Je bekijkt nu ADHD pillen naam: meest voorgeschreven medicatie

ADHD pillen naam: meest voorgeschreven medicatie

Velen hebben last van ADHD. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, impulsiviteit en onrust. De beste behandeling is vaak adhd medicatie samen met therapie. De meest gebruikte adhd pillen naam zijn stimulantia zoals methylfenidaat en dexamfetamine.

Kernpunten

  • Methylfenidaat en dexamfetamine zijn de meest voorgeschreven adhd medicatie in Nederland.
  • Ongeveer 80% van kinderen en volwassenen met ADHD reageert positief op deze adhd pillen naam.
  • Ritalin, Concerta en andere merknamen bevatten methylfenidaat.
  • Dexamfetamine is een alternatief voor methylfenidaat.
  • Langwerkende adhd medicijnen hebben de voorkeur voor minder frequente inname.

Wat zijn de effecten van ADHD medicatie?

De meeste medicijnen voor ADHD zijn stimulantia. Ze zijn vaak methylfenidaat en dexamfetamine. Deze medicijnen helpen veel bij ADHD.

De medicijnen hebben veel goede effecten. Ze maken je rustiger en helpen je beter te concentreren. Ze maken je ook minder impulsief en geven je meer energie.

Elke persoon reageert anders op deze medicijnen. Het is belangrijk om met je arts te praten over hoe het werkt voor jou.

“De effecten van ADHD medicatie kunnen aanzienlijk zijn, maar de individuele reacties verschillen. Regelmatig overleg met je arts is cruciaal om de optimale behandeling te vinden.”

De hoeveelheid methylfenidaat die je krijgt, hangt af van je gewicht. Het is ongeveer 0,6 mg per kilogram. Je arts kan de hoeveelheid later veranderen.

Meestal hebben kinderen weinig bijwerkingen van deze medicijnen. Ze kunnen soms minder honger krijgen. Maar groei- en slaapproblemen zijn zeldzaam. Slaapproblemen kunnen soms met melatonine worden opgelost.

Verschil tussen methylfenidaat en dexamfetamine

Methylfenidaat en dexamfetamine zijn medicijnen tegen ADHD. Ze werken soortgelijk en helpen bij hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen.

Ongeveer 70% van de mensen met ADHD voelt zich beter met deze medicijnen. Dexamfetamine werkt iets sterker dan methylfenidaat. Maar methylfenidaat is vaak de eerste keuze door zijn gebruiksgemak.

Medicatie Bekende handelsmerken
Methylfenidaat methylfenidaat FNA (retard), Ritalin, Concerta, Equasym XL, Medikinet CR
Dexamfetamine Dexamfetaminesulfaat FNA, Amfexa, Tentin

Langwerkende methylfenidaat werkt 8 tot 12 uur. Kortwerkende vormen zijn flexibeler in dosering en prijs. Dexamfetamine is een goede keuze als methylfenidaat niet helpt.

“Methylfenidaat, zoals Ritalin, is het meest bekende en gebruikte medicijn voor ADHD’ers, voornamelijk voorgeschreven voor volwassenen.”

Dexamfetamine, ook bekend als Amfexa/Tentin, is een minder bekende maar goede optie tegen ADHD. Door registratie is het nu duurder.

Bijwerkingen van ADHD medicatie

ADHD-medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. De meest voorkomende zijn verminderde eetlust, slaapproblemen, droge mond, hartkloppingen, versnelde hartslag, nervositeit en een gejaagd gevoel. Deze problemen verdwijnen meestal na een paar weken.

Als de bijwerkingen blijven of erg zijn, kan de dosering veranderen of een andere medicatie proberen.

Bijwerkingenrapportage

Uit onderzoek blijkt dat bijwerkingen van methylfenidaat mild zijn. Slechts 70% van de kinderen die Ritalin namen, ervoeren ernstige bijwerkingen. Dit leidde tot meer onderzoek en meer inzicht in ADHD en Ritalin.

Bijwerking Prevalentie Impact
Droge mond Frequent Mild
Verminderde eetlust Zeer prevalent Matig
Slaapproblemen Frequent Matig
Hartkloppingen Soms Matig
Versnelde hartslag Soms Matig
Nervositeit Soms Matig
Gejaagd gevoel Soms Matig

Methylfenidaat helpt goed bij ADHD-symptomen bij volwassenen. Het werkt minder goed bij mensen met andere problemen zoals verslaving. De bijwerkingen zijn meestal mild en de medicatie is veilig.

