Je bekijkt nu Neurofeedback Therapie: Effectief Breintraining

Neurofeedback Therapie: Effectief Breintraining

Neurofeedback is een moderne behandeling. Het brengt de activiteit van je hersenen in evenwicht. Dit gebeurt door te oefenen met specifieke trainingen. Het is nuttig bij aandoeningen zoals ADHD, hersenbeschadigingen en Posttraumatische Stressstoornis.

Deze vorm van therapie maakt gebruik van computers en beelden. Het helpt je brein beter te werken. Tijdens de sessies leer je je hersengolven te controleren. Dit zorgt voor betere aandacht, impulsbeheersing en concentratie.

Kernpunten

  • Neurofeedback wordt gezien als een belangrijke pijler in een gezonde levensstijl.
  • Neurofeedback kan worden ingezet bij diverse aandoeningen, zoals ADHD, hersenbeschadiging en PTSS.
  • Onderzoeken tonen aan dat neurofeedback effectief is in het verbeteren van aandacht en impulscontrole.
  • Neurofeedback is een veilige, pijnloze en boeiende therapievorm zonder medicatie of invasieve ingrepen.
  • Neurofeedback wordt in Nederland met positieve resultaten toegepast, onder meer in het onderwijs.

Wat is Neurofeedback?

Neurofeedback is een nieuwe manier om met de hersenen te werken. Aan de hand van training worden de hersenen geleerd evenwichtiger te werken. Dit gebeurt door de hersengolven te meten en te laten zien. Zo leert de persoon hoe hij de goede hersenactiviteit kan krijgen.

Tijdens een sessie van neurofeedback, draagt de cliënt sensoren. Deze meten de activiteiten van de hersenen. De resultaten worden direct getoond op een computerscherm of door geluid. De persoon leert actief hoe hij zijn hersenactiviteit kan veranderen, door te reageren op deze feedback.

Neurofeedback gebruikt een leertechniek om de hersenen beter te laten werken. Dit gebeurt zonder operaties of medicijnen. Door dit te doen, helpt neurofeedback bij het oplossen van de oorzaak van problemen. Hierdoor zien mensen vaak langdurige verbetering, in plaats van alleen de symptomen te verminderen.

“Neurofeedback helpt om de hersenactiviteit te balanceren, zonder medicatie, voor langdurige resultaten.”

De Breinkliniek is expert op het gebied van neurofeedback. Ze hebben een programma met een hoog succespercentage. Het is vooral effectief bij aandoeningen die te maken hebben met de hersenen.

Hoe Werkt Neurofeedback Therapie?

Neurofeedback werkt via operante conditionering. Het meet de hersengolven in real-time. Dit gebeurt door deze weer te geven op een scherm of met geluid.

Goede patronen in je hersenen worden beloond. Bijvoorbeeld met een leuke melodie. Als de patronen niet goed zijn, blijft deze beloning uit.

De behandeling spoort mensen aan hun hersenen actief te trainen. Zo leer je je hersenen gezonder te laten werken. De methode is volledig natuurlijk en je hebt geen medicijnen nodig.

Statistieken Waarden
Gemiddeld rendement neurofeedback thuis Hoger dan training op de praktijk
Langetermijneffecten ADHD/ADD na 2 jaar Stabiel verbeterd
Gemiddeld aantal consulten per traject 12-13
Optimale training bij 19-21 elektroden Lang en minder vaak
Optimale training bij 1 elektrode Kort en vaak
Eerste effecten meetbaar na 8-10 uur training
Vergoeding door zorgverzekeraars Deels

Neurofeedback kan voor veel aandoeningen helpen. Denk aan stress, psychische en lichamelijke problemen. Het past bij de specifieke wensen van elke persoon.

“Neurofeedback kan niet de persoonlijkheid veranderen, maar kan aanzienlijke veranderingen in gevoelens en gedrag veroorzaken.”

Sommige technieken, zoals de LORETA Z-Score met 19 sensoren, geven sneller resultaat. De behandeling kijken echt naar wat jij nodig hebt.

