Je bekijkt nu Ervaringen met neurofeedback: effecten en resultaten

Ervaringen met neurofeedback: effecten en resultaten

Neurofeedback is een nieuwe manier van behandelen die veel mensen interessant vinden. Het helpt bij het optimaliseren van onze hersenactiviteit. Dit kan onze prestaties, focus en hoe we ons voelen beter maken. Onderzoeken tonen aan dat neurofeedback goed werkt bij problemen zoals ADHD, autisme, stress en hoofdpijn.

Deze gids verkent de wereld van neurofeedback diepgaand. We leggen uit hoe het werkt en wat het voordeel ervan is. Ook vertellen we waar je de behandelingen kunt volgen. Verder delen we ervaringen van mensen die al neurofeedback hebben geprobeerd. Zo krijg je een idee van wat je kunt verwachten.

Belangrijkste inzichten

  • Neurofeedback meet en verbetert hersenactiviteit zonder invasieve methodes.
  • Het onderzoek toont aan dat neurofeedback helpt bij ADHD, autisme, stress en hoofdpijn.
  • Het kan concentratie, emotieregulatie, slaap en welzijn verbeteren.
  • Na neurofeedback gebruiken mensen soms minder medicijnen.
  • Veilig en effectief: neurofeedback is een goed alternatief voor praten of medicijnen.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een technologie die werkt in real-time. Het meet en toont activiteit in de hersenen. Mensen kunnen leren hoe ze hun hersenactiviteit zelf kunnen beheersen.

Dit helpt bij problemen als moeite met focussen, stress en problemen met slapen. Het doel is om zelf beter controle te krijgen over de hersenactiviteit. Dit kan helpen bij veel aandoeningen, waaronder ADHD en depressie.

Hoe werkt neurofeedback?

Er worden elektroden op de hoofdhuid aangebracht tijdens de sessie. Zo kan de hersenactiviteit gemeten worden. De metingen worden direct getoond, meestal op een computerscherm.

Door bepaalde oefeningen te doen, leert de persoon om de feedback te beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat ze beter controle krijgen over hun hersenpatronen.

  • Neurofeedback gebruikt sensoren om hersenactiviteit te meten.
  • De metingen worden omgezet in feedback die je kunt zien of horen.
  • Zo leert de persoon om zijn hersenpatronen te veranderen.
  • Dit kan helpen bij het verbeteren van concentratie, het omgaan met stress of beter slapen.

“Neurofeedback geeft mensen de kans om zelf hun hersenactiviteit te beheren. Dit helpt bij problemen als ADHD en slaapproblemen.”

Neurofeedback is niet-invasief, veilig en doet geen pijn. Het wordt steeds populairder. Het helpt bij verschillende aandoeningen. Mensen spelen een actieve rol bij hun eigen genezingsproces.

Hoe werkt neurofeedback?

Neurofeedback is een nieuwe manier om hersenactiviteit te meten en zien. Er worden sensoren op het hoofd geplaatst. Deze vangen hersengolven op met een EEG (Elektro-EncefaloGraam).

Deze gegevens komen direct op een scherm te staan. Meestal zie je grafieken of animaties. De persoon leert zijn breinactiviteit te veranderen door te concentreren of te ontspannen.

Op die manier leert het brein beter te werken. Zo kunnen problemen uiteindelijk verbeteren.

Statistieken Resultaten
95% van de cliënten van de Breinkliniek behalen positieve resultaten Gemiddeld 15 behandelingen nodig, terwijl andere methoden 30-40 sessies vereisen
Met de sw-LORETA Z Score methode wordt een volledige EEG kapje met 19 sensoren gebruikt Bij 50% van de cliënten wordt met deze methode in 50% minder sessies een beter resultaat behaald
Neurofeedback kan resulteren in het afbouwen van medicatie De Breinkliniek onderscheidt zich door de voormeting (EEG) en het gebruik van gespecialiseerde therapeuten

De Breinkliniek is top in neurofeedback in Nederland. Je vindt ze in Nijmegen, Arnhem, Tiel en Den Bosch. Ze gebruiken de beste technieken, zoals de sw-LORETA Z Score methode. Met deze aanpak boeken cliënten sneller succes.

