Migraine is meer dan alleen heftige hoofdpijn. Het is een complexe hersenaandoening. Veel mensen in families zijn gevoelig voor migraine, vaak door erfelijkheid.
De hoofdpijn van migraine is vaak erg heftig. Het voelt als een pijn op één kant van het hoofd. Ook kunnen maagdarmstoornissen, misselijkheid en braken optreden.
Er zijn verschillende fases van migraine. Deze omvatten een waarschuwingsfase, aurafase, hoofdpijnfase en herstelfase. Het is belangrijk om migraine goed te herkennen. Het kan het dagelijks leven sterk beïnvloeden.
Wij bekijken de oorzaken, symptomen en behandelingen van migraine. Ook kijken we naar andere vormen van hoofdpijn.
Belangrijkste inzichten
- Migraine is een erfelijke hersenaandoening die veel voorkomt
- Vrouwen hebben vaker last van migraineaanvallen dan mannen
- Sommige mensen ervaren aura’s als waarschuwing voor een aanval
- Chronische migraine betekent hoofdpijn minstens de helft van de maand
- Migraine kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en lichtgevoeligheid
Wat is migraine?
Migraine is een complexe, terugkerende hersenaandoening. Het veroorzaakt intense, eenzijdige hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan kloppend en pulsend zijn.
Veel mensen voelen zich ook misselijk, overgeven, gevoelig voor licht en geluid. Een derde van de patiënten heeft auraverschijnselen. Dit zijn lichtflitsen, vlekken of tintelingen voor de hoofdpijn.
Kenmerken
Migraineaanvallen kunnen 4 tot 72 uur duren. De symptomen verschillen per persoon. Ze omvatten vaak intense hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Diagnose
De arts kijkt naar de symptomen om migraine te diagnosticeren. Hij checkt of het niet iets anders is, zoals een hersentumor. Soms zijn bloedonderzoek of beeldvormend onderzoek nodig.
Oorzaken
De oorzaken van migraine zijn nog niet helemaal bekend. Wetenschappers denken dat genen en triggers zoals stress, hormoonschommelingen, voedsel en weersveranderingen meespelen. Het komt vaker voor in families, wat suggereert dat het erfelijk is.
Hoofdpijntypes
Er zijn verschillende hoofdpijnsoorten, zoals migraine rondom ongesteld zijn, migraine met aura en chronische migraine. Deze kunnen het dagelijks leven beïnvloeden. Ze hebben vaak een specifieke behandeling nodig.
Migraine rondom ongesteld zijn
Migraine rondom ongesteld zijn is vooral bij vrouwen populair. Het komt door hormonale veranderingen. De pijn kan voor, tijdens of na de maandelijkse beurt komen.
De symptomen zijn felle pijn, gevoeligheid voor licht en geluid, en misselijkheid. Ook braken kan voorkomen.
Migraine met aura
Migraine met aura heeft visuele en sensorische problemen voorafgaand aan de hoofdpijn. Je kunt lichtflitsen, vlekken of tintelingen zien. De hoofdpijn is dan vaak aan één kant, klopt en kan misselijkheid en braken brengen.
Chronische migraine
Chronische migraine betekent dat je minstens de helft van de maand hoofdpijn hebt. Het kan leiden tot te veel pijnmedicatiegebruik. Goede behandeling is belangrijk om het leven te verbeteren.
“Ongeveer 80% van alle hoofdpijnsoorten valt onder spanningshoofdpijn of tension type headache.”
Migraine en hoofdpijn
Migraine is meer dan gewone hoofdpijn. Een gewone hoofdpijn gaat snel weg. Maar migraine kan uren tot dagen duren. Het gaat vaak samen met misselijkheid, licht- en geluidsgevoeligheid.
Deze klachten zorgen dat mensen zich vaak terugtrekken. Ze kunnen het normale leven niet meer volhouden. Daarom heeft migraine een grotere impact op het dagelijks leven.
