Chronische pijn is ernstig en treft steeds meer mensen. Het is een probleem waarbij pijn zijn oorspronkelijke functie verliest. Dit gebeurt ondanks dat de oorspronkelijke reden voor de pijn is opgelost. Deze pijn duurt langer dan zes maanden.
Neurofeedback is een nieuwe en effectieve methode om met chronische pijn om te gaan. Zonder gebruik van medicijnen en vrij van bijwerkingen. Bij NewMind helpen we u met neurofeedback-therapie. We werken samen aan betere zelfregulatie van pijn.
Belangrijkste inzichten
- Chronische pijn is een hardnekkig probleem waarbij de oorspronkelijke pijnsignaalfunctie verloren is gegaan
- Neurofeedback biedt een medicatievrije oplossing om chronische pijn effectief te beheersen
- NewMind is gespecialiseerd in neurofeedback-therapie voor chronische pijnklachten
- Patiënten leren zelf hun pijnbeleving te reguleren voor duurzame verbetering
- Professionele begeleiding en state-of-the-art technologie staan garant voor optimale resultaten
Wat is chronische pijn?
Chronische pijn duurt langer dan 6 maanden. De pijn stopt niet, zelfs als de reden al genezen is. Dit maakt het anders dan korte, acute pijn, die meestal 6 weken duurt.
De pijn signaleert soms geen schade meer, zoals voorheen. Mensen met chronische pijn worden vaak gevoeliger voor gewone prikkels. Deze gevoeligheid kan leiden tot problemen zoals vermoeidheid en slaapverstoringen.
Chronische pijn varieert in hoe lang het duurt. Maar altijd is het langer dan 3 tot 6 maanden. Het beïnvloedt sterk de kwaliteit van leven van de patiënten.
Hoe ontstaat chronische pijn?
Ons lichaam heeft zenuwen die plekken met onze hersenen verbinden. Ze werken als voelsprieten. Dit waardoor we pijn voelen. Wanneer chronische pijn optreedt, zijn deze zenuwen verstoord. Dit gebeurt zelfs na het verdwijnen van de oorzaak.
Zenuwen verbinden lichaam met hersenen
Zenuw-verbindingen laten ons pijn voelen. Als er iets mis is met de zenuwen, sturen ze niet de juiste pijnsignalen meer. Dit kan leiden tot langdurige pijn.
Zenuwen als voelsprieten van hersenen
De zenuwen werken als voelsprieten. Ze helpen ons pijn waar te nemen. Wanneer chronische pijn optreedt, zijn de zenuwen beschadigd. Ze blijven pijn doorgeven, ook na herstel van de oorspronkelijke kwaal.
Oorzaken van chronische pijn
Chronische pijn kan ontstaan door langdurige ziekte of letsel. Deze oorzaken chronische pijn blijven de pijnreceptoren prikkelen in ons lichaam. Hierdoor geven we pijnsignalen door, zelfs als de oorspronkelijke reden al is verdwenen.
Soms blijft de pijn hangen na genezing van de aandoening. Dit gebeurt wanneer het signaal van pijn niet correct werkt. Het is eigenlijk een foutmelding van het lichaam, waardoor de pijn aanhoudt.
Vormen van chronische pijn
Chronische pijn kent verschillende vormen. Het kan variëren van hoofdpijn en aangezichtspijn tot pijn in de ledematen. Andere vormen zijn perifere zenuwpijn en zelfs pijn door kanker.
Voor elke soort pijn is een specifieke behandeling nodig. Dit geldt ook voor pijn bij kinderen of mensen met kanker.
Hoofd- en aangezichtspijn
Hoofdpijn komt veel voor als chronische pijn. De pijn kan zich concentreren in het hoofd of de nek. Oorzaken zijn onder andere stress, migraine of aandoeningen zoals trigeminusneuralgie.
Bekkenpijn
Bekkenpijn is een ander voorbeeld. Het gebied kan pijn doen door endometriose, blaas- of darmproblemen. Overbelasting van de bekkenbodem kan deze pijn verergeren.
De pijn straalt vaak uit naar de rug, vagina of darmen.
Pijnklachten bewegingsapparaat
Chronische pijn kan ook voorkomen in spieren, gewrichten en pezen. Dit komt vaak door overbelasting of slijtage. Andere oorzaken zijn RSI of fibromyalgie.
