Je bekijkt nu Neurofeedback bij ADHD: Voordelen en Resultaten

Neurofeedback bij ADHD: Voordelen en Resultaten

Neurofeedback is een behandeling zonder medicijnen voor ADHD. Het helpt de hersenactiviteit te verbeteren. Studies laten zien dat het concentratie en impulsiviteit kan verminderen. Het traint de hersenen om zichzelf beter te reguleren. Dit maakt het vaak een goed alternatief voor medicatie.

Belangrijke inzichten

Wat is neurofeedback bij ADHD?

Neurofeedback is een methode uit de jaren 60. Het werd bedacht aan de Universiteit van Chicago. Het richt zich op het lerend vermogen van je hersenen. Daarmee probeert het de hersenactiviteit te veranderen. Vooral bij ADHD helpt dit om de hersenactiviteit te verbeteren.

Uitleg over neurofeedback als behandelmethode bij ADHD

Er worden elektroden op je hoofd gezet tijdens neurofeedback. Deze meten je hersenactiviteit. Op een computerscherm of game zie je gelijk wat je hersenen doen. Dit helpt jouw hersenen om beter te werken. Zo kunnen ADHD-kenmerken minder worden.

Werking van neurofeedback bij ADHD

Bij ADHD werken bepaalde hersendelen anders. Die onderliggende problemen zie je tijdens neurofeedback. Het richt zich vooral op het deel van je hersenen dat belangrijk is voor concentratie.

De therapie werkt als een soort trainingsspel voor je hersenen. Goede hersenactiviteit wordt ‘beloond’. Minder goede activiteit wordt ‘gestraft’. Zo leert je brein om op een betere manier te werken. Dit kan helpen om ADHD-klachten te verminderen.

“Drie verschillende typen ADHD kunnen worden onderscheiden met een EEG-meting: (1) Overwegend onoplettend (met Thètagolven), (2) Overwegend hyperactief impulsief (met High bèta-golven), en (3) Gecombineerd (met Thèta- en high bètagolven).”

Neurofeedback is een ander soort behandeling voor ADHD. Het pakt het probleem direct aan. Je leert je hersenen om beter te functioneren. Zo kunnen de symptomen van ADHD afnemen, zoals moeite met opletten en snel reageren.

Onderzoek naar effectiviteit van neurofeedback bij ADHD

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback wel helpt bij ADHD. Het kan hyperactiviteit en impulsiviteit verminderen. Maar niet iedereen is het hierover eens. En we weten nog niet hoe effectief het echt is op de lange termijn.

Er was een groot onderzoek naar neurofeedback van Cortese in 2016. Ze bekeken 13 studies met 520 mensen. Uit dat onderzoek bleek dat neurofeedback niet veel hielp bij het verminderen van hyperactiviteit bij kinderen en tieners met ADHD. Vooral als je neurofeedback vergeleek met activiteiten die net zo goed of beter waren. Maar er was een klein positief effect bij hyperactiviteit en impulsiviteit.

In Nederland is nog geen compleet onderzoek gedaan naar neurofeedback voor ADHD. Sommige bedrijven bieden het aan. Maar we weten weinig over de lange termijn effecten. En sommige kinderen zouden er minder gemotiveerd of zelfs ongelukkiger van kunnen worden.

Hoewel neurofeedback veelbelovend klinkt, hebben we echt meer onderzoek nodig. We moeten zeker weten of het werkt voor ADHD. De bewijzen die we nu hebben, zijn niet zo sterk. En sommige onderzoeken kunnen beïnvloed zijn door andere belangen.