Het verschil tussen migraine en gewone hoofdpijn is groot. Migraine heeft ernstige, pulserende hoofdpijn die lang kan duren. Gewone hoofdpijn gaat snel weg. Migraineaanvallen brengen ook misselijkheid, licht- en geluidsgevoeligheid met zich mee. Dit maakt het dagelijks leven moeilijk.
Kenmerk | Migraine | Gewone hoofdpijn |
---|---|---|
Duur | Uren tot dagen | Meestal kort |
Intensiteit | Ernstig, pulsend | Mild tot matig |
Andere symptomen | Misselijkheid, licht- en geluidsgevoeligheid | Geen of minder symptomen |
Invloed op dagelijks leven | Groot, mensen moeten zich terugtrekken | Beperkt |
Samenvattend is migraine ernstiger dan gewone hoofdpijn. Migraineaanvallen zijn heviger en duren langer. Ze brengen ook andere klachten met zich mee. Het is belangrijk om dit verschil te begrijpen voor de juiste behandeling.
Migraine triggers
Beleef je migraine? Sommige dingen kunnen je hoofdpijn veroorzaken. Door deze dingen te vermijden, kun je migraine minder vaak krijgen. Het is ook goed om gezond te leven. Dit betekent genoeg slapen, ontspannen en gezond eten.
People with migraine zijn gevoeliger voor bepaalde dingen. Dit komt door hun lichaam. Soms worden ze gevoeliger door vermoeidheid of stress.
Er zijn dingen die migraine kunnen veroorzaken:
- Hormonale veranderingen, zoals menstruatie bij vrouwen
- Stress en onvoldoende slaap
- Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals alcohol, cafeïne, chocolade en oude kaas
- Weersveranderingen, zoals seizoensgebonden veranderingen, temperatuur of luchtdruk
- Prikkels zoals harde geluiden, sterke geuren en fel/flikkerend licht
Wat iemand aanmaakt kan verschillen. Onderzoek probeert te vinden wat jouw triggers zijn. Ze gebruiken zelfs AI om dit te doen.
“De meeste mensen met migraine weten niet wat de oorzaak van hun hoofdpijn is.”
Je kunt niet altijd dingen vermijden die migraine veroorzaken. Maar door ze te herkennen en te vermijden, kun je minder hoofdpijn krijgen. Een gezonde levensstijl en stress management helpen ook.
Migraine en hoofdpijn
Naast migraine zijn er nog andere soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Deze verschillen van migraine in symptomen en oorzaken. Spanningshoofdpijn voelt zich als drukkend rond het hoofd, vaak aan beide kanten.
Clusterhoofdpijn is erg hevig en voorkomt aan één kant van het hoofd. Het kan ook ogen en oren raken.
Om goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om het juiste type hoofdpijn te kennen. Migraine kan enkele uren tot dagen duren. Migraine voelt zich als bonzend aan één kant. Spanningshoofdpijn is knellend en voelt zich aan beide kanten.
Ongeveer eenderde van de mensen met migraine heeft een aura voorafgaand aan de aanval. Dit kan wazig zien of tintelingen zijn. Spanningshoofdpijn kan enkele dagen duren en voelt zich vaak in de nek en schouders.
Fysiotherapie kan helpen bij spanningshoofdpijn en migraine. Het helpt spanning in de nek en schouders te verlichten. Bij ernstige hoofdpijn kunnen pijnstillers nodig zijn. Fysiotherapeuten kunnen dan doorverwijzen naar artsen.
“Migraine ranks seventh on the World Health Organization’s (WHO) list of most disabling conditions globally.”
Migraine behandelingen
Hoofdpijn en migraine kunnen het leven beïnvloeden. Gelukkig zijn er veel behandelingen, zowel met medicijnen als zonder. Deze helpen om de aandoeningen te bestrijden.
Veel mensen gebruiken pijnstillers zoals paracetamol, NSAID’s of triptanen tegen migraine. Deze medicijnen verlichten pijn en andere symptomen. Ze kunnen echter bijwerkingen hebben bij langdurig gebruik. Anti-emeticum zoals domperidon of metoclopramide helpt tegen misselijkheid en braken.
