Je bekijkt nu Hersenmist burn-out: oorzaken en behandeling

Hersenmist burn-out: oorzaken en behandeling

Hersenmist, of brain fog, komt veel voor bij een burn-out. Het maakt dat je minder scherp denkt. Je voelt je verward en kunt niet goed focussen. Het lijkt alsof je geest langzamer werkt. Ook herinner en vind je minder snel woorden.

Dit alles kan je leven flink verstoren. Werken wordt moeilijker. Je gaat je minder goed voelen.

Er zijn verschillende redenen waarom je brain fog kunt krijgen. Dit varieert van stress en slaapgebrek tot hormoonveranderingen en ziektes. Het vinden van de ware reden is cruciaal om hersenmist te verhelpen.

Kerninzichten

  • Hersenmist is een overkoepelend begrip voor een groep van symptomen die de cognitieve functie en mentale helderheid beïnvloeden.
  • Hersenmist kan verschillende oorzaken hebben, variërend van stress en slaapproblemen tot hormonale veranderingen en medische aandoeningen.
  • Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van hersenmist op te sporen om de klachten effectief aan te pakken.
  • Aanpassing van leefstijl, zoals gezonde voeding, voldoende slaap en beweging, kan hersenmist verminderen.
  • Professionele hulp kan nodig zijn bij aanhoudende hersenmist, bijvoorbeeld via neurofeedback of andere geavanceerde therapieën.

Wat is hersenmist?

Hersenmist is ook bekend als “brain fog”. Veel mensen ervaren dit. Ze hebben moeite met denken, onthouden en dingen begrijpen. Dit kan hun leven moeilijker maken.

Symptomen van hersenmist

Er zijn veel tekens van hersenmist die vaak voorkomen. Zoals moeite met onthouden, niet goed kunnen concentreren, en zich vaak moe voelen. Mensen kunnen ook angstig zijn, duizeligheid ervaren en langzaam denken. Soms worden ze ook snel boos.

Verschil tussen hersenmist en dementie

Hersenmist en dementie lijken op elkaar omdat ze problemen met denken veroorzaken. Maar er zijn grote verschillen. Dementie is een ziekte die erger wordt, terwijl hersenmist meestal niet blijvend is. Hersenmist kan soms verbeteren door anders te leven, maar dementie heeft nog geen genezing.

“Hersenmist is niet altijd chronisch en kan vaak worden opgelost met leefstijlveranderingen.”

Oorzaken van hersenmist

Stress en burn-out zijn belangrijke voor hersenmist. Door stress maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit verstoort je brein en kan leiden tot problemen met concentratie en geheugen.

Problemen met slapen, zoals te veel of te weinig, veroorzaken ook hersenmist. Slaap helpt je hersenen te herstellen. Zonder genoeg slaap, treden concentratie- en geheugenproblemen op.

Stress en burn-out

Langdurige stress maakt je geest lethargisch, wat bijdraagt aan hersenmist. Constant alert zijn door stress en angst, leidt tot verwarring en langzame reacties.

Slaapproblemen

Te weinig slapen laat je brein minder goed functioneren. Dit zorgt voor concentratieproblemen en mentale traagheid. Voldoende slaap is nodig om je hersenen gezond te houden.

“Ontspanningstechnieken, zoals meditatie, kunnen bijdragen aan het verminderen van hersenmist door stress te verlichten.”

Geleidelijk aan actief worden en goed voor jezelf zorgen, helpt bij herstel van energie en vermindering van hersenmist. Diep ademhalen zorgt voor verse zuurstof naar je brein. Dit verbetert de hersenfunctie en vermindert vermoeidheid.

Hersenmist na corona-infectie

Hersenmist is een vaak voorkomend probleem na COVID-19. Onderzoek laat zien dat het komt door ontstekingen in de hersenen, die het virus veroorzaakt. Deze vorm van hersenmist kan heviger en langer duren dan normaal.

Zes op de tien mensen met Long Covid hebben nog altijd last van zware moeheid na zes maanden. Ongeveer één op de vijf patiënten ervaart hersenmist als klacht. Naast het geheugenprobleem, heeft 20% ook moeite met slapen na de infectie.

