Je bekijkt nu EMDR therapie: effectieve behandeling voor trauma’s

EMDR therapie: effectieve behandeling voor trauma’s

EMDR is kort voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie ontworpen om trauma’s te verwerken. Francine Shapiro bedacht deze methode meer dan 25 jaar terug. Het helpt mensen die nog steeds last hebben van nare gebeurtenissen, zoals ongelukken of misbruik.

Veel experts vinden EMDR de beste aanpak na traumatische gebeurtenissen. Het kan helpen met symptomen zoals slechte herinneringen, nachtmerries en angst. Andere problemen zoals moeite met slapen, paniek en stress kunnen ook verminderen.

Belangrijkste Punten

  • EMDR is een effectieve therapievorm voor het verwerken van trauma’s en schokkende ervaringen
  • EMDR kan leiden tot vermindering van symptomen zoals nare herinneringen, herbelevingen en vermijdingsgedrag
  • EMDR wordt gezien als een eerste-keuzebehandeling voor mensen met klachten na traumatische gebeurtenissen
  • EMDR therapie maakt gebruik van bilaterale stimulatie, zoals het volgen van vingerbewegingen of geluiden, om traumatische herinneringen te verwerken
  • Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt de werkzaamheid van EMDR therapie

Wat is EMDR therapie?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) biedt hulp voor traumatische herinneringen. Het werkt door vingerbeweging of geluid te combineren met het opnieuw beleven van de ervaring.

De therapie wil de emoties en lichaamssensaties van het trauma minder maken. Dit helpt de hersenen om de pijnlijke herinnering te veranderen.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

In 1989 heeft Francine Shapiro uit de VS EMDR-therapie bedacht. Ze merkte op dat denken aan een trauma en oogbewegingen de herinnering minder heftig konden maken.

Technieken om traumatische herinneringen te verwerken

Tijdens EMDR moet je denken aan een traumatische gebeurtenis. En je ervaart vingerbeweging of geluid. Deze twee samen helpen je hersenen de herinnering minder pijnlijk te maken.

“EMDR-therapie kan effectief zijn voor kinderen en volwassenen bij trauma’s, depressie, angststoornissen, sociale fobieën, chronische pijn, verslavingen, stress en persoonlijkheidsstoornissen.”

Meestal heb je 2 tot 7 EMDR-behandelingen nodig. Dit hangt af van wat je hebt meegemaakt. De therapie is goed onderzocht en werkt vaak bij PTSS.

Wanneer wordt EMDR therapie toegepast?

EMDR therapie helpt mensen met traumatische ervaringen. Bijvoorbeeld na ongevallen, mishandeling, of verlies. Ze ervaren klachten zoals angst, paniek, of somberheid door deze gebeurtenissen. EMDR richt zich op het verwerken van deze traumatische herinneringen.

Traumatische gebeurtenissen en ervaringen

Er zijn veel voorbeelden van traumatische gebeurtenissen. Zoals ongelukken, misbruik, of het meemaken van geweld.

  • Ongelukken en andere levensbedreigende situaties
  • Fysiek, emotioneel of seksueel misbruik
  • Getuige zijn van geweld of rampen
  • Verlies van een dierbare of baan
  • Nare medische situaties
  • Werkgerelateerde traumatische ervaringen
  • Gepest worden of beschamende ervaringen

Symptomen van niet-verwerkte trauma’s

Als traumatische ervaringen niet worden verwerkt, ontstaan er vaak klachten. Dat kunnen emotionele klachten zijn zoals:

  1. Herbelevingen van de gebeurtenis
  2. Vermijdingsgedrag van situaties die aan het trauma doen denken
  3. Gevoelens van schaamte en schuld
  4. Een gespannen en angstig gevoel
  5. Concentratie- en slaapproblemen
  6. Depressieve klachten

EMDR therapie helpt bij het verminderen van deze symptomen. Het helpt ook bij het verwerken van de traumatische herinnering.

Hoe werkt een EMDR behandeling?

EMDR-therapie helpt mensen met traumatische ervaringen. Tijdens een sessie denkt de cliënt terug aan het trauma. Ze denken aan de beelden, gedachten en gevoelens die erbij horen.

Daarna kijkt de cliënt naar bewegende vingers of luistert naar geluiden. Dit zorgt voor afleiding. Het helpt de cliënt de emoties van de herinnering te verminderen.

