Je bekijkt nu Ervaringen neurofeedback: effecten en resultaten

Ervaringen neurofeedback: effecten en resultaten

Neurofeedback-therapie en -training verbeteren de hersenfunctie en het welzijn. We delen ervaringen van patiënten. Ze tonen hoe neurofeedback tot goede resultaten kan leiden. Dit omvat betere concentratie, emotieregulatie en slaap.

Neurofeedback is een krachtige behandeling die de hersenen traint. Het monitort de hersenactiviteit en geeft feedback. Zo leren mensen hun breinpatronen te beïnvloeden. Dit verbetert focus, zelfvertrouwen en het algemene welzijn.

Belangrijke inzichten

  • Neurofeedback-therapie kan leiden tot verbeterde concentratie, emotieregulatie en slaap
  • Patiënten ervaren vaak positieve resultaten, zoals verhoogd zelfvertrouwen en sociale vaardigheden
  • Neurofeedback is een veilige, pijnloze en effectieve behandeling zonder bijwerkingen
  • Neurofeedback kan helpen bij diverse aandoeningen, zoals ADHD, autisme en angststoornissen
  • Langdurige positieve effecten zijn mogelijk door de directe training van de hersenen

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een neurofeedback-technologie die de hersenactiviteit laat zien. Het gebruikt elektroden op de hoofdhuid voor real-time feedback. Zo kunnen mensen hun hersenpatronen leren beïnvloeden, wat helpt bij concentratie, stemming en gedrag.

Hoe werkt neurofeedback?

Tijdens een sessie worden elektroden op het hoofd geplaatst. Ze meten de hersenactiviteit. Deze informatie wordt direct teruggekoppeld als visueel of auditief feedback.

Door bepaalde oefeningen te doen, leren mensen hun hersenactiviteit te beïnvloeden. Zo kunnen ze hun hersenfuncties verbeteren. Dit leidt tot positieve veranderingen.

Statistieken Waarden
Gemiddeld rendement thuistraining Hoger dan kliniektraining
Effectiviteit neurofeedback 75% gemiddeld
Ervaring Brainmed-therapeut 18 jaar

“Neurofeedback wordt aangeboden voor meer dan honderd indicaties, waaronder ADHD, alcoholisme, astma, autisme, burn-out en diabetes.”

Neurofeedback is een krachtige technologie. Het laat mensen hun hersenactiviteit beïnvloeden en verbeteren. Dit kan leiden tot betere concentratie, emotieregulatie en welzijn.

Hoe werkt neurofeedback?

Tijdens een neurofeedback-sessie worden elektroden op de hoofdhuid geplaatst. Ze meten de hersenactiviteit. Deze informatie wordt dan direct teruggekoppeld als visueel of auditief feedback.

De persoon leert door specifieke oefeningen en mentale strategieën deze feedback te beïnvloeden. Zo veranderen de hersenpatronen langzaam maar zeker. Dit helpt mensen hun neurofeedback-proces en neurofeedback-sessies te reguleren en te optimaliseren.

De LORETA Z Score methode maakt het mogelijk om de hersenen in 3D te trainen. Dit leidt tot betere resultaten met 50% minder sessies. Dit is beter dan methodes die slechts 2 of 4 sensoren gebruiken.

De intake maakt gebruik van een QEEG om de hersenactiviteit uit te lichten. Dit laat zien waar de hersenactiviteit afwijkt van het normale patroon. Zo ontdekken we de oorzaak van de klachten van de cliënt.

Op basis hiervan worden de behandelingen aangepast aan de unieke hersenactiviteit van iedere cliënt.

Geslacht Leeftijd Locatie Jaar Aantal sessies
Man 50 Amsterdam 2022 32
Vrouw 31 Amsterdam 2019 30
Vrouw 55 Amsterdam 2018 55
Man 35 Amsterdam 2017 29
Man 66 Amsterdam 2016 26
Vrouw 39 Amsterdam 2016 34
Man 34 Amsterdam 2014 12
Man 50 Amsterdam 2014 30
Vrouw 29 Amsterdam 2014 40
Vrouw 28 Amsterdam 2014 14
Vrouw 40 Amsterdam 2014 20

De behandeling bij De Breinkliniek duurt meestal niet langer dan 8 sessies. Als dit niet werkt, stoppen we. Maar in 95% van de gevallen helpen we de cliënt al snel. De resultaten blijven vaak op de lange termijn behouden, omdat de hersenen zich blijven aanpassen.

