Je bekijkt nu ADD: Wat is het precies en hoe herken je het?

ADD: Wat is het precies en hoe herken je het?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een vorm van ADHD, ook bekend als ADHD-I. Mensen met ADD hebben moeite met zich te concentreren en hun aandacht vast te houden.

Ze hebben vaak veel gedachten in hun hoofd. Dit maakt het lastig om zich te focussen. Ze kunnen erdoor chaotisch of dromerig uitzien, maar hebben eigenlijk veel in hun hoofd.

ADD is anders dan ADHD omdat het niet hyperactief of impulsief is.

Belangrijke inzichten

  • ADD staat voor Attention Deficit Disorder en is een subtype van ADHD
  • Bij ADD is vooral concentreren en aandacht behouden een uitdaging
  • Mensen met ADD komen vaak chaotisch of dromerig over, maar hebben eigenlijk veel in hun hoofd
  • ADD verschilt van ADHD doordat er geen sprake is van hyperactiviteit of impulsiviteit
  • ADD komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen

Wat is ADD?

ADD staat officieel bekend als ADHD-I. Dit is een subtype van ADHD. De term ADD wordt nog wel gebruikt, maar de DSM-5 noemt het nu ADHD. Het verschil met ADHD is dat ADD geen hyperactiviteit of impulsiviteit heeft. Het is meer concentratieproblemen en een overvol hoofd.

Officiële benaming en definitie

In Nederland heet het ook aandachtstekortstoornis. Mensen met ADD hebben moeite met aandacht. Informatie verwerken gaat langzamer, waardoor het hoofd overbelast raakt.

Ze vergeten makkelijk door te veel informatie in hun hoofd. Dit is een groot probleem.

Verschil met ADHD

ADD en ADHD hebben vergelijkbare problemen zoals vergeetachtigheid en overprikkeling. Het verschil tussen ADD en ADHD is dat ADD geen hyperactiviteit of impulsiviteit heeft. ADHD heeft wel deze problemen.

“Bij ADD en ADHD zijn vergeetachtigheid, weinig overzicht, en overprikkeling structurele en dagelijkse problemen.”

Symptomen en kenmerken van ADD

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een vorm van ADHD zonder hyperactiviteit. Mensen met ADD hebben vooral add symptomen zoals moeite met concentreren en dromen.

Deze symptomen beginnen vaak op jonge leeftijd. Ze worden duidelijker in de puberteit, bij het volgen van moeilijke lessen op school.

Kernmerken van ADD

ADD heeft add kenmerken zoals chaotisch gedrag en moeite met volgen van instructies. Ze kunnen vergeetachtig en slordig zijn.

Positieve kenmerken bij ADD

ADD heeft ook positieve kenmerken zoals creativiteit en goede taalvaardigheden. Ze kunnen snel schakelen tussen verschillende taken.

Symptomen en kenmerken van ADD Positieve kenmerken bij ADD
  • Concentratieproblemen
  • Moeite met het afmaken van taken
  • Snel afgeleid
  • Chaotisch en ongeorganiseerd gedrag
  • Vergeetachtig
  • Slordig
  • Creativiteit
  • Sterke intuïtie
  • Goede taalvaardigheden
  • Snel kunnen schakelen tussen taken

ADD wordt vaak gezien als een stoornis. Maar mensen met ADD hebben ook positieve eigenschappen. Het is belangrijk om deze te balanceren voor het beste resultaat.

ADD bij volwassenen

ADD wordt vaak pas bij volwassenen ontdekt. Dit komt omdat de symptomen minder opvallend zijn dan bij kinderen. Zo kan ADD iemands leven jarenlang beïnvloeden zonder dat het duidelijk is waarom.

Late diagnose

ADD heet nu officieel ADHD-I. Dit omdat het hyperactieve en impulsieve kenmerk vaak ontbreekt. Daardoor wordt ADD bij volwassenen vaak niet snel herkend.

Stemmingswisselingen en comorbiditeit

Volwassenen met ADD hebben vaak ook andere problemen. Zoals slaapproblemen, angst, depressie of stemmingswisselingen. Deze problemen maken het lastig om ADD te herkennen en te behandelen.

