Je bekijkt nu QEEG interpretatie: Analyse van hersenactiviteit

QEEG interpretatie: Analyse van hersenactiviteit

Een QEEG geeft info over hersenactiviteit. Dit helpt bij de zoektocht naar de oorzaak van klachten. Het onderzoek vertelt of klachten verband houden met de hersenactiviteit. Het wijst ook op mogelijke behandelingen, zoals neurofeedback.

Een QEEG-meting maakt een diepe analyse van de hersenen mogelijk. Het toont afwijkingen in hersengolven en hoe hersendelen samenwerken. Deze info is cruciaal voor het kiezen van een passende behandelschema.

Kernpunten

  • Een QEEG-meting geeft inzicht in de relatie tussen hersenactiviteit en klachten
  • QEEG-analyse levert informatie op over welke behandelingen, zoals neurofeedback, mogelijk geschikt zijn
  • QEEG biedt een gedetailleerd beeld van de hersenactiviteit en afwijkingen in hersengolven
  • QEEG-metingen helpen professionals bij het bepalen van de meest passende behandelaanpak
  • QEEG is een belangrijk hulpmiddel voor een gerichte en effectieve behandeling

Wat is een QEEG?

Een QEEG is een moderne manier om hersenactiviteit te meten en te bestuderen. Anders dan een standaard EEG, laat een QEEG gedetailleerde analyses zien. We leren meer over de netwerken in de hersenen en de patronen daarbinnen.

Van EEG naar QEEG

Bij een QEEG krijg je eerst een normale EEG-meting. Kleine elektroden worden op je hoofd geplaatst. Ze meten de elektrische signalen in je hersenen. Deze gegevens worden dan met slimme software onderzocht.

De software vergelijkt jouw hersenactiviteit met die van veel anderen. Dit zijn mensen zonder psychische problemen. Zo kunnen ze zien of jouw hersenpatronen anders zijn dan normaal.

Een QEEG biedt veel meer informatie dan een standaard EEG. Het laat exact zien hoe je hersenen werken. Met deze kennis kunnen artsen plannen maken om je beter te maken. Ook houden ze in de gaten of de behandeling werkt.

“De QEEG-analyse gaat een stap verder dan het traditionele EEG en biedt een gedetailleerd, kwantitatief beeld van de hersenactiviteit.”

Hoe werkt een QEEG-meting?

Een QEEG-meting is een moderne manier om te kijken hoe de hersenen werken. Ongeveer 20 elektroden worden op het hoofd geplaatst. Ze meten de elektrische signalen van de hersenen. Deze meting duurt meestal een uur.

De patiënt krijgt naast de elektroden op het hoofd ook 2 elektroden op de borst. Deze meten de hartslag. Vervolgens wordt 24 uur lang de hersenactiviteit opgenomen. Dit geeft een precies beeld van hoe de hersenen functioneren. Na een dag worden de elektroden verwijderd, wat ongeveer 20 minuten duurt.

Een QEEG-meting is bijna pijnloos. Soms wordt de hoofdhuid een beetje rood of gevoelig na het verwijderen van de elektroden. Het haar kan ook vettig zijn door de contactpasta. Maar dat verdwijnt na een wasbeurt.

De QEEG-meting biedt precieze informatie over de hersenactiviteit. Geavanceerde software helpt bij het analyseren van de gegevens. Zo krijgen artsen belangrijke kennis voor het behandelen van ziekten.

Waarom is een QEEG-meting belangrijk?

Een QEEG-meting helpt ons om hersenactiviteit beter te begrijpen. We kijken naar de activiteit in verschillende hersendelen. Zo vinden we eventuele afwijkingen die de klachten van een patiënt kunnen verklaren. Dit model geeft ons inzicht in passende behandelingen, gebaseerd op de unieke hersenactiviteit.

Relatie tussen klachten en hersenactiviteit

We vergelijken de hersenactiviteit van een patiënt met die van 727 gezonde mensen. Zo kunnen we verschillen zien in de hersengolven. Meestal hebben patiënten met meer afwijkingen ook meer klachten.

Veel patiënten kiezen voor een nieuwe QEEG-meting na een behandeling zoals microTMS. Zo kunnen ze verbeteringen in hun hersenactiviteit bijhouden. Dit helpt om te zien hoe de behandeling vordert.

Statistieken Waarden
Aantal personen in vergelijkingsgroep 727 klachtvrije mensen
Duur QEEG-meting Maximaal 1 uur, met 2 metingen van 5 minuten
Kosten QEEG-meting €250 – €350
Kosten persoonlijke uitleg €100 per uur

De QEEG-meting is belangrijk voor het vinden van de oorzaak van klachten. Het maakt behandeling op maat mogelijk. Zo kunnen therapieën precies passen bij de hersenactiviteit van de patiënt.

