Je bekijkt nu EEG neurofeedback: Hersentraining voor optimale prestatie

EEG neurofeedback: Hersentraining voor optimale prestatie

Neurofeedback is een nieuwe manier om de hersenen te trainen. Het helpt mensen hun prestaties en gezondheid te verbeteren. Met EEG-neurofeedback leren mensen hun brein te reguleren. Dit is een niet-invasieve techniek die effectief is tegen ADHD, angst, depressie en slaapproblemen.

BrainNetwork in Groningen heeft al duizenden mensen geholpen. Ze hebben meer dan 15 jaar ervaring met neurofeedback. Bij 60 tot 80% van de mensen met ADHD werkt het goed. Klachten verminderen aanzienlijk na de behandeling.

Deze methode werkt ook goed bij andere problemen. In 15 tot 40 sessies kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Dit is een bewezen effectieve manier om je hersenactiviteit te verbeteren.

Belangrijkste inzichten

  • Neurofeedback is een effectieve methode om hersenactiviteit te trainen en diverse klachten te behandelen.
  • Met neurofeedback leren mensen hun brein beter te reguleren, wat positieve gevolgen heeft voor hun gezondheid en prestaties.
  • Neurofeedback is bewezen effectief bij aandoeningen zoals ADHD, angststoornissen, depressie en slaapproblemen.
  • BrainNetwork in Groningen heeft meer dan 15 jaar ervaring met neurofeedback en heeft duizenden cliënten geholpen.
  • Neurofeedback is een veilige en wetenschappelijk onderbouwde methode die zonder medicatie werkt.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een techniek die de hersenactiviteit meet en laat zien op een scherm. Het laat mensen zien hoe ze hun brein kunnen reguleren. Dit wordt ook wel ‘eeg neurofeedback’ genoemd, omdat het elektro-encefalogram (eeg) gebruikt wordt.

Hersenactiviteit en frequenties

Ons brein werkt altijd en dat is te meten in verschillende ‘frequenties’. Bijvoorbeeld delta-, theta-, alpha-, beta- en gammabaren. Elke frequentie is belangrijk voor onze mentale en fysieke gezondheid.

Door deze frequenties te trainen, verbeteren mensen hun prestaties en gezondheid.

Hoe neurofeedback werkt en EEG-hersenscans

Tijdens een sessie meet men de hersenactiviteit met elektroden op het hoofd. Deze data wordt op een scherm getoond. Zo zien mensen zelf wat er in hun brein gebeurt.

Door te trainen, leren mensen hun brein te reguleren. Dit heeft positieve effecten op hersengolven training, hersenactiviteit bewustwording en neurofeedback sessies.

“Neurofeedback is een krachtige techniek die mensen in staat stelt om hun brein te trainen en te optimaliseren, wat leidt tot verbeterde focus, prestaties en welzijn.”

Neurofeedback: Een effectieve behandeling

Neurofeedback helpt bij veel problemen. Het werkt goed bij ADHD, angst en slaapproblemen. Neurofeedback therapie vermindert klachten bij 60 tot 80 procent van de mensen met ADHD. Het is ook succesvol voor angststoornissen en slaapproblemen.

ADHD, angst en slaapproblemen

ADHD veroorzaakt problemen met aandacht, rusteloosheid en stemmingswisselingen. Onderzoek heeft aangetoond dat bij ADHD de hersengolven anders zijn dan bij anderen. Neurofeedback maakt hersengolven normaal, wat ADHD-klachten vermindert.

Neurofeedback helpt ook bij angst en slaapproblemen. Het brengt rust en balans in het brein door aandachtstraining en alfa-golf training.

Toepassing Effectiviteit
ADHD 60-80% vermindering klachten
Angststoornissen Positieve resultaten
Slaapproblemen Positieve resultaten

Neurofeedback is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling. Het verbetert hersenfuncties door operante conditionering. Tijdens neurofeedback sessies leert het brein op natuurlijke wijze beter te werken.

“Neurofeedback is een moderne techniek die het brein helpt te verbeteren door middel van EEG-technologie om hersenactiviteit te meten en aan te passen.”

Voordelen van neurofeedback

Neurofeedback heeft veel voordelen vergeleken met andere behandelingen. Het is veilig en werkt goed zonder de negatieve effecten van medicijnen. Een belangrijk voordeel is dat het de zelfregulatie van de hersenen verbetert. Dit leidt tot blijvende positieve resultaten.

