Neurofeedback kan een goede behandeling zijn voor autisme. Bij NewMind bieden we deze therapie aan die niet invasief is. Het helpt bij het verminderen van autismespectrumklachten.
Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen die het probeerden, minder klachten hadden. Denk aan problemen met aandacht, moeite met prikkels en controle over hun impulsen.
Deze behandeling vraagt niet om medicijnen. Het is zelfs een alternatief voor andere therapieën.
Belangrijkste inzichten
- Neurofeedback biedt een effectieve, niet-invasieve behandeling voor autisme
- Onderzoek toont aan dat neurofeedback bij 75% van de cliënten leidt tot minder symptomen
- Neurofeedback kan een alternatief zijn voor of aanvulling op andere therapieën
- Neurofeedback wordt aangeboden door NewMind en kan flexibel worden toegepast
- Neurofeedback is een behandeling zonder medicatie
Wat is neurofeedback therapie?
Neurofeedback therapie traint je hersenen om beter in balans te zijn. Dit gebeurt zonder medicijnen. Het helpt bij het verlichten van klachten bij mensen met autisme. Bij neurofeedback zie je je hersenactiviteit op een computer.
Je leert hoe je je hersenen gerichter kunt laten werken. Het is als een sport voor je hersenen. Door oefening verbeteren ze.
Neurofeedback therapie is een vorm van hersentraining
Deze vorm van therapie heeft bewezen te werken bij autisme. Het helpt bij problemen zoals aandacht, prikkels verwerken en je gedachten onder controle houden.
Neurofeedback is anders dan normale therapieën en medicijnen. Het is een andere, effectieve benadering.
Neurofeedback therapie kan helpen bij het verminderen van autisme symptomen
Neurofeedback is goed voor je brein en veilig. Het doet meer dan alleen de klachten dempen. Veel medicijnen hebben bijwerkingen en pakken de oorzaak niet aan.
Neurofeedback therapie is een behandeling zonder medicatie
Voordelen van neurofeedback therapie bij autisme
Neurofeedback therapie helpt bij het verbeteren van aandacht en concentratie. Mensen met autisme leren zo beter te focussen. Dit vermindert aandachtsproblemen.
Het kan ook de verwerking van prikkels positief beïnvloeden. Het traint de hersenen zodat sensorische klachten minder worden.
Verder zorgt het voor een betere slaap. Het brengt de hersenen in evenwicht waardoor slaapproblemen verminderen.
Impulsiviteit kan afnemen door neurofeedback therapie. Het helpt de hersenen impulsen onder controle te houden.
Toepassing van neurofeedback therapie
Neurofeedback therapie werkt zowel in een kliniek als bij jou thuis. Een ervaren neuropsycholoog leidt het gevoel. Dit geeft mensen met autisme flexibiliteit en toegankelijkheid. Ze kunnen de therapie volgen waar ze zich het beste voelen.
Het systeem meet je hersenactiviteit en geeft je realtime feedback. Dit helpt je je hersenen beter te activeren en te reguleren.
Voordelen van neurofeedback therapie thuis | Voordelen van neurofeedback therapie in de praktijk |
---|---|
Veel vrijheid om de therapie in te passen | Intensievere begeleiding door een ervaren neuropsycholoog |
Hoger rendement dan praktijkbezoeken | Mogelijkheid tot directe feedback en aanpassingen |
Geen verstoring van dagelijkse routines | Gebruik van professionele meetapparatuur |
Met de Mente Autisme hoofdband kan je neurofeedback training thuis volgen. Dit verbetert de behandeling zonder je routines te verstoren.
Effectiviteit en bijwerkingen van neurofeedback therapie
Neurofeedback therapie helpt 75% van de mensen met autisme. Zij merken dat hun klachten verminderen. Ook verbeteren ze op gebieden zoals aandacht, prikkelverwerking en slaap.
Neurofeedback therapie heeft bewezen effectief te zijn bij 75% van de cliënten
Onderzoek laat zien dat 75% van de mensen met autisme baat heeft bij neurofeedback therapie. Ze worden sterker in sociale interactie en communicatie. Daarnaast verbetert hun gedrag.
Volwassen autisten ervaren door de therapie minder angst, depressie en vinden makkelijker slaap.
Neurofeedback therapie heeft geen bijwerkingen
Een groot voordeel is dat neurofeedback geen bijwerkingen kent. Dit maakt het anders dan medicijnen die vaak voorgeschreven worden. Het doel van de therapie is de hersenen beter te laten werken, wat merkbaar effect heeft op symptomen. Zo is neurofeedback een veilige optie zonder onaangename gevolgen.
Combinatie van neurofeedback therapie en medicatie
Neurofeedback therapie kan alleen gebruikt worden, maar ook samen met medicijnen. Dit wordt gedaan ter behandeling van autisme. Veel mensen kiezen deze combinatie om autisme op verschillende manieren aan te pakken.