Wanneer wordt het gebruik van ADHD medicatie afgeraden?

ADHD medicatie is soms niet veilig. Bijvoorbeeld, het is niet goed om het met alcohol of cannabis te gebruiken. Dit kan de werking van de medicijnen veranderen en de bijwerkingen erger maken.

ADHD medicatie is tijdens de zwangerschap vaak niet veilig. Het is belangrijk om de risico’s goed te overwegen. Dit geldt voor vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn.

Situatie Advies
Gebruik van alcohol of cannabis Combineren wordt afgeraden, kan effect van medicatie beïnvloeden en bijwerkingen versterken
Zwangerschap Gebruik wordt meestal gestaakt, risico’s worden afgewogen

Volg altijd de adviezen van je arts als je ADHD medicatie gebruikt. Wanneer geen adhd medicatie nodig is, kun je andere methoden proberen. Denk aan coaching of therapie.

ADHD-medicatie en deelname aan het verkeer

Voor mensen met ADHD is ADHD-medicatie vaak nodig. Het helpt bij het verbeteren van aandacht, concentratie en impulscontrole. Deze zijn belangrijk voor veilig rijden.

ADHD-medicijnen kunnen echter ook neveneffecten hebben. Deze kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Op het etiket of in de bijsluiter staat of het medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Je kunt ook op Rij veilig met medicijnen en bij je apotheker vragen.

Rijgeschiktheid beoordelen

ADHD-patiënten moeten soms een medische keuring doen bij het CBR. Dit is om te zien of hun medicijnen hun rijvaardigheid niet beïnvloeden. Ze moeten ook een Gezondheidsverklaring invullen en soms een rijtest doen.

“Het is belangrijk om regelmatig met je arts te bespreken hoe de ADHD-medicatie je rijvaardigheid beïnvloedt, zodat je veilig kunt blijven deelnemen aan het verkeer.”

Door goed te praten met je arts en de richtlijnen te volgen, kun je rij veilig met medicijnen. Zo blijf je actief deelnemen aan het verkeer.

adhd pillen naam

Adhd pillen naam zijn erg belangrijk bij het behandelen van ADHD. De meeste mensen krijgen stimulantia zoals methylfenidaat of dexamfetamine. Deze medicijnen helpen bij concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Methylfenidaat is een veelgebruikte adhd pillen naam. Het is bekend als Ritalin, Concerta, Equasym XL en Medikinet CR. Dexamfetamine is ook erg populair, onder namen zoals Dexamfetaminesulfaat FNA, Amfexa en Tentin. Ze verhogen de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen. Dit verbetert concentratie, minder impulsiviteit en beter besluitvermogen.

Het vinden van de juiste adhd pillen naam kan soms moeilijk zijn. Er kunnen bijwerkingen zijn zoals slaapproblemen, minder eetlust en hartkloppingen. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en de dosering aan te passen als nodig.

Merknaam Werkzame stof
Ritalin, Concerta, Equasym XL, Medikinet CR Methylfenidaat
Dexamfetaminesulfaat FNA, Amfexa, Tentin Dexamfetamine

Medicatie is belangrijk, maar het werkt het best samen met andere therapieën. Denk aan begeleiding, coaching of cognitieve gedragstherapie. Zo helpt de patiënt het best met ADHD.

Kan ADHD behandeling ook zonder medicatie?

Medicatie helpt vaak bij adhd behandeling zonder medicatie. Maar coaching of cognitieve gedragstherapie kan ook goed zijn. Je kunt ook andere opties proberen.

Coaching kan helpen, maar het verbetert de concentratie niet altijd. Dit kan de behandeling moeilijker maken. Als je zonder medicijnen niet vooruitkomt, moet je medicijnen misschien weer proberen.