Buiten de denkproblemen, hebben patiënten ook andere klachten na corona. Bijvoorbeeld, slechts een derde ruikt normaal na twee maanden. Ongeveer een kwart van de ziekenhuispatiënten heeft last van haarverlies. Negen op de tien Long Covid-patiënten voelen al in de eerste maand spier- en gewrichtspijn.

In interviews zegt een derde van de patiënten dat ze maanden later mentale klachten hebben gekregen. Dit varieert van angst tot paniekstoornissen. Het laat zien hoe erg het virus het leven van patiënten kan veranderen, zelfs na herstel.

De nawerkingen van COVID-19, Long Covid, zijn voor velen heel moeilijk. Vooral de problemen met denken, zoals hersenmist, zijn lastig. Er is nog veel onduidelijk over hoe dit te behandelen, waardoor patiënten vaak alleen staan.

Symptoom Percentage patiënten
Extreme vermoeidheid na 6 maanden > 60%
Hersenmist ~20%
Slaapproblemen ~20%
Onveranderd reukvermogen na 2 maanden 33%
Haaruitval na ziekenhuisopname ~25%
Spier- en gewrichtspijn in eerste maand ~90%
Mentale klachten maanden later 33%
Angst- en paniekstoornissen 17%

Onderzoek laat de brede impact van COVID-19 zien, zelfs op de lange termijn. Het is cruciaal dat we meer weten over deze klachten. Zo kunnen patiënten met hersenmist de zorg krijgen die ze verdienen.

Hormonale veranderingen en hersenmist

Hormonale veranderingen en stress kunnen samen hersenmist veroorzaken. Vooral vrouwen merken dit door schommelingen in hormonen. Dit gebeurt vaak tijdens de overgang.

De menopauze betekent minder oestrogeen. Vrouwen kunnen last krijgen van opvliegers en slecht slapen. Dit kan ook tot hersenmist leiden. Vrouwen kunnen zelfs tien jaar na de menopauze nog last hebben van dit soort klachten.

Onderzoek toont aan hoe hormonen hersenmist veroorzaken. Minder oestrogeen heeft een slecht effect op ons brein. Het kan zorgen voor problemen met denken.

Hormonale problemen, zoals schildklierziekten, spelen ook een rol. Dit alles raakt ons concentratievermogen.

Vrouwen in de overgang moeten op hersenmist letten. Als de klachten blijven, is professionele hulp nodig. De juiste behandeling kan helpen, vaak met hormonen of medicijnen, en leefstijlaanpassingen.

  1. Hormonale veranderingen, zoals tijdens en na de overgang, kunnen leiden tot hersenmist
  2. Daling van het hormoon oestrogeen kan resulteren in symptomen als opvliegers, slapeloosheid en emotionele schommelingen
  3. Deze combinatie van klachten kan bijdragen aan concentratieproblemen, vergeetachtigheid en desoriëntatie
  4. Andere hormonale aandoeningen, zoals schildklierafwijkingen, kunnen ook invloed hebben op de hersenactiviteit
  5. Vrouwen in de overgang moeten alert zijn op symptomen van hersenmist en professionele hulp zoeken indien nodig

Hersenmist aanpakken begint bij de hormonen. Veel vrouwen kunnen geholpen worden. Ze kunnen zo hun dagelijks leven verbeteren.

Voeding en hersenmist

Wat je eet, is erg belangrijk voor hersenmist. Sommige tekorten en verkeerde eetgewoonten veroorzaken problemen met denken en concentreren.

Vitamine B12-tekort

Tekort aan vitamine B12 geeft verwardheid, geheugenproblemen en concentratiemoeilijkheden. Dit zien we vaak bij mensen die geen vlees en zuivel eten. Voor genoeg vitamine B12-inname, neem supplementen of eet B12-rijk eten.

Te weinig koolhydraten

Gebrek aan koolhydraten zorgt ook voor hersenmist. De hersenen gebruiken koolhydraten als hun brandstof. Eet goed evenwichtig: voorkom snelle koolhydraten en kies complexe zoals volkoren granen, groenten en fruit.

“Een goed uitgebalanceerd dieet helpt. Het met genoeg vitamines, mineralen en gezonde vetten werkt goed tegen hersenmist.”

Er zijn meer dan alleen vitamine B12 en koolhydraten belangrijk. Voeding zoals omega-3, antioxidanten en mineralen helpen ook. Zorg voor een goed evenwicht in je eten. Zo verminder je hersenmist en voel je je beter overall.