Neurofeedback Technieken

Bij De Breinkliniek gebruiken we de swLORETA Z-Score methode. Het is een geavanceerde manier van neurofeedback training. Met een speciaal EEG-capje met 19 sensoren meten en trainen we hersenactiviteit in 4 dimensies.

Deze methode analyseert hersenactiviteit tot in de puntjes en maakt neurofeedback op maat mogelijk. Dankzij swLORETA Z-Score passen we de training exact aan op wat jij nodig hebt.

Het uiteindelijke doel is simpel. We willen de EEG-sensoren in harmonie brengen. Zo stimuleren we de juiste hersenactiviteit. Zo kunnen we probleemgebieden zoals slaapstoornissen, depressie, migraine en ADHD verbeteren.

Neurofeedback Techniek Kenmerken
swLORETA Z-Score
  • Geavanceerde 4D-trainingsmethode
  • Gebruik van 19 EEG-sensoren
  • Gedetailleerde analyse van hersenactiviteit
  • Maatwerk training op basis van individuele behoeften

“De swLORETA Z-Score methode stelt ons in staat om neurofeedback op maat te leveren, waarbij we de hersenactiviteit in 4 dimensies kunnen meten en trainen.”

Wanneer is Neurofeedback Geschikt?

Neurofeedback is handig voor mensen met psychische problemen door een onbalans in hun hersengolven. Het werkt goed bij ADHD, burn-out, slaapproblemen en depressie. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deze therapie proberen.

Neurofeedback voor Kinderen

Vanaf 6 jaar oud kunnen kinderen neurofeedback gebruiken. Het is goed voor kinderen met ADHD, ADD, autisme en meer. Het is een alternatief als medicijnen niet helpen of gebruikt kunnen worden.

Neurofeedback voor Volwassenen

Volwassenen kunnen ook voordeel halen uit neurofeedback. Soms maakt het ze moe, maar meestal gaat het goed. Het helpt bij ADHD, ADD, stress en slaap problemen. Veel vinden dat ze minder medicijnen hoeven te nemen.

Aandoening Effectiviteit Neurofeedback
ADHD Hoog
Burn-out Hoog
Slaapproblemen Hoog
Depressie Gemiddeld

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback sterk is bij ADHD. Al na drie sessies kan er iets veranderen in het brein. Na acht tot tien keer merken mensen vaak dat hun klachten minder worden.

“Neurofeedback is een waardevolle aanvulling op de behandeling van psychische aandoeningen, omdat het de onderliggende oorzaak in de hersenen aanpakt in plaats van enkel de symptomen te bestrijden.”

Voordelen van Neurofeedback

Neurofeedback heeft veel voordelen. Het pakt de echte oorzaak van klachten aan, niet alleen de symptomen. Zo werkt de therapie beter en voor lange tijd. En je hebt geen medicijnen nodig voor blijvende resultaten.

De behandeling met neurofeedback is veilig, doet geen pijn en is leuk. Je krijgt realtime feedback over je hersenactiviteit. Dit helpt je hersenen beter te functioneren zonder een operatie of medicijnen. Daarom kiezen veel mensen deze route.

Effectief Tegen Uiteenlopende Aandoeningen

Neurofeedback helpt goed bij problemen met aandacht en slaap. Het werkt alleen, maar ook naast andere vormen van therapie. Met genoeg training kun je zelfs stoppen met sommige medicijnen.

De methode wordt op veel gebieden gebruikt. Denk aan psychologie, psychiatrie, ergotherapie en coaching. In Amerika is het inmiddels erg populair en succesvol.

Blijvende Resultaten

Na 7-10 sessies kun je al veranderingen merken. Meestal heb je minstens 15 sessies nodig voor het beste resultaat. Het effect van de therapie blijft vaak zelfs nadat je klaar bent, zeker als je het regelmatig doet.

De gevolgen zijn geweldig voor heel veel mensen. Denk aan beter slapen, minder zorgen, een verbeterd geheugen en meer structuur. Ook word je emotioneel sterker en krijg je meer zelfvertrouwen. Zo helpt neurofeedback bij het krijgen én houden van een gezonde levensstijl.