Studies laten zien dat neurofeedback even goed werkt als medicatie bij ADHD bij kinderen. Dit zonder de nadelen van medicatie. Bij meer dan 500 ADHD-kinderen bleven de positieve effecten na 6 maanden bestaan. Medicatie werkt vaak niet zo lang.

Neurofeedback helpt bij veel psychische problemen, zoals ADHD, angst en slaapproblemen. Het kan ook de prestaties van sporters en professionals verbeteren. Meestal zijn 40-50 sessies nodig voor de beste resultaten.

Methode Gemiddeld aantal sessies Slagingspercentage
sw-LORETA Z Score 40-50 60%
Zengar/Neuroptimal 40-50 70-80%
2-4 sensoren 40-50 80-90%

Neurofeedback is een niet-invasieve behandeling. Er worden alleen sensoren op de hoofdhuid geplaatst. Het is actiever dan rTMS, waarbij magnetische pulsen worden gebruikt.

“Neurofeedback kan een waardevolle behandeling zijn. Het richt zich op langdurige symptoombestrijding en heeft weinig bijwerkingen.”

Door de groeiende wetenschappelijke ondersteuning en positieve ervaringen van patiënten, is neurofeedback een veelbelovende methode. Het verbetert hersenactiviteit en helpt bij diverse psychische aandoeningen.

Neurofeedback voor kinderen en volwassenen

Neurofeedback helpt zowel kinderen als volwassenen. Voor kinderen is het vooral nuttig bij ADHD, autisme en leerproblemen. Volwassenen profiteren vooral van stressreductie, burn-out en slaapproblemen, en om hun prestaties te verbeteren.

Kinderen vinden neurofeedback leuk, omdat het lijkt op kijken naar een film. Ze krijgen hulp bij slaapproblemen, overprikkeldheid en concentratie. Volwassenen focussen op het verbeteren van hun prestaties en het verminderen van stress.

Kinderen vinden neurofeedback leuker dan volwassenen. Dit komt door hun nieuwsgierigheid en leergierigheid.

Doelgroep Toepassingsgebieden Beleving
Kinderen
  • ADHD
  • Autisme
  • Leerproblemen
Leuk en prettig
Volwassenen
  1. Stress
  2. Burn-out
  3. Slaapproblemen
  4. Prestatieverbetering
Meer gericht op resultaten

Neurofeedback is een veelbelovende behandeling voor zowel kinderen als volwassenen. Het biedt unieke voordelen voor elke doelgroep. Of je nu een kind met ADHD bent of een volwassene met prestatiedrang, neurofeedback kan jouw brein trainen.

Wetenschappelijke onderbouwing

De effectiviteit van neurofeedback is wetenschappelijk bewezen. Studies laten zien dat het helpt bij ADHD, autisme, angst en slaapproblemen. Het is ook nuttig voor topsporters en musici om beter te presteren.

Neurofeedback bij ADHD

Neurofeedback helpt kinderen en volwassenen met ADHD. Het brengt de hersenen in balans en vermindert ADHD-symptomen. Nieuwere studies laten duidelijke verbeteringen zien, zonder invloed van placebo-effecten.

Neurofeedback bij autisme

Studies tonen veelbelovende resultaten bij autisme. Neurofeedback verbetert communicatie, sociale vaardigheden en zelfregulatie. Het normaliseert hersenactiviteit en verbetert de afstemming tussen hersengebieden.

Neurofeedback werkt ook bij angst, slaapproblemen, epilepsie en meer. Met elke nieuwe studie wordt de wetenschappelijke onderbouwing sterker.

Type aandoening Onderzoekstype Primaire uitkomstmaten Onderzoeksopzet
Persoonlijkheids- en gedragsstoornissen (ADHD) Interventie onderzoek ADHD criteria gescoord door onderzoeker Dubbel-blinde gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde behandelingstudie

“Neurofeedback is een testbaar fenomeen volgens de huidige evidence-based standaarden.”

Hoe werkt een neurofeedback behandeling?

Een neurofeedback behandeling begint met het aanbrengen van sensoren op het hoofd. Deze sensoren meten de hersenactiviteit. In de intake bespreken we de klachten en doelen van de neurofeedback behandeling.

Daarna volgen metingen om de huidige hersenactiviteit in kaart te brengen. Op basis hiervan wordt een persoonlijk trainingsproces ontwikkeld. De cliënt krijgt feedback om het brein te laten zich aanpassen.

