Je bekijkt nu Tinnitus geluiden: oorzaken en behandelingen

Tinnitus geluiden: oorzaken en behandelingen

Tinnitus (oorsuizen) betekent dat je geluiden hoort in je oren of hoofd. Deze geluiden komen niet van buiten. Het kan een piep, suis of windgeruis zijn. Maar ook gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen en het geluid van straaljagers.

Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met oorsuizen. Maar bij sommigen is het zo erg, dat het hinderlijk is in het dagelijks leven. De oorzaken van tinnitus verschillen per persoon. Het is moeilijk vast te stellen, maar uw KNO-arts kan helpen. Tinnitus begint vaak tussen het 45ste en 60ste jaar. Het kan lang aanhouden, soms zelfs levenslang.

Kerninzichten

  • Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is het horen van geluiden in het hoofd of oren die niet van buitenaf komen.
  • Mogelijke oorzaken zijn ouderdomsslechthorendheid, lawaai, problemen met de kaak of nek, medicijnen en andere aandoeningen.
  • Er is helaas nog geen behandeling die tinnitus volledig kan genezen, maar er zijn wel mogelijkheden om de last te verminderen.
  • Wetenschappelijk onderzoek in het UMC Utrecht richt zich op het beter begrijpen en behandelen van de verschillende vormen van tinnitus.
  • Organisaties zoals Stichting Hoormij/NVVS bieden informatie en begeleiding aan mensen met tinnitus.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een probleem waarbij mensen geluiden horen zonder de bron te vinden. Ze horen dit in één of beide oren of in hun hoofd. De geluiden worden vaak beschreven als piepen, suizen, zoemen, windgeruis en soms is het net alsof je een bel hoort of het geluid van een straaljager.

Soms horen mensen na blootstelling aan hard geluid tijdelijk geluiden in hun oren. Voor anderen blijft het geluid en is het echt heel erg. Dit continu tinnitus geluid maakt dat ze slecht slapen, zich moeilijk kunnen concentreren, moeite hebben in sociale situaties en barrieres ervaren in hun vrije tijd.

Vormen van tinnitus

Tinnitus kent diverse vormen:

  • Subjectieve tinnitus – Dit is de meest voorkomende, waar alleen de persoon het geluid hoort.
  • Objectieve tinnitus – Ongeveer 5% kan het geluid ook door anderen worden waargenomen, zoals de ritmische klanken van de hartslag.

Het begint vaak tussen het 45e en 60e levensjaar en kan dan blijvend zijn. Hoewel tinnitus erg lastig is, duidt het meestal niet op een ernstige ziekte.

“Ongeveer 15% van de mensen met tinnitus ervaart klachten maar kan hiermee omgaan in het dagelijks leven. Een kleine groep van ongeveer 2% heeft zoveel last van tinnitus dat het een negatieve invloed heeft op hun dagelijks leven.”

Waar ontstaat tinnitus?

Tinnitus begint meestal bij het oor. Uiteindelijk zijn de hersenen de plek waar het echte probleem zit. Daar wordt het geluid gemaakt. Jij hoort dit geluid, niemand anders. Daarom noemen we het een fantoomgeluid.

De oorzaak van tinnitus is meestal gehoorschade. Dit komt na veel harde geluiden, bijvoorbeeld van muziek of machines. Andere dingen zoals lichamelijk letsel, stress, diabetes en sommige medicijnen kunnen ook meespelen.

Het komt door een mix van gehoorverlies, gezondheid en stress. Maar slechts 30% merkt het echt op. Tinnitus is dus niet zo gewoon, maar het kan ernstige gevolgen hebben.

“Ongeveer 93,600 mensen in Nederland worden echt ziek van tinnitus, resulterend in impact op hun gezondheid en welzijn.”

Het dragen van oordopjes kan helpen om tinnitus te voorkomen. Naast te luid geluid, zijn er meer mogelijke redenen. Bijvoorbeeld bepaalde medicijnen, ziektes en vitaminetekorten.

Te veel of te lang harde geluiden zijn vaak de oorzaak van tinnitus. Onderzoek naar hoe dit in de hersenen werkt, kan in de toekomst helpen dit beter te begrijpen en behandelen.

