Je bekijkt nu Angst voor depressie: Oorzaken en behandeling

Angst voor depressie: Oorzaken en behandeling

Depressie is best ingewikkeld en raakt verschillende delen van je hersenen. Je hebt milde tot hele zware langdurige vormen. Het kan komen door erfelijkheid, wie je bent, heftige dingen die je meemaakt, en hoe de wereld om je heen is. De kans dat het terugkomt is groot. Dus, voorkomen is heel belangrijk. Het zo vroeg mogelijk merken en behandelen, helpt je psychische gezondheid te verbeteren.

Belangrijkste inzichten

  • Angststoornissen hebben vaak een negatieve impact op het dagelijks leven en kunnen leiden tot depressieve gevoelens.
  • Vermijdingsgedrag als reactie op angst kan isolatie en verergering van angstklachten veroorzaken.
  • Erfelijkheid, hormonale veranderingen en ingrijpende gebeurtenissen kunnen bijdragen aan het ontstaan van depressie.
  • Vroege herkenning en de juiste behandeling zijn essentieel om depressie te bestrijden en terugvallen te voorkomen.
  • Preventieve maatregelen zoals leefstijlinterventies kunnen helpen bij het voorkomen van depressie.

Wat is een depressie?

Een depressie is een veelvoorkomende ziekte waarbij iemand zich vaak heel droevig voelt. Het plezier in dingen verdwijnt en je negatieve gedachten nemen toe. Je hebt moeite met dingen onthouden, voelt je schuldig en slaapt slecht. Dit alles maakt het leven moeilijk.

Kenmerken van een depressie

Iedereen met een depressie voelt zich anders. Meestal voel je je leeg, verdrietig en hebt weinig hoop. Je mist de energie en ziet nergens meer de zin van in. Soms denk je zelfs aan zelfmoord.

Verschillende soorten depressies

Er bestaan veel vormen van depressie. Denk aan lichte, zware, chronische en seizoensgebonden depressies. Ook postnatale depressie, die na de bevalling komt, komt voor. En bij aandoeningen zoals bipolaire stoornis en dysthymie kun je ook heel somber zijn, en weinig plezier in dingen hebben.

Soort depressie Kenmerken Duur
Lichte depressie Milde symptomen, functioneren nog mogelijk Vaak korter dan 3 maanden
Zware depressie Ernstige symptomen, grote impact op dagelijks leven Kan meerdere jaren duren
Chronische depressie Langdurige, aanhoudende symptomen Meerdere jaren
Seizoensgebonden depressie Terugkerend in bepaalde seizoenen Doorgaans enkele maanden per jaar
Postnatale depressie Ontstaat na bevalling, symptomen als vermoeidheid, somberheid Kan maanden tot jaren duren
Psychotische depressie Ernstige symptomen, waaronder hallucinaties en wanen Kan enkele maanden tot jaren duren

“Ongeveer 50% van de mensen met een depressie ervaart een depressieve periode die korter duurt dan drie maanden.”

Angst voor depressie

Veel mensen in Nederland zijn bang om depressief te worden. Ze vrezen een sombere periode. Dit noemen we depressie-gerelateerde angst of anticipatie-angst. Er zijn diverse redenen voor. Onzekerheid over de symptomen en de gevolgen van depressie speelt vaak een rol. Eerdere depressies kunnen deze angst vergroten.

Mensen vermijden soms dingen uit angst voor depressie. Ook kunnen ze lang twijfelen voordat ze hulp zoeken. Dit is niet goed voor herstel. Het is slimmer om over je angst te praten. Zoek professionele hulp snel voor de beste zorg.

Veel mensen kampen met stemmings- of angststoornissen. Vrouwen krijgen die vaker dan mannen. Dit gebeurt bij 28% respectievelijk 33% vrouwen en 22,1% mannen. Angststoornissen treffen 29% van de volwassenen. Meer vrouwen (35,5%) dan mannen (21,8%) hebben hier last van.

Het is serieus omgaan met angst voor depressie? Ja! Praat erover. Met hulp kun je deze angst overwinnen. Het helpt mensen om de stap naar hulp kleiner te maken.

“Het toegeven en praten over je angst voor depressie is de eerste stap naar beter worden en voorkomen.”