Symptomen van ADD bij volwassenen Mogelijke comorbiditeit
  • Moeite met taken voltooien
  • Chaotisch gedrag
  • Vermijden van inspannende taken
  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen
  • Angststoornissen
  • Depressie

Het is belangrijk om ADD bij volwassenen snel te herkennen en te behandelen. Medicatie, psycho-educatie, en therapie kunnen helpen. Zo kunnen de symptomen verbeteren en effectieve strategieën ontwikkelen.

Hyperfocus bij ADD

Een kenmerk van ADD is ‘hyperfocus’. Dit gebeurt als iemand erg geïnspireerd is door iets. Dan komt er veel dopamine in de hersenen. Dit helpt de persoon zich goed te concentreren, maar het is moeilijk om te stoppen.

Ongeveer 10% van de mensen in Nederland heeft ADD of ADHD. Hyperfocus komt vaak voor bij dingen die ze leuk vinden, zoals gamen of schilderen. Het is moeilijk om dan te stoppen, waardoor andere dingen zoals huishouden vergeten worden.

Volwassenen met ADD moeten leren hoe ze hyperfocus kunnen beheersen. Ze zoeken vaak hulp om dit te leren. Ze willen hun hyperfocus beter gebruiken.

Statistiek Percentage
Mensen in Nederland met ADD of ADHD 10%
Volwassenen die coaching zoeken voor hyperfocus Onbekend

Hoewel hyperfocus lijkt op een goede eigenschap, kan het problemen veroorzaken. Het is belangrijk voor volwassenen met ADD om deze momenten goed te gebruiken.

ADD vrouwen

ADD is meer bij vrouwen dan mannen, maar vrouwen verbergen het vaak. Ze gebruiken hun slimheid en creativiteit om het te verbergen. Dit leidt soms tot een late diagnose, zelfs in de menopauze.

Onderdiagnostiek bij vrouwen

Kinderen van ouders met AD(H)D hebben een hogere kans op ADD. Een chaotische opvoeding of prenatale blootstelling aan schadelijke stoffen kan ook helpen.

Vrouwen met ADD hebben minder moeite met concentreren en plannen dan mannen. Ze voelen zich vaak onzeker en hebben een negatief zelfbeeld.

Er is weinig onderzoek naar vrouwen met ADD. Gelukkig krijgen er nu meer vrouwen de diagnose ADHD. Dit is een verbetering, want vroeger dacht men dat ADHD alleen bij mannen voorkwam.

wat is add precies

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een stoornis waarbij het lastig is om aandacht te houden. Dit is anders dan ADHD, waar hyperactiviteit en impulsiviteit belangrijk zijn. Bij ADD zijn mensen vaak vol met gedachten. Ze kunnen makkelijk afgeleid zijn en hebben moeite met het voltooien van taken.

ADD kan voorkomen bij kinderen en volwassenen. Het komt vaak door erfelijkheid. Het hoofdsymptoom is concentratieproblemen. Het kan ook leiden tot depressie, angst en slechte prestaties op school en werk.

De oorzaak van ADD is een tekort aan dopamine en noradrenaline. 89% van de kinderen met ADHD hebben dyspraxie. 62% van de kinderen met dyslexie hebben ADD. Er zijn ook symptomen van het Functioneel Disconnectie Syndroom (FDS) die met ADD en ADHD worden geassocieerd.

Symptoom Percentage
Concentratieproblemen 100%
Depressies Frequent
Angststoornissen Frequent
Slechte school-/werkprestaties Vaak

ADD kan uitdagingen brengen, maar het heeft ook positieve kanten. Bijvoorbeeld hyperfocus en creatief denken. Met de juiste hulp, zoals bij Neuro4kids, kunnen mensen met ADD hun talenten benutten.

“ADD is een complexe stoornis die vaak over het hoofd wordt gezien, maar met de juiste ondersteuning kunnen mensen met ADD hun talenten optimaal benutten.”

Verschillen tussen ADD en ADHD

Het grootste verschil tussen ADD (Attention Deficit Disorder) en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is de aan- of afwezigheid van hyperactiviteit. Mensen met ADHD zijn vaak erg druk en hebben moeite met stilzitten. Dit is anders bij ADD, waar dit kenmerk vrijwel ontbreekt.