Bij EMDR wordt ook gesproken van bilaterale stimulatie. De afwisseling van oogbewegingen of geluiden is hierbij essentieel. Dit helpt het brein het trauma sneller te verwerken. Mensen voelen zich na de therapie vaak beter.

In Nederland gebruiken steeds meer therapeuten EMDR. Ze helpen mensen met trauma’s, angsten en depressies. Een sessie duurt meestal 30 tot 45 minuten. De effecten blijven soms nog even merkbaar, omdat je lichaam en geest het trauma verwerken.

Soms werkt EMDR minder goed. Dit kan door verschillende redenen komen. Bijvoorbeeld als iemand niet wil meewerken, de therapeut niet vertrouwt of gecompliceerde psychische problemen heeft. Maar, de wetenschap toont aan dat EMDR vaak effectief is bij het behandelen van traumatische herinneringen.

Het effect van EMDR therapie

EMDR therapie werkt goed bij het verwerken van moeilijke momenten. Bij deze therapie volg je met je ogen bewegingen voor je ogen. Hierdoor wordt het minder zwaar om aan nare dingen te denken. Dit maakt het gemakkelijker om vervelende herinneringen achter je te laten.

Vermindering van emotionele lading

De therapie zorgt dat nare herinneringen minder heftig zijn. Door de bewegingsoefening worden de herinneringen als het ware ‘getemperd’. Zo voel je de pijn en het verdriet minder sterk. Je kunt daardoor beter met de gebeurtenis omgaan en hebt minder last van enge of verdrietige gevoelens.

Afname van herbeleving en vermijdingsgedrag

Als traumatische herinneringen minder zwaar wegen, zijn flashbacks en nachtmerries ook minder. Je hoeft niet constant aan het nare voorval te denken. Daarnaast ga je voorheen misschien stresssituaties uit de weg, dit wordt ook beter. Zo wordt het eenvoudiger om weer van het leven te genieten.

Veel onderzoek toont aan dat EMDR helpt bij diverse klachten. Het kan bijvoorbeeld helpen bij stress na een trauma, angst, neerslachtigheid en verslaving. De Amerikaanse overheid en psychiaters steunen EMDR voor de behandeling van trauma.

“EMDR-therapie kan leiden tot snellere verlichting van symptomen in vergelijking met traditionele psychotherapie.”

Bijwerkingen van EMDR

EMDR-therapie is best intensief voor je brein. Het kan zorgen voor bijwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden en emoties. Die kunnen na een sessie voorkomen en ongeveer drie dagen duren. Daarna voel je je meestal weer beter.

Mogelijke tijdelijke bijwerkingen

  • Vermoeidheid na afloop is vrij normaal. Dit komt ook voor na diepe gesprekken in de therapie.
  • Heb je last van hoofdpijn na een sessie? Dat kan gebeuren, zeker als het aansluit bij het behandelde thema.
  • Tijdens of na een sessie kunnen nieuwe gevoelens en beelden opkomen. Dit kan even lastig zijn.

De bijwerkingen verdwijnen vaak binnen drie dagen. Dit gebeurt nadat de traumatische herinneringen zijn verwerkt. EMDR wordt meestal goed verdragen en is veilig wanneer een ervaren therapeut het doet.

“EMDR-therapie vereist vaak meerdere sessies om resultaten te bereiken, niet slechts 2 of 3 sessies, maar soms maanden therapie.”

Houd er rekening mee dat het verwerken van traumatische ervaringen tijd kost. EMDR kan vaak meer dan twee sessies nodig hebben om echt te helpen. Wees geduldig en geef de behandeling de tijd om te werken.

emdr therapie voor PTSS

EMDR is een afkorting die staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is erg goed in het helpen verminderen van PTSS-symptomen. Denk aan symptomen zoals het steeds herbeleven van een traumatische gebeurtenis, het vermijden van bepaalde dingen en constant erg alert zijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR echt werkt bij deze problemen.

EMDR als eerste behandelkeuze bij PTSS

Expertise over PTSS zegt dat EMDR vaak de eerste keus is. De techniek bestaat al meer dan 20 jaar. In die tijd heeft het bewezen zeer nuttig te zijn bij traumatische ervaringen.