Er zijn ook preventieve medicijnen die migraineaanvallen minder vaak en minder sterk kunnen maken. Candesartan, bètablokkers en sommige anti-epileptica zoals topiramaat en valproïnezuur zijn voorbeelden.
Naast medicijnen zijn niet-medicamenteuze aanpakken belangrijk. Leefstijlmaatregelen en stress management helpen migraine te voorkomen of minder erg te maken. Goed slapen, bewegen, gewichtsbeheersing en stressmanagement zijn hierbij cruciaal.
“Bij vrouwen met migraine met aura wordt het gebruik van combinatiepreparaten in anticonceptie afgeraden vanwege een verhoogd cardiovasculair risico.”
De beste behandeling kiezen is belangrijk. Dit hangt af van de symptomen, oorzaken en de effectiviteit van de behandelingen. Een zorgvuldige monitoring en aanpassing van de behandeling is nodig voor goede resultaten.
Gevolgen van migraine
Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Het beïnvloedt het dagelijks leven sterk. Ongeveer één miljard mensen wereldwijd hebben het, dat is 15% van de wereldbevolking. Het beïnvloed werk en sociale activiteiten sterk.
Impact op dagelijks leven
De migraine dwingt mensen vaak om hun werk of school te onderbreken. Ze hebben hevige hoofdpijn en andere symptomen zoals misselijkheid. Dit kan hun sociale en professionele leven beïnvloeden, wat invloed heeft op relaties en carrière.
Geestelijke gezondheid
Er is ook een verband tussen migraine en depressie. De aandoeningen kunnen mentale problemen veroorzaken. Het is belangrijk om migraine en depressie vroegtijdig te herkennen en te behandelen.
“Uit onderzoek blijkt dat migraine een negatieve invloed kan hebben op relaties, carrières en financiën.”
Er is hoop voor mensen met migraine. Goede behandeling en preventie kunnen helpen. Het is belangrijk dat patiënten en zorgverleners de gevolgen van migraine begrijpen.
Migraine bij kinderen
Migraine is niet alleen bij volwassenen. Het kan ook bij kinderen voorkomen. Het is een veelvoorkomende hersenaandoening bij kinderen. Het kan hun dagelijkse leven beïnvloeden.
Symptomen
Kinderen met migraine hebben vaak andere symptomen dan volwassenen. Ze klagen vaak over buikpijn in plaats van hoofdpijn. Ze voelen zich vaak erg misselijk en overgeven.
De aanvallen duren meestal korter dan bij volwassenen. Ze duren meestal niet langer dan een paar uur.
Behandeling
De diagnose en behandeling van migraine bij kinderen is specifiek. Goede begeleiding en educatie zijn erg belangrijk. Dit helpt om de impact van migraine te minimaliseren.
Soms is medicatie nodig. Maar vaak helpt ook lifestyle-adviezen en alternatieve therapieën.
Bij jonge kinderen met hoofdpijn moet je altijd de huisarts bellen. Zo kan de oorzaak vastgesteld en de juiste behandeling gestart worden. Met de juiste zorg kunnen kinderen hun symptomen beter beheersen.
“Migraine is een van de meestvoorkomende hersenaandoeningen onder kinderen. Goede begeleiding en educatie zijn essentieel om de impact ervan te minimaliseren.”
Hemiplegische migraine
Hemiplegische migraine is een zeldzame en ernstige vorm van migraine. Het gaat om hoofdpijnaanvallen met (halfzijdig) krachtsverlies. De krachtsvermindering kan variëren, van één hand tot een hele lichaamshelft. De oorzaken zijn nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn belangrijke inzichten.
Symptomen
De typische symptomen van hemiplegische migraine zijn:
- Halfzijdige verlamming of krachtsvermindering
- Epileptische aanvallen
- Coördinatieproblemen
- Hevige, eenzijdige hoofdpijn
- Misselijkheid en/of braken
De symptomen kunnen verschillen in duur, van enkele minuten tot dagen. Ze worden vaak voorafgegaan door gezichtsstoornissen.