Neurofeedback therapie richt zich op het in balans trainen van hersengolven, met blijvende resultaten.

Het succes van neurofeedback hangt af van de persoon. Soms werkt het minder goed, maar dat ziet men snel. Als het niet goed werkt, stoppen ze eerder. De Breinkliniek gelooft niet in snelle oplossingen met weinig sessies.

Toepassingsgebieden van neurofeedback

Neurofeedback werkt goed bij verschillende aandoeningen. Het helpt bij ADHD, autisme, angststoornissen, en meer. Onderzoek laat zien dat het effect heeft bij veelvoorkomende problemen.

ADHD en autisme

Bij ADHD en autisme kan neurofeedback effectief zijn. Het helpt de concentratie en zelfbeheersing versterken. Dit gebeurt door bepaalde hersenactiviteiten te normaliseren.

Angststoornissen en depressie

Neurofeedback pakt ook angst en depressie aan. Het optimaliseert de hersenactiviteit. Dit helpt klachten zoals piekeren en somberheid te verminderen.

Slaapproblemen en hoofdpijn

Neurofeedback kan ook hulp bieden bij slapeloosheid en hoofdpijn. Het traint de hersenen voor beter slapen en minder pijn. Zo verbetert de kwaliteit van leven.

Aandoening Effect van neurofeedback
ADHD Verbetering van concentratie en zelfregulatie
Autisme Verbetering van sociale vaardigheden en vermindering van stereotiep gedrag
Angststoornissen Vermindering van angstklachten en piekeren
Depressie Vermindering van depressieve symptomen en verbetering van stemming
Slaapproblemen Verbetering van slaapkwaliteit en vermindering van slaapproblemen
Hoofdpijn Vermindering van pijnklachten en verbetering van algeheel welzijn

Kortom, neurofeedback is goed voor veel aandoeningen. Het zorgt voor minder symptomen en beter welzijn door de hersenactiviteit te verbeteren.

Ervaringen met neurofeedback

Veel mensen hebben goede ervaringen met neurofeedback. Dit komt doordat het hun concentratie, stemming of het omgaan met stress verbetert. Iedereen reageert anders: sommigen merken meteen verschil, anderen hebben wat meer tijd nodig.

Bij een klein groepje werkt het helaas niet zoals gehoopt. Dit kan verschillende redenen hebben. Hoe ernstig de klachten zijn en hoe trouw je de therapie volgt, spelen een rol.

Een speciaal onderwijsleerkracht werd na twee keer COVID-19 snel moe. Zijn concentratie was weg en hij vergat veel. Na 70 neurofeedback-sessies, werd hij scherper en viel de vermoeidheid weg. Zijn observatievermogen groeide flink.

Een jongen gebruikte 4 keer een neurofeedback-apparaat van iemand anders. Zijn gedrag veranderde duidelijk. Na 21 sessies, in 7 weken tijd, verbeterden zijn focus en zijn zelfvertrouwen. Zijn cijfers op school gingen omhoog.

Er was ook een 67-jarige vrouw die al 20 jaar met slaapproblemen kampte. Na een tijdje met neurofeedback zette ze ’s avonds makkelijker haar gedachten uit. Ze sliep beter door.

Een 15-jarig verstandelijk gehandicapt meisje had baat bij 10 sessies. Ze werd rustiger en kon beter spreken. Hierdoor vond ze het makkelijker om met anderen om te gaan.

Na 24 sessies veranderde het leven van een 7-jarige jongen met PDD-NOS. Hij werd socialer en kon beter met veranderingen omgaan. Ook sliep hij beter en gingen zijn schoolprestaties vooruit.

“Na de sessies merkte ik verbeterde concentratie, motivatie, zelfvertrouwen en voelde ik me meer bewust en rustiger in het dagelijkse leven.”