Oorzaken van een depressie

Depressie komt niet door één enkele oorzaak. Meestal zijn meerdere dingen de reden, zoals biologie, psychologie en de omgeving. Het is belangrijk om deze oorzaken te begrijpen. Zo kunnen we depressie voorkomen en behandelen.

Natuurlijke factoren

Je genen en familiegeschiedenis zijn belangrijk. Als depressie in je familie voorkomt, loop je meer risico. Ook kunnen hormonale veranderingen en fysieke aandoeningen je somber maken.

Sociale factoren

Ernstige gebeurtenissen zoals verlies, echtscheiding en werkloosheid kunnen depressie starten. Langdurige problemen zoals ruzie, pesten of stress op het werk spelen ook een rol.

Mentale factoren

Je persoonlijkheid en gedachten beïnvloeden sterk of je depressief wordt. Een laag zelfbeeld, stress over fouten maken en kritisch zijn op jezelf maken meer vatbaar. Ook negatief denken, gebrek aan veerkracht en weinig vrienden kunnen dit vergroten.

Een mix van al deze dingen kan leiden tot een depressie. Recente gebeurtenissen, je verleden, wie je bent en biologische zaken werken samen om depressie te veroorzaken.

“Depressie ontstaat meestal door een samenspel van verschillende factoren, niet door één specifieke oorzaak.”

Erfelijkheid en depressie

De erfelijke aanleg is heel belangrijk bij depressie. In sommige families komt het vaker voor. Genetische factoren zorgen dat mensen meer kans hebben op een depressie. Bijna een derde van mensen met een depressie erft dit.

Een familiegeschiedenis van depressie maakt het risico hoger. Maar het is niet de enige bepalende factor. Omgevingsfactoren en persoonlijkheidskenmerken spelen ook een grote rol.

  • 40% van depressies komt door iemands genen. Omgevingsfactoren zijn verantwoordelijk voor de andere 60%.
  • In ruim 800 families waar vaak depressies voorkomen, is een speciaal chromosoom ontdekt. Maar dit verklaart niet alles over depressie.
  • Erfelijkheid beïnvloedt depressie. Het komt niet altijd door genen. Als je met een depressieve ouder opgroeit, is het risico ook groter.

Persoonlijkheidseigenschappen beïnvloeden hoe vatbaar je bent voor depressie. Veel nadenken, moeilijk problemen kunnen oplossen, weinig zelfvertrouwen en perfectionisme vergroten het risico.

Statistieken Waarde
Percentage van depressie verklaard door genetische aanleg 40%
Percentage van depressie verklaard door omgevingsfactoren 60%
Kans op depressie verhoogd door erfelijkheid 50%
Verbetering in geluk na 3 weken online zelfhulpprogramma 40%

“De diversiteit in oorzaken, verschijningsvormen en ziekteverloop van stemmingsproblemen maakt het lastig om de rol van genen precies aan te tonen, wat de noodzaak van het onderzoek onder een grote steekproef benadrukt.”

Er is heel wat onderzoek nodig naar genen en hun rol bij depressie. Dit is van groot belang om betere behandelingen te vinden. Naast erfelijke factoren spelen ook omgevingsfactoren en persoonlijkheid een grote rol.

Geslachtshormonen en stemmingswisselingen

Geslachtshormonen zijn erg belangrijk voor onze emoties. Ze kunnen leiden tot stemmingswisselingen. Dit gebeurt vooral tijdens de overgang en na een postnatale depressie. Meer dan de helft van alle vrouwen merkt dit op. Deze veranderingen vergroten de kans op depressie.

Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op depressie als mannen. Dat komt deels door biologische verschillen.

Depressie-gerelateerde hormonen omvatten serotonine, dopamine, en nog meer. Als deze uit balans zijn, kun je slaapproblemen krijgen. Ook concentreren wordt moeilijk. Ander symptomen zijn somberheid en angst.

Het is normaal om door hormonen stemmingen te zien veranderen. Dit kan gebeuren tijdens de puberteit, zwangerschap en menstruatie.

Niet alleen hormonen, maar ook voeding en stress kunnen zorgen voor schommelingen in je stemming. Het is belangrijk om hiermee om te leren gaan. Bijhouden hoe je je voelt, gezond eten, goed slapen en stress verminderen zijn handige technieken.