Subtypen van ADHD

ADHD kent drie subtypes:

  • ADHD-I (overwegend onoplettendheid)
  • ADHD-H (overwegend hyperactiviteit/impulsiviteit)
  • ADHD-C (gecombineerd type)

ADD valt onder het ADHD-I subtype. Dit type heeft vooral onoplettendheid en moeite met concentreren. Het mist de hyperactiviteit die bij andere typen voorkomt.

Er is een verschuiving van het gebruik van ADD en ADHD naar ADHD. Dit maakt het belangrijk om de subtypes te kennen. Ze beïnvloeden de behandeling en aanpak.

“Er zijn op dit moment 3 soorten AD(H)D: het dromerige type (ADD), het drukke type (ADHD) en het gecombineerde type.”

Een arts moet een diagnose stellen om te zien of iemand ADHD of ADD heeft. Zo kan de juiste behandeling beginnen.

Behandeling van ADD

Voor volwassenen met add behandeling zijn er verschillende opties. Medicijnen zoals stimulantia kunnen helpen. Ook add therapie zoals psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie is belangrijk. Deze helpen om met ADD om te gaan.

Alternatieve behandelingen zoals mindfulness of yoga kunnen ook helpen. Ze zijn een aanvulling op de standaardbehandeling. Coaching biedt praktische tips voor betere organisatie.

Medicatie en therapie

Medicatie, zoals stimulantia, kan helpen bij ADD. Psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie zijn ook belangrijk. Ze helpen om met ADD om te gaan.

Alternatieve behandelingen

Alternatieve behandelingen zoals mindfulness, yoga of natuurgeneeswijzen kunnen helpen. Ze werken samen met de reguliere add behandeling en add medicatie.

Behandelmethode Effectiviteit Voordelen Nadelen
Medicatie (stimulantia) Hoog Vermindert symptomen snel Bijwerkingen mogelijk, afhankelijkheid
Cognitieve gedragstherapie Hoog Leert vaardigheden om beter met ADD om te gaan Tijd en commitment van cliënt nodig
Coaching Gemiddeld Biedt praktische tips voor organisatie en planning Geen medische behandeling
Mindfulness/Yoga Gemiddeld Rustgevend effect, natuurlijke aanpak Geen directe symptoomverlichting

ADD zelftest

Er is geen specifieke ADD-zelftest. Maar je kunt ADHD-zelftests vinden. Deze geven een eerste idee of je mogelijk ADD hebt. Voor een echte diagnose moet je een professional raadplegen.

De ADHD-zelftests kijken naar aandacht, hyperactiviteit, impulsiviteit en organisatie. Ze helpen je te begrijpen of je meer onderzoek nodig hebt.

  1. De tests bekijken symptomen zoals moeite met concentreren, snel afgeleid zijn, organisatieproblemen en impulsiviteit.
  2. Deze tests zijn een goede start, maar niet genoeg voor een echte diagnose. Een specialist moet dat doen.

Er zijn ook tests speciaal voor ADD. Ze kijken naar dromerigheid, gevoeligheid voor prikkels en hyperfocus.

Boektitel Aantal pagina’s Prijs Gemiddelde beoordeling
Het ADD-syndroom 397 €40,50 4.2 uit 5

Zelftests zijn nuttig, maar een professional is nodig voor een goede diagnose en behandeling. Ze kunnen je helpen met een plan.

“Na de test bleek mijn ADD-score 99% te zijn. Dit boek reflecteert precies mijn eigen ervaringen.”

Kenmerken van ADD in relatie tot tijd

Mensen met ADD hebben vaak moeite met tijd beheren. Ze kunnen chaotisch zijn en moeite hebben met plannen. Dit komt door hoe hun hersenen prikkels verwerken.

Ze raken snel afgeleid en hebben moeite om taken af te maken.

Tijdsbeheer en prioriteitstelling

Beheersen van tijd is een grote uitdaging voor mensen met ADD kenmerken tijd. Ze hebben moeite om de juiste prioriteiten te stellen. Dit kan leiden tot stress en verminderde productiviteit.

  • Ze worstelen met het plannen van hun dag.
  • Ze zijn impulsief en gemakkelijk afgeleid.
  • Ze hebben moeite om de juiste prioriteiten te stellen.

Om deze uitdagingen aan te pakken, kunnen technieken zoals time-blocking helpen. Ook kan professionele begeleiding nuttig zijn.

