Neurofeedback is een niet-invasieve techniek waarbij hersenactiviteit wordt gemeten en weergegeven in real time. De persoon die neurofeedback ondergaat krijgt feedback over zijn of haar hersenactiviteit, bijvoorbeeld in de vorm van een geluid of een beeld. Deze feedback kan worden gebruikt om de hersenactiviteit te veranderen.

Neurofeedback wordt gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder ADHD, angst, depressie, slaapproblemen, stress, epilepsie, autisme, hoofdpijn, migraine en verslaving.

Een veelgestelde vraag over neurofeedback is of het veilig is. In dit artikel zullen we bespreken waarom neurofeedback over het algemeen als veilig wordt beschouwd.

Hoe werkt neurofeedback?

Neurofeedback werkt door de persoon die neurofeedback ondergaat te leren om zijn of haar hersenactiviteit te reguleren. De feedback die de persoon krijgt, helpt hem of haar om te begrijpen welke hersenactiviteit geassocieerd is met bepaalde gedragingen of symptomen. Door deze hersenactiviteit te veranderen, kan de persoon zijn of haar gedrag of symptomen verbeteren.

Neurofeedback maakt gebruik van elektroden die op de hoofdhuid worden geplaatst. De elektroden meten de hersenactiviteit in de vorm van hersengolven. De hersengolven worden vervolgens omgezet in een vorm van feedback, zoals een geluid, een beeld of een spel.

De persoon die neurofeedback ondergaat leert om zijn of haar hersenactiviteit te veranderen door de feedback te volgen. Als de persoon bijvoorbeeld een geluid hoort wanneer hij of zij een bepaald type hersengolf produceert, kan hij of zij proberen die hersengolf te produceren om het geluid te horen.

Is neurofeedback veilig?

Neurofeedback wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend.

Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen van neurofeedback, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

Waarom is neurofeedback veilig?

Er zijn een aantal redenen waarom neurofeedback over het algemeen als veilig wordt beschouwd:

  • Neurofeedback maakt gebruik van elektroden die op de hoofdhuid worden geplaatst. De elektroden zijn niet-invasief en veroorzaken geen schade aan de hersenen.
  • Neurofeedback maakt gebruik van hersengolven. Hersengolven zijn normale elektrische signalen die door de hersenen worden geproduceerd.
  • Neurofeedback is een niet-medicamenteuze behandeling. Neurofeedback maakt geen gebruik van medicijnen, die soms bijwerkingen kunnen hebben.

Bewijs voor de veiligheid van neurofeedback

Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van neurofeedback. In deze onderzoeken zijn geen ernstige bijwerkingen van neurofeedback gevonden.

Een onderzoek uit 2019 vond dat neurofeedback veilig en effectief was voor de behandeling van ADHD bij kinderen. Het onderzoek vond geen ernstige bijwerkingen van neurofeedback.

Een onderzoek uit 2020 vond dat neurofeedback veilig en effectief was voor de behandeling van angst. Het onderzoek vond geen ernstige bijwerkingen van neurofeedback.

Een onderzoek uit 2021 vond dat neurofeedback veilig en effectief was voor de behandeling van depressie. Het onderzoek vond geen ernstige bijwerkingen van neurofeedback.

Conclusie

Neurofeedback wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend. Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van neurofeedback, en in deze onderzoeken zijn geen ernstige bijwerkingen van neurofeedback gevonden.