Perifere zenuwpijn
Perifere zenuwpijn ontstaat door schade aan de zenuwen. Denk aan neuropathie bij diabetes. Ook pijn door een hernia in arm of been valt hieronder.
Orgaanpijn
Inwendige organen kunnen ook pijn veroorzaken, zoals de darmen of blaas. Voorbeelden zijn irritable bowel syndrome en chronische blaasontsteking. Dit soort pijn is vaak lastig te plaatsen.
Pijnklachten bij kinderen of kankerpatiënten
Kinderen en kankerpatiënten lijden soms aan chronische pijn. De oorzaak is meestal hun ziekte of behandeling. Het is belangrijk hen extra zorg te bieden.
Chronische pijn: Een groeiend probleem
Veel Nederlanders hebben last van chronische pijn. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders kampt ermee. Dit heeft een grote impact op hun levenskwaliteit. Ongeveer 2 miljoen mensen hebben dagelijks te maken met deze pijn. Het is cruciaal dat we goede oplossingen vinden voor deze groep.
Wereldwijd wordt beweerd dat chronische pijn in het bewegingsapparaat de ergste aandoening is. In Nederland kunnen de kosten hiervan oplopen tot wel 20 miljard euro per jaar. Deze hoge bedragen laten de serieuze gevolgen van chronische pijn zien. We moeten dit probleem serieus aanpakken.
Chronische pijn legt niet alleen een zware last op het individu, maar is ook een grote economische zorg. Het vinden van effectieve behandelingen is daarom erg belangrijk. Ze kunnen de levenskwaliteit van patiënten verbeteren en de economische druk verminderen.
Behandeling van chronische pijn
Chronische pijn behandelen vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Dit betekent dat verschillende behandelingen samenkomen. Pijnstillers, bewegingstherapie, gesprekken met een psycholoog en andere methoden worden hierbij gecombineerd. Zo leert de patiënt de pijn beter aanvaarden en verbetert zijn leven.
Multidisciplinaire aanpak
Bij chronische pijn helpt de samenwerking van verschillende zorgverleners. Dit team kan bestaan uit dokters, fysiotherapeuten, psychologen en meer experts. Ze kiezen samen de juiste behandelingen voor de patiënt.
Combinatie van verschillende behandelingen
De pijn beter de baas worden doe je door meerdere behandelingen te gebruiken. Denk aan medicijnen, oefeningen en gesprekken met een psycholoog. Deze aanpak helpt de pijn meer onder controle te krijgen. Zo kan je leven er beter uitzien.
Neurofeedback voor chronische pijn
Neurofeedback is een nieuwe manier om pijn te verminderen. Patiënten leren hun hersenactiviteit te controleren. Dit helpt hen de manier waarop ze pijn voelen, te veranderen.
Wat is neurofeedback?
Neurofeedback laat patiënten hun hersenactiviteit zien. Ze dragen een sensor op hun hoofd. Deze sensor meet hun hersenactiviteit in real-time en toont het op een scherm. Zo leren patiënten hun hersenacties aanpassen door bepaalde patronen te herkennen.
Hoe werkt neurofeedback?
Bij neurofeedback focust men op het limbische systeem, een deel van de hersenen dat pijn beïnvloedt. Patiënten doen oefeningen om deze hersenen beter te controleren. Dit helpt bij het verminderen van chronische pijn. Studies laten zien dat neurofeedback ook angst, depressie en vermoeidheid kan verminderen.
Voordelen van neurofeedback bij chronische pijn
Neurofeedback helpt bij de behandeling van chronische pijn. Het belangrijkste voordeel is dat het zonder medicatie werkt. Dit betekent dat er geen kans is op nare bijwerkingen. Met neurofeedback kunnen mensen leren om hun pijnbeleving onder controle te houden. Dat zorgt ervoor dat de pijn echt minder wordt voor lange tijd.
Geen medicatie
Deze methode leert mensen om zelf hun hersenactiviteit te beheersen. Zo verminderen ze de pijn zonder medicijnen. Dit is een veilige en goede manier om met chronische pijn om te gaan.
Geen bijwerkingen
Met neurofeedback zijn medicijnen niet nodig. Dat betekent ook dat er geen nare bijwerkingen zijn. Patiënten kunnen de behandeling zonder problemen volgen.
Zelfregulatie van pijn
Bij neurofeedback draait het erom patiënten zelf hun pijn te laten regelen. Ze leren hoe ze met hun hersenen hun pijnbeleving kunnen veranderen. Dit kan zorgen voor blijvende verlichting van de pijn.