Hersengolven in een QEEG

Tijdens een QEEG-meting wordt het EEG-signaal opgenomen en geanalyseerd. Het wordt opgedeeld in verschillende hersengolven, zoals delta, theta, alfa, en bèta. Dit laat zien hoe snel en efficiënt ons brein werkt.

Delta- en theta-activiteit

Delta- en theta-golven zijn heel langzaam (1-8 Hz) en verschijnen vooral tijdens slapen of ontspannen. Als deze activiteit toeneemt, kan dit duiden op problemen met alertheid of informatie verwerken.

Alfa-activiteit

Alfa-golven (8-12 Hz) kom je tegen als je ontspannen bent, zoals bij meditatie. Veel alfa-activiteit betekent dat je brein efficiënt en in balans is.

Beta-activiteit

Bèta-golven (12-25 Hz) laten zien dat je je goed concentreert. Maar te veel bèta-activiteit kan betekenen dat je gestrest of overweldigd bent.

De kaart van hersengolven helpt bij neurofysiologische evaluatie. Zo kunnen we afwijkingen in de breinactiviteit opsporen.

Fluctuaties in het EEG-signaal

In het EEG-signaal zien we verschillende hersenactiviteit patronen in hersengolven. Dit vertelt ons veel over hoe de hersenen informatie verwerken. Normaal is het EEG-signaal stabiel rond de nullijn. Maar als actie nodig is, daalt het kort.

Dit laat zien dat onze hersenen dan klaarstaan om te reageren. Bij sommige mensen blijft het EEG-signaal echter constant hoog of laag. Dit kan wijzen op te veel of te weinig activiteit in de hersenen. Deze schommelingen zijn belangrijk voor het begrijpen van hersenprocessen.

Voor het opsporen van epilepsie is EEG-onderzoek erg nuttig. De afwijkingen die het laat zien, zijn kenmerkend voor deze ziekte. Vroeger hielp EEG ook bij het vinden van hersentumoren of beroertes. Maar nu gebruiken we liever MRI- en CT-scans voor dit soort onderzoek.

De meeste activiteit die we meten, zit tussen 1 en 20 Hz. Als we activiteit buiten dit bereik meten, komt dat meestal door spieren. We kennen verschillende hersengolven, zoals delta, theta, enzovoort. Ze vertellen iets over speciale hersenfuncties en -toestanden.

Met QEEG kunnen we het EEG nóg beter analyseren. Zo onderscheiden we beter welke hersenactiviteit patronen we zien. Dit helpt ons om de hersenactiviteit nog diepgaander te begrijpen.

QEEG interpretatie bij verschillende aandoeningen

De QEEG helpt bij het onderzoeken van neurologische en psychologische aandoeningen. Het meet hersenactiviteit en onthult patronen bij slaap- of stressproblemen, depressie, en meer. Dit helpt artsen de juiste behandeling te kiezen.

Voor bijvoorbeeld ADHD zien we meer delta- en theta-activiteit. Menschen met angst hebben een overactieve beta-golf. Deze kennis helpt artsen te begrijpen wat er in het brein gebeurt.

Aandoening QEEG-bevindingen Effectiviteit van biofeedback/neurofeedback
ADHD Verhoogde delta- en theta-activiteit Effectief aangetoond
Angststoornissen Verhoogde beta-activiteit Effectief aangetoond
Depressie Verminderde alfa-activiteit Effectief aangetoond
Hoofdpijn/Migraine Verhoogde delta- en theta-activiteit Effectief aangetoond
Slaapstoornissen Verstoorde slaappatronen Mogelijk effectief

Het begrijpen van QEEG-resultaten bij elke patiënt is belangrijk. Dit leidt tot persoonlijke behandelingen zoals biofeedback. Zo kan de gezondheid van de hersenen verbeteren.

De QEEG is erg belangrijk voor artsen. Het helpt bij het vinden van de oorzaak van aandoeningen. Zo zorgen ze voor betere zorg en leven van patiënten.

Voordelen van een QEEG-meting

Een QEEG-meting helpt ons veel te leren over de activiteit in onze hersenen. Het grote voordeel is dat het geen bijwerkingen of gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is veilig en doet geen pijn, het prikt ook niet, anders dan sommige beeldvormende technieken.

Met een QEEG-meting brengen experts hoe de elektrische activiteit van de hersenen eruit ziet. Dit helpt om te begrijpen waarom bepaalde klachten optreden. Daarom is het heel handig voor diagnose van ziektes en hun behandeling.