Voordelen van neurofeedback therapie in combinatie met medicatie
Het samenvoegen van neurofeedback therapie en medicijnen heeft veel voordelen. Het kan symptomen beter doen verminderen. Ook versterkt het de effecten van de medicijnen.
Daarnaast biedt deze combinatie meer steun in de behandeling. Het helpt bij het afstemmen van de behandeling op de unieke behoeften van elk individu.
Voordelen van gecombineerde behandeling | Resultaten |
---|---|
Verbetering symptoomvermindering | Studies tonen aan dat neurofeedback en medicatie samen positieve resultaten kunnen opleveren. |
Versterking effecten medicatie | Medicatie kan de effectiviteit van neurofeedback therapie verhogen. |
Breder scala aan ondersteuning | Het gebruik van medicatie bij neurofeedback wordt erkend als waardevolle aanvulling op de behandeling. |
Optimaliseren effecten medicatie | Neurofeedback kan helpen bij het optimaliseren van de effecten en dosering van medicatie. |
Verminderen bijwerkingen medicatie | Neurofeedback kan bijdragen aan het verminderen van bijwerkingen van medicatie. |
Het samenvoegen van neurofeedback therapie met medicatie richt zich op persoonlijke behoeften. Zo krijgt iedereen de best mogelijke behandeling.
Neurofeedback en Behandelingen
Neurofeedback is een methode om hersenen beter te laten werken. Veel mensen gebruiken het als hulp bij verschillende problemen, waaronder autisme. Het is veilig en helpt om symptomen te verminderen.
Neurofeedback training kan worden gebruikt als onderdeel van een behandelplan
Naast autisme helpt neurofeedback ook bij ADHD, angst, depressie en PTSS. Het is veilig en past zich aan bij wat iemand nodig heeft, zonder bijwerkingen.
Neurofeedback is een effectieve behandeling voor verschillende klachten
Neurofeedback vermindert symptomen zonder medicijnen. Het helpt bij aandacht, prikkels, slaap en het beheersen van impulsen, als onderdeel of op zichzelf.
Neurofeedback en Kinderen
Neurofeedback helpt kinderen met ADHD, ADD, en concentratieproblemen. Het verbetert de hersenactiviteit met operante conditionering. Dit zorgt voor betere concentratie en minder hyperactiviteit.
Kindern met leerproblemen zoals dyslexie en NLD kunnen ook baat hebben. Het helpt hun hersenactiviteit te verbeteren. Dit maakt hun informatieverwerking beter.
Neurofeedback en Volwassenen
Neurofeedback wint steeds meer aanhangers onder volwassenen die kampen met stress, depressie, en angst. Studies laten zien dat deze therapie stress kan verminderen. Het verbetert ook de algemene geestelijke gezondheid. Neurofeedback blijkt effectief te zijn tegen depressie en angst bij volwassenen.
Meestal heeft men bij de Breinkliniek ongeveer 8 behandelingen nodig. Als deze niet helpen, kan men wellicht stoppen. De therapie wordt uitgevoerd door gespecialiseerde therapeuten. Zij meten eerst de hersenactiviteit (EEG) en passen daarna de training aan, terwijl ze de voortgang bewaken en coachen.
Patïenten ervaren neurofeedback als een positieve ervaring. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal EEG kapje met 19 sensoren. Dit zorgt voor betere resultaten door de 4D training in de hersenen mogelijk te maken. Zengar of neuroptimal methode in Nederland volgt een standaard procedure zonder de inzet van aanvankelijk metingen.
Methode | Aantal sessies | Effectiviteit |
---|---|---|
LORETA Z Score | 15 sessies | 50% minder sessies nodig dan andere methoden |
Surface training | 30-40 sessies | – |
Neurofeedback is een effectieve behandeling bij volwassenen met stress, depressie en angst. Het wordt als aangenaam ervaren en is volledig natuurlijk. De Breinkliniek houdt de voortgang goed in de gaten met ervaren therapeuten en biedt verschillende technieken.
De Geschiedenis van Neurofeedback
Neurofeedback begon rond 1960 na de ontdekking van metingen van hersenactiviteit. Dit was mogelijk dankzij EEG-technologie. Vanaf de jaren 60 begonnen onderzoekers neurofeedback te gebruiken om aandoeningen te behandelen.
Neurofeedback is ontstaan in de jaren 60
Ontdekt werd dat bepaalde hersengolven, genaamd SMR, onze aandacht beïnvloeden. Barry Sterman stelde in 1967 vast dat het belonen van deze golven de eerste stap was in neurofeedback. Hij deed dit door katten te trainen. Joel Lubar liet in 1976 zien dat neurofeedback ADHD-symptomen kan verminderen door het trainen van SMR.