NewMind: Uw partner voor neurofeedback
NewMind helpt met neurofeedback-therapie mensen met chronische pijn. Het team, vol ervaren professionals, gebruikt de nieuwste technieken. Ze leren de patiënten hoe ze hun pijn beter kunnen beheersen. Deze persoonlijke aanpak maakt de behandeling effectief voor velen.
Ervaren professionals
De experts van NewMind zijn gespecialiseerde psychologen in neurofeedback. Ze hebben veel ervaring met deze techniek. Hun zorg is professioneel en van hoge kwaliteit.
State-of-the-art technologie
NewMind zet geavanceerde technologieën in, zoals QEEG Brain Mapping. Hiermee bekijken ze de hersenactiviteit heel precies. Deze gegevens helpen om de neurofeedback-behandeling precies af te stemmen.
Persoonlijke begeleiding
De patiënten zijn bij NewMind erg belangrijk. Elke behandeling is speciaal gemaakt voor hun wensen en doelen. Ze krijgen ook hulp van Health Coaching om de nieuwe vaardigheden in hun leven toe te passen.
Ervaringen van cliënten met chronische pijn
Testimonials
Veel mensen bij NewMind met chronische pijn zijn blij met neurofeedback-therapie. Ze vertellen hoe het hen hielp pijn te beheersen. Daardoor verbeterde hun leven heel erg.
“De neurofeedback-sessies hebben me echt geholpen om beter om te gaan met mijn chronische pijn. Ik voelde me na elke behandeling meer in controle over mijn lichaam en geest. Nu kan ik weer volop genieten van dagelijkse activiteiten zonder constant met de pijn te worden geconfronteerd.” – Emma, 24 jaar
Ze merken ook dat ze emotioneel sterker zijn geworden. Door hun ervaringen te delen, hopen ze anderen aan te moedigen neurofeedback te proberen.
“Voordat ik bij NewMind terechtkwam, voelde ik me vaak hopeloos en gefrustreerd door mijn aanhoudende pijnklachten. Maar de neurofeedback-therapie heeft me geholpen om beter te leren omgaan met mijn stress en negatieve emoties. Nu kan ik de pijn veel beter managen en geniet ik weer volop van het leven.” – Lieke, 19 jaar
De verhalen laten zien dat neurofeedback van NewMind goed werkt. Het helpt veel mensen bij het controleren van hun pijn. Zo wordt hun leven veel prettiger.
Hoe krijg ik toegang tot neurofeedback bij NewMind?
Bij NewMind is het makkelijk om je aan te melden voor neurofeedback. Eerst heb je een intakegesprek. Daar kijkt men welke behandeling bij jou past.
Je zorgverzekering kan een deel vergoeden. NewMind staat klaar om je te helpen met de vergoeding.
Stap | Omschrijving |
---|---|
1. Aanmelden | U kunt zich online of telefonisch aanmelden voor een intakegesprek bij NewMind. |
2. Intake | Tijdens het intakegesprek bespreken we uw toegang neurofeedback NewMind en wordt gekeken naar de best passende behandeling. |
3. Vergoeding | Afhankelijk van uw vergoedingen zorgverzekering, kan (een deel van) de behandeling worden vergoed. NewMind helpt u hier graag bij. |
4. Behandeling | Na het intakegesprek start de aanmeldproces voor de neurofeedback-therapie op maat. |
Conclusie
Chronische pijn is een groot probleem in Nederland. Het raakt veel mensen en verstoort hun leven. De gebruikelijke behandelingen helpen vaak niet genoeg. Dus zijn nieuwe manieren van behandeling nodig. Neurofeedback is zo’n nieuwe aanpak. Het is geen medicijn, maar een methode waarbij patiënten zichzelf leren pijn te controleren.
NewMind is expert in neurofeedback voor chronische pijn. Het team bestaat uit deskundige professionals. Zij helpen patiënten om grip op hun pijn te krijgen. Dit doen ze met geavanceerde technologie. De begeleiding is persoonlijk, wat de behandeling effectief maakt.
Neurofeedback helpt patiënten hun ervaring met pijn te veranderen. Het maakt de pijn minder invloedrijk in hun leven. NewMind biedt deze aanpak, die goed aansluit bij wat mensen met lange termijn pijn nodig hebben: een zorgvuldige, bewezen en complete behandeling.