Alternatieve behandelmogelijkheden

  • Mindfulness kan helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen, vooral op de lange termijn.
  • MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) is een combinatie van cognitieve gedragstherapie en mindfulness die vaak in groepsverband wordt aangeboden aan volwassenen met ADHD.
  • Bachbloesem remedies worden vergeleken met Ritalin in termen van veiligheid, omdat ze 100% natuurlijk en hormoonvrij zijn en geen negatieve effecten hebben op stemming of slaap.
  • Magnesium, als supplement ingenomen, kan hyperactiviteit en impulsiviteit verminderen door het kalmerende effect op de hersenen en het zenuwstelsel.
  • Ashwagandha, een kruid, verbetert de cognitieve functie en aandacht bij volwassenen en dient als aanvullende behandeling voor ADHD.
  • Omega-3 visolie, vooral EPA, kan de cognitieve functie verbeteren, de onoplettendheid verminderen en de hyperactiviteit bij personen met ADHD verlagen.

Deze alternatieven kunnen helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen zonder medicijnen. Het is slim om met een professional te praten over welke aanpak het beste bij jou past.

Ernstige bijwerkingen

De behandeling van ADHD met medicatie zoals methylfenidaat is meestal veilig en effectief. Maar ouders moeten op de hoede zijn voor ernstige bijwerkingen. Het is belangrijk dat uw kind nooit een “zombie-achtige” toestand krijgt. Dit betekent dat ze geen initiatief meer tonen.

Kinderen kunnen soms somber gedrag en depressieve gevoelens krijgen, vooral als ze ouder worden. Ook agressief gedrag kan voorkomen, maar dit is zeldzaam. Als u deze ernstige bijwerkingen ziet, moet u snel met de kinderarts praten. U moet de medicatie misschien aanpassen of stoppen.

“Wat echter nooit mag gebeuren is dat uw kind een ‘zombie’ wordt.”

U moet deze problemen serieus nemen en goed met de arts bespreken. Door goed te monitoren en snel te handelen, kunt u de behandeling met ADHD-medicatie veilig en effectief houden.

Tics

Veel kinderen met ADHD hebben tics. Dit zijn onwillekeurige bewegingen of geluidjes. Ze kunnen moeilijk stoppen.

Tics zijn onwillekeurig en herhalend. Ze komen vaak voor bij syndroom van Gilles de la Tourette. Ze kunnen variëren van oogknipperen tot geluidjes.

Er is onderzoek dat methylfenidaat kan leiden tot tics. Dit is een veelgebruikte ADHD-medicatie.

Als een kind tics krijgt of ze erger worden, moet je de medicatie aanpassen. Een andere ADHD-medicatie, zoals dexamfetamine, kan beter zijn.

“Tics kunnen een grote impact hebben op het dagelijks functioneren van een kind met ADHD. Het is daarom essentieel om hier goed op te letten bij de behandeling.”

Controle en overleg met de arts zijn belangrijk. Zo blijf je de balans vinden tussen medicatie en tics. Dit helpt om de beste behandeling te vinden.

Eetlust

Een veel voorkomende bijwerking van adhd medicatie is een verminderde eetlust. Dit kan leiden tot minder eten en een lager gewicht. Sommige kinderen eten zelfs minder impulsief en verliezen overgewicht.

Probeer niet steeds achter uw kind aan te lopen. Het is beter om een minimale hoeveelheid af te spreken. Zo stimuleert u de eetlust op een goede manier zonder druk.

Bijwerking Percentage
Verminderde eetlust 10% – 30% van de patiënten
Nerveus gevoel 10% – 30% van de patiënten
Overige bijwerkingen Insomnia, hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn, misselijkheid, braken

Ongeveer 8% van de Nederlanders tussen 16 en 36 jaar heeft adhd medicatie gebruikt. 58,8% nam het op voorschrift, en 41,2% zonder.

Slapen

Kinderen met ADHD slapen vaak slecht al vanaf jong. Ze hebben moeite om in slaap te komen. Dit wordt soms nog slechter door adhd medicatie zoals methylfenidaat.

Als slaapproblemen echt ernstig zijn, kan melatonine helpen. Deze natuurlijke stof heeft geen slechte bijwerkingen. Het kan het slaapritme beter maken.

Statistic Value
Kinderen met ADHD die slaapproblemen ontwikkelden na start met methylfenidaat 74
Percentage kinderen met significante tot zeer significante verbetering in slaap met melatoninekuur 61%
Gemiddelde einddose melatonine 1,8 mg

Onderzoek toont aan dat melatonine een goede en veilige keuze is. Het helpt kinderen met ADHD die slaapproblemen hebben door adhd medicatie.