  • Gemiddeld worden 3 tot 5 EMDR-sessies ingepland voor een effectief resultaat, afhankelijk van de individuele klachten.
  • Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking maakt ooit een ingrijpende gebeurtenis mee, wat kan leiden tot lange termijn gevolgen voor de mentale gezondheid.
  • Deze therapie is voor iedereen die ergens in het verleden een traumatische ervaring heeft meegemaakt. Dat kan van alles zijn, zoals gepest zijn, verlies meemaken, een ongeluk, geweld, of misbruik.

Psychologenpraktijk Marijke in Amsterdam-Centrum biedt EMDR als therapie aan. De sessies zijn wekelijks en bedoeld om ongewenste emoties, gedragingen en gedachten te veranderen. Tijdens de sessies helpt de therapeut de patiënt om nare herinneringen te herleven. Dit gebeurt terwijl de patiënt een afleidende taak uitvoert, zoals vingerbewegingen volgen of tellen.

“EMDR therapie is bewezen effectief in het verminderen van PTSS-symptomen, zoals herbeleving, vermijdingsgedrag en hyperactivatie.”

Studies tonen aan dat EMDR helpt bij veel symptomen. Denk aan herbelevingen, angst, piekeren, vermijdingsgedrag, verdriet, en meer. Het kan ook helpen bij fysieke klachten zonder duidelijke oorzaak.

Samengevat: EMDR is een zeer effectieve behandeling voor PTSS. Volgens de experts is het vaak de eerste keus om deze ernstige aandoening aan te pakken.

Wetenschappelijke onderbouwing van EMDR

EMDR helpt bij het omgaan met traumatische herinneringen. Het is effectief tegen psychische problemen die uit die herinneringen voortkomen. De werkgeheugentheorie verklaart hoe EMDR werkt.

De werkgeheugentheorie

De werkgeheugentheorie zegt dat ons geheugen maar zoveel kan onthouden. Tijdens EMDR verwerkt het geheugen zowel de traumatische herinneringen als afleiding, bijvoorbeeld oogbewegingen.

Dit helpt de pijn van de herinnering te verminderen. De cliënt kan dan op een lichtere manier terugdenken en een nieuwe betekenis vinden.

  • Meer dan 20 klinische onderzoeken tonen aan dat EMDR helpt bij PTSS.
  • Uit meerdere analyses blijkt dat het werkt voor zowel nieuw als oud PTSS. Na enkele sessies voldoen mensen niet meer aan de PTSS-criteria.
  • EMDR en andere therapieën voor trauma presteren beter dan gewone zorg of wachtlijsten.
  • Volgens de Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen is EMDR een topkeuze voor PTSS.

Uit onderzoek blijkt dat EMDR werkt voor een reeks klachten, van PTSS tot depressie en fobieën. Het weet door te dringen tot de symptomen van PTSS als herbelevingen en vermijding.

De therapie is veilig en werkt zelfs als PTSS al een tijd aanwezig is. Het is effectief bij mensen die ook andere psychische aandoeningen hebben.

Andere toepassingen van EMDR

EMDR-therapie wordt niet alleen voor PTSS gebruikt, maar ook voor andere problemen met emotionele herinneringen. Dit geldt voor ziekten als chronische pijn, depressie en verslavingen. Zulke therapie kan ook helpen bij eetstoornissen en psychose.

EMDR bij chronische pijn en angststoornissen

De methode probeert emotionele herinneringen aan te pakken bij deze ziekten. Onderzoek toont aan dat EMDR echt werkt. Het vermindert emotionele pijn en de noodzaak om negatieve herinneringen te herleven. Zo kunnen patiënten beter leven met hun symptomen.

Flashforward EMDR is een nieuwer idee. Het focust op angsten voor de toekomst, niet alleen op trauma’s van vroeger. Deze methode werkt goed voor fobieën en angst, bijvoorbeeld angst voor de tandarts of overgeven.

Techniek Doel Belangrijk kenmerk
EMDR Verwerken van traumatische herinneringen Herbeleving van specifieke traumatische gebeurtenis
Flashforward EMDR Behandeling van fobieën en angstklachten Werken aan catastrofale gedachten over toekomstige gebeurtenissen

Flashforward EMDR hangt af van de therapeut. Die stelt vragen en helpt de patiënt slechte toekomstbeelden te verminderen. Dit zorgt ervoor dat mensen beter naar de toekomst durven kijken.

