Je bekijkt nu Migraine aanval: symptomen en behandeling

Migraine aanval: symptomen en behandeling

Migraine is een veelvoorkomende aandoening. Het veroorzaakt ernstige hoofdpijnklachten. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft elke jaar migraineaanvallen. Ze hebben gemiddeld twee aanvallen per maand.

De pijn bij een migraineaanval voelt vaak als bonzend. Het is meestal aan één kant van het hoofd. Deze hoofdpijnklachten gaan vaak samen met misselijkheid en overgeven.

Sommige mensen voelen kort voor de aanval auraverschijnselen. Dit zijn schitteringen, flitsen of golvende beelden. Deze visuele stoornissen kunnen een teken zijn van de komende hoofdpijn.

Ze kunnen ook last hebben van geluids- en lichtgevoeligheid. Dit zijn andere symptomen van een migraineaanval.

Kernpunten

  • Meer dan 10% van de Nederlanders heeft jaarlijks last van migraineaanvallen.
  • Bonzende hoofdpijn, misselijkheid en overgeven zijn veel voorkomende symptomen.
  • Auraverschijnselen zoals visuele stoornissen kunnen voorafgaan aan de migraineaanval.
  • Migraine wordt behandeld met specifieke medicijnen, de zogenaamde triptanen.
  • Preventie door leefstijlaanpassingen kan het aantal aanvallen verminderen.

Wat is een migraineaanval?

Een migraineaanval is een pijnlijke aandoening met bonzende, eenzijdige hoofdpijn. Het komt bij ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking voor. Vooral vrouwen zijn hier meer vatbaar voor dan mannen.

Kenmerken van een migraineaanval

De kenmerken van een migraineaanval zijn:

  • Bonzende, eenzijdige hoofdpijn die toeneemt bij inspanning
  • Misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Nevenverschijnselen zoals obstipatie, koude handen en voeten, en concentratieproblemen

Duur van een migraineaanval

De duur van een migraineaanval varieert. Maar meestal duurt het 4 uur tot 3 dagen voordat de pijn en andere symptomen verdwijnen. Het kost meestal 1 tot 2 dagen om volledig te herstellen.

Migraine is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn. Het kan het dagelijks leven sterk beïnvloeden. De hevige symptomen en lange duur maken migraineaanvallen vaak sociaal invaliderend.

“Ongeveer vijftien procent van mensen met migraine ervaart auraverschijnselen.”

Symptomen van een migraineaanval

Migraine kan op verschillende manieren voorkomen. De hoofdpijn duurt vaak 4 tot 72 uur. Het is bonzend en voelt zich aan één kant van het hoofd. Bij inspanning wordt het erger.

Naast hoofdpijn voelen mensen zich vaak misselijk, braken en zijn ze gevoelig voor licht en geluid.

Hoofdpijn

De hoofdpijn bij migraine is bonzend en klopt. Het voelt zich aan één kant van het hoofd. Ongeveer 2,2 miljoen vrouwen en 900.000 mannen in Nederland hebben migraine.

Elke dag hebben ongeveer 70.000 mensen in Nederland een migraineaanval.

Bijverschijnselen

Naast hoofdpijn voelen mensen zich vaak misselijk en braken. Ze zijn ook gevoelig voor licht en geluid. Ongeveer 70% van de mensen met migraine gaat door een herstel- of herstelfase.

Auraverschijnselen

Ongeveer 15% van de mensen met migraine heeft voorafgaand aan de hoofdpijn auraverschijnselen. Dit zijn lichtflitsen, zwarte vlekken en tintelingen aan één kant van het lichaam. Migraine met aura komt bij ongeveer 20% van de mensen voor.

“Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders lijden aan migraine.”

Oorzaken van migraine

De exacte oorzaak van migraine is nog niet helemaal bekend. Maar we weten wel dat mensen met migraine vaak gevoelig zijn voor prikkels. Dit lijkt erfelijk te zijn.