“Met de LORETA Z Score methode worden met 50% minder sessies betere resultaten behaald dan met andere methodes.”

Neurofeedback voor verschillende aandoeningen

Neurofeedback is een veelzijdige technologie die helpt bij veel aandoeningen. Het is effectief bij slaapproblemen, aandachtstekort (ADHD) en autisme. Onderzoek toont aan dat het klachten vermindert.

Neurofeedback werkt ook goed bij whiplash, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is nuttig voor kinderen met ADHD, ADD, autisme en leerproblemen.

  • Neurofeedback is bewezen effectief bij het verminderen van klachten bij slaapproblemen, ADD en ADHD.
  • Neurofeedback heeft goede resultaten laten zien bij cliënten met whiplash gevolgen, niet aangeboren hersenletsel (NAH) en PTSS.
  • Neurofeedback wordt effectief ingezet bij kinderen met ADHD, ADD, autisme & leerproblemen.

Met meer dan 15 jaar ervaring, kunnen therapeuten persoonlijke behandelplannen maken. Ze gebruiken QEEG-analyse. Neurofeedbacktraining leert de hersenen nieuwe patronen aan.

Aandoening Neurofeedback Effectiviteit
Slaapproblemen Bewezen effectief
ADHD Bewezen effectief
Autisme Bewezen effectief
Whiplash Goede resultaten
Niet-aangeboren hersenletsel Goede resultaten
PTSS Goede resultaten

Klanten vinden neurofeedback vooral effectief bij complexe aandoeningen zoals ADHD en autisme. Het leert de hersenen nieuwe patronen. Dit kan langdurige positieve effecten brengen zonder bijwerkingen, in tegenstelling tot medicatie.

ADHD en autisme

Neurofeedback kan helpen bij ADHD en autisme. Het maakt de hersenen weer normaal. Zo verbeteren concentratie en zelfbeheersing.

Ouders zijn blij met de positieve effecten. Ze zien verbeteringen in focus, gedrag en sociale vaardigheden.

Neurofeedback voor ADHD

Neurofeedback is een goede keuze tegen ADHD, volgens onderzoek uit 2018. Het heeft goede effecten op lange termijn. Een gebruiker heeft zelfs de medicatie van zijn zoon met ADHD kunnen verlagen.

Neurofeedback voor autisme

Neurofeedback kan ook helpen bij autisme. Het verbetert sociale vaardigheden en communicatie. Zo verbeteren mensen met autisme en hun gezinnen hun levenskwaliteit.

Er zijn veel neurofeedbackklinieken in Nederland. Ze beloven verbetering bij ADHD en autisme. Maar zorgverzekeraars vergoeden deze behandelingen meestal niet.

Angststoornissen en depressie

Neurofeedback kan ook helpen bij angststoornissen en depressie, naast ADHD en autisme. Het verbetert de hersenactiviteit. Dit kan piekeren, zorgen maken en somber gevoel verminderen.

Patiënten voelen vaak meer controle over hun gevoelens na neurofeedback. Ze rapporteren een betere emotieregulatie.

Neurofeedback voor angststoornissen

Studies laten zien dat neurofeedback bij angststoornissen zoals paniekstoornis en PTSS effectief is. Het helpt bij het verminderen van angst. Bij mensen met angststoornissen is vaak de rechter hersenpartij te actief.

Neurofeedback kan deze onevenwichtigheid herstellen. Dit heeft een positief effect op de lange termijn.

Thuisgebruik van neurofeedback is vaak beter dan op een praktijk. Het heeft geen bijwerkingen, in tegenstelling tot medicijnen. Neurofeedback is een goede keuze naast praattherapie en medicatie.

Neurofeedback voor depressie

Neurofeedback kan ook bij depressie helpen. Studies laten zien dat het 75% van de cliënten helpt. Bij depressie is vaak de rechter hersenpartij te actief.

Neurofeedback brengt de hersenen in balans. Het activeert de linker hersenpartijen en remt de rechter.

Thuisgebruik van neurofeedback is vaak effectiever dan op een praktijk. Het heeft geen bijwerkingen. Neurofeedback is een veilige en effectieve behandeling voor depressie.

Bij het kiezen van een neurofeedback praktijk is de ervaring van de behandelaar belangrijk. Neurpsychologen met 18 jaar ervaring bij Brainmed bieden behandeling zonder wachtlijsten.

