Je bekijkt nu Symptomen ADD: Herkennen en Begrijpen

Symptomen ADD: Herkennen en Begrijpen

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een aandoening die veel voorkomt. Add was vroeger bekend als een vorm van ADHD. Nu weten we dat er verschillen zijn tussen de twee.

ADHD is meer dan alleen problemen met aandacht. Het omvat hyperactiviteit en impulsiviteit. Bij ADD zijn de symptomen anders. Mensen met ADD hebben vaak moeite met concentreren en zijn dromerig. Deze subtiele verschillen maken ADD lastig te herkennen.

In de 20e eeuw ontdekten mensen voor het eerst de oorzaken van ADD. Later, in 1980, kreeg het de naam ADD in het diagnostische handboek. Maar in 1987 veranderde de naam weer naar ADHD.

Met de tijd kregen we meer inzicht. Zo weten we nu over subtype ADHD-I. Dit subtype gaat vooral over aandachtsproblemen.

Belangrijke inzichten

  • ADD komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, omdat de symptomen minder opvallend zijn.
  • Erfelijkheid speelt een grote rol bij ADD, met een kans van 75% dat een ouder ook ADD heeft.
  • De behandeling van ADD is vergelijkbaar met die van ADHD, waarbij medicijnen, therapie of een combinatie daarvan vaak worden ingezet.
  • Symptomen van ADD, zoals slechte concentratie, moeite met taakafronding en gebrek aan overzicht, komen vaak pas rond de puberteit goed naar voren.
  • ADD wordt soms later in het leven gediagnosticeerd, omdat de symptomen minder opvallend zijn en gemakkelijker over het hoofd gezien kunnen worden.

Wat is ADD?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een soort ADHD waar geen hyperactiviteit of impulsiviteit bij zit. Mensen met ADD vinden het moeilijk om lang ergens op te concentreren en zijn vaak in gedachten verzonken.

ADD in het verleden

De problemen die ADD veroorzaakt werden al aan het begin van de 20e eeuw beschreven. De term “ADD” werd echter pas bekend in de jaren ’80, de symptomen waren al eerder herkend.

Kenmerken van ADD

  • Snel afgeleid zijn
  • Vergeetachtigheid
  • Problemen met slapen
  • Een ander tijdsbesef
  • Overprikkeling

Mensen met ADD zijn vaak rustig en in zichzelf gekeerd. Ze worden niet, zoals bij ADHD, gezien als druk. Wanneer ze iets interessant vinden, kunnen ze zich hier juist heel goed op focussen. Dit maakt ze soms zelfs extra productief.

Ze vinden het lastig om emoties te uiten en weten soms niet goed hoe ze moeten reageren. Ook het overzien van de tijd en het kiezen van de juiste dingen om te doen is moeilijk. Ze kunnen drukke plekken vermijden en behoefte hebben aan veel slaap. Soms vertonen ze ook dwangmatig gedrag.

Vrouwen tussen de 35 en 55 jaar hebben vooral meer last van de vermoeidheid die ADD kan veroorzaken. Bij volwassenen komt ADD minder vaak voor dan bij kinderen. Het treft zo’n 10 tot 15% van alle ADHD-gevallen.

Veel mensen met ADD hebben een vertraagde manier van denken. Hierdoor reageren ze soms wat langzamer op onverwachte situaties. Ondanks deze uitdagingen, weten ze zich vaak goed te redden. Hun intelligentie, creativiteit en vastberadenheid helpen hen hierbij.

ADD symptomen en kenmerken

ADD, kort voor Attention Deficit Disorder, is een vorm van ADHD. Het draait vooral om concentratieklachten en dromerigheid. Dit is anders dan bij het hyperactieve ADHD-type. Bij ADD zijn de symptomen minder duidelijk, vooral de aandachtsproblemen vallen op.

Concentratieproblemen en dromerigheid

Veelvoorkomende signalen van ADD zijn moeite met aandacht lang vasthouden, snel iets anders willen doen. Anderen vinden het moeilijk om zich te herinneren en leven vaak chaotisch. Problemen met gemotiveerd blijven en snelle humeurveranderingen komen ook voor. Dit alles kan invloed hebben op het dagelijks leven en het succesvol uitvoeren van taken.

Positieve kenmerken van ADD

  • Creativiteit: ADD’ers zijn vaak erg vindingrijk om problemen op te lossen.
  • Gevoeligheid: Ze hebben een sterke intuïtie en zijn zeer gevoelig.
  • Taalvaardigheid: Voor sommigen is taal een sterk punt, ze kunnen goed verwoorden wat ze bedoelen.