Sommige vrouwen, ongeveer 3 tot 8%, kunnen ernstige stemmingswisselingen ervaren door PMDD. Dit kan leiden tot depressie en angst. Zelfs nu PMDD erkend wordt, vinden velen de beschikbare behandelingen nog niet goed genoeg.

Persoonlijkheidskenmerken en depressie

Sommige eigenschappen vergroten de kans op depressie. Veel piekeren, slecht met problemen om kunnen gaan, weinig vertrouwen, negatief zijn en perfectionisme zijn zulke eigenschappen. Ze maken iemand gevoeliger voor depressies. Deze mentale factoren beïnvloeden hoe je met stress en problemen omgaat. Ze kunnen een depressief patroon veroorzaken.

Mensen met deze eigenschappen hebben meer kans op depressie. Dit geldt vooral als er nog andere oorzaken zijn. Ongeveer een derde van de depressieve mensen heeft genetische risico’s. Ook heftige dingen meemaken zoals het verlies van iemand die je dierbaar is, of ontslagen worden, kan dit veroorzaken.

Persoonlijkheidskenmerken Relatie met depressie
Veel piekeren Verhoogt kans op depressie
Gebrekkig probleemoplossend vermogen Verhoogt kans op depressie
Weinig zelfvertrouwen Verhoogt kans op depressie
Negatief denken Verhoogt kans op depressie
Perfectionisme Verhoogt kans op depressie

Het is cruciaal om deze kwetsbare eigenschappen te herkennen. En we moeten leren hoe we ermee om kunnen gaan. Met therapie en het aanleren van gezonde manieren om je problemen aan te pakken, kun je de kans op depressie verkleinen.

“Hoe we denken, voelen en handelen bepaalt onze gezondheid en geluk. Persoonlijkheid speelt daarbij een grote rol.”

Ingrijpende gebeurtenissen en depressie

Schokkende of stressvolle life events raken diep ons binnenste. Ze kunnen zorgen voor gevoelens van somberheid. Dit kan later leiden tot een depressie.

Verliezen we een geliefde, veranderen we van job of moeten we zomaar verhuizen, dan kan dat hard aankomen. Soms maakt het niet uit of we jong zijn of volwassen, het kan ons nog jaren blijven achtervolgen. Dit geldt vooral als we in onze jeugd verwaarloosd of misbruikt zijn.

Ieder van ons verwerkt dergelijke pijnlijke gebeurtenissen anders. Het hangt af van hoe sterk we zijn en hoeveel zelfvertrouwen we hebben. Als we moeilijke dingen meemaken en we zijn kwetsbaar, dan vergroot dat de kans op een depressie.

  1. Er is een duidelijk verband tussen traumatische events en het ontstaan van depressie.
  2. Bij type 1 trauma gaat het om unieke, overweldigende situaties, en bij type 2 trauma om herhaaldelijk leed. Bijvoorbeeld, voortdurend blootstaan aan oorlog of geweld.
  3. De symptomen, zoals angst of slaapproblemen, duren meestal niet langer dan 1 tot 4 weken na zo’n traumatische gebeurtenis.
  4. Soms echter, lukt het niet om het trauma te verwerken. Dit kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mensen met PTSS kunnen last hebben van herbelevingen en negatieve gedachten.
  5. PTSS en depressie komen vaak samen voor en hebben grote gevolgen voor iemands leven.
  6. Wie in z’n jeugd een trauma heeft opgelopen, loopt meer risico op depressie op latere leeftijd.
  7. Een goede omgeving en professionele hulp zijn essentieel bij de behandeling van PTSS en depressie.
  8. Na het overwinnen van PTSS, kunnen mensen sterker, gelukkiger en levendiger worden. Dit noemen we post-traumatische groei.

“Na het overwinnen van traumatische ervaringen, kunnen we mentaal sterker worden. We gaan ons leven meer waarderen, krijgen nieuwe doelen en bouwen sterke relaties op.”

Herkennen van een depressie

Het zien van een depressie kan lastig zijn. Dit komt doordat elk persoon anders kan reageren. Maar er zijn signalen waar je op kunt letten.

Het voornaamste teken is aanhoudende droefheid en minder plezier in dingen doen. Mensen kunnen ook moeite krijgen met concentreren, gevoelens van schuld hebben, moe zijn, moeite hebben met slapen en/of eten.