Slaapproblemen en hoofdpijn

Neurofeedback helpt mensen met slaap- en hoofdpijnproblemen. Het trainen van de hersenen maakt het makkelijker om deze klachten aan te pakken. Veel mensen slapen beter en voelen minder migraine of hoofdpijn na de therapie.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen beter slaapt na neurofeedback. Dit is beter dan medicijnen, die vaak bijwerkingen hebben. Neurofeedback werkt langdurig zonder nadelige effecten.

Deelnemers met fibromyalgie voelden meer energie en sliepen beter na neurofeedback. Een ander persoon had minder slaapproblemen en voelde zich beter.

Neurofeedback helpt ook bij neurofeedback hoofdpijn. Veel mensen met migraine voelden na de therapie geen pijn meer. Een persoon had zelfs minder angst en voelde zich meer ontspannen.

Hoewel neurofeedback slaapproblemen en neurofeedback hoofdpijn duur zijn, zijn de resultaten langdurig. Velen vinden de effecten van deze techniek waardevol.

Succesvolle ervaringen neurofeedback

Veel patiënten hebben neurofeedback als een succesvolle behandeling ervaren. Ze rapporteren verbeteringen in concentratie, emotieregulatie, slaap en welzijn. Na de sessies voelen ze zich rustiger, minder gestrest en meer gefocust.

De resultaten verschillen per persoon, maar de meeste zijn erg tevreden. Symptomen die anders niet beter werden, verbeteren nu door neurofeedback. Onderzoek toont aan dat 75% van de mensen baat heeft bij neurofeedback. Hoewel het duur kan zijn, met 50 tot 60 sessies, biedt het voor velen een oplossing waar andere methoden niet lukten.

“Ik voelde me voor het eerst in jaren weer mezelf en kon volop genieten van het leven.”

Er zijn ook patiënten die geen grote verbeteringen merken. Sommigen ervaren stress, angst en slaapproblemen tijdens de behandeling. De effectiviteit van neurofeedback is nog steeds een onderwerp van discussie. Meer onderzoek is nodig om de werkelijke impact van deze therapie te begrijpen.

Ervaringen neurofeedback bij ADHD en autisme

Veel ouders zijn blij met de resultaten van neurofeedback voor kinderen adhd en neurofeedback voor kinderen autisme. Hun kinderen concentreren zich beter en leren beter naar zichzelf te luisteren. Dit is zowel thuis als op school te zien.

De verbeterde zelfregulatie en focus hebben een goede invloed op het gedrag en de schoolprestaties. Ouders zijn opgelucht dat er een effectieve, niet-medicamenteuze behandeling is. Deze behandeling helpt hun kinderen.

Verbeterde concentratie en zelfregulatie

Onderzoek laat zien dat neurofeedback voor kinderen met ADHD en autisme werkt. Het versterkt de concentratie en zelfbeheersing. Door hersenactiviteit te normaliseren, leren kinderen hun aandacht te richten en impulsen te reguleren.

Ouders zien een duidelijke verbetering in de gedragingen van hun kinderen. Dit geldt zowel thuis als op school.

“Sinds de neurofeedbackbehandeling is onze zoon veel beter in staat om zich te concentreren en zijn impulsen onder controle te houden. Zijn schoolresultaten zijn sterk verbeterd en hij is ook thuis rustiger en meer zelfverzekerd geworden.”

Ouders zijn opgelucht over de niet-medicamenteuze optie. Neurofeedback voor kinderen adhd en neurofeedback voor kinderen autisme verminderen de symptomen op een natuurlijke manier.

Hoewel meer onderzoek nodig is, zijn de ervaringen van ouders positief. Ze zien neurofeedback als een waardevolle aanvulling op de behandeling. Het heeft blijvende voordelen voor concentratie, zelfregulatie en het algehele welzijn.

Neurofeedback voor stress en burnout

Neurofeedback is niet alleen goed voor specifieke aandoeningen. Het helpt ook tegen stress en voorkomt burnout. Het verbetert hoe je hersenen reageren op prikkels en hoge druk. Patiënten voelen zich na de sessies rustiger, kunnen hun emoties beter beheersen en staan sterker tegenover uitdagingen.

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback de concentratie en energie verbetert na ongeveer 15 sessies. Bij stress is vaak de hersenen te veel in de rood zone. Maar neurofeedback kan dat veranderen. Je kunt deze behandeling zelfs thuis doen, wat direct helpt bij stress.