Andere bijwerkingen

Naast bekende bijwerkingen zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en duizeligheid, zijn er meer. Patiënten kunnen ook hartkloppingen, overmatig zweten, emotionele of angstige gevoelens ervaren. Deze effecten verdwijnen meestal na twee weken.

Hartkloppingen zijn vaak vervelend maar meestal niet gevaarlijk. Overmatig zweten is vooral tijdens de puberteit een probleem. In de eerste twee weken kunnen patiënten ook emotioneler of angstiger zijn.

Hoewel minder vaak, is het belangrijk deze bijwerkingen te volgen. Bespreek ze met je arts. Het kan nodig zijn de dosering of het medicatie type te veranderen.

Rebound

Het gebruik van adhd medicatie, zoals methylfenidaat, kan soms leiden tot een rebound effect. Dit effect komt op wanneer de medicatie uitgewerkt is, vaak na school. Dan kunnen kinderen extra opstandig of emotioneel zijn, wat leidt tot ruzie.

Om het rebound effect te voorkomen, is het belangrijk om na school rust te houden. Geef het kind geen hoge eisen. Je kunt ook de volgende dosis adhd medicatie op school nemen. Dit zorgt voor een geleidelijke uitwerking.

Langwerkende medicijnen kunnen ook helpen. Ze werken lang door en minder kans op rebound hebben.

Als het rebound effect toch komt, probeer dan de dosering langzaam te verlagen. Dit helpt het lichaam aan te passen. Goede communicatie met je arts is erg belangrijk.

Het goed omgaan met het rebound effect is heel belangrijk. Zo voorkom je onnodige ruzie en emotionaliteit thuis.

Verslaving

Er is vaak angst voor adhd medicatie zoals methylfenidaat. Dit is een misverstand. Regelmatig gebruik van adhd medicatie binnen de dosis leidt niet tot verslaving.

Verslaving betekent dat je niet meer zonder een stof kan of steeds meer nodig hebt. Dit is niet het geval bij methylfenidaat. Stoppen met het medicijn leidt niet tot ontwenningsverschijnselen, zoals bij nicotine of koffie.

Kinderen met ADHD die adhd medicatie krijgen, voelen zich beschermd. Ze zoeken niet naar andere middelen om zich rustiger te voelen. Onderzoek toont aan dat adhd medicatie het risico op latere verslaving verlaagt.

Hoewel adhd medicatie zoals methylfenidaat misbruikt kan worden, is het risico laag. Dit geldt vooral bij langwerkende preparaten. Goed toezicht en begeleiding door de behandelaar beperken het risico op misbruik.

“Regulier gebruik van therapeutische doseringen stimulantia leidt niet automatisch tot misbruik.”

Samengevat: Met de juiste dosering en begeleiding is het gebruik van adhd medicatie veilig. Het is een misverstand dat dit niet zo is.

Aanbevolen rangorde van de besproken medicatie

Bij volwassenen met ADHD zijn methylfenidaat en dexamfetamine vaak de eerste keuze. Ze zijn effectief en veilig. Ze worden vaak als eerste behandeling gebruikt.

Atomoxetine is een goede keuze als de eerste keuze niet werkt. Bupropion is een andere optie als de andere twee niet goed werken.

Begin met een lage dosis medicatie en verhoog deze langzaam. Het is belangrijk om de effecten en bijwerkingen goed te volgen. Dit omvat gewichtsveranderingen, tics en stemmingsproblemen.

Psycho-educatie en goede communicatie zijn ook belangrijk. Het helpt bij een goede behandeling zonder medicatie. Het is belangrijk dat hulpverleners de eigenschappen van de medicijnen kennen.

Conclusie

ADHD-medicatie zoals methylfenidaat en dexamfetamine werken goed tegen ADHD-symptomen. Maar ze hebben ook bijwerkingen. Het is belangrijk om deze medicatie regelmatig met je arts te bespreken.

Je arts kan de dosis aanpassen als nodig. Een combinatie van medicatie en coaching of cognitieve gedragstherapie kan helpen. Sommige mensen kunnen ook andere medicijnen zoals atomoxetine of bupropion proberen.

Hoewel ADHD-medicatie helpt met aandacht en impulsbeheersing, blijven kinderen met ADHD vaak achter in school. Het is belangrijk om naast medicatie ook andere vormen van ondersteuning te bieden.