Naast de moeilijkheden, brengt ADD ook positieve aspecten met zich mee. Veel ADD’ers zijn creatief, gevoelig en goed in taal. Als ze leren om met hun ADD om te gaan, kunnen deze kwaliteiten erg waardevol zijn.

Sommigen zien ADD alleen als een last, maar het kan ook leiden tot unieke talenten en inzichten. Met passende begeleiding kunnen ADD’ers hun sterke kanten goed ontwikkelen. Ze kunnen zo beter omgaan met hun symptomen.

Verschillen tussen ADD en ADHD

Het grootste verschil tussen ADD (Attention Deficit Disorder) en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is de hyperactiviteit. Mensen met ADHD-H en ADHD-C kunnen erg druk zijn. Ze hebben moeite met stilzitten. Bij mensen met ADD (ADHD-I) is dit kenmerk afwezig.

Mensen met ADD vinden het lastiger om zich te concentreren en op te letten. Ze zijn niet erg impulsief. Dit is anders dan bij ADHD. Bij ADHD zijn impulsiviteit en niet stil kunnen zitten vaak duidelijk aanwezig.

Kenmerk ADD (ADHD-I) ADHD
Hyperactiviteit Afwezig Aanwezig
Concentratieproblemen Prominent Minder prominent
Impulsiviteit Minder prominent Prominent

Het onderscheid maken tussen ADD en ADHD is soms moeilijk. Dit komt omdat veel mensen met ADD eigenschappen van ADHD kunnen tonen, en andersom. Een professionele beoordeling is essentieel voor een accurate diagnose.

Kortom, bij de verschil add adhd is het vooral de hyperactiviteit die telt. Mensen met add adhd hebben moeite met concentratie en aandacht. Terwijl bij de adhd subtypen impulsiviteit en rusteloosheid meer opvallen.

Erfelijkheid en oorzaken van ADD

ADD is sterk erfelijk. Is een kind ADD, dan heeft een ouder vaak ook ADD. Het is een aandoening waarbij de hersenen prikkels anders verwerken dan normaal.

De oorzaken van ADD zijn nog niet helemaal duidelijk. Erfelijkheid en omgevingsfactoren bij opvoeding spelen hier een rol. Zo zijn ADD, ADHD en autisme vaak erfelijk.

Hersenscans tonen verschillen in hersenactiviteit. Bij mensen met ADD of ADHD is dit duidelijk anders. De genetische kant is erg belangrijk.

  • Omgevingsfactoren zijn belangrijk, maar de aandoening komt niet alleen door die factoren.
  • De opvoeding kan invloed hebben. Een chaotische thuissituatie kan de symptomen bijvoorbeeld erger maken.
  • Als bij een ouder dezelfde kenmerken voorkomen als bij het kind met ADD of ADHD, dan is dat een teken. Het wijst op de erfelijke aard van de aandoening.

Hulp zoeken is belangrijk voor het kind en de ouder. Zo kunnen ze ADD of ADHD beter begrijpen en ermee omgaan.

“Het is belangrijk om zowel het kind als de ouder te ondersteunen bij het omgaan met ADD of ADHD. Alleen zo kunnen we deze aandoeningen echt effectief aanpakken.”

ADD in de puberteit

In de puberteit vallen de symptomen van ADD bij veel jongeren meer op. Ze moeten dan belangrijke dingen leren, zoals plannen en lang ergens op kunnen concentreren. Maar dat is voor wie ADD heeft moeilijk. Vaak heeft zo iemand hulp nodig van een specialist om te leren hoe ze met hun symptomen om kunnen gaan.

Ongeveer 80% van wat ADD of ADHD aan kenmerken geeft, is erfelijk. Dit betekent dat kinderen eigenschappen van hun ouders kunnen krijgen. Als kinderen 8 jaar zijn, kunnen ze al getest worden op ADD en ADHD.

Kinderen met ADD worden vaak gezien als dromerig en langzaam. Ze vinden het lastig om dingen te begrijpen en zitten vaak in hun eigen wereld. Als je jonger bent dan 12 jaar, kan een kinder- en schoolpsycholoog zoals Ilonka de Haas helpen. Oudere kinderen kunnen training krijgen van een specialist in plannen en leren, zoals Wolf Mensé.

Het kan zijn dat ouders zelf hulp krijgen bij het begeleiden van hun kinderen. Dit zorgt ervoor dat de kinderen zelfstandiger worden en minder aansturing nodig hebben. De oorzaak van de overige 20% is onduidelijk. Het kan te maken hebben met dingen als alcohol of nicotine tijdens de zwangerschap.

