpak dan enkel symptoombestrijding |
Het is belangrijk het verschil te kennen tussen tinnitus en het lijden eraan. Om patiënten te helpen, moeten we de grondoorzaken aanpakken. Zo kunnen we hen daadwerkelijk helpen hun leven te verbeteren.
Onderliggende oorzaken aanpakken
Er zijn nu behandelingen voor tinnitus, zoals gehoorapparaten. Ze helpen wat, maar niet genoeg. Dr. Natalie Cima zegt dat we ook moeten zoeken naar wat tinnitus echt veroorzaakt. Ze wil zoeken naar een behandeling die niet alleen de symptomen vermindert maar ook helpt bij wat het in de hersenen doet.
Belang van verder onderzoek
Over de echte oorzaken van tinnitus is nog veel onduidelijkheid. We weten dat het met gehoorbeschadiging, stress en medicijnen te maken kan hebben. Maar de precieze manier waarop deze factoren tinnitus veroorzaken, is niet helemaal duidelijk. Dr. Cima vindt meer onderzoek dus heel belangrijk.
We hebben dringend nieuwe en betere manieren nodig om tinnitus te behandelen. Deze methoden moeten niet alleen gericht zijn op de symptomen, maar ook op de oorzaken. Als we dat kunnen, kunnen we echt helpen. We bieden dan misschien een oplossing voor alle mensen die lijden door tinnitus over de hele wereld.
“Naast symptoombestrijding is het belangrijk om ook te kijken naar de oorzaak van de lijdenslast bij patiënten. Hiervoor is echt meer onderzoek nodig om de processen in het brein die tinnitus veroorzaken beter te begrijpen.”
– Dr. Natalie Cima
Hoop voor toekomstige behandelingen
Er zijn nog veel uitdagingen en onderzoek nodig. Maar nieuwe ontwikkelingen geven de tinnitus wereld hoop. Tinnituspatiënten kunnen uitkijken naar betere tijden, al is er nog een lange weg te gaan.
Het Delft Tinnitus Device is ontwikkeld door Wouter Serdijn en Dirk de Ridder. Dit apparaat helpt met de nervus vagus om klachten te verminderen. Het wordt nu getest in Nieuw-Zeeland, verpakt als een kleine doos.
Andere apparaten, zoals de Sensory Duo Armband en het Michigan Tinnitus Device, zijn ook in ontwikkeling. Ze gebruiken bimodale stimulatie. Dit geeft hoop aan mensen met tinnitus, zelfs als niet alle apparaten al bewezen effectief zijn.
Inge Stegeman ziet de toekomst positief in. Ze gelooft dat aanhoudend onderzoek ons dichter bij oplossingen brengt. Ze benadrukt de noodzaak om de oorzaken van tinnitus te begrijpen.
Stichting Hoormij helpt met advies en vergroot het bewustzijn over tinnitus. Wetenschappers en organisaties werken samen voor een betere toekomst. Ze boeken vooruitgang voor de meer dan 1 miljoen Nederlanders met tinnitus.
De oplossing voor tinnitus is nog ver weg. Maar toch brengen nieuwe ontwikkelingen hoop. Onderzoek en innovatie geven een positief vooruitzicht voor tinnituspatiënten.
Conclusie
Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe tinnitusbehandelingen. Denk aan diepe hersenstimulatie en apps voor je smartphone. Deze studies laten zien dat we mogelijk goede behandelingen vinden.
Binnen de medische wereld kijken ze kritisch naar bestaande behandelingen. Ze proberen deze beter te maken voor elk individu. Dit toont aan dat een persoonlijke aanpak erg belangrijk is voor tinnitus.
De technologie in de geneeskunde blijft groeien. We kijken dan ook positief naar de toekomst. Nieuwe en betere middelen komen eraan. Dit is goed nieuws voor tinnituspatiënten.