Meer dan psychologische signalen, kan gedrag ook veranderen. Sociale afzondering en verwaarlozing van zelf en huis zijn mogelijk. Bij sommigen kan humeurigheid de overhand krijgen, zoals bij kinderen of ouderen.

Depressies raken het dagelijks leven vaak ernstig. Let goed op als iemand altijd triest lijkt of als ze anders gaan handelen.

Signalen en symptomen

  • Aanhoudend somber gevoel
  • Verminderd plezier in activiteiten
  • Concentratieproblemen
  • Schuldgevoelens
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Eetproblemen
  • Sociaal isolement
  • Verwaarlozing van zichzelf en het huishouden
  • Prikkelbare stemming (bij kinderen, jongeren en ouderen)

Hoewel de symptomen variëren, kunnen depressies het dagelijks leven erg aantasten. Het is cruciaal om te merken of iemand constant somber is of ander gedrag vertoont.

“Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een depressie.”

Behandeling van een depressie

Er zijn verschillende opties om een depressie te behandelen. De keuze hangt af van hoe erg de klachten zijn. Bij milde klachten kan uw huisarts helpen. Bij zwaardere klachten is snelle professionele hulp belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld therapie bij een psycholoog of psychiater zijn, met of zonder medicatie.

Het vermijden van een terugval is ook belangrijk. Hiervoor is nazorg en leefstijladvies essentieel. De behandelplan is gericht op wat u nodig heeft. Het kan verschillende interventies combineren.

Behandelmogelijkheden

  1. Medicatie: Antidepressiva, zoals SSRI’s, werken goed tegen depressie. Ze doen dit vooral goed samen met psychotherapie.
  2. Psychotherapie: Vormen zoals cognitieve therapie kunnen de oorzaken van uw depressie helpen begrijpen. Dit kan de symptomen verminderen.
  3. Leefstijlveranderingen: Leven met genoeg beweging, slaap en vrienden kan helpen. Het kan een depressie zelfs voorkomen.
  4. Rouwverwerking: Bij een zware gebeurtenis kan rouwtherapie nodig zijn voor uw depressie.

De behandeling wordt altijd aangepast aan wat u nodig heeft. Zo wordt de kans op een terugval kleiner.

“Vroege en adequate behandeling van een depressie kan veel leed voorkomen.” – Expertisecentrum Depressie

Heeft u of iemand in uw omgeving last van een depressie? Zoek dan steun bij een expert. Praat met uw huisarts of bel de Depressielijn voor hulp.

Annemiek Lely en haar depressies

Annemiek Lely praat open over haar depressies voor de Hersenstichting. Haar strijd duurde vele jaren. Ze zegt dat het voelde alsof ze in diepe rouw was.

In de podcast ‘Donkergrijze Cellen’ praat ze met anderen over angsten en depressies. Deze gesprekken helpen mensen beter te begrijpen wat het betekent om met een depressie te leven.

Deze podcast maakt deel uit van een serieover mentale gezondheid van de Hersenstichting. In de eerste aflevering vertelt Mike Boddé over zijn lichte psychose. Andere gasten zijn Marie-José van Tol en Leonie Bruggraaf.

Annemiek wil met haar werk voor de Hersenstichting taboes doorbreken. Haar openheid in de podcast kan steun bieden aan iedereen die ook met een depressie vecht.

Statistieken over depressie in Nederland
– Ongeveer 500.000 volwassenen hebben een depressieve stoornis
– Depressie komt voor bij alle leeftijden, maar manifesteert zich meestal tussen 25 en 45 jaar
– Depressie treft vrouwen twee keer vaker dan mannen
– Voor 15 tot 20% van de patiënten heeft de depressie een chronisch karakter
– De kans op herhaling van depressieve episodes is 50 tot 80%

De Hersenstichting en de podcast Donkergrijze Cellen willen meer begrip kweken over deze ziekten. Ze willen het taboe doorbreken. Annemiek Lely en anderen delen hun ervaringen met depressie. Dit moet anderen inspireren en steunen op hun weg naar mentale gezondheid.

“De depressie voelde als een diepe rouw die een grote impact had op mijn leven. Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan helpen om meer begrip te krijgen voor de uitdagingen van het leven met een depressie.”

