Je bekijkt nu ADD ADHD: Diagnose en behandeling in Nederland

ADD ADHD: Diagnose en behandeling in Nederland

ADHD is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Het treft 3 tot 5 procent van de bevolking. Bij 85 procent van de mensen met ADHD zijn alle kernsymptomen aanwezig. Dit omvat concentratieproblemen, impulsiviteit en overactiviteit.

Ongeveer 10 tot 15 procent heeft alleen ADD. Dit betekent dat ze alleen problemen hebben met aandacht en organisatie.

Een nauwkeurige diagnose is heel belangrijk. Dit helpt bij een effectieve behandeling. Bij ADHDcentraal wordt een grondig onderzoek gedaan. Dit omvat psychiatrisch onderzoek, vragenlijsten en de QbTest.

Deze diagnostiek leidt tot een betrouwbare classificatie. Dit volgens de DSM.

De behandeling van ADD en ADHD bestaat uit medicatie en begeleiding. Deze aanpak verbetert de focus en het leven van de patiënt.

Belangrijke inzichten

  • ADD en ADHD komen voor bij 3 tot 5 procent van de Nederlanders
  • Uitgebreide diagnostiek is essentieel voor een juiste behandeling
  • Medicatie in combinatie met begeleiding leidt tot betere focus en kwaliteit van leven
  • Specialistische zorgaanbieders zoals ADHDcentraal bieden nauwkeurige diagnostiek en effectieve behandeling
  • Aanvullend onderzoek, zoals intelligentietests, kan onderdeel zijn van het diagnostiektraject

Wat is ADHD?

ADHD, of Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een veelvoorkomende aandoening. Het wordt gekenmerkt door concentratieproblemen, impulsiviteit en overactiviteit. Deze symptomen kunnen het dagelijks leven beïnvloeden.

ADHD is een aangeboren stoornis

ADHD wordt gezien als een aangeboren stoornis. Het heeft drie hoofdsymptomen: aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze symptomen zijn vaak al op jonge leeftijd zichtbaar en blijven vaak bestaan.

Symptomen zijn concentratieproblemen, impulsiviteit en overactiviteit

  • Concentratieproblemen: Het is moeilijk om zich te concentreren, je wordt snel afgeleid en het is moeilijk om taken af te maken.
  • Impulsiviteit: Het is moeilijk om impulsief gedrag onder controle te houden, je handelt snel en onderbreekt anderen vaak.
  • Overactiviteit: Je voelt je altijd rusteloos, het is moeilijk om stil te zitten en je voelt een drang om altijd bezig te zijn.

Deze symptomen kunnen het schoolwerk, werk, sociale interacties en het dagelijks leven beïnvloeden. Een vroege add adhd diagnose is belangrijk. Zo kan je de juiste ondersteuning en behandeling krijgen.

Diagnostiek voor ADHD

De diagnose add adhd wordt gesteld na een grondig psychiatrisch onderzoek. Er worden verschillende methoden gebruikt om ADHD-symptomen goed te begrijpen. De adhd diagnostiek gebruikt vragenlijsten en tests zoals de QbTest.

Grondig Psychiatrisch Onderzoek

Het psychiatrisch onderzoek is heel belangrijk. Een arts of psycholoog kijkt goed naar de psychische en lichamelijke gezondheid. Ze vragen over ontwikkeling, school, werk en sociale leven.

Vragenlijsten en QbTest

Patiente, familie en leerkrachten vullen vragenlijsten in. Deze helpen om ADHD-symptomen zoals concentratieproblemen en impulsiviteit te begrijpen.

De QbTest meet ook hoe goed iemand aandacht kan houden en hoe impulsief hij is. De resultaten hiervan zijn belangrijk voor de diagnose.

Diagnostiek Methode Doel
Psychiatrisch Onderzoek Uitgebreid in kaart brengen van medische en psychische gezondheid
Vragenlijsten Zelf-rapportage van ADHD-symptomen door patiënt, familie en leerkrachten
QbTest Objectieve meting van aandacht, impulsiviteit en activiteit

Door deze methoden te gebruiken, kunnen specialisten een goede add adhd diagnose maken. Dit is nodig voor de juiste behandeling.