De LORETA Z Score methode in neurofeedback behandelingen werkt vaak sneller. In 50% minder sessies kunnen betere resultaten worden behaald dan met traditionele methoden. Gemiddeld hebben de meeste patiënten baat bij 20 tot 25 sessies.

De behandelingen starten met 2 keer per week voor 10 sessies. Daarna wordt de frequentie langzaam afgebouwd tot in totaal 18 tot 25 sessies.

  1. Na 10 behandelingen zonder resultaten wordt geadviseerd om te stoppen en een alternatieve therapie te overwegen.
  2. Ongeveer 90% van de cliënten is tevreden met de resultaten van de neurofeedback behandeling.
  3. Een jaarlijkse onderhoudssessie wordt aanbevolen om terugkerende klachten op te merken en indien nodig bij te sturen.

Neurofeedback wordt gebruikt voor veel aandoeningen zoals ADHD, autisme, slaapstoornissen, angst, depressie en PTSS. Het neurofeedback proces verbetert aandacht, concentratie, sociale vaardigheden en communicatie. Het helpt ook bij het verminderen van symptomen van psychische aandoeningen.

De kosten van een neurofeedback behandeling hangen af van de frequentie en duur van de trainingen. Een deel van de behandeling kan vergoed worden door de aanvullende verzekering. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Neurofeedback @home

Neurofeedback is niet meer alleen in klinieken. Neurobics biedt nu neurofeedback thuis. Je kunt zelf je hersen gezond houden en je denkvermogen verbeteren vanuit je eigen huis.

Voordelen van thuisbehandeling

Neurofeedback @home heeft veel voordelen. Je bepaalt zelf wanneer je traint, voelt je meer op je gemak en privé. Je krijgt ook hulp van ervaren therapeuten van ver. Dit helpt je om beter te leren hoe je je hersen kunt gebruiken. Neurofeedback thuis maakt hersentraining makkelijker, dankzij Neurobics’ ervaring en speciale apparatuur.

  • Flexibele trainingsschema
  • Meer comfort en privacy thuis
  • Begeleiding van gekwalificeerde neurofeedback professionals
  • Personaliseerde training voor betere focus en mentale helderheid

Met remote neurofeedback en neurofeedback Neurobics kun je zelf je hersen optimaliseren thuis. Ontdek je volle potentieel en ervaar de positieve effecten van deze moderne technologie.

eeg neurofeedback voor prestatieverbetering

Neurofeedback helpt niet alleen bij ADHD, angst en slaapproblemen. Het is ook goed voor prestatieverbetering. Sporters, managers en musici merken vaak een verbetering. Hun concentratie, focus en zelfregulatie worden beter.

Neurofeedback voor sporters

Een studie uit 2011 toonde veelbelovende resultaten bij top-gymnasten. Dit laat zien dat neurofeedback ook voor topsporters nuttig is. Het verbetert hun mentale weerbaarheid, focus en prestaties.

Om resultaten te zien, duurt het gemiddeld 30-40 sessies. Methodes zoals Zengar/Neuroptimal of met 2-4 sensoren werken goed. Het succespercentage is 70-90%.

“Neurofeedback heeft mijn concentratie en focus enorm verbeterd. Ik kan me nu veel beter op mijn wedstrijden concentreren en dat heeft direct invloed gehad op mijn prestaties.”

Naast topsporters, werkt neurofeedback ook goed voor managers en musici. Het maakt de hersenen beter functioneren. Dit verbetert hun prestaties, productiviteit en mentaal welzijn.

Remote neurofeedback (thuis)

Neurofeedback is een manier om de hersenen te trainen. Het is veilig en leuk. Neurobics maakt het mogelijk om thuis te trainen, van start tot eind.

Neurobics heeft meer dan 15 jaar ervaring. Ze helpen duizenden mensen met remote neurofeedback. Je kunt thuis trainen met hulp van een therapeut.

Leeftijdsbereik Geslachtsverdeling Gerapporteerde verbeteringen
9 tot 68 jaar Meerderheid vrouw, enkele mannen Consistent verbeterde concentratie in verschillende leeftijdsgroepen
Duur behandeling Toepassingen Activiteiten tijdens sessies
2 tot 4 maanden ADD, long COVID-gerelateerde cognitieve problemen, burn-out herstel, voedselallergieën Films kijken, gesprekken met therapeut

Therapeuten geven neurofeedback en raden aan over supplementen. Ze praten over welzijn. EEG-scans volgen de vooruitgang.