– Annemiek Lely, ambassadeur Hersenstichting

Feiten over depressie in Nederland

Er zijn ongeveer 1.075.600 mensen in Nederland die elk jaar depressie ervaren. Dit geldt voor mensen tussen 18 en 75 jaar. Vrouwen krijgen vaker een depressie dan mannen.

Zo’n 40% van de depressieve mensen bezoekt de huisarts. Maar, depressies worden soms niet snel opgemerkt. Dit komt doordat de klachten vooral lichamelijk zijn.

Veel Nederlanders vechten alleen tegen depressie. Soms merkt niemand dit op, en krijgen ze geen hulp. Het is dus heel belangrijk om op te letten en hulp op tijd te zoeken. Ongeveer een kwart van de volwassenen zal ooit een depressie meemaken.

Prevalentie van depressie in Nederland Percentage
Jaarlijks 1.075.600 mensen tussen 18-75 jaar
Ongeveer 40% bekend bij de huisarts 40%
Vrouwen twee keer vaker dan mannen Vrouwen 24,3%, Mannen 13,1%
Ongeveer een kwart volwassenen ooit in leven 25%

Depressie is ook een groot risico voor zelfmoord. In 2018 pleegden 1.829 Nederlanders zelfmoord. De meeste slachtoffers waren tussen 40 en 60 jaar oud. Het is van levensbelang om de signalen van depressie te herkennen. Mensen met psychische problemen moeten de juiste zorg en steun krijgen.

Preventie van depressie

Depressie ontstaat vaak door meerdere oorzaken. Maar er is veel wat je zelf kan doen om het risico te verlagen. Een gezonde leefstijl is hiervoor erg belangrijk. Dit betekent genoeg slapen, regelmatig bewegen, en gezond eten.

Het is ook belangrijk om vrienden te hebben en te leren hoe je met stress omgaat. Deze dingen helpen depressie voorkomen. Als je al wat voelt, kan het ook erger worden voorkomen. Het herkennen van signalen en het krijgen van hulp is cruciaal.

Effectieve preventiestrategieën

  • Programma’s die zich specifiek richten op bepaalde groepen, werken vaak beter dan algemene programma’s.
  • De beste methode om stemmingsstoornissen te voorkomen is cognitieve gedragstherapie. Dit is goed voor kinderen en jongeren.
  • Goede programma’s hebben duidelijke doelen, trainers die weten wat ze doen, en duren niet te lang (minder dan 12 keer).
  • Programma’s worden effectiever als de jongeren zelf actief kunnen meedoen. Het is ook handig als ze opdrachten krijgen om thuis te doen.

Rol van professionals en persoonlijke factoren

  • Als geestelijke gezondheidsprofessionals of preventiespecialisten preventieprogramma’s leiden, werkt dit vaak beter dan wanneer docenten het doen.
  • Hoe oud je bent en of je een jongen of een meisje bent, kan ook invloed hebben op hoe goed een preventieprogramma werkt.

Met preventieve acties kun je veel bijdragen aan het voorkomen van depressie. Het is ook goed voor je mentale gezondheid. Belangrijk is om vroeg signalen te herkennen en hulp te zoeken.

Preventieve maatregel Effectiviteit
Regelmatig beweging Vermindert depressieve gevoelens
Gezond slapen Ondersteunt fysiek en mentaal herstel
Sociale ondersteuning Vermindert gevoelens van isolatie en eenzaamheid
Hobby’s en ontspanning Vermindert somberheid en stress
Hulp zoeken bij problemen Voorkomt verergering van klachten

Je kunt zelf veel doen om depressie tegen te houden. Dit helpt ook je mentale gezondheid te verbeteren. Het is belangrijk om snel hulp te zoeken als je het nodig hebt.

Conclusie

Veel mensen zijn bang om depressief te worden. Dit maakt het moeilijk om hulp te zoeken. Depressie is ingewikkeld en kent vele oorzaken.

Niet alleen biologische en sociale redenen spelen mee. Ook onze persoonlijkheid telt. Een mix van deze dingen maakt het risico om depressief te worden.

Belangrijk is om depressie vroeg te herkennen. Zoek dan professionele hulp. Maar je kunt ook zelf veel doen om depressie te voorkomen.

Een gezond leven leiden is hierin cruciaal. Ook leer goede manieren om met stress om te gaan. Samen zorgen ze voor een volledige aanpak. Dit helpt de geestelijke gezondheid te verbeteren en de angst voor depressie te verminderen.