“Door EMDR raken mensen de oorzaken van hun slechte gedachten en angsten kwijt. Zo kunnen ze zonder vrees leven.”

Vind een goede EMDR therapeut

Het is belangrijk een goede EMDR-therapeut te vinden voor de behandeling. Deze therapeuten hebben een speciale training gehad in EMDR. Kies iemand die veel weet over trauma’s en PTSS.

Kwalificaties en ervaring van therapeuten

Sommige mensen doen EMDR-therapie zonder de juiste achtergrond. Dit is gevaarlijk voor mensen met trauma’s. Kies altijd een therapeut die echt weet wat hij doet.

  • Erkende EMDR-therapeuten hebben veel geleerd, waaronder vier jaar psychologie en bijscholing in klinische psychologie. Ze zijn geregistreerd en hebben een EMDR-opleiding afgerond bij organisaties zoals de VEN.
  • Om aan zulke opleidingen mee te doen, moet je al veel weten van het vak.
  • Je kunt altijd checken of een therapeut betrouwbaar is, kijk maar op de website van de VEN.

Kies een therapeut die goed is in wat hij doet. Zo weet je dat de behandeling goed en veilig zal zijn.

“Het verkeerd gebruiken van EMDR kan leiden tot meer problemen, zoals depressie. Men maakt zich zorgen over therapeuten die niet goed opgeleid zijn.”

Kies een EMDR-therapeut met de juiste kennis en ervaring. Dit maakt je behandeling succesvoller en veiliger.

Ervaringsverhalen van EMDR cliënten

Veel mensen vinden EMDR een goede behandeling. Ze vertellen positieve dingen. Bijvoorbeeld, dat ze minder last hebben van nare herinneringen. Dit helpt hen om beter met de gebeurtenissen om te gaan.

Denise kreeg EMDR voor seksueel misbruik. Na drie sessies voelde ze zich beter. Haar relaties gingen vooruit en ze was minder bang.

Anita hielp EMDR met haar seksueel misbruik te verwerken. Ze merkte dat haar intense gevoelens minder werden. Ze voelde zich emotioneel stabieler.

Francis vond via EMDR hulp na moeilijke bevallingen. Hij voelde zich na drie sessies beter. Zowel lichamelijk als geestelijk.

“EMDR-therapie heeft een blijvende positieve invloed gehad op mijn zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit.”

Ramona zag vooruitgang na EMDR voor haar relatiepijn. Haar zelfbeeld verbeterde en ze reageerde anders emotioneel. Dit hielp ook haar relatie.

Laura had veel last van haar bevalling. Na EMDR voelde ze zich een stuk beter. Ze dacht minder aan de slechte dingen.

Veel mensen voelen zich beter door EMDR. Ze hebben meer rust en zijn sterker. Hun relaties zijn ook vaak beter.

EMDR helpt echt bij trauma’s, dat zeggen zij. Ze voelen zich echt beter na de behandeling.

Vergoeding van EMDR behandeling

Veel mensen vragen zich af of de EMDR behandeling vergoed wordt. Het goede nieuws is dat deze therapie vaak vergoed wordt. Dit komt doordat het effectief is bij het verwerken van trauma’s.

Vergoeding door zorgverzekeraars

De vergoeding voor EMDR hangt af van je zorgverzekeraar en polis. Meestal valt EMDR onder de geestelijke gezondheidszorg in de basisverzekering. Een aanvullende verzekering kan extra dekking bieden als de basisverzekering niet alles vergoedt.

De meeste verzekeringen vergoeden tussen 75% tot 100% van de kosten. Een naturapolis vergoedt meestal minder dan een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis kun je rekenen op volledige vergoeding.

Het is slim om van tevoren je verzekeraar te bellen. Zo weet je precies wat je vergoed krijgt. Soms stellen verzekeraars specifieke eisen aan de therapeut.

Polis Type Vergoedingspercentage
Naturapolis Circa 75%
Restitutiepolis Tot 100%

Houd ook rekening met het eigen risico en mogelijke eisen van een verwijsbrief. Het checken van deze zaken vooraf bespaart verrassingen.

Met de juiste kennis kan de zorgverzekeraar veel van de EMDR behandelkosten dekken. Dit maakt het onderzoek doen naar vergoedingen de moeite waard.