Oorzaken
Er zijn aanwijzingen dat erfelijke factoren belangrijk zijn bij hemiplegische migraine. Mutaties in genen zoals CACNA1A, ATP1A2 en SCN1A kunnen deze aandoening veroorzaken. Maar niet alle patiënten hebben deze mutaties, wat suggereert dat andere genetische factoren ook betrokken zijn.
Patiënten met Familial Hemiplegic Migraine (FHM) hebben vaak hun eerste aanval op kinderleeftijd. Ze kunnen maandelijks meerdere aanvallen hebben. De aanvallen worden minder vaak naarmate men ouder wordt. Epilepsie komt ook vaak voor bij FHM.
Er is geen genezende behandeling voor hemiplegische migraine. Maar medicijnen kunnen de symptomen verminderen. Preventieve medicatie kan helpen bij patiënten met veel aanvallen.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet onderzoek naar hemiplegische migraine. Ze willen meer begrip krijgen en nieuwe behandelmogelijkheden ontwikkelen.
Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een zeldzame, maar erg hevige vorm van hoofdpijn. Het komt terugkerend voor. Ongeveer 17.000 mensen in Nederland hebben het, wat 0.1% is van de bevolking. Dit is minder dan de 2,5 miljoen mensen met migraine.
Kenmerken van clusterhoofdpijn
De pijn zit vaak bij het oog of bij de slaap. Je kunt ook een rood oog, een verstopte neus, en zweten in je gezicht krijgen. De aanvallen duren van 15 minuten tot 3 uur en kunnen tot 8 keer per dag gebeuren.
De pijnperiodes zijn soms jarenlang weg. Daarna komen ze weer terug.
Clusterhoofdpijn is meer bij mannen dan bij vrouwen. Het komt vooral bij mensen tussen de 20 en 50 jaar voor.
Oorzaak van clusterhoofdpijn
De oorzaak van clusterhoofdpijn is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat het erfelijk is en dat bepaalde hersenstructuren erbij betrokken zijn. Ook alcohol, kou, weinig zuurstof, en bepaalde smaakversterkers kunnen het uitlokken.
Door de zeldzaamheid en de intense pijn wordt het soms “suïcidale hoofdpijn” genoemd.
Kenmerk | Omschrijving |
---|---|
Duur aanval | 15 minuten tot 3 uur |
Frequentie aanvallen | 1 keer per 2 dagen tot 8 keer per dag |
Symptomen | Intense pijn rond oog/slaap, rood/tranend oog, verstopte/lopende neus, zweten in gezicht |
Voorkomen | Mannen 3x vaker dan vrouwen, meeste tussen 20-50 jaar |
Oorzaak | Nog onbekend, mogelijk erfelijk en betrokkenheid hersenstructuren |
Preventie van migraine
Hoewel migraine niet helemaal weg te denken is, kunnen bepaalde leefstijlfactoren de aanvallen minder vaak en minder ernstig maken. Een goed slaappatroon, gezond eten, genoeg bewegen en stressbeheersing zijn belangrijk. Ze helpen migraine te voorkomen.
Leefstijl
Een gezonde levensstijl is erg belangrijk om migraine te voorkomen. Goed slapen, 7-9 uur per nacht, helpt. Eet gezond, met veel groenten en fruit, en drink genoeg water. Beweeg ook regelmatig, want dat helpt tegen migraine.
Stress management
Stress kan migraine uitlokken. Ontspanningstechnieken, mindfulness of cognitieve gedragstherapie helpen om stress te beheersen. Dit mindert de invloed van migraine op je dagelijks leven. Sommigen vinden ook hulp in acupunctuur of yoga.
Leefstijlfactor | Effecten op migraine |
---|---|
Regelmatige slaap | Vermindert kans op aanvallen |
Gezonde voeding | Kan aanvallen voorkomen |
Fysieke activiteit | Vermindert klachten tijdens aanvallen |
Stressmanagement | Reduceert kans op aanvallen |
Door een aanpak op maat, die past bij iedereen, kan men migraine minder lastig vinden. Zo kan men migraine minder beïnvloeden in het dagelijks leven.