De hersenen van mensen met migraine kunnen ook tijdelijk gevoeliger worden. Dit kan door vermoeidheid of de menstruatie.

Erfelijkheid speelt een grote rol bij migraine. Als je een familielid hebt met migraine, is je kans op migraine groter. Dit geldt vooral voor migraine met aura.

Ongeveer een derde van de mensen met migraine heeft auraverschijnselen. Dit zijn visuele problemen die voorafgaan aan de hoofdpijn. Het wijst op een neurologische oorzaak.

Er zijn ook verschillende prikkels die migraine kunnen veroorzaken. Denk aan vermoeidheid, stress, hormonen, weer en bepaalde voedingsmiddelen. Deze prikkels kunnen de hersenen en bloedvaten overbelasten.

Daardoor ontstaan de typische migraine symptomen.

Oorzaken van migraine Percentage patiënten
Erfelijkheid Eerstegraads familielid met migraine: significant verhoogd risico
Prikkels Vermoeidheid, stress, hormonen, weer, voedsel
Auraverschijnselen Ongeveer 33% van migrainepatiënten

Migraine is een complexe aandoening. Genetica en omgevingsfactoren spelen allebei een rol. Door meer inzicht te krijgen, kunnen we beter helpen bij het voorkomen en behandelen van migraine.

Vrouwen en migraine

Migraine is erg veel voorkomend, vooral bij vrouwen. Ze hebben vaak migraineaanvallen. Ongeveer 10% van de Nederlanders krijgt elke jaar migraine. Gemiddeld hebben ze twee aanvallen per maand.

Wereldwijd hebben ongeveer één miljard mensen migraine. Dat is vijftien procent van de wereldbevolking. Migraine komt driemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Vrouwen voelen migraine het meest tussen de eerste menstruatie en de menopauze. Twee derde van de migraineaanvallen bij vrouwen kan men verminderen. Ongeveer 60% van de vrouwen met migraine ervaart aanvallen rondom de menstruatie, wat resulteert in menstruatie-gerelateerde migraine met hevigere en langdurigere aanvallen. Ook vinden 80% van de vrouwen dat hormonen, zoals sekshorvones, migraine veroorzaken.

Migraine ontstaat vaak op de eerste dag van de menstruatie. Dan dalen de hormonen oesto- en progesteron snel. Deze aanvallen zijn ernstiger en duren langer dan andere aanvallen.

Vrouwen met migraine zoeken vaak zelf naar oplossingen. Ze vragen soms om de anticonceptiepil, maar de effectiviteit hiervan is onbekend. Het project ‘The Migraine – WHAT! Study’ onderzoekt de relatie tussen migraine en sekshorvones. Dit is belangrijk voor betere behandelingen voor migraine vrouwen.

“Er bestaat een behoefte aan betere behandelingen ter voorkoming van migraine bij vrouwen, met een focus op hormonale behandelingen zoals de anticonceptiepil.”

Vormen van ernstige hoofdpijn

Naast migraine zijn er andere ernstige hoofdpijnsoorten. Denk aan clusterhoofdpijn en hemiplegische migraine. Deze aandoeningen zijn zwaar en vereisen een speciale behandeling.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is erg pijnlijk en zeldzaam. De pijn kan tot een uur duren. Het voelt als een prikkelend, brandend gevoel aan één kant van het hoofd.

Er kan ook roodheid of tranen in het oog zijn aan de aangedane zijde. Clusterhoofdpijn wordt soms “suïcidale hoofdpijn” genoemd door de hevigheid van de pijn.

Hemiplegische migraine

Hemiplegische migraine is erg zeldzaam en ernstig. De hoofdpijn is erg kloppend. Patiënten kunnen ook gevoelloosheid, tintelingen en verlamming aan één kant van het lichaam krijgen.

Deze symptomen kunnen uren of dagen duren. Het komt vaak voor in families met erfelijke migraine.

Clusterhoofdpijn en hemiplegische migraine zijn minder vaak dan gewone migraine. Ze zijn echter erg zwaar. Het is belangrijk snel te herkennen en goed te behandelen.