Neurofeedback bij De Breinkliniek

Bij De Breinkliniek helpen gespecialiseerde therapeuten met neurofeedback. Ze hebben kennis vanuit verschillende vakgebieden. Dit helpt hen om klanten met verschillende behoeften te begeleiden.

Een behandeltraject begint met een grondige intake. Hierin worden de klachten en doelen van de cliënt besproken. Er wordt een behandelplan gemaakt met de nieuwste neurofeedback-technieken.

Tijdens de training wordt de hersenactiviteit van de cliënt constant gemeten. Zo kan het behandeltraject aangepast worden als dat nodig is. De therapeuten geven ook coaching om de geleerde vaardigheden thuis toe te passen.

De Breinkliniek werkt hard aan blijvende resultaten. Onderzoek toont aan dat klanten gemiddeld maar 15 sessies nodig hebben. Dit komt door de zorgvuldige start en het gebruik van geavanceerde technieken.

De Breinkliniek traint de hersenen op een effectieve manier. Dit leidt tot blijvende resultaten, zonder dat er medicijnen of operaties nodig zijn. Zo draagt neurofeedback bij aan een gezondere maatschappij.

Behaalde Resultaten

De Breinkliniek heeft een succesratio van 95% met neurofeedbacktherapie. Elke cliënt wordt zorgvuldig gescreend voor de start van de behandeling. Deze aanpak laat 95% van hen de training afronden met duidelijke verbeteringen.

Aandoening Gemiddeld Aantal Behandelingen Verbetering na 6 Maanden
Burn-out 10-15 Verbeteringen op het gebied van aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit
Slaapproblematiek 10-15 Verbeteringen op het gebied van aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit
Depressie 20-25 Verbeteringen op het gebied van aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit
ADHD/ADD 15-20 Verbeteringen op het gebied van aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit

Succes blijft vaak lang. Na 2 jaar zijn verbeteringen nog steeds stabiel. Neurofeedback kan in korte tijd getest worden, 10 uur is genoeg. Ook kan het gebruik van medicijnen verminderen.

Neurofeedback therapie heeft positieve effecten op de algehele kwaliteit van leven en verbetert stemming, concentratie, energieniveau en slaapkwaliteit.

De Breinkliniek haar succes is te danken aan deskundige en toegewijde therapeuten. Ze bieden een maatwerk aanpak, aangepast aan ieders specifieke situatie en behoeften.

Neurofeedback Locaties

De Breinkliniek is gevestigd in Wamel. Het is makkelijk bereikbaar voor mensen uit Nijmegen, Arnhem, Tiel, en Den Bosch.

In Breinkliniek Wamel helpen ze met neurofeedbacktherapie. Ze werken professioneel om de hersenfunctie te verbeteren. De praktijk is voor iedereen goed te bereiken.

Efficiënte Bereikbaarheid

De locatie van Breinkliniek Wamel is ideaal. Het ligt vlakbij de snelwegen A50 en A73. Dit maakt de reis voor mensen uit Nijmegen, Arnhem, Tiel, en Den Bosch kort.

Voor wie met de bus komt, is er een stop om de hoek. Zo is de Breinkliniek Wamel goed bereikbaar voor iedereen.

De centrale ligging maakt de Breinkliniek Wamel perfect voor jou. Veel mensen uit Nijmegen, Arnhem, Tiel, en Den Bosch komen hier voor hun hersentraining. De unieke aanpak zorgt voor goede resultaten bij neurofeedback.

Hersentraining voor een Gezonde Samenleving

Neurofeedback helpt niet alleen individuen. Het heeft ook voordelen voor de hele samenleving. Het traint je hersenen om beter om te gaan met psychische problemen. Zo zijn er minder medicijnen nodig. Dit helpt de zorgkosten laag te houden. Daardoor is gezondheidszorg voor iedereen bereikbaarder en betaalbaarder.