Deelnemers en hun familie zijn erg dankbaar. Ze voelen zich beter in hun dagelijks leven.

“Neurofeedback heeft een enorme impact gehad op mijn leven. Ik ben veel gefocuster, slaap beter en voel me gewoon gelukkiger in het dagelijks leven.”

Train je brein thuis met Neurobics neurofeedback

Bij Neurobics kun je thuis neurofeedback doen. Alle stappen, van intake tot behandeling, gebeuren op afstand. Dit is een makkelijke manier om je hersenen te trainen.

Je bepaalt zelf hoe vaak je wilt trainen. Dit maakt het leuk en leerzaam. Je leert je hersenen beter te gebruiken voor focus en informatieverwerking.

Een neurofeedbacktraject bij Neurobics duurt gemiddeld 12-13 sessies. Elke sessie duurt 120 minuten, waarvan 90 minuten daadwerkelijke neurofeedbacktraining. Je ziet al resultaten na 8-10 uur en technische effecten na 10 uur.

De optimale frequentie voor neurofeedback is 4-5 sessies van 30 minuten per week. Met één elektrode. Voor de beste resultaten is het beter om het hele hoofd te meten.

Neurobics heeft meer dan 15 jaar ervaring met bijna 2000 cliënten. Ze bieden verschillende therapieën, zoals neurofeedback en sLORETA neurofeedback. De behandelingen zijn aangepast aan de cliënt.

Statistieken Waarden
Gemiddeld aantal sessies met de LORETA Z Score methode circa 15
LORETA Z Score methode vereist 50% minder sessies dan andere methoden
Gemiddeld aantal sessies voor 2 of 4 sensoren 30-40 sessies
Gemiddeld aantal consulten per neurofeedbacktraject 12-13
Gemiddelde duur per consult 120 minuten, waarvan 90 minuten neurofeedbacktraining
Gemiddeld aantal sessies voor eerste resultaten 8-10 uur
Gemiddeld aantal sessies voor technisch effect 10 uur
Optimale frequentie met 1 elektrode 4-5 sessies van 30 minuten per week
Beste leereffecten voor het hele hoofd 1 keer per week, langere sessies
Ervaring Neurobics 15+ jaar met bijna 2000 cliënten
Neurobics waarderingen 26 waarderingen met gemiddeld cijfer 8,8

Bij Neurobics wordt je hersenactiviteit gemeten met EEG. Je kunt verschillende betaalmethoden gebruiken. Je kunt kiezen voor een uur consult of kortere sessies.

Neurofeedback kan bijvoorbeeld helpen bij ADHD/ADD door het aanmaken van activiteit die gerelateerd is aan aandacht, rust en concentratie.

Neurobics biedt een innovatieve aanpak voor depressie. Ze gebruiken neurofeedback en neurotechnologie. De training wordt aangepast aan jouw tijd, financiën en wensen.

Neurofeedback traint je hersenen

Neurofeedback helpt je hersenen te verbeteren. Het geeft positieve feedback om je hersenen in een betere staat te brengen. Dit noemen we operante conditionering.

Stel, je voelt je vaak gespannen. Neurofeedback leert je hersenen om ontspannen te worden. Als je moeite hebt met concentreren, trainen we die vaardigheid.

Je zult merken dat je beter kunt functioneren na regelmatige training. Onderzoek laat zien dat neurofeedback stressklachten aanzienlijk kan verminderen na ongeveer 20 sessies. Het kan concentratieproblemen en onoplettendheid met gemiddeld 54,45% verbeteren. Ook kan moeheid met 56% afnemen en hyperactiviteit en impulsiviteit met 56,33% verminderen.

Het gemiddelde behandeltraject met neurofeedback varieert van 1,5 tot 4 maanden. Voor de beste resultaten train je minimaal drie keer per week thuis.

Voordeel Gemiddelde verbetering
Stressklachten 25,99% afname
Concentratieproblemen 54,45% verbetering
Moeheid 56,00% afname
Hyperactiviteit en impulsiviteit 56,33% vermindering

Neurofeedback zorgt voor een balans in je hersenen. Dit helpt je beter te functioneren in je dagelijkse leven. Je wordt mentaal sterker en flexibeler.

“Neurofeedback assisteert bij het makkelijker overgaan tussen verschillende bewustzijnstoestand, zoals in slaap vallen of concentreren.”

Door deze hersenbalans maak je gezondere keuzes. Zo eet je gezonder en verminder je ongezonde gewoonten. Neurofeedback traint je hersenen voor betere prestaties.