Diagnose van migraine

Het herkennen van migraine of clusterhoofdpijn gebeurt vaak te laat. Dit kan leiden tot een verkeerde behandeling. Een snelle diagnose is erg belangrijk. Bij het LUMC kan men terecht voor een diagnose en behandeling.

Afspraak maken voor diagnose

Om een diagnose te krijgen, moet je eerst een afspraak maken met een arts. De arts zal je symptomen en voorgeschiedenis bespreken. Soms zijn extra onderzoeken nodig, zoals een CT-scan of MRI-scan.

Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft migraine. 33% van de vrouwen en 13% van de mannen hebben het ooit gehad. Migraines zijn vooral bij vrouwen erg voorkomend.

“Migraine staat op nummer zeven bij de WHO van meest invaliderende aandoeningen.”

Een snelle en juiste diagnose is erg belangrijk. Migraines kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen. Daarom is het belangrijk om snel een afspraak te maken met een arts.

Migraine aanval: behandelingen

Bij migraineaanvallen is het belangrijk de juiste medicatie te gebruiken. Paracetamol is vaak de eerste keus omdat het minder bijwerkingen heeft. NSAID’s en orale triptanen kunnen meer bijwerkingen veroorzaken.

Een gezonde leefstijl helpt ook tegen migraine. Dit omvat beweging, gezond gewicht en genoeg slaap. Maar bij chronische migraine wordt vaak te veel medicatie gebruikt. Dit gebeurt vaak in de tweedelijnszorg.

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen voor migraineaanvallen. Ze helpen bij acute aanvallen en voor preventie. Enkele voorbeelden zijn:

  • Paracetamol: Heeft minder bijwerkingen dan andere middelen.
  • NSAID’s: Kunnen effectief zijn, maar hebben een hoger risico op bijwerkingen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.
  • Triptanen: Derdekeus middelen die effectief kunnen zijn, maar een verhoogd risico op bijwerkingen zoals duizeligheid, koude handen en voeten, en hartkloppingen hebben.
  • Anti-emetica: Kunnen toegevoegd worden bij misselijkheid of braken tijdens een migraineaanval.
  • Preventieve medicatie: Zoals β-blokkers, candesartan en amitriptyline, kunnen het aantal aanvallen verminderen.

Bijwerkingen

De meeste migraine medicijnen werken goed, maar kunnen ook bijwerkingen hebben. Ongeveer 5 op de 100 mensen krijgt last van misselijkheid, overgeven, moeheid en duizeligheid bij triptanen. Bij NSAID’s ondervindt 2 op de 100 mensen bijwerkingen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.

Eventuele bijwerkingen moet je bespreken met je arts. Zo vind je de beste behandeling. Te veel medicatie kan leiden tot medicatieovergebruikshoofdpijn en moet voorkomen worden.

Preventie van migraineaanvallen

Medicijnen zijn belangrijk voor migrainebehandeling. Maar een gezonde leefstijl helpt ook om migraine te voorkomen. Door bepaalde dingen te vermijden, beter te slapen en minder stress te hebben, kunnen mensen migraine minder vaak en minder ernstig krijgen.

Belangrijk is om triggers te kennen en te vermijden. Voedsel, hormonen, stress, slaap en weer kunnen triggers zijn. Door deze te vermijden, krijgen mensen migraine minder vaak.

Goed slapen helpt ook tegen migraine. Slaap is belangrijk voor je gezondheid. Het maakt je minder gevoelig voor migraine.

Stress verminderen is ook belangrijk. Technieken zoals meditatie en yoga kunnen helpen. Ze maken je minder gevoelig voor stress.

Door deze dingen te doen, kunnen veel mensen migraine minder vaak en minder ernstig krijgen. Ze kunnen een beter leven leiden.

“Een gezonde leefstijl kan de ernst en frequentie van migraineaanvallen aanzienlijk verminderen,” aldus Dr. Emma Visser, neuroloog gespecialiseerd in de behandeling van migraine.