ADHD-medicatie kan helpen, maar een aanpak met verschillende therapieën is het beste. Het vinden van de juiste balans is belangrijk voor mensen met ADHD.

FAQ

Wat zijn de meest voorgeschreven medicijnen voor ADHD?

De meest voorgeschreven medicatie voor ADHD zijn stimulantia. Dit omvat medicijnen zoals methylfenidaat en dexamfetamine.

Wat zijn de effecten van ADHD medicatie?

Deze medicijnen helpen bij het beheersen van de ADHD-symptomen. Ze kunnen leiden tot meer rust, betere concentratie, en minder impulsiviteit. Ook kunnen ze helpen bij het verhogen van de energie en het verminderen van prikkelbaarheid.

Wat is het verschil tussen methylfenidaat en dexamfetamine?

Methylfenidaat is bekend als Ritalin of Concerta. Dexamfetamine is bekend als Amfexa of Tentin. Beide medicijnen zijn effectief tegen ADHD-symptomen en hebben soortgelijke bijwerkingen.

Welke bijwerkingen kunnen ADHD medicatie hebben?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, slaapproblemen, en droge mond. Ook kunnen er hartkloppingen, een versnelde hartslag, nervositeit, en een gejaagd gevoel optreden.

Wanneer wordt het gebruik van ADHD medicatie afgeraden?

Het gebruik van ADHD medicatie wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Ook is het niet veilig om deze medicijnen te combineren met alcohol of cannabis. Dit kan de werking van de medicijnen beïnvloeden en de bijwerkingen versterken.

Hoe beïnvloedt ADHD medicatie de rijvaardigheid?

Het effect van ADHD medicatie op de rijvaardigheid staat vaak vermeld op het etiket of in de bijsluiter. Op de website Rij veilig met medicijnen kun je nagaan welke medicijnen de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de verschillende soorten ADHD medicatie?

Er zijn verschillende soorten ADHD medicatie, zoals methylfenidaat (bekend als Ritalin of Concerta) en dexamfetamine (bekend als Amfexa of Tentin).

Kan ADHD behandeling ook zonder medicatie?

Ja, ADHD behandeling kan ook zonder medicatie. De combinatie van medicatie met coaching of cognitieve gedragstherapie werkt het beste. Het is belangrijk om verschillende behandelopties te verkennen.

Wat zijn de ernstige bijwerkingen van ADHD medicatie?

Sommige kinderen verliezen alle spontaniteit en initiatief door ADHD medicatie. Als dit gebeurt, moet men de medicijnen verlagen of stoppen. Sommige kinderen kunnen ook depressief of agressief worden, vooral bij het gebruik van methylfenidaat.

Kunnen ADHD medicatie tics veroorzaken?

Ja, ADHD medicatie kan tics veroorzaken. Sommige kinderen ontwikkelen tics door het gebruik van methylfenidaat of het wordt erger.

Hoe gaat ADHD medicatie om met eetlust?

ADHD medicatie kan leiden tot verminderde eetlust. Dit kan resulteren in een lager gewicht. Sommige kinderen eten minder impulsief en verliezen zo overgewicht.

Hoe beïnvloedt ADHD medicatie de slaap?

ADHD medicatie kan het slaapritme verstoren. Kinderen met ADHD slapen vaak al moeilijk en dit kan door de medicatie nog slechter worden.

Welke andere bijwerkingen kunnen voorkomen?

Bijwerkingen zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, en duizeligheid zijn geregeld. Hartkloppingen en overmatig zweet kunnen ook voorkomen. Sommige kinderen zijn de eerste weken extra labiel en emotioneel.

Wat is het rebound effect?

Het rebound effect is een gevolg van plotseling stoppen met methylfenidaat. Het kan leiden tot ruzie thuis, omdat het kind dan extra druk of emotioneel is.

Kunnen ADHD medicijnen verslavend zijn?

Angst voor verslaving aan methylfenidaat is wijdverspreid, maar het is een misverstand. Verslaving zou betekenen dat iemand steeds meer nodig heeft voor hetzelfde effect. Dit komt bij methylfenidaat niet voor.

Wat is de aanbevolen rangorde van ADHD medicatie?

De aanbevolen rangorde is: methylfenidaat, dexamfetamine, atomoxetine, en bupropion.