Voorbereiding op een EMDR sessie

Denk goed na over de traumatische gebeurtenis voor je EMDR sessie. Het is belangrijk om je voor te bereiden op het herbeleven van de herinnering. Schrijf ervaringen en gevoelens op in een dagboek, dit kan helpen. Jouw EMDR therapeut zal je begeleiden in dit proces.

Enkele praktische zaken zijn belangrijk om goed voorbereid te zijn voor de sessie:

  • Kies een rustige dag uit om de sessie te doen. Dit geeft je de tijd om de ervaring te verwerken.
  • Sta stil bij de gevoelens die naar boven komen.
  • Schrijf je ervaringen op in een dagboek.
  • Praat met je EMDR therapeut over je voorbereidingen en gevoelens. Zij kan je steunen.

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een succesvolle EMDR therapie. Denk na over de traumatische gebeurtenis en je emoties. Zo maak je de EMDR behandeling beter passend bij wat jij nodig hebt.

Voor een EMDR sessie is er geen specifieke voorbereiding nodig. Maar het kan nuttig zijn om je mentaal en praktisch voor te bereiden. Dit kan helpen bij het beter verwerken van de behandeling en bij het aanpakken van psychische klachten.

Wat te verwachten tijdens en na een EMDR sessie

Bij een EMDR-sessie denk je aan een nare gebeurtenis. Tegelijk volg je afleidende dingen. Je kunt dan veel gedachten en gevoelens krijgen. Soms komen er plaatjes in je hoofd op of voel je iets aan je lichaam. Na elke oefening pauzeer je even om te denken wat er gebeurt.

Na de sessie kun je je moe voelen. Ook hoofdpijn of nieuwe emoties zijn mogelijk. Dit is normaal en gaat meestal binnen enkele dagen over.

Na een EMDR-sessie kunnen deze effecten optreden:

  • Vermoeidheid en extra last van psychische problemen
  • Hoofdpijn en moeite met concentreren
  • Tijdelijk meer last van psychische problemen door beïnvloeding van je bewustzijn
  • Herstel duurt bij iedereen anders

De duur van de behandeling na EMDR hangt af van hoe erg het trauma is. Soms duurt het meerdere maanden voor je voelt dat het beter gaat.

EMDR is meestal sneller dan andere therapieën. Na een paar keer kan je je minder moe voelen. Ook kun je beter je aandacht erbij houden en minder bang zijn.

Rust is heel belangrijk na EMDR. Het kan enige tijd duren voordat je je echt beter voelt. Uiteindelijk brengt EMDR meer rust en minder angst en fobieën.

“EMDR kan sterke gevoelens of nieuwe beelden oproepen. Maar meestal is alles weer in balans binnen drie dagen.”

EMDR in beeld: filmpjes en animaties

Veel mensen vinden EMDR-therapie onbekend. EMDR animaties en emdr uitleg-filmpjes helpen om het te begrijpen. Ze geven een duidelijk beeld van hoe de therapie werkt en wat het doet.

In EMDR animaties zie je de behandelaar en de cliënt de stappen van de methode volgen. Door oogbewegingen worden traumatische herinneringen veilig aangepakt. EMDR uitleg-filmpjes leggen ook uit hoe EMDR werkt en hoe het trauma’s helpt verwerken.

Deze video’s maken EMDR-therapie begrijpelijker en toegankelijker. Je ziet wat er tijdens de sessies gebeurt en wat het effect kan zijn. Dit helpt om beter voorbereid te zijn.

Soort materiaal Toelichting
emdr animaties Animaties die de stappen van EMDR-therapie visualiseren
emdr uitleg-filmpjes Informatieve video’s die de theorie en werking van EMDR toelichten
visuele hulpmiddelen Beeldende materialen die EMDR-therapie toegankelijker maken

“EMDR-therapie kan voor veel mensen een onbekende methode zijn, maar met behulp van deze visuele hulpmiddelen wordt het een stuk duidelijker. Ik raad cliënten altijd aan om eerst deze animaties en filmpjes te bekijken, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.”

Conclusie

EMDR-therapie is heel goed voor het verwerken van emdr samenvatting en trauma’s. Het helpt ook bij posttraumatische stressstoornis (PTSS). De therapie combineert het opnieuw beleven van nare herinneringen met afleiding, bijvoorbeeld oogbewegingen. Zo activeert EMDR het herstelmechanisme in je brein.