Neurofeedback is vooral nuttig voor mensen die erg perfectionistisch zijn of zich veel verantwoordelijk voelen. Na de behandeling voelen ze zich minder gestrest, hebben ze minder spanning en meer energie. Ze hebben ook betere grenzen, meer zelfvertrouwen en een beter geheugen.

Neurofeedback voor stress en burnout Resultaten
Meer dan 15 jaar ervaring met bijna 2.000 cliënten Significante verbetering in concentratie en energie na gemiddeld 15 sessies
Gemiddeld 20 sessies per cliënt Ongeveer 75% van de cliënten met ADHD ervaart positieve resultaten na 30 sessies
Neurofeedback-training thuis mogelijk Verlaging van depressieve symptomen na slechts 3 sessies
Gebruik van Brainmarker-apparatuur Betere concentratie en geheugen na 20 sessies bij depressie
CRKBO-geaccrediteerd opleidingscentrum Aanzienlijke verbetering en vermindering van symptomen na 15 sessies bij ernstige depressie

Neurofeedback laat mensen zelf aan de slag om stress en burnout te verminderen. Het is een goede aanvulling op de behandeling van werkgerelateerde uitputting.

Voordelen van neurofeedback

Neurofeedback is veilig en heeft geen bijwerkingen, anders dan medicijnen. Het werkt rechtstreeks op de hersenen. Zo bereik je langetermijneffecten neurofeedback. Het helpt de hersenen om hun balans zelf te herstellen.

De resultaten blijven na de behandeling. Dit is anders dan medicijnen die alleen symptomen verlichten.

Studies tonen dat voordelen neurofeedback net zo effectief zijn als medicijnen zoals Ritalin bij kinderen met ADHD. Een studie in European Child & Adolescent Psychiatry bevestigde dit. Meer dan 500 kinderen werden getest, en de effecten werden na de behandeling nog beter.

Neurofeedback is een goede behandeling voor kinderen met ADHD. Het werkt op korte termijn net zo goed als medicijnen. En het helpt ook met langetermijnklachten zonder grote bijwerkingen.

Door de ontwikkeling van technieken zoals EEG, begrijpen we hoe neurofeedback de hersenen kan trainen. Dit leidt tot duurzame resultaten.

“Neurofeedback leert de hersenen zelf hun natuurlijke balans te herstellen, waardoor de resultaten kunnen aanhouden ook na afloop van de behandeling.”

Neurofeedback gebruikt de plasticiteit van de hersenen om problemen zoals ADHD en ADD aan te pakken. Het verhoogt de hersenactiviteit. Zo worden klachten zoals impulsiviteit en aandachtsproblemen verminderd.

Neurofeedback biedt een duurzame oplossing zonder de nadelen van medicijnen.

De kosten van neurofeedback

Als je op zoek bent naar neurofeedback, moet je de kosten goed overwegen. Deze behandelingen zijn vaak niet volledig vergoed door zorgverzekeraars. Daarom kunnen de kosten neurofeedback voor patiënten hoog zijn.

Een sessie kan al tientallen euro’s kosten. Sommigen betalen zelfs honderden of duizenden euro’s voor een volledig traject. De vergoeding neurofeedback hangt af van je zorgverzekering en aanvullende verzekeringen.

Neurofeedback is veilig en effectief, zonder de bijwerkingen van medicijnen. Onderzoek toont aan dat het bij 75% van de mensen werkt. De langdurige effecten kunnen de kosten waard zijn.

Goed opgeleide behandelaars zijn belangrijk voor succes. Raadpleeg je zorgverzekeraar over de vergoeding neurofeedback en maak een weloverwogen keuze.

“Neurofeedback is een veilige en effectieve therapie, zonder de bijwerkingen die vaak voorkomen bij medicatie.”

Dienst Kosten
Telefonisch Kennismakingsgesprek Kostenloos
Intake Deel 1 (anamnesegesprek) € 99,50
Intake Deel 2 (meting Hersenactiviteit) € 99,50
Rapportage intake € 97,50
Meting hartritme variatie training € 72,50
Tussenevaluatie Hartritme Variatie training € 72,50
Behandeling met neurofeedback € 67,50
Tussenevaluatie Neurofeedback € 72,50
Eindevaluatie neurofeedback € 72,50
Meerdaagse stressmeting (inclusief online training) € 199,00 (excl. BTW)
Borg voor het lenen van het meetapparaat € 115
Doelgericht gesprek € 99,50

De kosten neurofeedback kunnen verschillen, afhankelijk van de situatie en hersenactiviteit. Er zijn verschillende vergoedingsmogelijkheden, zoals bijdragen van werkgevers en zorgverzekeraars. Raadpleeg je zorgverzekeraar over de vergoeding neurofeedback.