Behandeling van ADHD

ADHD kan goed behandeld worden met add adhd medicatie en begeleiding. Deze aanpak helpt mensen met ADHD om zich beter te concentreren. Ze kunnen zo een beter leven leiden.

Medicatie in combinatie met begeleiding

Medicijnen zoals Ritalin verminderen de symptomen van ADHD. Dit zijn concentratieproblemen, impulsiviteit en overactiviteit. Begeleiding geeft tips om met deze uitdagingen om te gaan.

Leidt tot meer focus en betere kwaliteit van leven

Met medicatie en begeleiding krijgen mensen met ADHD hun symptomen onder controle. Ze worden vaak beter in staat om zich te concentreren en dingen beter te organiseren. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen. Zo verbeteren ze hun leven op werk en thuis.

“De behandeling van ADHD is een samenspel tussen medicatie en begeleiding. Deze aanpak heeft een positief effect op mijn focus en algehele functioneren.”

De behandeling van ADHD kan een uitdaging zijn. Maar de juiste combinatie van medicatie en begeleiding kan echt helpen. Het verbetert het dagelijks leven van veel mensen.

Diagnostiek bij ADHDcentraal

Voor mensen die denken dat ze ADD of ADHD hebben, biedt ADHDcentraal een speciaal programma. Ze krijgen in één dag een volledige diagnose. Dit is snel en nauwkeurig.

Nauwkeurige diagnostiek in één dag

De professionals bij ADHDcentraal werken snel en efficiënt. Ze doen een grondige intake, psychologische tests en een gesprek met een psychiater. Dit alles in één dag.

Patinten vinden de persoonlijke aanpak en de sfeer erg fijn. Ze krijgen snel een diagnose en een behandelsplan. Dit vinden veel mensen heel positief.

Er was eerst een lange wachttijd van 38 weken in Groningen voor een add adhd diagnose. Nu is dat bij ADHDcentraal niet meer het geval. Patiënten krijgen nu binnen één dag antwoord.

Beoordeling Percentage
5 sterren 59%
4 sterren 0%
3 sterren 0%
2 sterren 6%
1 ster 35%

De beoordeling van ADHDcentraal is erg hoog, 9.0 uit 10. Dit komt door 111 beoordelingen. Ze zijn goed in diagnostiek en behandeling. Ze zijn efficiënt en geven veel aandacht aan hun cliënten.

“De diagnose en het behandelplan waren binnen enkele maanden afgerond. Ik ben erg tevreden over de zorg die ik heb ontvangen bij ADHDcentraal.”

Voorbereiding op de Diagnostiekdag

Voordat je naar ADHDcentraal Jeugd gaat, vul je en iemand die je goed kent de CAARS-vragenlijst in. Dit helpt specialisten om jouw add adhd symptomen en klachten beter te begrijpen.

Denk ook terug aan je jeugd, vooral de tijd op de lagere school. En haal je schoolrapporten en andere belangrijke documenten bij elkaar. Deze informatie is erg nuttig voor het onderzoek.

  1. Vul de CAARS-vragenlijst in
  2. Denk na over jouw jeugd, vooral de lagere schooltijd
  3. Verzamel relevante schoolrapporten en andere documenten

Door je goed voor te bereiden, krijgen specialisten een goed beeld van jouw situatie. Dit helpt hen om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Onderwerp Details
Aanmelden Verwijzing nodig van huisarts of regiebehandelaar in de GGZ
Behandeling Mogelijk vanaf 6 jaar, medicatie kan invloed hebben op reizen naar het buitenland
Vergoeding Persoonlijke bijdrage van €250,- bij geen contract met zorgverzekeraar
Wachttijden Afhankelijk van zorgverzekeraar, niet gegarandeerd

Verloop van de Diagnostiekdag

Bij ADHDcentraal is de zorg voor volwassenen met add adhd diagnose heel belangrijk. Op de Diagnostiekdag gaan patiënten door een traject om een diagnose te krijgen. Dit begint met een gesprek over hun geschiedenis en klachten.