Mogelijke oorzaken van tinnitus

Tinnitus is een signaal van onze oren dat we geluid horen terwijl het er niet is. Het kan optreden door vele redenen. Er zijn ongeveer 200 dingen die tinnitus kunnen laten starten. Hier zijn enkele vaak voorkomende redenen:

  • Ouderdomsslechthorendheid: Als we ouder worden, wordt ons gehoor slechter. Dit kan tinnitus veroorzaken.
  • Gehoorschade door lawaai: Hard geluid, zoals op concerten en werkplekken, kan ons gehoor beschadigen. Het kan tinnitus veroorzaken. In 80% van de gevallen leidt gehoorschade naar tinnitus.
  • Oorontsteking: Wanneer ons oor ontsteekt, kan dat tinnitus brengen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een middenoorontsteking.
  • Medicijnen: Sommige medicijnen hebben bijwerkingen, zoals tinnitus. Voorbeelden zijn bepaalde antibiotica en kankermedicijnen.

Een dichte gehoorgang, blessures door ongelukken, otosclerose, plotseling doof worden en de ziekte van Menière kunnen ook tinnitus veroorzaken. Zelfs stress en vermoeidheid spelen soms een rol.

80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies. Tegelijkertijd heeft 80% van de slechthorenden tinnitus. Horen en tinnitus zijn heel sterk verbonden.

Oorzaak Percentage
Gehoorschade door lawaai 80%
Mensen met gehoorverlies die tinnitus ervaren 80%
Mensen met tinnitus die ook gehoorverlies hebben 80%
Triggers en risicofactoren voor tinnitus Ongeveer 200

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor tinnitus. Gehoorschade en gehoorverlies zijn de belangrijkste. Medisch onderzoek is cruciaal om de echte oorzaak te vinden. Alleen zo kan de juiste behandeling starten.

Onderzoek door de KNO-arts

Als u last heeft van tinnitus, doet de KNO-arts een diepgaand onderzoek. Dit onderzoek heeft een paar stappen. Hij of zij zal u eerst vragen stellen over de klachten. Daarna volgt een normaal onderzoek van uw keel, neus, en oren.

Vervolgens worden er tests gedaan om uw gehoor te checken. Dit helpt de arts om de tinnitus beter te begrijpen. Mogelijk zijn er extra tests nodig, zoals bloedtesten of scans.

Anamnese: Uw verhaal

Uw verhaal over tinnitus is heel belangrijk. Het vertelt de KNO-arts veel over de tinnitus. De arts zal vragen stellen over het geluid, wanneer het begon, en of het met bepaalde dingen samenhangt.

Denk aan bewegingen, geluiden, of werk.

Algemeen KNO-onderzoek

De KNO-arts kijkt daarna naar uw keel, neus, en oren. Dit om afwijkingen te vinden die tinnitus veroorzaken. Bijvoorbeeld, een infectie kan tinnitus geven.

Gehoortesten

Uw gehoor wordt goed getest. Dit gebeurt met verschillende tests:

  • Toonaudiogram: Meet hoe goed u verschillende geluidstonen kunt horen.
  • Tympanometrie: Kijkt naar het trommelvlies en het middenoor.
  • Spraakverstaanbaarheidsonderzoek: Kijkt hoe goed u gemiddelde spraak verstaat.
  • BERA: Meet hersensignalen om te kijken hoe goed uw gehoor werkt.

De resultaten helpen de arts om de oorzaak van uw tinnitus te begrijpen. Dit is belangrijk voor een goede behandeling.

Aanvullend onderzoek

Soms zijn extra tests nodig. Dit kan bijvoorbeeld een bloedtest of een scan zijn. Het helpt verder zoeken naar de oorzaak van tinnitus.

Dankzij dit uitgebreide onderzoek, kan de KNO-arts u de beste behandeling voorstellen. Zo wordt de overlast van tinnitus minder.

Behandelingen voor tinnitus

Helaas is er nog geen volledige genezing voor tinnitus. Maar er zijn manieren om de last minder te maken. Dit kan met geluid, hoortoestellen, en zelfs met hulp van psychologen. Er zijn veel opties om de tinnitusklachten te verminderen.