“QEEG-metingen bieden een veilige en effectieve manier om de hersenactiviteit nauwkeurig in kaart te brengen zonder risico’s voor de gezondheid.”

Je kunt een QEEG-meting meerdere keren doen omdat het niet-invasief is. Het helpt om te zien of een behandeling werkt. Bijvoorbeeld, of neurofeedback effect heeft, en je kunt de behandeling dan eventueel aanpassen.

In het kort, een QEEG-meting laat ons op een veilige manier kijken naar de werking van de hersenen. Dit zonder gevaar voor de patiënt. Het is dus een heel belangrijk hulpmiddel voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

QEEG in de praktijk

Bij Brainmed doet een ervaren neuropsycholoog altijd de QEEG-meting. De resultaten worden meteen geanalyseerd. Ze vergelijken de resultaten met een databank van anderen. Daarna praten ze erover met de cliënt. Dit gebeurt binnen 10-15 minuten. Binnen 10 dagen krijgen cliënten ook een digitaal rapport. Zo weten ze snel hoe hun hersenen werken en wat dat kan betekenen.

De QEEG maatwerk begint bij Brainmed met een intake van 2 uur. Dan meten ze de hersenactiviteit met een EEG-cap die 19 sensoren heeft. Ze vergelijken deze meting met die van gezonde mensen. Dit helpt om beter te begrijpen wat er mogelijk anders is.

Brainmed gebruikt het Neuroguide-systeem voor z-score-training. Dit systeem stelt de neuropsycholoog in staat om de hersenactiviteit te vergelijken met een ideaal patroon. Hierdoor kan de specialist beter helpen. Ze werken samen aan het verbeteren van de hersengolven, wat kan helpen bij verschillende problemen.

Statistic Value
Gemiddeld aantal consulten bij neurofeedback traject 12-13
Gemiddelde tijd voor beoordeling of neurofeedback technisch werkt 10 uur
Duur van verbeteringen na 6 maanden ADHD/ADD behandeling 2 jaar
Frequentie en duur van neurofeedback sessies in de praktijk 1x per week, 120 min met 90 min neurofeedback
Optimale frequentie en duur van neurofeedback thuis 4-5x per week, 30 min
Eerste effecten merkbaar na aantal uur neurofeedback 8-10 uur

Cliënten krijgen niet alleen de resultaten meteen te horen. Ze ontvangen ook een digitaal rapport binnen 10 dagen. Dit rapport geeft extra uitleg. Het helpt cliënten en hun neuropsycholoog om na te denken over volgende stappen in de behandeling.

Wanneer is een QEEG geïndiceerd?

Een QEEG-meting helpt bij veel problemen zoals slaapproblemen of depressie. Ook bij migraine, dwangstoornis, epilepsie en stress is het nuttig. Het geeft inzicht in de link tussen klachten en hersenactiviteit. Dit inzicht is cruciaal voor een goede behandeling

Onderzoek toont dat een neurofysiologische evaluatie nuttig is. Het kan helpen bij mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie. Vooral bij een matige beperking (53%) is dit van belang.

Mensen met het Angelman syndroom en meisjes met Rett’s syndroom hebben speciale EEG-kenmerken. Het genetisch profiel bij Angelman syndroom kan de ernst van epilepsie voorspellen. Maar, 32% tot 38% van de patiënten met verstandelijke beperking krijgt onterecht de diagnose epilepsie.

Samenwerking tussen specialisten is noodzakelijk voor de juiste diagnostiek van epilepsie bij patiënten met een verstandelijke beperking. De juiste diagnose leidt tot minder medicijngebruik en verbetering bij 55% van de patiënten.

Ongeveer 50% van de epilepsiepatiënten heeft last van cognitieve problemen. Dit omvat geheugenproblemen, concentratieverlies, overprikkeling en woordvindproblemen. Een QEEG-meting kan helpen deze problemen op te sporen.

Een QEEG-meting helpt bij diverse klachten door inzicht te geven in de relatie met hersenactiviteit. Het is belangrijk voor het kiezen van de beste behandeling, zoals biofeedback training.

QEEG en neurofeedback

Een QEEG-meting is heel belangrijk bij biofeedback training en breinactiviteit meting. Het laat zien hoe de hersenen werken. Zo kan een speciaal neurofeedbackprotocol gemaakt worden voor de cliënt. Dit zorgt voor een gepaste behandeling. Na een tijd wordt de meting opnieuw gedaan om te controleren hoe het gaat.