Deze verhalen tonen hoe verschillend neurofeedback kan werken. Vele mensen zien echter positieve ontwikkelingen na een tijdje.

Voordelen van neurofeedback

Neurofeedback is top voor allerlei aandoeningen. Denk aan ADHD, autisme, angst, depressie, en slaapgebreken. Het is veilig en doet geen pijntjes, zonder bijwerkingen van medicijnen.

Het werkt anders dan medicijnen, namelijk direct op je hersenen. Dat puede zorgen voor veranderingen die aanhouden. Dit vinden veel mensen fijn!

Veilig en zonder bijwerkingen

Bij neurofeedback train je je hersenen zonder medicijnen. Daardoor is het veilig, zonder medicijn-bijwerkingen. Denk aan verandering van gewicht, moeite met slapen, of moeite met concentreren.

De behandeling doet ook geen zeer. Daardoor is het fijn en ontspannend voor wie het ondergaat. Dit maakt de stap om te starten lager voor velen.

Langdurige positieve effecten

Langdurig onderzoek wijst uit dat neurofeedback echt kan helpen. Bij kinderen met ADHD was effect nog merkbaar na 2 jaar.

Het lijkt beter te werken op lange termijn dan medicijnen. Dit komt doordat de therapie gefocust is op het reguleren van de hersenen.

“Neurofeedback is zoals fitness voor de hersenen. Het helpt om de balans in de hersenen te herstellen en de prestaties op de lange termijn te verbeteren.”

– Karin Kooy, neurotherapeut en coach

Neurofeedback bij ADHD en autisme

Veel ouders zijn enthousiast over neurofeedback voor hun kinderen met ADHD of autisme. Deze behandeling helpt kinderen beter te concentreren en naar zichzelf te luisteren. Ze doen het daardoor zowel thuis als op school beter.

Neem bijvoorbeeld een moeder wiens zoon met ADHD dankzij neurofeedback beter is gaan functioneren. Hij kan zich nu beter concentreren. Een andere ouder zag haar autistische dochter rustiger worden na de behandeling.

In 2018 is onderzoek gedaan naar neurofeedback bij ADHD. Dit onderzoek vond het een goede behandeling met blijvende effecten. Sommige mensen zagen al na vijf sessies verbetering. Maar anderen zeggen dat je niet zeventig sessies nodig hebt.

“Mijn zoon met ADHD kan zich dankzij neurofeedback nu beter concentreren. Dat merken we thuis en op school, een groot verschil!”

In sommige gevallen betaalt een ziektekostenverzekering niet voor neurofeedback. Toch zijn er successen gemeld bij angststoornissen en autisme. Het lijkt vooral goed te werken bij klachten als moeite met concentratie en te snel handelen.

Neurofeedback is helaas duur. Een sessie kan zomaar tachtig euro kosten. Sommigen betalen zelfs honderden tot duizenden euro. Daarom is het belangrijk dat de mensen die dit doen goed zijn opgeleid. Ook moet het beter gereguleerd worden volgens sommige onderzoekers.

Er zijn goede en minder goede verhalen over neurofeedback. Maar over het algemeen lijkt het een veelbelovende aanpak voor ADHD en autisme. Met de juiste begeleiding kunnen zowel ouders als kinderen er baat bij hebben.

Neurofeedback bij stress en burnout

Neurofeedback helpt bij meer dan alleen ADHD en autisme. Het werkt ook goed tegen stress en burnout. Mensen leren hiermee beter om te gaan met hun hersenactiviteit en stress.

De hartritmevariatietraining (HRV) heeft voor meer rust en ontspanning gezorgd.” zegt een tevreden cliënt. Een ander vindt: “Ik merk nu sneller wanneer ik over mijn grenzen heen ga, en ik kan dan eerder ingrijpen voordat het te laat is.

Steeds meer mensen gebruiken Neurofeedback voor een burn-out. Dit maakt het een populaire keuze. Het is veilig, zonder nare bijwerkingen, wat veel mensen aanspreekt.