Overwegingen rondom neurofeedback

Neurofeedback kan voor veel mensen helpen, maar het heeft ook zijn beperkingen. Sommige onderzoekers vinden dat de claims over de effectiviteit soms te hoog zijn. Er is nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor de werking bij bepaalde aandoeningen.

De kosten van neurofeedback zijn hoog en vergoeding door zorgverzekeraars is niet altijd volledig. Het College van Zorgverzekeringen heeft in november 2023 een negatief oordeel gegeven over het opnemen in het basispakket.

Neurofeedback is niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Kritiek op neurofeedback en beperkingen van neurofeedback zijn er, maar het kan voor sommigen nuttig zijn.

“Neurofeedback is geen snelle oplossing en vereist vaak meerdere sessies en betrokkenheid van de patiënt.”

Studies laten zien dat neurofeedback kan helpen bij depressie, ADHD, PTSD en revalidatie na een beroerte. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed te overwegen voordat je het probeert.

Conclusie

Neurofeedback wordt steeds populairder als therapie. Het helpt door de hersenactiviteit te trainen. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij ADHD, autisme, slaapproblemen en hoofdpijn.

Veel mensen voelen zich beter na neurofeedback. Ze hebben meer concentratie, kunnen hun emoties beter regelen en voelen zich fitter.

De kosten van neurofeedback zijn hoog. Maar het is een veilig en effectief alternatief voor medicijnen. Met goede begeleiding kan het echt helpen bij het herstel van mensen.

De resultaten van onderzoeken en ervaringen van patiënten zijn overtuigend. Ze tonen dat neurofeedback een krachtige methode is. De samenvatting neurofeedback en conclusie neurofeedback laten zien hoe deze technologie mensen kan helpen.

FAQ

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een technologie die inzicht geeft in de hersenactiviteit. Het gebruikt elektroden op de hoofdhuid voor real-time feedback. Dit helpt mensen hun hersenpatronen te verbeteren, wat leidt tot betere concentratie en stemming.

Hoe werkt neurofeedback?

Tijdens een sessie worden elektroden op de hoofdhuid geplaatst. Ze meten de hersenactiviteit en geven visuele of auditieve feedback. Door deze feedback te beïnvloeden, veranderen de hersenpatronen geleidelijk.

Wat zijn de toepassingen van neurofeedback?

Neurofeedback helpt bij ADHD, autisme, angst, depressie, slaapproblemen en hoofdpijn. Het verbetert concentratie, emotieregulatie en zelfregulatie.

Wat zijn de ervaringen van mensen met neurofeedback?

Veel patiënten rapporteren verbeteringen in concentratie, emoties en slaap. Ze zien een positieve verandering in hun dagelijkse leven na neurofeedback.

Hoe effectief is neurofeedback bij ADHD en autisme?

Neurofeedback kan bij ADHD en autisme effectief zijn. Het verbetert concentratie en zelfregulatie. Ouders zien een positieve impact op de focus en sociale vaardigheden van hun kinderen.

Kan neurofeedback ook helpen bij stress en burnout?

Ja, neurofeedback helpt ook bij stress en burnout. Het verbetert de manier waarop mensen omgaan met stress. Patiënten voelen zich rustiger en kunnen beter omgaan met uitdagingen.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback?

Neurofeedback is veilig en heeft geen bijwerkingen. Het werkt rechtstreeks op de hersenen, waardoor langdurige effecten mogelijk zijn. Het helpt de hersenen om hun balans te herstellen.

Wat zijn de kosten van neurofeedback?

De kosten van neurofeedback zijn niet altijd vergoed door zorgverzekeraars. Een sessie kan duur zijn, en een volledig traject kan veel kosten.

Zijn er ook beperkingen of kritiekpunten op neurofeedback?

Sommige onderzoekers vinden de claims over de effectiviteit te optimistisch. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor bepaalde aandoeningen. De kosten zijn hoog en vergoeding is niet altijd volledig.