Intake en DIVA-interview

Daarna is er het Diagnostisch Interview voor Volwassenen met ADHD (DIVA). Dit interview gaat dieper in op de add adhd test symptomen. Zo krijgen de experts een goed beeld van de situatie.

QbTest en psychiatrisch onderzoek

  • Na de gesprekken is er de QbTest. Deze test meet hoe goed je aandacht, impulsiviteit en activiteit zijn.
  • Daarna is er een psychiatrisch onderzoek. De experts bekijken alle resultaten zorgvuldig.

Bespreking van resultaten en diagnose

Alle resultaten worden met de patiënt besproken. Zo wordt de diagnose add adhd of ADHD gesteld. De patiënt krijgt een rapport met de bevindingen en aanbevelingen.

ADHDcentraal biedt een grondige en persoonlijke aanpak. Zo krijgen volwassenen een accurate add adhd diagnose. De professionals begeleiden de patiënten zorgvuldig door het traject.

Behandeling bij ADHDcentraal

Na een diagnose ADHD of ADD bij ADHDcentraal begint de behandeling direct. Er is geen wachttijd. De behandeling wordt samen met de cliënt besproken. Dit kan medicatie in combinatie met individuele begeleiding zijn.

De behandeling bij ADHDcentraal is kortdurend, intensief en efficiënt. De diagnostiek vindt in één dag plaats. Zo weten patiënten snel wat er aan de hand is. Meer dan 80% van de patiënten heeft ook andere problemen, zoals slaapproblemen of stemmingsproblemen.

ADHDcentraal biedt psycho-educatie, medicatie (farmacotherapie) en indien nodig cognitieve gedragstherapie. De voortgang wordt goed gevolgd. Patiëntendossiers houden alle informatie bij. Tevredenheid wordt gemeten met vragenlijsten en feedback op zorgkaartnederland.nl wordt gevraagd.

De behandeling wordt in een team besproken. Dit team bestaat uit psychiater, verpleegkundig specialist, psycholoog en de patiënt. Ze streven naar gedeelde besluitvorming tussen patiënt en behandelaar. Ze gebruiken ook eHealth, zoals ‘blended care’ en zelfstandige modules.

“Bij ADHDcentraal wordt geen hoogspecialistische behandeling op 3e lijns ggz-niveau aangeboden.”

Geen ADHD-diagnose

Als er geen ADHD-diagnose komt bij ADHDcentraal, wordt de cliënt doorverwezen naar de huisarts. De huisarts krijgt een uitgebreid advies. Dit bevat de bevindingen en mogelijke volgende stappen.

Er kan wel een andere aandachtstoornis zijn, zelfs als geen ADHD. De huisarts wordt dan aangeraden om verder te onderzoeken. Dit kan een add adhd diagnose omvatten.

De add adhd diagnose heet nu ADHD-I in de DSM-5. Dit type ADHD heeft vooral problemen met concentreren. Ze hebben minder hyperactiviteit dan andere ADHD-types.

  • ADD-symptomen zijn: chaotisch, ongeorganiseerd, moeite met afmaken van taken, vermijden van lastige taken, spullen kwijt, vergeetachtig, slordig, en stemmingswisselingen.
  • ADD heeft meestal geen hyperactiviteit. Dit is anders bij ADHD-H en ADHD-C.
  • ADD kan behandeld worden met medicatie, psycho-educatie, en meer. Dit omvat ook cognitieve gedragstherapie, coaching, en alternatieven zoals mindfulness of yoga.

Met een add adhd diagnose adviseert ADHDcentraal de huisarts om verder te onderzoeken. Het is belangrijk om de juiste diagnose te krijgen. Zo kan de juiste zorg gegeven worden.

add adhd bij Kinderen

ADHD kan ook bij kinderen voorkomen. Ze hebben vaak moeite met concentreren, zijn erg actief, impulsief en kunnen moeite hebben met volgen van instructies. De behandeling voor kinderen met add adhd kinderen is soortgelijk aan die voor volwassenen. Dit gebeurt met een team van experts.