De duur van de behandeling is voor iedereen anders. Hoeveel sessies nodig zijn, verschilt per persoon. Neurofeedback kan helpen bij veel aandoeningen, niet alleen bij burn-out. Denk aan ADHD, angst, en nog veel meer.

Bij het startpunt van de behandeling staat een intakegesprek. Hier kijkt men naar de klachten en geschiedenis. Op basis daarvan wordt een persoonlijk plan gemaakt. Neurofeedback is veilig en effectief, een goede keuze voor veel mensen.

Neurofeedback kan leiden tot verbeteringen in symptomen van verschillende aandoeningen door het trainen van hersengolven.

Een burn-out heeft vaak te maken met veel snelle hersengolven. Neurofeedback kan hier helpen. Het vermindert stress en spanning en verbetert rust en concentratie. Het herstel van een burn-out gebeurt in drie fases.

Neurofeedback is ook goed bij aandoeningen zoals ADHD en angst. Het is een hoopvolle behandeling voor stress en burn-out.

Ervaringen met neurofeedback: effecten en resultaten

Uit ervaringen van mensen blijkt dat de effecten van neurofeedback erg verschillen. Sommigen zien snel verbetering, anderen wat later. Dit hangt af van de klachten, activiteit in het brein en hoe trouw iemand de behandeling volgt.

Neurofeedback is vaak beter dan medicijnen of praten. Het helpt goed bij concentratie, humeur en stress. Bij 75% van de mensen werkt het goed.

  • Medicijnen voor ADHD hielpen niet, maar neurofeedback wel. De schoolprestaties gingen omhoog.
  • Een HRV training zorgde voor rust bij iemand met een hersenletsel en stress.
  • Neurofeedback hielp omgaan met faalangst en perfectionisme, wat meer zelfvertrouwen bracht.
  • Met neurofeedback werd een ADHD en Turner Syndroom kind rustiger en kon het beter concentreren.

Mensen met klachten zoals migraine, dwang, en depressies vertellen dat neurofeedback echt hielp. Dit was nadat medicijnen niet werkten.

Aandoening Neurofeedback Resultaten
ADHD Verbeterde concentratie en schoolprestaties
Autisme Verbetering in gedrag en hersenfunctie
Angst en depressie Verminderde klachten en verbetering in stemming
Hoofdpijn en migraine Significante vermindering van klachten

Ouders en volwassenen zeggen dat neurofeedback veel helpt, en langdurig. Als je het combineert met praten, herstellen mensen soms sneller en vallen ze minder vaak terug.

“Neurofeedback pakt klachten bij de bron aan en vormt een alternatief voor praattherapie en medicatie.”

Neurofeedback versus medicatie

Veel mensen kiezen voor neurofeedback als alternatief voor medicatie. Dit doen ze omdat neurofeedback geen bijwerkingen heeft. Ouders van kinderen met ADHD of autisme vinden de mogelijke negatieve effecten van medicatie eng. Ze proberen daarom eerst neurofeedback.

Vaak zien zij positieve effecten zonder dat hun kind medicijnen moet nemen. Ook volwassenen met bijvoorbeeld depressie of burn-out kiezen voor neurofeedback. Ze vermijden zo langdurig medicijngebruik.

Onderzoek toont aan dat neurofeedback en medicatie samen goede resultaten geven. Het is toegestaan om medicijnen te gebruiken bij neurofeedback. Het helpt de effecten van medicatie te verbeteren en bijwerkingen te verminderen.

Effecten van neurofeedback versus medicatie

Neurofeedback Medicatie
Geen bijwerkingen Kans op bijwerkingen
Lange-termijn effecten Kortere werkingsduur
Veilige, niet-invasieve behandeling Chemische interventie met risico’s
Natuurlijke regulering van hersenactiviteit Externe beïnvloeding van hersenchemie

Neurofeedback is vaak een veilig alternatief voor medicatie. Het heeft geen bijwerkingen en goede lange-termijn effecten. De combinatie van neurofeedback en medicatie werkt vaak goed. Dit zorgt voor voordelen van beide behandelingen.