Preventietips Voordelen
Identificeer en vermijd triggers Verlaagt kans op aanvallen
Zorg voor voldoende en kwalitatief goede slaap Vermindert gevoeligheid voor migraine
Beheers stressniveaus door relaxatie-oefeningen Vermindert impact van stress op gezondheid

Verband tussen voorbehoedmiddelen en migraine

Vrouwen met migraine moeten goed nadenken over hun voorbehoedmiddelen. Sommige anticonceptiepillen kunnen migraine-aanvallen verhogen. Andere pillen kunnen juist helpen.

Er is een link tussen migraine en de menstruatie. Meer dan de helft van de vrouwen met migraine ervaart migraine tijdens hun maand. Deze migraine kan gepaard gaan met misselijkheid en braken.

De kans op een herseninfarct is bij vrouwen met migraine met aura hoger. Migraine zonder aura kan minder vaak voorkomen. Profylactische medicijnen kunnen de migraine met 20 tot 50% verminderen.

Statistiek Waarde
Percentage vrouwen met migraine gerelateerd aan menstruatie Meer dan 50%
Duur migraine bij volwassenen 4-72 uur
Verhoogd risico op herseninfarct bij migraine met aura Ongeveer verdubbeld
Reductie migraineaanvallen met profylactische medicatie 20-50%

De anticonceptiepil kan tijdens de stopweek gebruikt worden als alternatief. NSAID’s zijn beter dan triptanen vanwege minder bijwerkingen. Ze helpen ook bij menstruatiepijn en bloedverlies.

Migraine staat op de tweede plek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Er zijn verschillen in effectiviteit en bijwerkingen van antimigrainemiddelen. Dit is belangrijk voor de behandeling van vrouwen met migraine.

Samengevat is het belangrijk dat vrouwen met migraine goed worden geïnformeerd over de relatie tussen voorbehoedmiddelen en migraine, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken voor een anticonceptiemiddel dat hun migraineaanvallen niet verergert.

Hoe gaat het verder na een migraineaanval?

Een migraineaanval kan het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Het kan dagen duren voordat je helemaal beter bent. Sommigen voelen zich nog moe of hebben moeite met concentreren na een aanval.

Ongeveer 15% van de Nederlanders heeft migraine, vooral werkende mensen. Vrouwen krijgen migraine vaker dan mannen. De meeste mensen hebben migraine zonder aura, wat 70% tot 80% van de aanvallen is. Migraine met aura is minder frequent.

Veel dingen kunnen migraine uitlokken, zoals slaaptekort of stress. Ook koffie, sterke geuren en alcohol kunnen helpen. Patiënten met veel aanvallen kunnen medicijnen zoals bètablokkers proberen.

Sommige mensen vinden dat gewone behandelingen niet helpen. Dan kunnen ze acupunctuur of ontspanningstechnieken proberen. Als medicijnen niet werken, kan een arts een neuroloog raadplegen.

Migraine is veel meer dan een heftige hoofdpijn; het is een hersenaandoening die vaak in families voorkomt en deels erfelijk is.

Hoewel migraine veel voorkomt, zijn er nog veel onbekende dingen. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een expert op dit gebied. Ze bieden jarenlange kennis en een team aan.

Er wordt altijd onderzoek gedaan om meer te weten te komen over hoofdpijn. Dit geeft hoop voor de toekomst van mensen met migraine.

Wanneer bel ik een arts?

Heb je vaak migraineaanvallen? Dan is het slim om je huisarts of een specialist te bellen. Het is belangrijk om snel te weten wat je hebt. Zo kun je snel een goede behandeling krijgen.