Bevindingen uit onderzoek Details
Meta-analyse Cortese (2016)
  • 13 RCT’s met 520 deelnemers
  • Geen studies met kinderen onder 6 jaar
  • Peperdure neurofeedback leek weinig effect te hebben bij kinderen van 6-18
  • Vooral als je neurofeedback vergelijkt met betere alternatieven, verdwijnen de effecten (behalve bij hyperactiviteit/impulsiviteit, waar nog een klein effect was)
Langetermijneffecten Nog niet systematisch onderzocht
Kosten neurofeedback Ongeveer €75-€100 per sessie, 25-50 sessies
Situatie in Nederland
  • Neurofeedback wordt aangeboden door commerciële partijen
  • Systematisch onderzoek naar effectiviteit ontbreekt
  • Mogelijk ongewenste effecten zoals demotivatie, verlies vertrouwen, ouder-kind conflicten

We moeten nog meer leren over neurofeedback bij ADHD. Er is meer goed onderzoek nodig. Over de resultaten zijn mensen het niet eens. En we weten niet wat het op lange termijn doet.

Voordelen van neurofeedback bij ADHD

Neurofeedback is goed omdat het geen medicijnen gebruikt. Veel ouders en patiënten vinden dit fijn – vooral als medicijnen niet helpen of niet goed zijn. Deze therapie werkt aan het upgraden van hoe de hersenen werken. Het doel is de problemen aan de wortel aan te pakken.

Zo’n aanpak kan langdurig positieve effecten hebben. Ook vermijdt het de bijwerkingen van medicijnen.

Geen medicatie nodig

Neurofeedback heeft geen bijwerkingen, in tegenstelling tot veel medicijnen. Het werkt zonder gebruik van stoffen of pillen rechtstreeks op je brein. Tijd doorbrengen bij de neurofeedback therapeut voelt vaak fijn en kalm.

De training vraagt soms veel van je, maar het maakt je niet lusteloos of zorgt voor ruzie binnen het gezin, wat medicijnen soms wel doen.

Geen bijwerkingen

Voor sommige mensen is neurofeedback een betere keuze dan medicijnen. Het helpt om de echte reden van ADHD te bestrijden. Zo ontloop je de nadelen van medicatie.

“Neurofeedback is een effectieve en niet-invasieve behandeling voor ADHD en ADD.”

Resultaten van neurofeedback bij kinderen met ADHD

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback veel kinderen met ADHD helpt. Het vermindert vooral hyperactiviteit en impulsiviteit. Ouders merken de positieve effecten het meest, terwijl leraren verschillend rapporteren.

De effecten van neurofeedback bij adhd kunnen per kind verschillen. Sommigen merken kleine verbeteringen, anderen grote. Veel kinderen gaan echter beter om met concentratie, slaap, en hyperactiviteit na deze behandeling.

De American Academy of Pediatrics ziet neurofeedback bij kinderen als een topbehandeling bij ADHD. Studies tonen aan dat het aandacht, concentratie, en gedrag verbetert. Ook helpt het emoties beter te controleren en zelfvertrouwen te vergroten.

Resultaten van neurofeedback bij ADHD Beschrijving
Vermindering van hyperactiviteit Kinderen kunnen beter stil zitten en vertonen rustiger gedrag.
Vermindering van impulsiviteit Kinderen denken beter na voordat ze handelen en kunnen beter wachten op hun beurt.
Verbeterde emotieregulatie Kinderen leren beter om met hun emoties om te gaan en worden minder driftig.
Verbeterde cognitieve functies Kinderen laten verbeteringen zien in concentratie, taakuitvoering en taakwisseling.

Meer lange termijnstudies over neurofeedback zijn nodig. Toch biedt het al hoopvolle resultaten voor kinderen met ADHD. Vooral wanneer medicijnen geen optie zijn.

neurofeedback bij adhd

Neurofeedback is belangrijk in de behandeling van ADHD. Het zorgt voor betere balans in de hersenactiviteit. Het leert je brein hoe je de juiste hersengolven kunt activeren. Dit verbetert symptomen zoals moeite met concentreren, beweeglijkheid en snel iets doen zonder na te denken.

95% van de cliënten bij De Breinkliniek ziet verbetering na neurofeedback. En 75% vindt neurofeedback effectief voor ADHD & ADD, zonder bijwerkingen. Het helpt vooral goed bij problemen met opletten en snel dingen doen zonder na te denken.