“Neurofeedback kan helpen bij het optimaliseren van de effecten van medicatie en bijwerkingen verminderen.”

Wetenschappelijk onderzoek naar neurofeedback

Neurofeedback is nog in de maak als bewezen methode. Maar steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont goede resultaten. Bij ziektes zoals ADHD, autisme, en depressie helpt het, zeggen deze onderzoeken. Maar sommige mensen twijfelen hieraan. Ze vinden dat het effect ook door het geloof in de methode kan komen. Ook missen ze streng onderzoek.

Experts zeggen dat neurofeedback werkt, maar niet bij iedereen even goed. Het is veilig en werkt goed, vooral als je niet zoveel medicijnen wilt nemen.

Een onderzoek met 25 studenten vond dit uit. De groep die geen neurofeedback kreeg, deed even goed in tests als de anderen. De wetenschappers wilden vooral weten of bepaalde hersengolven sterker konden worden en andere minder. Ze keken hier echt goed naar, zodat ze wel zeker kunnen zijn. Bij neurofeedback weet je niet of je de echte behandeling krijgt of niet. Dat zorgde voor een eerlijke test.

Dit ene onderzoek is nog niet genoeg. Toch vinden de echte experts dat neurofeedback genoeg kansen biedt. Psychologen die alles van de hersenen weten, zien namelijk veel voordelen. En er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan om alles goed uit te zoeken.

“Neurofeedback wordt erkend als een nuttige techniek, maar als geen wondermiddel beschouwd.”

– Psycholoog Monique Voogd

Kosten van neurofeedback

Neurofeedback kan verschillen in prijs door diverse redenen. Laten we de gemiddelde tarieven bekijken. Ook de opties voor vergoeding zijn belangrijk.

Thuis kosten neurofeedback gemiddeld 750 euro elke 4 weken. Je mag zo vaak trainen als je wilt. Na 14 weken wordt de apparatuur van jou. De eerste keer betaal je 250 euro voor intake en hersenmetingen. Onderzoek toont aan dat 75% van de mensen verbetering ziet met deze methode.

Op een praktijklocatie is de gemiddelde prijs 200 euro per sessie van 2 uur. Een volledig behandeltraject omvat meestal 12-13 sessies. Bij 75% van de bezoekers is de behandeling effectief.

Dienst Kosten
Neurofeedback thuis (4 weken onbeperkt) 750 euro
Intake en QEEG (eenmalig) 250 euro
Neurofeedback per sessie (120 min) 200 euro
Volledig traject (gemiddeld 12-13 sessies) 2.400 – 2.600 euro

Veel mensen beschouwen neurofeedback als een waardevolle kans. Het kan vooral goed werken als andere middelen niet effectief waren.

Weinig zorgverzekeraars betalen voor neurofeedback. Maar, sommige aanvullende verzekeringen dekken mogelijk wel iets. Misschien kunnen werkgevers of het UWV ook helpen met de kosten. Het loont dus om navraag te doen bij je zorgverzekeraar of werkgever.

Neem voor exacte informatie over prijzen en vergoedingen contact op met een officiële neurofeedbackpraktijk in jouw omgeving.

Waar kan ik terecht voor neurofeedback?

Je kunt neurofeedback krijgen bij neurofeedback praktijken en centra in heel Nederland. Vaak zijn het neuropsychologen of psychologen die deze behandeling geven. Ze hebben veel geleerd over neurofeedback.

Je kunt ook thuis neurofeedback doen als de aanbieder dat aanbiedt. Iemand helpt je dan terwijl je thuis oefent. Dit is handig voor mensen die niet makkelijk uit huis kunnen of weinig tijd hebben.”

Als je een behandeling zoekt, is het slim om goed te zoeken. Kijk naar de ervaring en kwalificaties van de neurofeedback aanbieders. Lees reviews en ervaringen van anderen. Kijk ook naar wat de mensen die jou helpen, weten en kunnen.