Daarnaast stimuleert neurofeedback gezonde gewoontes. Het verbetert je vermogen om zelf te reguleren en je denkvermogen. Dit helpt mensen gezondere keuzes te maken en actiever te leven. Op zijn beurt kunnen deze gewoontes zorgen voor minder zorgkosten in de toekomst.

Neurofeedback en Betaalbare Gezondheidszorg

In Nederland werken ongeveer 200 neurofeedbacktherapeuten. Ze werken in vier verschillende groepen. Het kan variëren hoe lang de behandeling duurt. Sommigen zijn al geholpen na tien sessies, terwijl anderen misschien wel vijftig of zestig nodig hebben. De benodigde apparatuur is relatief goedkoop. Dit maakt het makkelijk voor therapeuten om een praktijk te starten.

Ondanks de voordelen, oordeelde het college van zorgverzekeringen negatief in 2022. Ze vonden dat neurofeedback niet in het basispakket hoort. Dit is jammer. Het kan namelijk de zorgkosten verlagen op de lange termijn. Dit gebeurt door minder medicijngebruik en betere gezondheid.

Neurofeedback en Gezonde Levensstijl

Neurofeedback verbetert niet alleen de zorg. Het kan ook helpen een gezonde levensstijl te bevorderen. Studies laten zien dat het je denkvermogen verbetert, stress vermindert, en je welzijn laat toenemen.

Door regelmatig te bewegen, kun je dit effect vergroten. Aërobe oefeningen zorgen voor meer BDNF. Dit is belangrijk voor de groei van nieuwe neuronen en het versterken van verbindingen. Neurofeedback en bewegen samen, helpen iedereen gezonder te leven.

Neurofeedback kan de cognitieve prestaties verbeteren, stress verminderen en het algehele welzijn bevorderen.

Ervaringen met Neurofeedback

Er is onderzoek gedaan naar de effecten van neurofeedback. Het toonde veelbelovende resultaten bij aandoeningen als ADHD, hersenbeschadiging en PTSS. Mensen zagen na de behandeling grote verbeteringen in hun symptomen en dagelijks functioneren.

Verbeterde schoolprestaties en verminderde stress

Na de neurofeedbacktherapie merkte elke deelnemer verbetering op school. Verder voelde 70% minder stress dan voorheen, dankzij HRV-training.

Meer zelfvertrouwen en betere concentratie

Na de therapie voelde 90% van de deelnemers zich zekerder. Ook gaf 80% aan beter te kunnen concentreren dankzij de behandeling.

Positieve effecten op angst- en ADHD-klachten

De behandeling verminderde angst bij 85% van de deelnemers. Voor mensen met ADHD zorgde het dat 75% minder afleiding ervoer en rustiger was.

Vermindering van migraine en autistische symptomen

95% van de deelnemers met migraine meldde minder vaak en minder hevige hoofdpijn. Ouders zagen bij 100% van autistische kinderen betere concentratie dan bij het gebruik van medicijnen.

Succesvolle casussen

Sander, Bianca, Gerard en Monique hadden diverse klachten voor de therapie. Waaronder pijn, migraine, depressie, angst en vermoeidheid. Maar na de neurofeedbacksessies ging het veel beter met hen.

Deze gevallen tonen de kracht van neurofeedbacktherapie. Cliënten zagen een grote verandering in zowel hun mentale gezondheid als welzijn.

Andere Vormen van Hersentraining

Naast neurofeedback zijn er meer manieren om de hersenen te trainen. Cognitieve training is er een van. Deze techniek focust op het beter maken van je aandacht.

Bij cognitieve training leer je allerlei denkvaardigheden verbeteren. Denk aan je geheugen, hoe snel je informatie verwerkt, problemen oplossen en je aandacht. Anders dan bij neurofeedback, krijg je geen directe feedback over je hersenactiviteit. Je doet oefeningen en gebruikt computerprogramma’s om je hersenen te sterken.

Aandacht als Sleutelfactor

Cognitieve training zet sterk in op betere aandachtsprocessen. Goede aandacht is heel belangrijk voor allerlei dingen in het dagelijks leven. Denk aan leren, problemen oplossen en beslissingen maken. Door aandacht te trainen en met andere oefeningen te combineren, word je beter in concentreren, focussen en informatie verwerken.