De resultaten zijn wel verschillend voor iedereen. Maar, neurofeedback is nuttig voor veel ADHD-patiënten. Het werkt vaak als medicijnen of gedragstherapie niet genoeg helpen. Het helpt ook om minder afhankelijk van medicijnen te worden, met effecten die lang blijven.

Ongeveer 10-20% van de patiënten met ADHD & ADD kunnen afwijkingen aan het brein vertonen, waardoor neurofeedback een effectieve aanpak kan zijn.

In De Breinkliniek gebruiken ze de LORETA Z Score methode. Dit geeft 50% sneller betere resultaten dan andere neurofeedback. Mensen hebben vaak maar 15 sessies nodig, terwijl het ergens anders met minder geavanceerde methodes 30-40 sessies kan duren.

Mensen vinden neurofeedback vaak fijn en het werkt goed bij kinderen en volwassenen. De behandeling houdt lang stand doordat het brein leert. De therapeuten bij De Breinkliniek zijn erg ervaren bij veel gezondheids- en psychologiegebieden. Zo is er altijd goede hulp voor iedereen die neurofeedback nodig heeft.

Geschikt voor welke leeftijdsgroepen?

Neurofeedback werkt goed voor kinderen en volwassenen met ADHD. Iedereen krijgt aangepaste training. Zo helpen de sessies bij neurofeedback voor kinderen, maar ook bij neurofeedback voor volwassenen.

Kinderen van de basisschool en middelbare school hebben er veel baat bij. Dit geldt ook voor volwassenen met ADHD. Het is een nuttige behandeling voor mensen van elke leeftijd.

Het Nederlands Jeugdinstituut zegt dat de ADHD-behandeling voor kinderen uit drie delen bestaat. Dit omvat voorlichting, medicijnen, en psychologische behandeling. Ouderbegeleiding is essentieel. Voor kinderen onder de 6 is dit vaak de eerste stap.

  1. Beslissingen over medicatie of therapie voor kinderen van 6 tot 18, gebeuren samen met ouders en het kind. In eerste instantie kiest men vaak voor therapie bij mildere symptomen en voor medicatie bij ernstige klachten.
  2. Dieet kan ook verschil maken. Eliminatiediëten tonen goede resultaten. Meer onderzoek is wel nodig.
  3. Interventies voor ADHD zouden stap voor stap moeten. Zo kan men beter zien wat werkt, en overbehandeling voorkomen.

Neurofeedback is flexibel en past zich aan de patiënt aan. Of je nu kind of volwassene bent, het helpt bij de behandeling van ADHD.

Hoe verloopt een neurofeedback behandeling?

Neurofeedback voor ADHD bestaat uit meerdere sessies. Een normale behandeling heeft zo’n 25 tot 30 sessies. Elke week heeft de persoon twee sessies van 50 minuten.

Stappen in een neurofeedback sessie

De therapeut plaatst elektroden op je hoofd om je hersenen te meten. Je ziet de meting op het scherm. Zo kan je direct zien wat er in je hoofd gebeurt.

  1. Je oefent om je beter te concentreren of te ontspannen.
  2. Als je het goed doet, wordt je beloond met iets leuks.
  3. Op die manier leren je hersenen beter functioneren.

Voordat de behandeling begint, maakt men een EEG-scan. Die scan gebruikt 19 sensoren om de hersenen te meten. Zo stelt men een plan op dat past bij wat jij nodig hebt.

“Neurofeedback is intensief, maar simpel en duidelijk voor de patiënten.

Neurofeedback is een effectieve behandeling voor ADHD, zonder medicijnen. De directe feedback helpt je hersenen en gedrag te verbeteren. Met de juiste hulp, krijg jij weer controle over jezelf.

Kosten van neurofeedback therapie

Neurofeedback therapie bij ADHD kan duur zijn. Een traject omvat vaak 12 tot 15 een uur durende sessies. Elke sessie kost tussen de €75 en €100.