Tinnitusmaskering

Tinnitusmaskering is een krachtige aanpak. Het verbergt storende tinnitusgeluiden met kalmerende geluiden. Een tinnitusmaskeerder kan hierbij helpen. Muziek en natuurgeluiden kunnen ook gebruikt worden. Ze helpen de tinnitus op de achtergrond te zetten.

Hoortoestellen

Hoortoestellen helpen veel mensen met tinnitus. Ze zijn vooral nuttig voor slechthorenden met tinnitus. Goed afgestelde hoortoestellen verminderen vermoeidheid en maken tinnitus minder opvallend.

Psychologische behandeling

Naast technologische hulpmiddelen, is psychologische hulp belangrijk. Cognitieve gedragstherapie en ACT zijn effectief. Ze helpen stress en concentratieproblemen door tinnitus te verminderen.

Ontspanningsoefeningen en speciale therapieën kunnen soms ook helpen. Het is belangrijk de juiste behandeling samen met een arts te kiezen. Iedereen reageert anders op behandeling.

Helaas is tinnitus meestal niet helemaal te genezen. Maar behandelingen kunnen de last van tinnitus verminderen. Ze maken het mogelijk om beter met tinnitus te leven. De kwaliteit van leven kan verbeteren met de juiste zorg.

tinnitus geluiden omgaan

Als je weet dat tinnitus niet gevaarlijk is, is het belangrijk om het goed aan te pakken. Je moet eerst de tinnitus geluiden accepteren. Ook al zijn ze storend, weet dat ze onschuldig zijn.

Omgaan met tinnitus kan lastig zijn. De geluiden kunnen erger worden als je moe bent of stress hebt. Het herkennen van deze signalen helpt. Zo leer je de tinnitus beter aanvaarden.

Strategieën voor het omgaan met tinnitus geluiden

  1. Vermijd stress: Stress maakt tinnitus erger. Probeer ontspannende dingen, zoals meditatie of rustige muziek.
  2. Gebruik maskerende geluiden: Zacht achtergrondgeluid kan tinnitusgeluiden overstemmen. Dit kan helpen om minder op de tinnitus te letten.
  3. Zoek afleiding: Doe dingen die je graag doet en die je aandacht trekken. Denk aan hobby’s of tijd doorbrengen met anderen.
  4. Vermijd lawaai: Hard geluid maakt tinnitus erger. Draag oordopjes in lawaaierige plekken.
  5. Volg een behandeling: Denk aan cognitieve gedragstherapie of andere tinnitusbehandelingen. Ze kunnen helpen de geluiden te accepteren.

Met deze tips kun je beter omgaan met tinnitus. Tinnitus hoeft je leven niet te beheersen. Met wat geduld en de juiste aanpak wordt het draaglijk.

“Tinnitus is een uitdaging. Maar met de juiste methodes kun je de storende geluiden overwinnen en je leven verbeteren.”

Gehoorschade en tinnitus

Gehoorschade kan tinnitus veroorzaken. Stel je voor: te lang in een luidruchtige ruimte zijn. Dit kan oorsuizen veroorzaken. Jammer genoeg is gehoorschade soms blijvend. Zelfs als je de bron van geluid wegdoet.

Ongeveer 40% van jongeren krijgt gehoorschade van luide muziek uit oortjes. Dit kan zelfs leiden tot ernstige problemen. Wees dus voorzichtig met hard geluid.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Te vaak en te lang in lawaai zijn, zoals bij concerten, kan slecht zijn. Het kan leiden tot tinnitus of ouderdomsslechthorendheid. Deze twee zijn grote veroorzakers van gehoorproblemen.

Soms doen ook infecties, medicijnen of ongelukken iets met je gehoor. Als je merkt dat je gehoor minder wordt, of last van tinnitus hebt, wacht dan niet te lang met kijken wat er aan de hand is.

Behandeling van tinnitus bij gehoorschade

Tinnitus is nog niet te genezen. Maar gelukkig zijn er manieren om er beter mee om te gaan. Hoortoestellen, maskers tegen tinnitus of praten met een psycholoog kunnen helpen. Bijna altijd voelen mensen die dit doen zich beter.