Doordat het brein op een natuurlijke manier leert omgaan met de herinnering, verdwijnt langzaam de pijn. Dit vermindert de drang om de herinnering steeds opnieuw te beleven. Ook gaan symptomen zoals angst en vermijdingsgedrag omlaag.

EMDR is bewezen effectief in het verwerken van trauma’s en het verminderen van hun impact. Wetenschappers en mensen die de therapie hebben gevolgd, vinden dat het echt helpt. Daarom kiezen veel artsen voor EMDR als eerste behandeling voor trauma en PTSS.

Hoewel er wat kritiek is op EMDR, vinden veel mensen het een waardevolle behandelwijze. Het is een deel van een uitgebreider behandelprogramma. Samen met andere therapieën kan EMDR helpen om de ergste effecten van trauma’s te verzachten. Zo kunnen cliënten hun leven weer oppakken.

FAQ

Wat is EMDR therapie?

EMDR is een therapie om trauma’s te verwerken. Het staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij EMDR helpt de psycholoog met het verlagen van emotionele stress rond een traumatische herinnering.

Hoe werkt een EMDR behandeling?

Je denkt tijdens EMDR terug aan de traumatische gebeurtenis. Daarbij komen herinneringen en gevoelens naar boven. De psycholoog gebruikt afleidende stimuli, zoals het volgen van vingers.Deze afleiding en het ophalen van de herinnering zorgen samen voor verlichting. Langzaam wordt de herinnering minder pijnlijk.

Wanneer wordt EMDR therapie toegepast?

Het is voor mensen die niet goed omgaan met heftige gebeurtenissen. Bijvoorbeeld, na een ongeluk, mishandeling of het verliezen van iemand. Het kan helpen bij klachten als angsten en somberheid.

Wat is het effect van EMDR therapie?

De procedure belast het werkgeheugen. Hierdoor voelt de herinnering minder heftig aan. De herinnering blijft, maar de pijn vermindert zodat je beter kunt omgaan met je emoties.Dit helpt bij het verminderen van herbelevingen en vermijdingsgedrag, wat goed is voor je herstel.

Kan EMDR ook bijwerkingen hebben?

Soms zet het wat klachten aan, zoals vermoeidheid en nieuwe emotionele beelden. Dit duurt meestal niet langer dan drie dagen. Daarna voel je je beter dan voor de sessie.

Waarom wordt EMDR gezien als een eerste-keus behandeling voor PTSS?

Onderzoek toont aan dat EMDR werkt tegen PTSS. Het vermindert klachten als herbelevingen en overmatige stress.

Hoe wordt de effectiviteit van EMDR verklaard?

De werkgeheugentheorie verklaart waarom EMDR helpt. Ons geheugen kan maar zoveel informatie tegelijk verwerken. Tijdens een sessie, verwerkt het brein de traumatische herinnering door afleiding.

Kan EMDR ook bij andere problematieken worden ingezet?

Ja, steeds meer bijvoorbeeld bij depressie of verslavingen. Als emoties een grote rol spelen, kan EMDR helpen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een EMDR therapeut?

Zoek een therapeut met de juiste opleiding en ervaring. Kies iemand die veel weet van trauma’s en EMDR. Dit is belangrijk voor een goede behandeling.

Hoe worden EMDR behandelingen vergoed?

Vaak vergoeden zorgverzekeraars EMDR. Het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt. De behandeling valt meestal binnen je zorgverzekering.

Hoe kun je je voorbereiden op een EMDR sessie?

Denk van tevoren goed na over wat je wilt behandelen. Schrijf je gevoelens op in een dagboek. Dit kan je voorbereiden om de herinnering weer te beleven.

Wat kun je verwachten tijdens en na een EMDR sessie?

Je haalt de herinnering op terwijl je afgeleid wordt. Dit kan een emotioneel proces op gang brengen. Na de sessie voel je je misschien moe, maar dit gaat vanzelf over.

Waar kan ik meer visuele informatie over EMDR vinden?

Kijk naar filmpjes en animaties over EMDR. Ze leggen de therapie duidelijk uit. Zo begrijp je beter wat je te wachten staat.