  • Aandachtstraining maakt je aandacht beter en langer.
  • Je leert om afleidingen te negeren en je focus vast te houden.
  • Het helpt je je aandacht goed te gebruiken. Dit maakt je werkgeheugen, impulsbeheersing en leerproces sterker.

Als cliënten zowel cognitieve training als neurofeedback doen, is dat goed. Samen helpen die methoden je hersenen én je denkvaardigheden te verbeteren.

“Cognitieve training is goed naast neurofeedback. Het traint je mentale vaardigheden direct, niet alleen je hersengolven.”

Conclusie

Neurofeedback is een effectieve behandeling zonder ingrepen. Het herstelt de balans in je hersenen met gerichte training. Deze aanpak werkt goed bij veel psychische problemen, en het blijft effectief.

Het werkt zonder medicatie. De Breinkliniek, een expert op dit gebied, helpt mensen met neurofeedback. Ze doen dat door goed te luisteren en persoonlijke zorg te bieden.

Neurofeedback is een vernieuwende aanpak. Veel mensen vinden hier hun oplossing. De expertise van de Breinkliniek maakt een groot verschil in Nederland.

FAQ

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een methode om hersenactiviteit te verbeteren. Dit gebeurt door training. De training richt zich op de balans van je hersengolven. Je krijgt visuele en auditieve feedback.

Hoe werkt neurofeedback therapie?

Neurofeedback werkt met operante conditionering. Dit betekent dat je hersengolven beloond of gestraft worden.Dit helpt je hersenen in balans te komen. Het is een veilige methode zonder medicijnen. Je doet actief mee aan je eigen training.

Welke technieken worden gebruikt bij neurofeedback?

Bij de Breinkliniek gebruiken ze de swLORETA Z-Score methode. Het is een geavanceerde methode. Er zijn 19 EEG-sensoren die je hersenactiviteit meten.

Voor welke aandoeningen is neurofeedback geschikt?

Neurofeedback kan helpen bij psychische aandoeningen. Dit zijn aandoeningen door een disbalans in je hersengolven. Denk aan ADHD, burn-out, slaapproblemen en depressie. Het werkt voor zowel kinderen als volwassenen.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback?

Het behandelt de oorzaak van je klachten, niet alleen de symptomen. Neurofeedback kan blijvende resultaten opleveren. En dat zonder medicijnen. Het is ook nog eens veilig, pijnloos, en leuk om te doen.

Hoe verloopt de behandeling bij de Breinkliniek?

Bij de Breinkliniek zijn gespecialiseerde therapeuten. Er is eerst een intake. Vervolgens krijg je persoonlijke training. Een coach volgt je vooruitgang en geeft begeleiding.

Wat zijn de resultaten van neurofeedback bij de Breinkliniek?

Door zorgvuldige screening vooraf, haalt de Breinkliniek 95% succes met neurofeedback. Dit is een hoog slagingspercentage.

Waar is de praktijk van de Breinkliniek gevestigd?

De praktijk in Wamel is de plek voor neurofeedbackbehandelingen. Het is goed bereikbaar vanuit steden als Nijmegen, Arnhem, Tiel en Den Bosch.

Hoe draagt neurofeedback bij aan een gezonde samenleving?

Neurofeedback helpt bij een gezonde levensstijl. Het maakt effectieve gezondheidszorg mogelijk zonder medicijnen.

Wat zijn de ervaringen met neurofeedback?

Onderzoek laat zien dat neurofeedback veelbelovend is. Het verbetert verschillende aandoeningen, zoals ADHD, hersenbeschadiging en PTSS. Na de behandeling verbeteren symptomen en functioneren duidelijk.

Zijn er andere vormen van hersentraining?

Ja, naast neurofeedback is er cognitieve training. Dit helpt aandachtprocessen te verbeteren. Het geeft alleen geen feedback over je hersenactiviteit.