Neurofeedback werd verder ontwikkeld door de NASA in de jaren 70
Neurofeedback kreeg meer aandacht in de jaren 70 en 80, met nieuwe apparaten die feedback gaven. In dit tijdperk zette de NASA stappen in het gebruik van neurofeedback. Ze leerden astronauten hun hersengolven controleren voor betere prestaties onder stress.
De Techniek Achter Neurofeedback
Neurofeedback helpt door hersengolven te meten. Dit gebeurt met elektroden die op de hoofdhuid zitten. Ze meten de elektrische activiteit van de hersenen. Zo kunnen deze activiteiten op een scherm getoond worden.
Neurofeedback is gebaseerd op het meten van hersengolven
Bij neurofeedback leert de patiënt specifieke hersengolven beïnvloeden. Dit doet hij of zij door feedback op een scherm te volgen. De eigen hersengolven zien, motiveert de patiënt om ze aan te passen.
De patiënt leert om bepaalde hersengolven te produceren of te onderdrukken
Training bij neurofeedback helpt patiënten om hun hersengolven te sturen. Dit kan helpen bij het verminderen van verschillende klachten. Het is een manier om de werking van de hersenen te verbeteren zonder ingrijpende behandelingen.
Toepassingen van Neurofeedback
Neurofeedback wordt vaak ingezet bij de behandeling van ADHD en ADD. Deze aandoeningen maken concentreren moeilijk. Ook het controleren van impulsen kan lastig zijn. Onderzoek toont aan dat neurofeedback helpt de cognitieve functies te verbeteren. Denk aan aandacht en werkgeheugen.
Voor depressie kan neurofeedback ook effectief zijn. Mensen met depressie voelen zich vaak niet gelukkig en missen interesse in dingen. Studies laten zien dat neurofeedback de depressieve symptomen kan verminderen. Het helpt ook de stemming van de patiënten te verbeteren.
Bij epilepsie zorgen ongecontroleerde aanvallen voor problemen. Neurofeedback kan helpen deze aanvallen in frequentie en intensiteit te verminderen. Het is gebleken dat neurofeedback een goede behandeling vormt voor epilepsie.
PTSS veroorzaakt herbelevingen en angst na traumatische ervaringen. Met neurofeedback kunnen deze symptomen afnemen. Dit verbetert de kwaliteit van leven van mensen met PTSS.
behandeling voor autisme
Neurofeedback is mogelijk een goede behandeling voor autisme. Onderzoek toont aan dat het bij 75% van de mensen de symptomen vermindert. Dit zijn symptomen zoals moeite met concentratie, overgevoeligheid en moeite met controle.
Deze behandeling is zonder medicijnen en kan een alternatief zijn voor andere therapieën. Door de hersenen te trainen, kunnen klachten die verband houden met autisme afnemen. Hierdoor gaat de kwaliteit van leven er voor mensen met autisme op vooruit.
Behandeling voor autisme | Beschrijving |
---|---|
Cognitieve gedragstherapie | Met de juiste hulp, zoals cognitieve gedragstherapie, kunnen veel mensen met autisme naar school gaan, werken en relaties onderhouden. |
Psycho-educatie | De behandeling van autisme omvat vaak een combinatie van psycho-educatie, vaardigheidstraining, groepsbehandeling en individuele therapie. |
Individuele therapie | Parnassia Groep biedt individuele cognitieve gedragstherapie en diverse andere individuele behandelingen, zoals EMDR, ouderbegeleiding, speltherapie en schematherapie. |
Hulp voor kinderen | Onder kinderen wordt bij vermoeden van autisme of na een diagnose ASS hulp en ondersteuning geboden door instanties zoals Youz en het SARR Expertisecentrum Autisme. |
Behandelopties voor volwassenen | Voor volwassenen zijn er behandelingsopties bij onderdelen van Parnassia Groep zoals Antes, Sarr Expertisecentrum Autisme en Centrum Autisme Haaglanden en Noord Holland. |
Conclusie
Neurofeedback is hoopvol voor wie autisme heeft. 75% van de mensen heeft er baat bij. Het vermindert symptomen zonder medicijnen. Men denkt dat het aandachtsproblemen, moeite met prikkels, slaapproblemen en het controleren van impulsen, minder maakt. We moeten wel meer weten over hoe hulp lang duurt. Maar, het is een optie als je iets zoekt zonder medicijnen. De behandeling is te volgen bij NewMind, zowel daar als thuis.
Neurofeedback is hoopvol voor wie autisme heeft. 75% van de mensen heeft er baat bij. Het vermindert symptomen zonder medicijnen. Men denkt dat het aandachtsproblemen, moeite met prikkels, slaapproblemen en het controleren van impulsen, minder maakt. De behandeling is te volgen bij NewMind, zowel daar als thuis.
We moeten wel meer weten over hoe hulp lang duurt. Maar, het is een optie als je iets zoekt zonder medicijnen. De behandeling is te volgen bij NewMind, zowel daar als thuis.