Alcohol, uitdroging en hersenmist

Te veel drinken kan je hoofd flink in de war brengen, vooral als je ouder wordt. De lever verwerkt alcohol minder snel als je ouder wordt. Dit betekent dat je eerder dronken bent en de katers harder aankomen. Uitdroging is ook slecht voor je denkvermogen. Zonder genoeg drinken, krijgen je hersenen niet genoeg water.

Studies laten zien dat veel drinken slecht is voor je brein. Volwassenen hebben 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dit is om de hersenen de kans te geven gifstoffen te verwijderen. Slaapgebrek kan leiden tot denkproblemen. Drink water om fris te blijven bij taken die concentratie vragen. Het is cruciaal om elke dag 2 tot 2,5 liter water te drinken.

Oorzaken van hersenmist Oplossingen
Overmatig alcoholgebruik Beperken alcoholconsumptie, voldoende slapen
Uitdroging Voldoende water drinken (2-2,5 liter per dag)

Lichaamsbeweging, meditatie en het trainen van de hersenen kunnen ook helpen om hersenmist te verminderen.

Veel drinken en te weinig water drinken zorgen vaak voor denkproblemen en verwarring. Drink bewust, slaap genoeg en zorg goed voor je lichaam om alcohol uitdroging hersenmist te voorkomen.

Hersenmist door elektromagnetische straling

Elektromagnetische straling komt van dingen als mobiele telefoons en kabels. Het kan hersenmist veroorzaken. Sommige mensen geloven dit nog niet. Maar steeds meer bewijs wijst erop dat dit echt zo is.

Stress en slaapproblemen door deze straling kunnen het brein beïnvloeden. Ze maken het moeilijker om na te denken. Te weinig vocht en voedingsstoffen, zoals omega-3 en vitamine B12, zijn ook slecht voor je focus en geheugen.

Je kunt de blootstelling aan elektromagnetische straling verminderen. Doe je telefoon ’s nachts uit of op vliegtuigstand. Dit beschermt je ongestoorde slaap en je hersenen. Vergeet ook niet gezond te leven. Beweeg genoeg, ontspan en eet voeding die goed is voor je brein.

“Gemiddeld was de mediale prefrontale cortex bij de groep mensen die in hun jeugd emotioneel verwaarloosd waren 7,2 procent kleiner in vergelijking met de groep die nooit mishandeld was.”

Als hersenmist lang aanhoudt, zoek dan hulp. Een expert kan uitzoeken wat de reden is. Ze kunnen dan de beste behandeling adviseren.

Gifstoffen en vervuiling als oorzaak

Gifstoffen en vervuiling kunnen stress en slaapproblemen veroorzaken. Ze zijn ook aangesloten bij ‘hersenmist’ of ‘brain fog’. Deze schadelijke stoffen komen van bestrijdingsmiddelen, vluchtige organische verbindingen en zware metalen.

Ze kunnen op verschillende manieren ons lichaam binnendringen. Dit gebeurt via eten, de lucht of direct huidcontact. Ze beïnvloeden onze hersenen slecht en veroorzaken problemen met concentratie, geheugen en alertheid.

We moeten oppassen voor giftige stoffen om ons heen. Denk aan schoonmaakmiddelen, bouwmaterialen en tuinpesticiden. Door blootstelling aan deze stoffen te vermijden, voorkomen we ‘hersenmist’ zoveel mogelijk.

Soort gifstof Mogelijke bron Gezondheidseffect
Bestrijdingsmiddelen Landbouw, tuinen, woningen Verstoring hersenwerking, cognitieve problemen
Vluchtige organische verbindingen (VOS) Verven, schoonmaakmiddelen, bouwmaterialen Hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen
Zware metalen Luchtverontreiniging, voedsel, water Geheugenverlies, stemmingsstoornissen, tremoren

Kies voor milieuvriendelijke opties en beperk je blootstelling aan deze stoffen. Dit kan helpen ‘hersenmist’ te verminderen. Het is goed voor je algehele gezondheid en welzijn.

“Onze omgeving heeft een enorme invloed op onze cognitieve vermogens. Door schadelijke stoffen uit ons leven te weren, kunnen we onze mentale scherpte aanzienlijk verbeteren.”