Neurofeedback is een vorm van biofeedback

Biofeedback betekent dat je feedback krijgt over je eigen lichaam. Onze hersenen leren snel van deze feedback. Zo kunnen we leren hoe ons lichaam zich gedraagt. Neurofeedback is een vorm van biofeedback waarbij we leren onze hersengolven te trainen. Het wordt ook wel EEG biofeedback genoemd.

We krijgen feedback over onze hersenen. Zo kunnen we leren onze hersengolven te beheersen.

Biofeedback en neurofeedback zijn populair in Nederland. EEG is een belangrijk instrument bij deze therapieën. Het meet de elektrische activiteit in de hersenen.

Biofeedback en neurofeedback helpen bij stress, angst, en slaapstoornissen. Ze worden ook gebruikt bij aandachtsproblemen.

Neurofeedback helpt bij aandachtsproblemen en slaapstoornissen. Biofeedback en neurofeedback worden gebruikt bij stress, angst, en slaapproblemen. Ze helpen ook bij geheugenproblemen en tinnitus.

Toepassing Effectiviteit
ADHD Effectief
Angststoornissen Effectief
Migraine Effectief
Chronische pijn Effectief

Biofeedback en neurofeedback zijn veilige behandelingen. Ze worden niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Het is slim om dit vooraf te checken.

Je moet biofeedback en neurofeedback laten doen door gecertificeerde therapeuten.

Neurofeedback meet en traint de snelheid van informatieverwerking van de hersenen. Een QEEG meet hersenactiviteit. Zo worden verschillende hersengolven gedetecteerd.

De duur van de behandeling hangt af van de klachten en de leeftijd van de cliënt.

Neurofeedback kan effectief zijn bij aandoeningen zoals urine-incontinentie, angst, ADD/ADHD, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk, temporo-mandibulaire klachten, en meer.”

Biofeedback wordt ook gebruikt voor alcoholisme, artritis, epilepsie, slaapstoornissen, en lichte vormen van traumatisch hersenletsel. Vergoeding voor biofeedback en neurofeedback hangt af van de therapeut en de zorgverzekering.

Conclusie

Neurofeedback is een nieuwe manier om de hersenen te trainen. Het meet de hersenactiviteit en geeft feedback. Zo kan de hersenen zich verbeteren.

Deze techniek helpt bij veel problemen, zoals ADHD en angst. Het verbetert ook de prestaties van sporters en professionals.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat neurofeedback werkt. Het is een betere keuze dan medicatie. Nu kun je het zelfs thuis doen.

Neurofeedback is een veelbelovende technologie. Het kan de toekomst van hersenverbeteringen en prestaties beïnvloeden.

Samenvattend, neurofeedback is een innovatieve en effectieve techniek. Het helpt op veel gebieden. Wetenschap en toegankelijkheid maken het een waardevolle hulp.

FAQ

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een techniek die de hersenen helpt om beter te werken. Het doet dit door de activiteit van de hersenen terug te koppelen. Dit kan helpen bij problemen zoals ADHD, angst en slaapproblemen.

Hoe werkt neurofeedback?

Bij neurofeedback worden sensoren op het hoofd geplaatst. Ze meten de activiteit van de hersenen. Dit wordt dan getoond aan de persoon, zodat ze hun hersenen kunnen leren te reguleren.

Voor welke aandoeningen kan neurofeedback helpen?

Neurofeedback helpt bij veel problemen. Dit omvat ADHD, autisme, angststoornissen en slaapproblemen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van prestaties voor sporters, managers en musici.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback?

Neurofeedback is veilig en heeft geen bijwerkingen. Het verbetert hoe goed de hersenen zelf reguleren. Het werkt voor zowel kinderen als volwassenen.

Hoe effectief is neurofeedback?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat neurofeedback werkt. Het helpt bij ADHD, autisme en angststoornissen. Soms werkt het zelfs beter dan traditionele behandelingen.

Hoe kan ik neurofeedback thuis doen?

Neurobics maakt het mogelijk om thuis neurofeedback te doen. Je krijgt de hele behandeling, inclusief intake en begeleiding, thuis. Dit is gemakkelijk en privé.

Kan neurofeedback ook gebruikt worden voor prestatieverbetering?

Ja, neurofeedback kan ook helpen bij het verbeteren van prestaties. Het verbetert concentratie, focus en zelfregulatie. Dit is handig voor sporters, managers en musici.