De hersenen kunnen ook opnieuw leren luisteren zonder tinnitus. Dit kan zelfs als je al wat gehoorverlies hebt.

Luister naar je gehoor en let op de signalen. Vroeg actie ondernemen kan veel verschil maken. Samen kunnen we werken aan minder mensen met deze problemen in de toekomst.

Gevolgen van tinnitus

Tinnitus, het oorsuizen, beïnvloedt het dagelijks leven sterk. In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen er last van. Van deze groep ervaart 15% een hardnekkige vorm. Dit beïnvloedt de kwaliteit van leven fors voor ongeveer 60.000 mensen.

Een belangrijk gevolg van tinnitus is slaapproblemen. Het constante geluid maakt het lastig om te slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag. Concentratieproblemen zijn ook veelvoorkomend. Vooral in drukke situaties vinden mensen het moeilijker om zich te concentreren.

Tinnitus kan ook psychische gevolgen met zich meebrengen. Mensen kunnen te maken krijgen met depressie, angst en frustratie. Dit leidt soms tot sociaal isolement, omdat ze harde geluiden willen ontwijken.

“Tinnitus kan een grote impact hebben op iemands dagelijks functioneren en welzijn. Het is belangrijk dat patiënten de juiste ondersteuning en behandeling krijgen om de gevolgen te verminderen.”

Er is nog geen definitieve oplossing voor tinnitus. Gelukkig zijn er wel behandelingen die de last kunnen verlichten. Cognitieve gedragstherapie en hoortoestellen met tinnitusmaskeerders zijn enkele voorbeelden.

Dit probleem beïnvloedt veel delen van het leven. Toch, met de juiste ondersteuning, kunnen patiënten leren omgaan met de gevolgen. Zo kunnen ze hun kwaliteit van leven terugwinnen.

Wetenschappelijk onderzoek naar tinnitus

In het UMC Utrecht doen we onderzoek naar tinnitus. We focussen op diverse aspecten van deze aandoening. Ons doel is de zorg voor tinnituspatiënten te verbeteren. Ook proberen we nieuwe tinnitusbehandelingen te vinden.

Onderzoek naar tinnitusvormen en behandelingen

We kijken naar verschillende soorten tinnitus. Dit helpt ons betere behandelingen te vinden. We zoeken uit welke behandeling het beste is per persoon. Zo krijgt elke patiënt de juiste zorg.

Klinische studies en data-analyse

Ons onderzoek omvat klinische studies en data-analyse. Zo proberen we meer te leren over tinnitus. We willen de beste behandelingen ontdekken.

Onderzoeksaspect Omschrijving
Deelnemers 50 patiënten met ernstige tinnitusklachten en matige tot ernstige gehoorverliezen
Inclusiecriteria
  • Leeftijd 18 jaar of ouder
  • Ernstige tinnitussymptomen
  • Matig tot ernstig gehoorverlies in beide oren
  • Onvoldoende respons op conventionele tinnituszorg
Behandeling
  1. Helft van de deelnemers ontvangt een cochleair implantaat als tinnitusbehandeling
  2. Andere helft blijft onbehandeld
Studieduur 6 maanden follow-up na plaatsing cochleair implantaat
Financiering Kosten voor cochleair implantaat en studiegerelateerde bezoeken gedekt door Cochlear Ltd.
Onderzoeksteam Experts zoals Prof. dr. Robert J. Stokroos, Dr. A.L. Smit, Dr. I. Stegeman, Dr. K. Rhebergen en K.K.S Assouly

We willen met ons onderzoek meer leren over tinnitus. Daardoor kunnen we de zorg verbeteren. We willen de beste hulp en behandeling vinden voor tinnituspatiënten.

“Wereldwijd onderzoek naar tinnitus onder de noemer ‘Tinnitus House’ uitgevoerd door meerdere instellingen en gefinancierd door de Stichting TinnitusFree.”

Onderdelen van het oor

Het oor is een wonderlijk orgaan met drie hoofddelen: het buitenoor, middenoor, en binnenoor. Deze delen werken samen om geluid te horen. Ze helpen ons de wereld beter te begrijpen.