Zonder de startkosten en EEG is het totaalbedrag hoog. Deze kunnen duizenden euro’s zijn.

Sommige verzekeraars in Nederland vergoeden de therapie. Dit gebeurt als je een aanvullende verzekering hebt. Er zijn ook andere manieren om te helpen met de kosten.

Een werkgever, het UWV, of zelfs gemeentelijke subsidies kunnen bijspringen. Ouders en patiënten zien de voordelen vaak wel.

Vooral omdat het een goed alternatief is voor medicatie.

Beschrijving Kosten
Neurofeedback therapie thuis €750 per 4 weken voor onbeperkt training, met eigendom van het neurofeedback apparaat na 14 weken
Intake & QEEG €250 eenmalige kosten voor intake, QEEG en mondelinge resultaten van een neuropsycholoog met 18 jaar ervaring
Extra begeleiding voor gezinslid €375 per 4 weken voor gecombineerde begeleiding, of €500 per 4 weken voor aparte begeleiding
Gemiddelde duur neurofeedback therapie 12-13 behandelingen
Neurofeedback therapie in de praktijk €200 per sessie van 120 minuten
Effectiviteit neurofeedback therapie 75% succespercentage

De behandeling is al met al prijzig, maar werkt vaak goed. Voor velen is het een goede keuze boven medicatie. Financiële steun kan het betaalbaarder maken.

Ervaringen met neurofeedback bij ADHD

Veel mensen met ADHD en hun ouders zijn enthousiast over neurofeedback. Ze merken dat het helpt met concentreren en minder impulsief zijn. Dit maakt hen rustiger. Ook vinden ze de neurofeedback-sessies fijn en ontspannend.

Onderzoek toont aan dat neurofeedback echt werkt. Bij kinderen met ADHD heeft het vergelijkbare effecten als medicijnen, zoals Ritalin. Een studie in het European Child & Adolescent Psychiatry vindt dat neurofeedback goed helpt op de lange termijn. Meer dan 500 kinderen deden mee. Na zes maanden waren de resultaten nog steeds goed. Ze waren zelfs beter dan bij andere behandelingen.

Maar, het volgen van neurofeedback-training is niet voor iedereen makkelijk. Het vraagt veel toewijding. De ervaringen van mensen met ADHD verschillen dus. Sommigen zijn heel positief, anderen minder.

“Neurofeedback is een waardevolle behandeloptie voor kinderen met ADHD, met een vergelijkbare werkzaamheid op lange termijn als medicatie, maar met weinig tot geen bijwerkingen.”

Op de lange termijn lijkt neurofeedback beter dan medicatie. Na twee jaar worden medicijnen minder effectief en geven ze bijwerkingen. Dit terwijl neurofeedback veiliger is. In Nederland wordt neurofeedback als ADHD-behandeling pas de laatste 15 jaar gebruikt.

Alternatieve behandelingen voor ADHD

Er zijn alternatieven voor neurofeedback voor mensen met ADHD. Denk aan medicatie en gedragstherapie. Deze kunnen samen heel effectief werken tegen de symptomen van ADHD.

Medicatie bij ADHD

Voor ADHD worden vaak medicijnen gebruikt, zoals psychostimulantia. Deze kunnen de symptomen verminderen. Maar, ze hebben bijwerkingen. Ze genezen de ADHD niet echt. Het gebruik van deze medicijnen kan veel kinderen helpen om beter te functioneren.

Toch, soms werken de medicijnen niet goed of veroorzaken ze ernstige bijwerkingen. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om deze medicijnen niet te gebruiken.

Gedragstherapie bij ADHD

Gedragstherapie is een andere optie tegen ADHD. Het leert mensen omgaan met hun problemen via gedragsverandering. Deze therapie focust op dagelijks functioneren. Het helpt patiënten om de symptomen te hanteren.