In angststoornissen en OCS zien we verschillen tussen mannen en vrouwen. Onderzoek laat ons zien hoe we dit kunnen behandelen. Cognitief-gedragstherapeutische modellen spelen hierin een grote rol.

Ze kijken naar de oorzaken van de angst en hoe bepaalde gewoontes dit in stand houden. Ook bespreken ze manieren om de vooruitzichten te verbeteren.

FAQ

Wat zijn de kenmerken van een depressie?

Het is vooral herkenbaar aan het aanhoudende sombere gevoel. Ook wordt plezier in activiteiten minder. Verder komen concentratieproblemen, schuldgevoelens, en eetproblemen voor.Slaapproblemen, vermoeidheid, en veranderingen in gedrag zoals sociaal isolement kunnen optreden. Deze signalen wijzen op een mogelijke depressie.

Wat zijn de verschillende soorten depressies?

Depressies variëren van licht tot ernstig en kunnen zelfs chronisch zijn. Licht, zwaar, seizoensgebonden of zelfs psychotisch.Postnatale depressies na een bevalling en depressies bij bipolaire stoornissen vallen hier ook onder.

Wat is angst voor depressie?

Veel mensen zijn bang om depressief te worden, door verschillende oorzaken en symptomen. Deze angst ontstaat soms door eerdere negatieve ervaringen.Zorgen over de impact op het leven kunnen leiden tot vermijdingsgedrag. Dit bemoeilijkt soms het zoeken naar hulp.

Wat zijn de oorzaken van een depressie?

Een depressie kan vele oorzaken hebben en meestal is het een samenloop van factoren. Natuurlijke en sociale factoren, naast mentale factoren spelen hierbij een rol.Erfelijkheid, hormoonverstoringen, stress en negatieve denkpatronen beïnvloeden het ontstaan.Zij vormen met persoonlijkheidskenmerken een complex geheel.

Wat is de rol van erfelijkheid bij depressie?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol, waarbij genetische factoren de kwetsbaarheid kunnen vergroten. Het kan een derde van de gevallen beïnvloeden.

Hoe beïnvloeden geslachtshormonen depressie?

Geslachtshormonen zijn belangrijk, vooral bij emotionele klachten. Tijdens overgang en na bevalling, leiden schommelingen tot stemmingswisselingen en angsten.Meer dan 50% van de vrouwen ervaart deze veranderingen, wat het risico op depressie kan vergroten.

Welke persoonlijkheidskenmerken verhogen het risico op depressie?

Zelfkritische en perfectionistische mensen, die slecht problemen kunnen oplossen, lopen meer risico.Deze mentale eigenschappen maken hen gevoeliger voor tegenslagen.

Hoe kunnen ingrijpende gebeurtenissen leiden tot een depressie?

Grote gebeurtenissen zoals het verlies van een dierbare kunnen somberheid veroorzaken. Traumatische ervaringen uit het verleden kunnen dit later nog beïnvloeden.Kwetsbare persoonlijkheden hebben na ingrijpende gebeurtenissen meer kans op depressie.

Hoe herken je een depressie?

Een depressie herken je aan een aanhoudend somber gevoel en verlies van plezier. Concentratieproblemen en schuldgevoelens zijn ook aanwijzingen.Veranderingen in slaap- en eetgewoonten, net als sociaal isolement, duiden ook op een depressie.

Hoe worden depressies behandeld?

Depressies kunnen met verscheidene methodes worden aangepakt. Bij een lichte depressie biedt de huisarts soms voldoende hulp.Bij ernstige gevallen is professionele hulp nodig, mogelijk inclusief medicatie en therapie. Het voorkomen van terugval is ook een belangrijk aandachtspunt.

Wat zijn de feiten over depressie in Nederland?

In Nederland hebben jaarlijks ongeveer meer dan een miljoen volwassenen een depressie. Het komt vaker voor bij vrouwen.Ongeveer 40% van de gevallen is bekend bij de huisarts. Vaak zijn de symptomen niet direct herkenbaar.

Hoe kan je depressie voorkomen?

Depressie voorkomen kan met het versterken van persoonlijke beschermingsfactoren. Dit omvat een gezonde leefstijl en het leren omgaan met stress.Een sociaal netwerk en het verminderen van risicofactoren zijn daarbij belangrijk.