Kenmerk Uitleg
Moeite met tijdsbeheer Ze hebben moeite om tijd effectief te beheren.
Problemen met prioriteren Het stellen van de juiste prioriteiten is moeilijk.
Impulsief handelen Ze zijn impulsief en raken snel afgeleid.

“Mensen met ADD kunnen chaotisch overkomen en worstelen met plannen en organiseren, maar hebben ook creatieve en spontane eigenschappen.”

Hypergevoeligheid voor prikkels bij ADD

AD(H)D maakt je gevoelig voor prikkels om je heen. Je voelt je snel overbelast in drukke plekken of bij veel prikkels. Dit komt door verschillen in het zenuwstelsel, waardoor sommige kinderen extra alert zijn.

Je kunt snel gevoelig worden voor emoties en reageren als je allergisch voor bepaalde dingen. Je wilt dan vaak alleen zijn om je te ontspannen.

Sociale situaties en drukte

In drukke omgevingen voel je je snel overbelast. Je wilt dan vaak even weg zijn om rust te vinden. Dit kan leiden tot stemmingsschommelingen en een gevoel van overbelasting.

  • Ongeveer 3 procent van de Nederlanders onder de 18 jaar heeft ADHD of ADD.
  • Ruim 2 procent van de volwassenen in Nederland heeft ADHD of ADD.
  • Grofweg driekwart van de mensen met ADHD of ADD is man.

Je bent gevoelig voor de gevoelens van anderen. Dit maakt je snel gevoelig voor emoties. Dit wordt wel “emotionele allergieën” genoemd.

“Gevoelige mensen, zoals die met ADD, hebben een belangrijke bijdrage aan de maatschappij als kunstenaars, uitvinders, dichters en profeten.”

Concentratieproblemen bij ADD

ADD heeft vooral problemen met concentreren. Mensen met ADD kunnen moeilijk hun aandacht vasthouden. Ze worden snel afgeleid en hebben moeite met voltooien van taken. Hun hoofd is vol met gedachten, waardoor ze moeite hebben om zich te concentreren.

Er zijn veel symptomen van ADD bij kinderen en jongeren. Deze symptomen zijn:

  • Moeite met langdurig concentreren
  • Frequent dagdromen
  • Vergeetachtigheid of kwijtraken van spullen
  • Uitstelgedrag
  • Slordig werk op school
  • Moeite met het begrijpen van instructies
  • Moeite met het onderscheiden van belangrijke en onbelangrijke informatie bij het lezen van lange teksten
  • Hyperfocus op onderwerpen die hen interesseren
  • Slaapproblemen

In de kliniek in Amsterdam-Centrum werken ze aan betere concentratie en planning. Ze gebruiken cognitieve gedragstherapie, aandachtsoefeningen en huiswerk. Ook helpen ouders veel bij kinderen onder de 15 jaar.

Studies laten zien dat 80% van de kenmerken van ADD en ADHD erfelijk zijn. Schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap kunnen de kans op deze stoornissen verhogen. De kliniek in Amsterdam-Centrum focust op de positieve kanten van ADD, zoals creativiteit en enthousiasme.

“Mensen met ADD komen vaak rustig en dromerig over en hebben last van concentratieproblemen, in tegenstelling tot mensen met ADHD die hyperactief zijn.”

Besluiteloosheid en chaotisch gedrag

Mensen met ADD hebben vaak moeite met beslissen en hun leven organiseren. Ze kunnen dan lijken op besluiteloos en chaotisch.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen met ADD dit van hun ouders erfden. Dit kan leiden tot moeite met afronden en plannen. Deze problemen worden vaak pas in de puberteit duidelijk.

Hoewel mensen met ADD moeite hebben, hebben ze ook sterke punten. Ze zijn creatief, humoristisch en hebben een uniek perspectief. Het juiste behandelplan kan deze sterke kanten helpen.

“Mensen met ADD zijn vaak creatief, empathisch en hebben out-of-the-box-denken, maar kunnen ook moeite hebben met plannen en organiseren.”

Erkennen van de uitdagingen en sterke kanten is belangrijk bij ADD. Met de juiste ondersteuning kunnen mensen hun problemen overwinnen. Zo kunnen ze hun talenten volledig benutten.