Maar, het verandert de werking van de hersenen niet direct. Het is bewezen effectief voor ADHD. Echter, het kan de hersenactiviteit niet precies herstellen.

Gedragstherapie en neurofeedback kunnen samen heel nuttig zijn. Ze vullen elkaar aan in de strijd tegen ADHD.

Conclusie

Neurofeedback is een spannende behandelingsoptie voor ADHD. Veel studies wijzen op positieve veranderingen bij ADHD-symptomen. Het gaat vooral om de afname van hyperactiviteit en impulsiviteit.

Wat goed is aan neurofeedback? Het werkt zonder medicijnen en heeft geen negatieve bijwerkingen. De focus ligt op verbetering van de hersenactiviteit. Dit kan helpen klachten langdurig te verminderen.

Er is echter nog meer onderzoek nodig naar de werking bij ADHD. Maar voor velen is neurofeedback een interessante aanpak. Vooral omdat het kan helpen zonder medicijnen.

Hoewel we meer studies nodig hebben, toont neurofeedback bij ADHD zeker belofte. Het kan in de toekomst wellicht een belangrijke rol spelen bij de behandeling van ADHD. We moeten zien hoe deze aanpak zich verder ontwikkelt en waar hij plaatsvindt in de ADHD-zorg.

FAQ

Wat is neurofeedback en hoe werkt het bij ADHD?

Neurofeedback is een manier om de werking van de hersenen te verbeteren. Het wordt gebruikt bij ADHD.Tijdens de sessie plaatst men elektroden op je hoofd. Zo meten ze de hersenactiviteit. Door een computerprogramma krijg je direct te zien of je de gewenste activiteit bereikt. Zo train je je hersenen.

Hoe effectief is neurofeedback bij de behandeling van ADHD-symptomen?

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback helpt met het verminderen van ADHD-symptomen. Het effect is vooral merkbaar bij hyperactiviteit en impulsiviteit. Toch zijn de resultaten wisselend en is er meer onderzoek nodig.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback ten opzichte van medicatie bij ADHD?

Neurofeedback is een behandeling zonder medicijnen. Het verbetert de werking van je hersenen.Er zijn geen bijwerkingen, zoals bij medicatie wel het geval is.

Wat zijn de resultaten van neurofeedback bij kinderen met ADHD?

Studies tonen aan dat neurofeedback bij kinderen de symptomen van ADHD kan verminderen. Vooral hyperactiviteit en impulsiviteit nemen af.De bevindingen zijn positief. Maar, meer onderzoek naar de lange termijn effecten is nodig.

Voor welke leeftijdsgroepen is neurofeedback geschikt?

Neurofeedback is voor kinderen en volwassenen met ADHD. Het werkt voor iedereen, ongeacht de leeftijd.De behandeling wordt aangepast op wat de cliënt kan.

Hoe verloopt een neurofeedback behandeling?

Een behandeling bestaat uit 25 tot 50 sessies van elk uur. Elektroden meten je hersenactiviteit.Je ziet meteen hoe je het doet via een computerscherm. Zo leer je de gewenste activiteit te stimuleren.

Wat kosten neurofeedback behandelingen?

Een hele behandeling kan duizenden euro’s kosten. Per uur liggen de kosten tussen de 75 en 100 euro.Daar komen nog de kosten voor een eerste gesprek en het maken van een EEG bij. Verzekeringen dekken dit meestal niet.

Wat zijn de ervaringen met neurofeedback bij ADHD?

Veel mensen met ADHD en hun ouders zijn positief over neurofeedback. Ze zien verbetering in concentratie en gedrag.De training vergt wel discipline en inzet.

Wat zijn andere behandelopties voor ADHD naast neurofeedback?

Naast neurofeedback zijn er medicijnen en gedragstherapie. Medicijnen zoals psychostimulantia kunnen effectief zijn maar hebben bijwerkingen. Gedragstherapie helpt bij het dagelijks functioneren, niet bij de hersenactiviteit.