Het buitenoor

Het buitenoor heeft de oorschelp en gehoorgang. De gehoorgang is ongeveer 2,5 cm lang en 7 mm breed. Geluid gaat via deze gang naar het trommelvlies.

Het middenoor

Het middenoor bevat de gehoorbeentjes. Dit zijn de hamer, aambeeld en stijgbeugel. Ze vormen een systeem dat geluid versterkt. De gehoorbeentjes verhogen de druk op het slakkenhuis 22 keer. Zo bereiken de geluiden rechtstreeks je oor.

Het binnenoor

Het binnenoor telt het slakkenhuis en gehoor- en evenwichtszenuw. Het slakkenhuis heeft duizenden haarcellen. Deze cellen bewegen door geluid en maken elektrische signalen. Die signalen gaan naar je hersenen.

Alle delen van het oor werken samen. Ze helpen ons geluid te horen en te begrijpen. Als er iets mis is, kun je gehoorproblemen krijgen, zoals tinnitus.

Diagnose en meting van tinnitus

Wordt u gek van dat eeuwige oorsuizen? De KNO-arts onderzoekt u precies. Tinnitus herkent hij via vragen en tests. Zo weet hij de sterkte en toonhoogte van uw tinnitusgeluid.

U luistert naar klanken met een koptelefoon. Dit hoort bij het toonaudiogram, volgens de regels van ISO 8253-1. De tonen variëren van 250 tot 8000 Hz. Ook testen ze hoe goed u tonen hoort via beengeleiding. Dit doen ze als de gewone gehoordrempels minder goed zijn dan 20 dB (HL).

Een spraaktest hoort er ook bij, volgens dezelfde ISO 8253-3. Bij hoge tinnitus (boven 8 kHz) meten ze ook ongewone tonen. Dit doen ze door extra tests.

Bepaalde oorzaken, zoals pulserende tinnitus met gehoorschade, vragen om extra testjes. Ze meten dan hoe uw oor spierspanning regelt. Dit helpt bij een precieze diagnose.

Test Frequentie Doel
Toonaudiogram 250-8000 Hz Vaststellen gehoordrempels
Beengeleidingsdrempels 500-4000 Hz Informatie bij geleidingsverlies
Spraakaudiogram ISO 8253-3 Meten spraakverstaan
Extra metingen >8 kHz >8000 Hz Tinnitus bij hoge tonen
Impedantiemetrie Informatie bij geleidingsverlies

De KNO-arts doet veel tests. Zo weet hij meer over uw oorsuizen. Dit is nodig voor de beste behandeling.

Cognitieve gedragstherapie bij tinnitus

Cognitieve gedragstherapie helpt mensen met tinnitus. Dit is een opeensuizen in de oren. De therapie leert hen omgaan met dit geluid.

Deze methode kan helpen bij angst en depressie die door tinnitus ontstaan. Cognitieve gedragstherapie voor tinnitus en CGT4T hebben bewezen goed te werken. Ze verbeteren de kwaliteit van leven.

Na anderhalf jaar went meer dan de helft aan het geluid. CGT en Tinnitus Retraining Therapy (TRT) kunnen hierbij helpen. Deze therapieën helpen patiënten op maat gemaakt.

Psychologen leren patiënten omgaan met stress door tinnitus. Psycho-educatie, stressmanagement en relaxatietherapie werken goed. Ze verbeteren het leven met tinnitus.

CGT is voor mensen met mildere tinnitus. Het is ook goed voor wie TRT zoekt. Ernstige gevallen verwijst men door naar expertisecentra.

Steun en informatiebronnen voor tinnitus

Als je last hebt van tinnitus, ofwel oorsuizen, zijn er sites en organisaties die hulp bieden. Ze geven informatie en ondersteuning. Dit helpt je de symptomen beter aan te pakken en hun invloed op je leven te verminderen.

Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS)

De NVVS komt op voor mensen met gehoorproblemen, ook zij die tinnitus hebben. Ze delen info en geven tips op hun website tinnitus informatie. Je kunt er ook naar groepsbijeenkomsten en steungroepen gaan.

ProPersona

ProPersona is er voor behandeling van gehoorproblemen, inclusief tinnitus. Op tinnitusvereniging staat veel over tinnitus. Ze helpen met online programma’s en persoonlijke begeleiding.