Signalen en Symptomen

De tekenen van add adhd symptomen bij kinderen zijn duidelijk. Ze omvatten:

  • Moeite met langdurig concentreren
  • Dagdromen en vergeetachtigheid
  • Moeite met plannen en organiseren
  • Overhaaste reacties en moeite met stilzitten
  • Snel afgeleid raken en belangstelling verliezen
  • Problemen met het onderscheiden van belangrijke en onbelangrijke informatie
  • Hyperfocus op onderwerpen die het kind interesseren
  • Slaapproblemen

Diagnostiek en Behandeling

De diagnose en behandeling van ADD en ADHD bij kinderen is soortgelijk aan die bij volwassenen. Dit betekent psychiatrisch onderzoek, vragenlijsten en tests zoals de QbTest. De behandeling bestaat uit medicatie en begeleiding. Het doel is om de concentratie, planning, motivatie en zelfvertrouwen te verbeteren.

Uit onderzoek blijkt dat 89% van de kinderen met ADHD ook dispraxie heeft. Ook 62% van de kinderen met dyslexie heeft ADD. Dit laat zien dat ADHD, ADD en andere stoornissen vaak samen voorkomen.

In Amsterdam-Centrum werkt psycholoog Ilonka de Haas met kinderen onder de 12 jaar. Wolf Mensé biedt trainingen voor kinderen boven de 12 jaar. De behandeling omvat gedragstherapie, planningstraining en meer. Het doel is om de concentratie, tijdsmanagement, motivatie en vaardigheden te verbeteren. Dit helpt kinderen hun zelfvertrouwen en schoolprestaties te verbeteren.

ADD Medicatie

Medicatie is heel belangrijk voor ADHD en ADD. De meeste mensen gebruiken add medicijnen zoals methylfenidaat en amfetaminen. Deze add medicatie helpen door de hersenen te beïnvloeden. Zo worden problemen met concentreren en impulsiviteit minder.

Soorten ADD-medicijnen

Ritalin is erg populair en werkt goed bij 70% van de mensen. Andere medicijnen zoals Medikinet, Concerta en dextro-amfetamine zijn ook veel gebruikt. Ze helpen kinderen en volwassenen met ernstig ADD.

Werking en bijwerkingen

Deze add medicijnen werken goed, maar kunnen ook bijwerkingen hebben. Bijwerkingen zijn onder meer minder eetlust, groei problemen, stemmingstoornissen en minder energie. Het is belangrijk om goed te praten met je arts over de dosering.

“Ritalin heeft in 50 jaar onderzoek bij kinderen met ADD bewezen dat het bij de meerderheid van de ADD-ers significante verbeteringen oplevert.”

ADHD Therapie

Naast medicatie is therapie heel belangrijk voor add therapie en add adhd therapie. Cognitieve gedragstherapie helpt je om met de symptomen om te gaan. Coachingsprogramma’s bieden handvatten voor vaardigheden in het dagelijks leven.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie helpt je negatieve denkpatronen te herkennen en te veranderen. Dit is heel belangrijk voor add adhd therapie. Zo kun je beter in het dagelijks leven functioneren.

Coachingsprogramma’s

Coachingsprogramma’s bieden ondersteuning bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden. Denk aan tijdmanagement en organisatie. De coach helpt je doelen te stellen en een plan te maken.

Therapievorm Doel Effectiviteit
Cognitieve gedragstherapie Inzicht in en verandering van negatieve patronen Bewezen effectief in combinatie met medicatie
Coachingsprogramma’s Praktische ondersteuning bij ontwikkelen van vaardigheden Helpt bij verbetering van functioneren in het dagelijks leven

“Therapie in combinatie met medicatie leidt tot de beste resultaten bij de behandeling van ADHD en ADD.”

ADD Hulp in Nederland

In Nederland zijn er veel hulporganisaties voor mensen met ADD of ADHD. ADHD-Nederland helpt bij het benutten van de mogelijkheden van deze mensen. Ze bieden trainingen en workshops aan.

Online hulpbronnen en communities

Er zijn ook online hulpbronnen en communities. NewMind Centers heeft online programma’s voor ADD symptomen.

Voor volwassenen met add hulp of add adhd hulp is deskundige begeleiding belangrijk. Deze hulpbronnen verbeteren het leven en helpen bij het omgaan met ADD uitdagingen.