Neurofeedback aanbieders Gemiddelde duur behandeling Gemiddelde kosten Effectiviteit
Neurofeedback praktijk 12-13 trainingen €750 75%
Neurofeedback thuis 25-30 trainingen €750 75%

Uit onderzoek weten we dat neurofeedback heel vaak goed werkt. Het helpt bij dingen zoals ADHD, autisme, angststoornissen, depressie, slaapproblemen en hoofdpijn. Meestal is het effect zo’n 75%. Bij thuisoefening is dit nog wat meer.

“Neurofeedback kan helpen bij een breed scala aan klachten die gepaard gaan met hersenletsel, zoals geheugenverlies, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, geïrriteerdheid, concentratieproblemen en emotionele instabiliteit.”

Ik heb 18 jaar ervaring met neurofeedback als neuropsycholoog. Het is veilig, pijnloos en werkt goed voor veel klachten. Deze therapie heeft bijna geen bijwerkingen.”

Conclusie

Neurofeedback is een speciale methode. Het helpt bij verschillende problemen zoals ADHD en stress. Veel mensen vinden het nuttig.

De begeleiding is cruciaal voor succes. Met iemand die helpt, kunnen mensen echt verandering zien. Dit maakt neurofeedback de moeite waard om meer over te weten.

Hoewel het niet altijd perfect werkt, is neurofeedback zeker het proberen waard. Vooral als andere behandelingen niet werken. Met de juiste ondersteuning kan het leven van mensen veel beter worden.

FAQ

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een speciale techniek. Het meet de activiteit in je hersenen live. Zo kun je leren om je hersenactiviteit zelf te verbeteren.

Hoe werkt neurofeedback in de praktijk?

Bij een sessie krijg je sensoren op je hoofd. Die meten je hersenactiviteit. Je ziet de metingen direct op een scherm. Hierdoor leer je je activiteit te beïnvloeden, bijvoorbeeld door te ontspannen.

Bij welke aandoeningen wordt neurofeedback ingezet?

Neurofeedback helpt bij veel dingen, zoals ADHD, autisme en angst. Het kan je concentratie en je vermogen om jezelf onder controle te houden verbeteren.

Wat zijn de ervaringen met neurofeedback?

De effecten van neurofeedback verschillen per persoon. Sommigen zien direct verbetering. Anderen hebben meer sessies nodig. Het hangt af van de klachten, je hersenen en hoe trouw je de therapie volgt.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback?

Het is veilig en doet geen pijn. Plus, het werkt zonder nare bijwerkingen van medicijnen. Neurofeedback kan je hersenen positief veranderen op lange termijn.

Wat zijn de ervaringen van ouders met neurofeedback bij ADHD en autisme?

Ouders vinden neurofeedback vaak goed voor hun kinderen met ADHD of autisme. Het helpt de kinderen beter te functioneren thuis en op school.

Hoe kan neurofeedback helpen bij stress en burnout?

Het leert mensen beter omgaan met stress. Door de feedback krijg je meer inzicht. Zo kun je leren wanneer je te ver gaat en hoe je kunt ontspannen.

Hoe verhoudt neurofeedback zich tot medicatie?

Veel kiezen neurofeedback boven medicijnen vanwege de goede resultaten en geen bijwerkingen. Vooral bij kinderen met ADHD of autisme is het populair.

Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek over neurofeedback?

Het onderzoek naar neurofeedback is hoopvol. Er zijn positieve resultaten bij ADHD, autisme en depressie. Maar, er is ook kritiek. Men wil meer en beter onderzoek zien.

Wat kosten neurofeedbackbehandelingen?

De prijzen hangen af van de plek en de duur van de behandeling. Vaak tussen 50 en 100 euro per sessie. Of het vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar.

Waar kan ik terecht voor neurofeedbackbehandelingen?

Je vindt neurofeedback in veel plekken in Nederland. Neuropsychologen of psychologen met ervaring doen de behandelingen.