Er zijn nog meer online plekken waar je hulp vindt, zoals forums en podcasts. Kies altijd voor betrouwbare info. Zo weet je beter hoe je met tinnitus om kunt gaan.

“Tinnitus kan veel invloed hebben, maar er is steeds meer hulp. Belangrijk is om de juiste info en hulp te zoeken om er beter mee om te gaan.”

Conclusie

Tinnitus is een lastig probleem met veel redenen en gevolgen. Het is nog niet te genezen. Maar mensen kunnen leren er beter mee om te gaan.

Ongeveer 15-20% van de mensen heeft last van tinnitus. Bij 80% daarvan is er ook gehoorverlies. Speciale behandelingen zoals geluidstherapie en hoorapparaten helpen.

Ook ontspanning en minder stress zijn belangrijk. Ze verminderen de klachten. En helpen zelfs om tinnitus te voorkomen.

Op dit moment is tinnitus nog niet weg te halen. Maar de kennis groeit. Nieuwe manieren van behandelen geven hoop.

Samenwerken en onderzoek zijn belangrijk. Zo wordt voor mensen met tinnitus de zorg steeds beter. Ze leren beter omgaan met hun aandoening.

FAQ

Wat is tinnitus?

Tinnitus (oorsuizen) is het horen van geluiden in één of beide oren, die niet echt van buiten komen. Het kan klinken als een piep, suis, of windgeruis. Het kan ook zijn als bellen, brommen, fluiten, of zelfs straaljagers.

Waar ontstaat tinnitus?

De problemen starten vaak bij het oor. Maar uiteindelijk ontstaat tinnitus in de hersenen. Niemand anders hoort dit geluid, daarom noemen we het fantoomgeluid.

Wat zijn mogelijke oorzaken van tinnitus?

Ouderdomsslechthorendheid, hard geluid, en problemen met kaak of nek kunnen tinnitus veroorzaken. Ook dingen als een verstopt oor, ongevalsschade, of ziektes als de ziekte van Menière spelen een rol.

Hoe stelt de KNO-arts de diagnose tinnitus?

De KNO-arts checkt eerst je klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Ook testen ze je gehoor. Zo meten ze het soort en geluid van de tinnitus.

Welke behandelingen zijn er voor tinnitus?

Jammer genoeg bestaat er geen volledige genezing voor tinnitus. Behandelingen richten zich meestal op het verminderen van de overlast. Dit kan door het geluid te maskeren, met een hoortoestel, of met steun van een psycholoog.

Hoe kan ik beter omgaan met tinnitus geluiden?

Als tinnitus niet gevaarlijk is, kan men leren de last beter te dragen. Dat begint met het accepteren van de situatie. Sommige tinnitus kan verergeren door moeheid of stress.

Wat zijn de gevolgen van gehoorschade op tinnitus?

De tinnitus gaat meestal niet weg als de gehoorschade blijvend is. Dit zie je bijvoorbeeld na te veel lawaai of bij ouderdomsslechthorendheid.

Wat voor impact kan tinnitus hebben op het dagelijks leven?

Tinnitus kan je leven op vele manieren beïnvloeden. Het kan zorgen voor problemen met slapen, concentreren, en plezier maken in drukke plaatsen. Het kan ook je sociale leven beïnvloeden.

Wat voor onderzoek wordt er gedaan naar tinnitus?

In het UMC Utrecht onderzoeken we tinnitus. We willen de oorzaken en behandelmethodes beter begrijpen. Zo kunnen we de juiste zorg aan de juiste patiënt geven.

Uit welke delen bestaat het oor?

Het oor kent drie delen: buitenoor, middenoor, en binnenoor. Deze delen werken samen zodat wij geluid kunnen horen.

Hoe wordt cognitieve gedragstherapie toegepast bij tinnitus?

Deze therapie helpt bij het omgaan met tinnitus. Het kan angst en depressie verminderen. Mensen leren beter omgaan met hun tinnitusklachten.

Waar kan ik terecht voor informatie en steun over tinnitus?

Voor informatie en steun kun je bij verschillende organisaties terecht. De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden en ProPersona bieden hulp aan mensen met tinnitus.