Neurofeedback bestaat al lang, sinds de jaren 60. In de Verenigde Staten wordt het vaak gebruikt voor aandachts- en concentratieproblemen, zoals bij ADHD. Maar in Nederland is het gebruik ervan nog onderwerp van discussie. Onderzoek laat zien dat het even goed werkt als standaard behandelingen voor ADHD.

Veel mensen zien neurofeedback als iets nuttigs extra’s. Het werkt goed samen met praten over je problemen, zoals bij cognitieve gedragstherapie. Anders dan medicijnen, kan neurofeedback langdurig effect hebben, en soms helemaal genezen.

Voordelen van neurofeedback Nadelen van neurofeedback
Langdurig effect, soms genezend Nog omstreden in Nederland
Effectief als aanvullende behandeling Vereist QEEG-meting vooraf
Geen bijwerkingen of gezondheidsrisico’s Kost relatief veel tijd (30-40 sessies)

De QEEG-meting helpt bij het maken van een goed neurofeedbackprotocol. Het analyseert de patronen in de hersenactiviteit. Zo weet men waar de training op moet focussen. Dit kan helpen bij concentratie of impulscontrole, bijvoorbeeld.

“Neurofeedback kan een langdurig effect hebben en soms zelfs genezing bieden. Dit is anders dan medicatie, die stopt met werken als je ermee stopt.”

Conclusie

Een QEEG-meting vertelt veel over hoe onze hersenen werken en hoe dat samenhangt met klachten. Dit is belangrijk voor een specifiek behandelplan zoals neurofeedback. Door de resultaten van zo’n qeeg interpretatie goed te begrijpen, kunnen we de behandeling preciezer maken en effectief klachten verminderen.

Neuropsychologisch onderzoek helpt bij het snappen van problemen zoals problemen met leren en zien. Als we een QEEG-meting combineren met neuropsychologisch onderzoek, krijgen we een totaalplaatje. Dit kan de weg wijzen naar een behandeling die echt helpt.

Een QEEG-meting toont ons objectief hoe de hersenen werken. Dit is anders dan zelf omschreven klachten. Het opnemen van deze meetgegevens in diagnose en behandeling, kan patiënten helpen hun klachten te verminderen. Zo kunnen ze ook beter functioneren in het dagelijks leven.

FAQ

Wat is een QEEG?

Een QEEG is een hersenonderzoek. Het kijkt of uw klachten in de hersenen te zien zijn. Het helpt ook bij het vinden van de beste behandeling met neurofeedback.

Hoe wordt een QEEG-meting uitgevoerd?

Voor een EEG worden elektroden op uw hoofd geplaatst. Dit gebeurt terwijl u met uw ogen open en dicht zit. Het duurt ongeveer 45 minuten en is niet pijnlijk.

Waarom is een QEEG-meting belangrijk?

Door een QEEG krijgen we inzicht in uw hersenactiviteit en klachten. Dit is cruciaal voor het maken van een behandelplan, zoals neurofeedback.

Wat zijn de verschillende hersengolven in een QEEG?

Een QEEG deelt het EEG-signaal op in golven, zoals delta en alfa. Het laat zien hoe deze golven verschillen op verschillende plekken op het hoofd.

Wat kunnen fluctuaties in het EEG-signaal betekenen?

Het EEG-signaal verplaatst soms net voordat u iets doet. Bij sommige mensen is het altijd hoger of lager, wat op hersenover- of onderactiviteit kan wijzen.

Voor welke aandoeningen kan een QEEG-meting worden ingezet?

Een QEEG is nuttig bij meerdere aandoeningen. Dit telt slaap- en depressieproblemen, migraine en meer. Het is ook handig bij stress en om prestaties te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van een QEEG-meting?

Een QEEG brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is veilig, pijnloos en niet-invasief. Het helpt om hersenactiviteit te begrijpen.

Hoe wordt een QEEG-meting in de praktijk uitgevoerd?

Brainmed gebruikt voor een QEEG een ervaren neuropsycholoog. De resultaten worden snel verwerkt en met een database vergeleken. Binnen 10-15 minuten volgt een uitleg aan de cliënt.

Wanneer is een QEEG-meting geïndiceerd?

Een QEEG is nuttig bij verschillende klachten. Denk aan depressie, slaapproblemen en stress. Het kan ook helpen bij epilepsie en om prestaties te verbeteren.

Wat is de relatie tussen QEEG en neurofeedback?

Een QEEG is belangrijk voor goede neurofeedback. Het zet de hersenactiviteit uiteen, zodat een afgestemd protocol gemaakt kan worden.