Er zijn situaties waar je echt moet bellen:

  • Als de symptomen veranderen of erger worden. Migraine kan verschillende vormen hebben. Als je nieuwe of andere klachten hebt, is het goed om dit te bespreken met een arts.
  • Als de migraine niet reageert op de gebruikelijke behandeling. Iedereen is anders. Soms moet je op zoek naar een andere aanpak.
  • Als de migraine-aanvallen vaak voorkomen. Veel migraine kan je dagelijkse leven beïnvloeden. Dan heb je misschien meer zorg nodig.

Bel ook een arts als je voor het eerst ernstige hoofdpijn hebt. Of als je hoofdpijn hebt met koorts, een stijve nek of braken. Dit kan op iets ernstigs wijzen en moet onderzocht worden.

“Het is slim om contact op te nemen met je huisarts of specialist als je vaak migraine hebt, als de symptomen veranderen of als de migraine niet goed reageert op de behandeling.”

Door regelmatig met je arts te praten, vind je samen de beste manier om je migraine te beheersen. Dit kan je leven verbeteren.

Leefstijladviezen bij migraine

Naast medicijnen kunnen leefstijlaanpassingen helpen bij migraine. Door triggers te vermijden, beter te slapen, minder stress te hebben en te bewegen, kan je migraine minder worden.

Voedsel zoals chocolade, kaas, citrusvruchten, alcohol en cafeïne kunnen migraine uitlokken. Door deze te vermijden, kan je minder migraine hebben.

Goed slapen helpt ook tegen migraine. Een vast slaappatroon en genoeg slaap maakt je minder gevoelig voor migraine.

Stress verminderen helpt ook. Yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om minder stress te hebben.

Regelmatig bewegen is goed voor migraine. Je moet minstens 75 minuten per week bewegen, verdeeld over 3 tot 5 keer. Begin langzaam op en warm je goed op.

Leefstijladviezen bij migraine Voordelen
Vermijd bekende triggers Vermindert de frequentie en ernst van migraineaanvallen
Verbeter slaaphygiëne Vermindert de gevoeligheid voor migraineaanvallen
Reduceer stress Heeft een positief effect op het voorkomen van migraine
Neem regelmatige lichaamsbeweging Kan de impact van migraine aanzienlijk verminderen

Door deze adviezen op te volgen, kun je minder migraine hebben. Een mix van medicijnen en leefstijlaanpassingen is het beste.

“Leefstijlaanpassingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het voorkomen van migraineaanvallen. Een gebalanceerde aanpak van medicatie en leefstijlinterventies biedt de beste langetermijnoplossing.”

Migraine aanval: onze expertise

Bij het LUMC helpt een team van ervaren neurologen, arts-onderzoekers en verpleegkundigen. Ze zijn gespecialiseerd in ernstige vormen van hoofdpijn. Door wetenschappelijk onderzoek naar migraine en clusterhoofdpijn, staan ze voorop in Nederland.

Multidisciplinair team

Ons multidisciplinair team werkt samen voor de beste zorg aan patiënten met LUMC expertise migraine. We gebruiken kennis van neurologie, pijnbestrijding, fysiotherapie en psychologie.

  • Ervaren neurologen met kennis over migraine en clusterhoofdpijn
  • Arts-onderzoekers die de nieuwste wetenschappelijke inzichten toepassen
  • Gespecialiseerde verpleegkundig specialisten voor patiënten
  • Fysiotherapeuten voor minder pijn en stress
  • Psychologen voor mentale ondersteuning bij chronische hoofdpijn

Wetenschappelijk onderzoek

Ons onderzoeksteam werkt aan meer kennis over migraine. We doen klinisch onderzoek, analyseren nieuwe medicijnen en ontwikkelen nieuwe therapieën.

“Dankzij ons multidisciplinair team en wetenschappelijk onderzoek bieden we migraine patiënten in het LUMC de beste zorg.”

Onze inspanningen hebben geleid tot wetenschappelijke doorbraken. Dit geeft patiënten met LUMC expertise migraine een voordeel bij diagnose en behandeling.