Conclusie

ADD staat ook bekend als ADHD-I. Het is een aandoening met concentratieproblemen en een ‘overvol hoofd’. Dit is anders dan ADHD, dat hyperactiviteit en impulsiviteit heeft.

De term ‘ADD’ wordt nog wel gebruikt, hoewel het officieel niet meer zo heet. Het verwijst naar een speciale groep binnen ADHD.

Met de juiste hulp, zoals medicijnen en therapie, kunnen mensen met ADD beter worden. Het is goed om snel te weten wat je hebt. Zo krijg je de juiste hulp snel.

Hoewel ADD uitdagingen brengt, heeft het ook goede kanten. Mensen met ADD zijn vaak creatief, empathisch en hebben een unieke kijk op de wereld. Deze sterke punten helpen hen een goed leven te leiden.

FAQ

Wat is ADD?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een vorm van ADHD, ook bekend als ADHD-I. Mensen met ADD hebben moeite om zich te concentreren. Ze denken veel na en kunnen moeilijk focus houden.Ze kunnen erdoor overkomen als chaotisch of dromerig. Dit komt door de veel gedachten in hun hoofd. Anders dan ADHD, hebben ze geen hyperactiviteit of impulsiviteit.

Wat is het verschil tussen ADD en ADHD?

Het grootste verschil is dat mensen met ADHD vaak erg druk zijn. Ze hebben moeite met stilzitten. Bij ADD is dit anders, er is geen sprake van hyperactiviteit of impulsiviteit.ADHD heeft drie subtypes: ADHD-I, ADHD-H, en ADHD-C. ADD valt onder het ADHD-I subtype.

Wat zijn de symptomen en kenmerken van ADD?

Kenmerken van ADD zijn chaotisch gedrag en snel afgeleid zijn. Ze hebben ook moeite met het afmaken van taken. Vaak vergeet men ook dingen.Desondanks hebben mensen met ADD vaak creativiteit en goede taalvaardigheden.

Wat zijn de kenmerken van ADD bij volwassenen?

ADD bij volwassenen wordt vaak pas later ontdekt. Dit komt omdat de symptomen minder opvallend zijn. Het kan jarenlang onopgemerkt blijven.Volwassenen met ADD hebben vaak ook andere problemen zoals slaapproblemen of depressie.

Wat is hyperfocus bij ADD?

Hyperfocus is een kenmerk van ADD. Het gebeurt als iemand erg geïnspireerd is. Dan kunnen ze zich heel goed concentreren.Maar dit is anders dan normale concentratieproblemen.

Hoe verschilt ADD bij vrouwen?

ADD komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Maar hun symptomen zijn vaak minder opvallend. Ze verbergen ze door slim te zijn en creatief.Daarom wordt ADD bij vrouwen vaak pas later ontdekt, soms pas in de menopauze.

Hoe komt ADD tot uiting in relatie tot tijd?

Mensen met ADD hebben moeite met tijd beheren. Ze kunnen chaotisch zijn en moeite hebben met plannen. Dit komt door hun unieke manier van prikkels verwerken.

Hoe gaan mensen met ADD om met prikkels?

Ze zijn erg gevoelig voor prikkels. Dit kan in drukke situaties problematisch zijn. Ze voelen zich dan overweldigd en willen zich terugtrekken.

Wat zijn de grootste concentratieproblemen bij ADD?

Concentratie is een groot probleem bij ADD. Ze kunnen snel afgeleid raken. Hun hoofd is vol met gedachten, waardoor het moeilijk is om zich te focussen.

Wat zijn andere kenmerken van ADD?

ADD kenmerkt zich ook door besluiteloosheid en een chaotische levensstijl. Ze hebben moeite met prioriteiten stellen en organiseren. Dit kan leiden tot een ongeorganiseerde levensstijl.

Hoe wordt ADD behandeld?

Medicatie, zoals stimulantia, kan helpen. Ook psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie zijn belangrijk. Deze therapieën helpen om beter om te gaan met ADD.Coaching biedt praktische tips voor het verbeteren van organisatievaardigheden. Alternatieve behandelingen zoals mindfulness kunnen ook helpen.

Kan ik zelf een ADD zelftest doen?

Er is geen specifieke ADD zelftest. Maar er zijn ADHD-zelftests beschikbaar. Deze kunnen een eerste indruk geven. Voor een officiële diagnose is een professioneel onderzoek nodig.