“Een gezonde levensstijl is de sleutel tot het voorkomen en verminderen van migraine-aanvallen.”
Medicamenteuze behandeling
Medicijnen zijn belangrijk naast leefstijlmaatregelen bij migraine. Acute medicijnen zoals pijnstillers en triptanen helpen bij een aanval. Maar ze moeten zorgvuldig worden gebruikt om overgebruik te voorkomen.
Preventieve medicatie zoals anti-epileptica of botoxinjecties kan helpen. Ze verminderen hoe vaak en hoe erg migraineaanvallen komen. Het juiste medicijn kiezen hangt af van wie je bent en je medische geschiedenis. Het is belangrijk om goed te praten met je arts.
Acute medicatie
Acute medicijnen zoals pijnstillers en triptanen verlichten migraineaanvallen. Ze moeten echter zorgvuldig worden gebruikt. Dit voorkomt medicatie-overgebruik en chronische hoofdpijn.
Medicatie-overgebruikshoofdpijn is een probleem bij mensen met chronische hoofdpijn. Het is een veelvoorkomend probleem in de bevolking.
Preventieve medicatie
Preventieve medicijnen zoals anti-epileptica of botoxinjecties kunnen helpen. Ze verminderen hoe vaak en hoe erg migraineaanvallen komen. Onderzoek toont aan dat deze behandeling kan helpen.
Echter, niet alle patiënten die deze behandeling nodig hebben, gebruiken het. Slechts 7-19% van de patiënten gebruikt preventieve medicijnen.
“De kans op onverdraaglijke bijwerkingen wordt verminderd door het laag beginnen en traag verhogen van de doseringen bij het voorschrijven van profylactica.”
De juiste medicijnen kiezen hangt af van wie je bent en je medische geschiedenis. Goede communicatie met je arts is erg belangrijk.
Alternatieve behandelingen
Er zijn alternatieve migraine behandelingen en natuurlijke migraine remedies voor mensen met migraine. Kruiden, supplementen en homeopathische middelen kunnen helpen. Ook complementaire therapieën migraine zoals yoga, meditatie en acupunctuur verminderen migraineaanvallen.
Natuurlijke remedies
Uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 mensen baat hebben bij hoofdpijn en migraine behandelingen. Meestal zijn er nog een paar extra sessies nodig. Osteopathie kan helpen bij clusterhoofdpijn, maar het effect is moeilijk te meten.
Complementaire therapieën
- Acupunctuur
- Homeopathie
- Yoga
- Relaxatietherapieën
- Reflexologie
- Dieetaanpassingen
Deze behandelingen helpen om migraineaanvallen minder intens en minder vaak te maken. Ze kunnen zelfs helpen om de symptomen weg te nemen. Hoewel hun effect niet altijd wetenschappelijk bewezen is, kunnen ze wel helpen.
“Een persoon met chronische migraine merkte verbeteringen na drie behandelingen en was al weken bijna hoofdpijn vrij.”
Het is belangrijk om alternatieve behandelingen af te stemmen met je arts. Sommige middelen kunnen namelijk problemen veroorzaken met je reguliere medicatie. Een combinatie van conventionele en complementaire therapieën kan voor veel mensen helpen.
Onderzoek en innovatie
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een koploper in migraineonderzoek. Ze onderzoeken de oorzaken, diagnostiek en behandeling van migraine. Zo bouwen ze steeds meer kennis op.
Recente ontwikkelingen
Er zijn nieuwe medicijnen voor migraine uitgekomen. Ook onderzoeken ze nieuwe therapieën, zoals hersenstimulatie. Deze ontwikkelingen geven hoop op betere behandelingen.
Toekomstperspectieven
Het Migraine@Home-onderzoeksproject krijgt 378.000 euro van de Hersenstichting. Ze willen migraineaanvallen vroeger herkennen en triggers vinden. Met nieuwe technologie willen ze de hersenen beter begrijpen.
Deze doorbraken kunnen leiden tot nieuwe behandelingen. Dit verbetert de toekomst voor migraine patiënten.