Conclusie

Migraine is een aandoening die het dagelijks leven zwaar kan maken. De oorzaak ervan is nog onbekend. Maar medicijnen en leefstijladviezen helpen om het te behandelen en te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde medicijnen zoals triptanen in 65-70% van de gevallen binnen 2 uur effectief zijn. Ze helpen bij het verlichten van migraine. Bovendien kunnen preventieve maatregelen zoals het vermijden van triggers en het aanpassen van de leefstijl helpen.

Ondanks vooruitgang is migraine nog steeds een complex onderwerp. Meer onderzoek naar de oorzaak en nieuwe therapieën is nodig. Het LUMC werkt aan deze missie. Ze bieden patiënten de beste zorg.

FAQ

Wat is een migraineaanval?

Een migraineaanval is gekend door bonzende, eenzijdige hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt erger door inspanning. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. Migraine is een zeer belastende aandoening die de sociale levenskwaliteit aantast.

Wat zijn de symptomen van een migraineaanval?

De symptomen omvatten hoofdpijn die 4 tot 72 uur duurt. Deze hoofdpijn wordt erger door inspanning. Ook komen misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid voor.Ongeveer 1 op de 3 patiënten heeft voorafgaand aan de hoofdpijn visuele problemen.

Wat zijn de oorzaken van migraine?

De exacte oorzaak van migraine is nog onbekend. Migrainepatiënten zijn echter overgevoelig voor bepaalde prikkels. Dit is waarschijnlijk erfelijk bepaald.De gevoeligheid van de hersenen voor prikkels kan ook veranderen door omstandigheden zoals vermoeidheid of menstruatie.

Komt migraine vaker voor bij vrouwen?

Ja, migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks migraineaanvallen. Gemiddeld hebben ze twee aanvallen per maand.

Welke andere vormen van ernstige hoofdpijn bestaan er?

Naast migraine zijn er andere ernstige vormen zoals clusterhoofdpijn en hemiplegische migraine. Clusterhoofdpijn is een zeldzame, maar ernstige vorm van hoofdpijn. Hemiplegische migraine is een zeldzaam en ernstig type migraine met krachtsverlies.

Hoe wordt migraine gediagnosticeerd?

Een goede diagnose is essentieel. Het herkennen van migraine of clusterhoofdpijn gebeurt vaak te laat. Dit kan leiden tot een verkeerde behandeling. Bij het LUMC kan men terecht voor een diagnose en behandeling.

Hoe wordt een migraineaanval behandeld?

Migraine wordt behandeld met medicijnen. Er zijn verschillende medicijnen voor acute aanvallen en preventie. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die met de arts besproken moeten worden.

Hoe kan ik migraineaanvallen voorkomen?

Naast medicijnen, kunnen leefstijladviezen helpen. Dit omvat het vermijden van triggers, betere slaappatronen, stressreductie en voldoende beweging.

Is er een verband tussen anticonceptie en migraine?

Ja, er is een verband tussen anticonceptie en migraine. Sommige voorbehoedmiddelen kunnen migraineaanvallen verhogen. Andere kunnen helpen. Dit is belangrijk bij de keuze van een voorbehoedmiddel.

Wat gebeurt er na een migraineaanval?

Na een aanval kan het dagen duren voordat men helemaal hersteld is. Sommigen ervaren vermoeidheid of concentratieproblemen na een aanval.

Wanneer moet ik contact opnemen met een arts?

Contact opnemen met de arts is belangrijk bij frequent voorkomen van klachten of als de migraine niet goed reageert op behandeling. Tijdige diagnose is essentieel.

Wat kan ik doen aan mijn levensstijl om migraineaanvallen te voorkomen?

Naast medicijnen, kunnen leefstijladviezen helpen. Dit omvat het vermijden van triggers, betere slaappatronen, stressreductie en voldoende beweging.

Wat voor expertise heeft het LUMC op het gebied van migraine?

Het LUMC heeft een team van neurologen, arts-onderzoekers en verpleegkundigen. Ze zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van ernstige hoofdpijn. Door intensief onderzoek hebben ze een unieke positie in Nederland.