Organisatie Aanbod Kosten
ADHD-Nederland Trainingen, coaching, workshops Variabel
NewMind Centers Online programma’s en resources Variabel

“Het is belangrijk om je uniekheid te omarmen en vreugde te vinden in het leven door zelfinzicht en persoonlijke groei.” – Cathelijne Wildervanck, co-oprichter ADHD-Nederland

Conclusie

ADHD en ADD zijn complexe aandoeningen. Met de juiste aanpak kunnen mensen ermee leren omgaan. Een grondige add adhd diagnose is erg belangrijk.

ADHDcentraal biedt gespecialiseerde zorg. De add adhd behandeling bestaat uit medicatie en begeleiding. Dit is afgestemd op wat iemand nodig heeft.

Mensen met ADHD of ADD hebben moeite met starten en afronden. Ze hebben ook moeite met doelen halen en prikkels omgaan. Met de juiste ondersteuning, zoals coaching, kunnen ze deze uitdagingen overwinnen.

ADD en ADHD hebben veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Het is belangrijk om te weten welk type het is. Zo kan de add adhd diagnose en add adhd behandeling beter worden aangepast.

Met de juiste hulp kunnen mensen met ADHD of ADD een succesvol leven leiden.

FAQ

Wat is ADHD?

ADHD is een stoornis die je al vanaf je geboorte kunt hebben. Het maakt moeilijk om je te concentreren, je voelt je vaak te actief en je hebt moeite met impulsief te zijn. De drie belangrijkste symptomen zijn concentratieproblemen, veel beweging en impulsiviteit.

Hoe wordt ADHD gediagnosticeerd?

Een arts doet een grondig onderzoek om ADHD te diagnosticeren. Ze gebruiken vragenlijsten en de QbTest, een computerprogramma. Dit helpt om de symptomen goed te begrijpen.

Hoe wordt ADHD behandeld?

De behandeling van ADHD bestaat uit medicijnen en persoonlijke begeleiding. Dit helpt je om je beter te concentreren en een beter leven te leiden.

Wat is het unieke diagnostisch programma van ADHDcentraal?

ADHDcentraal heeft een speciaal programma voor het diagnosticeren. Dit gebeurt in één dag door een goede planning en voorbereiding.

Hoe bereidt de cliënt zich voor op de Diagnostiekdag bij ADHDcentraal?

De cliënt moet voor de Diagnostiekdag een vragenlijst invullen. Dit doen ze samen met iemand die de cliënt goed kent. Ze kijken ook terug naar hun jeugd.

Wat gebeurt er tijdens de Diagnostiekdag bij ADHDcentraal?

Op de Diagnostiekdag is er een uitgebreide intake en het DIVA-interview. Daarna doen ze de QbTest en een psychiatrisch onderzoek. De resultaten bespreken ze samen, en dan wordt de diagnose ADHD of ADD gesteld.

Wat gebeurt er als er geen ADHD-diagnose gesteld wordt?

Als er geen diagnose ADHD of ADD is, stuurt ADHDcentraal de cliënt terug naar de huisarts. Ze geven advies over de resultaten en eventuele volgende stappen.

Hoe komt ADHD voor bij kinderen?

Bij kinderen zien we vaak concentratieproblemen, veel beweging, impulsiviteit en moeite met volgen van instructies. De diagnose en behandeling voor kinderen is soortgelijk aan die voor volwassenen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij de behandeling van ADHD?

De meest gebruikte medicijnen voor ADHD zijn stimulantia zoals methylfenidaat en amfetaminen. Deze medicijnen werken door de hersenen te beïnvloeden. Zo verminderen de symptomen.

Welke therapieën worden ingezet bij de behandeling van ADHD?

Naast medicijnen is therapie belangrijk. Cognitieve gedragstherapie helpt om met de symptomen om te gaan. Coachingsprogramma’s bieden tips voor het ontwikkelen van vaardigheden.

Waar kunnen mensen in Nederland terecht voor hulp bij ADHD?

In Nederland zijn er speciale centra zoals ADHDcentraal en PsyQ. Ze bieden hulp aan mensen met ADD of ADHD. Er zijn ook online hulpbronnen en communities.