Hersenmist tijdens de overgang

Vrouwen kunnen veel last hebben van overgang hersenmist tijdens en na de overgang. Dit komt door een dalende oestrogeenspiegel. Opvliegers, slaapproblemen, veranderende stemmingen en concentratieproblemen zijn veelvoorkomende klachten.

Deze symptomen zorgen samen voor een vaag en moe gevoel in het hoofd, typisch voor overgang hersenmist.

Veel vrouwen voelen zich niet goed door de menopauze. Ze hebben moeite met concentreren, onthouden dingen slecht en slapen niet goed. Een deel van hen is zo ziek dat ze niet kunnen werken of zelfs denken aan stoppen met hun baan.

Dit valt op uit onderzoek. Van de vrouwelijke werkers heeft 55 procent last van de overgang bij hun werk. Minder dan de helft van de 55-plusvrouwen werkt nog fulltime, terwijl dit bij mannen veel vaker voorkomt, zo’n 73 procent.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 3 op de 4 vrouwen zeggen dat hun leven minder leuk is geworden. Vooral de menopauze zorgt hiervoor. Vrouwen hebben vaak last van denkproblemen, kunnen dingen slecht onthouden en slapen niet goed. Het is niet fijn dat 15 procent van hen vaker niet kan werken vanwege de pijnlijke overgang, en sommigen willen zelfs stoppen met hun baan.

Wat is de oorzaak van overgang hersenmist? Onderzoek wijst op hormonale veranderingen. Denk aan de afname van oestrogeen in de hippocampus. Ook stress is een boosdoener, doordat het de hormonen en cortisol beïnvloedt. Dit heeft een negatief effect op onze denkvermogen.

Er zijn gelukkig manieren om met overgang hersenmist om te gaan. Een gezonde voeding, genoeg water drinken en omega-3-vetzuren nemen helpen. Ook het managen van stress, regelmatig sporten en letten op voedselallergieën zijn belangrijk.

Werkgevers kunnen ook helpen. Ze kunnen zorgen voor flexibele werktijden en voldoende mogelijkheden om naar het toilet te gaan. Ook de vrijheid om je werkschema te kiezen is belangrijk. Workshop en webinars over de menopauze zorgen voor meer bewustzijn en steun.

Chronische aandoeningen en hersenmist

Bij bepaalde ziektes kan hersenmist voorkomen. Ongeveer één op de vijf patiënten met kanker ervaart ‘chemobrein’. Dit houdt in dat ze problemen krijgen met onthouden en concentreren. Symptomen van hersenmist zien we ook bij multiple sclerose (MS).

Kanker en chemobrein

Kankerbehandelingen, waaronder chemotherapie, kunnen de hersenfuncties aantasten. Dit staat bekend als kanker chemobrein. Na de kankerbehandeling kunnen patiënten geheugen- en concentratieproblemen houden.

Multiple Sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) kan ook leiden tot hersenmist. Bij MS valt het afweersysteem de zenuw-isolatielaag aan. Dit veroorzaakt neurologische klachten, waaronder problemen met denken.

Aandoening Kans op hersenmist
Kanker Ongeveer 20%
Multiple Sclerose (MS) Veel voorkomend
Chronische vermoeidheid (ME/CVS) Zeer regelmatig
Alzheimer Vrijwel altijd

Belangrijk is dat de ernst van chronische aandoeningen hersenmist kan variëren. Dit hangt af van de ziekte en de behandeling. Soms is de mist tijdelijk, maar het kan ook blijvend zijn.

Hersenmist burn-out

Hersenmist en burn-out hangen vaak samen. Beide zorgen voor moeite met concentreren en voelen als vermoeidheid. Ze komen door langdurige stress, die het brein aantast. Het is slim stress vroeg aan te pakken om zo’n toestand te voorkomen.

Bijna alle burn-out patiënten merken “hersenmist” op. Hierdoor is het moeilijk om goed op te letten en voelt het alsof je hoofd vol watten zit. Ook gesprekken volgen en taken afmaken gaat dan lastig. Voor hen is hersenmist een van de zwaarste symptomen.

Lange stress leidt misschien tot cognitieve schade bij burn-out. Dit kan 18 maanden of langer duren. Overprikkeling en moeite met herinneren zijn uitgedaagde zaken. Deze staan duidelijk in tests vergeleken met mensen zonder burn-out.

Symptoom Beschrijving
Verminderde prestaties Personen met burn-out vertonen verminderde prestaties in tijdelijke opslag en vergelijking van informatie, evenals een tragere reactietijd.
Overprikkeling Overprikkeling wordt gekenmerkt door ernstige overweldiging door externe prikkels zoals geluiden, licht en nabijheid van anderen.
Hersenmist Hersenmist is vaak aanwezig bij mensen met long-covid en manifesteert zich door moeilijkheid bij het verwerken en terughalen van informatie, traagheid in denken en formulering van ideeën.

Problemen met het immuunsysteem kunnen ook cognitieve problemen veroorzaken. Dit kan de structuur en communicatie van de hersenen aantasten. Gedragstherapie lijkt deze problemen niet op te lossen.

Voor herstel van burn-out en hersenmist moet je stoppen en je lichaam laten herstellen. Strategieën zoals acceptatie en het aangaan van kleine uitdagingen helpen. Soms is ook hyperbare zuurstoftherapie goed voor verlichting van hersenmist.

Blijven de problemen aanhouden? Zoek dan professionele hulp. Experts kunnen helpen. Met de juiste behandeling is herstel mogelijk.

Leefstijlaanpassingen bij hersenmist

Er is nog geen vaste behandeling tegen hersenmist. Maar leefstijlaanpassingen kunnen wel helpen. Genoeg slapen, actief zijn, en ontspannen is goed. Zo verminder je herkenbare klachten zoals vermoeidheid en minder goed concentreren.

Beweging en ontspanning

Bewegen is goed voor je geest. Doe aan sporten als wandelen, zwemmen of fietsen. Deze helpen de doorbloeding in je hoofd. Zo krijgen je hersenen meer zuurstof. Rustgevende dingen doen, zoals yoga of meditatie, verminderen stress. Dit is belangrijk voor hersenmist.

Gezonde voeding

Eet gevarieerd en kies voor gezonde voeding. Langzame koolhydraten, vitamines en mineralen zijn belangrijk. Stoffen zoals magnesium, zink, omega-3 vetzuren, vitamine B12 en probiotica zijn goed voor je brein. Ze helpen bij je concentratie en cognitieve functies.

Verander je leefstijl met genoeg rust, beweging, ontspanning en goede voeding. Dit helpt tegen hersenmist. Als dat niet genoeg is, zoek dan professionele hulp. Denk aan therapieën die specifiek gericht zijn op het brein.

Professionele hulp bij aanhoudende hersenmist

Als aanpassingen in leefstijl de hersenmist niet minder maken, ga dan naar de huisarts. De arts zal de oorzaak zoeken en een specifiek plan maken voor jou. Soms kunnen therapieën helpen, zoals cognitieve therapie of ergotherapie.

Het is cruciaal om je klachten goed te omschrijven. Zo kan de arts sneller de oorzaak vinden.

Wetenschappers zoeken al vanaf 1988 naar criteria voor vermoeidheid. Onderzoek in 1994, 2003 en 2016 heeft belangrijke inzichten gebracht. Deze inzichten zijn nu heel specifiek en waardevol.

In de luchtvaart is vermoeidheid verdeeld in verschillende soorten. Volgens Stone (2015) is er voorbijgaande, cumulatieve en circadiane vermoeidheid. Chronisch Vermoeidheidssyndroom en Myalgische Encefalomyelitis zijn goed onderzocht.

Een artikel uit 2021 gaat over vermoeidheid in de luchtvaart en veiligheid. Van der Linden en anderen vonden in 2006 een verband tussen vermoeidheid en concentratieproblemen.

Onderzoek in 2021 toonde aan dat Chinese zorgverleners tijdens COVID-19 vermoeidheid ervoeren. Dit kwam door hoge werkdruk en gebrek aan sociale steun.

Langdurige hersenmist vraagt om medische hulp. Je huisarts kan helpen de oorzaak te vinden en de juiste behandeling voor te stellen. Beschrijf je klachten zo duidelijk mogelijk. Dit helpt de arts in het vinden van de beste oplossing.

“De aanpak voor Post-Acute COVID-19 Syndrome (PACS) is multidisciplinair en vereist een luisterend oor en persoonsgerichte benadering van huisartsen en andere zorgverleners.”

Conclusie

Hersenmist wordt ook wel ‘brain fog’ genoemd. Het is een vaak voorkomend probleem met veel oorzaken. Oorzaken kunnen zijn stress, slaaptekort en hormonale veranderingen. Maar ook chronische ziekten spelen een rol.

Specifieke behandelingen zijn er nog niet. Gelukkig helpen aanpassingen in levensstijl vaak wel. Denk aan meer slapen, bewegen en gezond eten. Dit brengt vaak al verlichting.

Als klachten blijven, zoek dan hulp. Een professional kan helpen de echte oorzaak te vinden. Met de juiste aanpak verdwijnt hersenmist langzamerhand.

Mensen verdienen een heldere geest. Met aandacht en zorg pakken we hersenmist aan. Een holistische aanpak helpt mensen terug naar een helder leven.

FAQ

Wat is hersenmist?

Hersenmist betekent dat je moeite hebt met nadenken en concentreren. Het kan voelen alsof je in een zombiestaat zit. Denken en herinneren gaat moeilijk.

Wat zijn de symptomen van hersenmist?

Vergeetachtig zijn en moeite hebben met concentreren zijn tekenen van hersenmist. Ook voel je je moe, angstig en duizelig. Denken kan langzaam gaan en je bent snel geïrriteerd.

Wat is het verschil tussen hersenmist en dementie?

Hersenmist is vaak tijdelijk en heeft een duidelijke oorzaak. Dementie is een ziekte die je brein steeds meer aantast. Met aanpassingen in levensstijl kunnen hersenmist-symptomen beter worden, maar dementie blijft ongeneeslijk.

Wat zijn de oorzaken van hersenmist?

Stress en een burn-out zijn veelvoorkomende triggers voor hersenmist. Deze kunnen een disbalans in je brein veroorzaken. Ook slaapproblemen spelen vaak een rol.

Kan een corona-infectie leiden tot hersenmist?

Ja, COVID-19 kan hersenmist veroorzaken. Dit komt door ontstekingen in de hersenen, veroorzaakt door het virus.

Kunnen hormonale veranderingen oorzaak zijn van hersenmist?

Ja, vooral bij vrouwen in en na de overgang kan hersenmist voorkomen. Dit komt door veranderingen in hormonen, zoals een daling van oestrogeen.

Heeft voeding invloed op hersenmist?

Zeker, tekorten in vitamine B12 en koolhydraten kunnen problemen geven. Vitamine B12 is belangrijk voor geheugen en concentratie. Koolhydraten zijn de brandstof voor je brein.

Kan alcohol en uitdroging bijdragen aan hersenmist?

Ja, zeker als je langdurig te veel alcohol drinkt. Problemen met de lever na alcoholgebruik kunnen hersenmist veroorzaken. Uitdroging kan ook verwarrende symptomen geven.

Heeft elektromagnetische straling invloed op hersenmist?

Er is discussie over de invloed van elektromagnetische straling. Sommige experts denken dat langdurige blootstelling je brein negatief kan beïnvloeden.

Kunnen gifstoffen en vervuiling oorzaken zijn van hersenmist?

Ja, blootstelling aan giftige stoffen kan slecht zijn voor je hersenen. Ze komen via verschillende wegen in je lichaam, waaronder voeding en lucht, en verstoren je breinwerking.

Kunnen chronische aandoeningen ook oorzaak zijn van hersenmist?

Ja, bij aandoeningen als kanker, MS en zelfs Alzheimer kan hersenmist voorkomen. Na kankertherapie klaagt vaak een vijfde over moeite met denken.

Wat is het verband tussen hersenmist en burn-out?

Hersenmist en burn-out hebben veel symptomen gemeen. Ze worden beide veroorzaakt door chronische stress. Stress raakt je brein en kan leiden tot hersenmist.

Wat zijn effectieve leefstijlaanpassingen bij hersenmist?

Goed slapen, bewegen en ontspannen zijn belangrijk. Ook gezond eten draagt bij aan het verminderen van hersenmist. Denk aan voldoende langzame koolhydraten en vitamines.

Wanneer is professionele hulp nodig bij hersenmist?

Als je niet beter wordt door zelf iets te veranderen, is het tijd voor de huisarts. De dokter kan uitzoeken waarom je klachten hebt. Soms helpt therapie bij de behandeling.