Symptomen van ADD bij kinderen Symptomen van ADHD bij kinderen
  • Moeite met concentreren
  • Dagdromen
  • Vergeetachtigheid
  • Uitstelgedrag
  • Moeite met het onderscheiden van belangrijke informatie in lange teksten
  • Impulsiviteit
  • Rusteloosheid
  • Snel verveeld raken
  • Moeite met luisteren of stil zitten

Als een kind mogelijk ADD of ADHD heeft, is het slim om een expert te laten kijken. Dat kan in de kinder- en jeugdpraktijk.

Jongeren met ADD vinden het lastig om zich te concentreren en taken af te maken. Ook hebben ze vaak last van te veel prikkels. Op school leren ze moeilijker en vinden het moeilijk om vrienden te maken. Soms proberen ze zelf oplossingen te vinden, zoals het gebruik van drugs, voor meer rust.

ADD beïnvloedt hoe goed ze taken afkrijgen op school en thuis. Ook hoe ze met anderen omgaan. Nooit oplossingen vinden voor bijkomende problemen zoals depressie of verslaving, kan heel erg worden. ADD is vaak niet makkelijk te zien aan de buitenkant.

Met de juiste ondersteuning kunnen kinderen met ADD heel goed doen wat ze leuk vinden. Het helpt om te kijken naar wat ze goed kunnen en hen daar de kans voor te geven.

Diagnose en behandeling van ADD

De diagnose add komt vaak laat. De symptomen zijn minder opvallend dan bij adhd. Toch is het cruciaal om add vroeg te zien en te behandelen add. Zo kunnen mensen hun dagelijkse leven verbeteren. De behandeling varieert. Het kan gaan van medicatie add tot therapie en coaching add. Al deze opties helpen symptomen te verminderen. Ze verbeteren ook belangrijke vaardigheden zoals plannen en organiseren.

Medicatie voor ADD

Veel mensen met add gebruiken medicijnen. Methylfenidaat, dexamfetamine en atomoxetine zijn enkele voorbeelden. Ze helpen bij concentratie en minder impulsief zijn. Maar het is belangrijk om de effecten en bijwerkingen te volgen tijdens de behandeling add.

Therapie en coaching voor ADD

Therapie en add coaching kunnen ook heel effectief zijn. Cognitieve gedragstherapie leert betere strategieën voor planning en organisatie. Add coaching richt zich op het alledaagse leven verbeteren.

Behandeling Doel Effectiviteit
Medicatie add Verbeteren concentratie, verminderen impulsiviteit Vaak effectief, maar moet worden gemonitord op bijwerkingen
Cognitieve gedragstherapie Ontwikkelen van strategieën voor planning, organisatie en zelfregulatie Kan effectief zijn in combinatie met medicatie
Add coaching Verbeteren van vaardigheden in het dagelijks leven Kan helpen bij het toepassen van geleerde strategieën in de praktijk

Een diagnose add is de eerste stap. Met de juiste mix van medicatie add, therapie, en add coaching, verbeteren veel levens met add. Dit helpt om symptomen te verlichten en het dagelijkse leven te verbeteren.

“Met de juiste behandeling kunnen mensen met ADD hun leven aanzienlijk verbeteren.”

ADD en comorbiditeit

Mensen met ADD hebben vaak meer dan één psychisch probleem. Ze kampen vaak met slaapstoornissen, angststoornissen, depressie en stemmingswisselingen. Hun hersenen reageren anders op prikkels. Dit leidt soms tot frustratie. Ze begrijpen zichzelf niet goed.

De maatschappij legt veel druk op mensen met ADD. Dit kan hen overweldigen. Ze hebben moeite om aan verwachtingen te voldoen.

Stemmingswisselingen en andere psychische problemen

Ongeveer de helft van de mensen met ADHD voelen zich angstig bij anderen. Vooral bij ADD Type Onoplettendheid is sociale angst vaak een probleem, vooral in de puberteit.

ADHD en andere psychische aandoeningen delen veel symptomen. Dit maakt het lastig om ADHD te diagnosticeren.

Circa de helft van alle kinderen met ADHD vindt het moeilijk om sociaal te zijn. Ze kunnen zich terugtrekken of bang zijn om met anderen te praten. Sociale angst kan bij hen gevoelens van ongemak veroorzaken.

Volwassenen met ADHD zijn ook vaak angstig. Ze hebben bijvoorbeeld faalangst. Sociale angsten verminderen bij ADHD vaak met therapie.

Comorbiditeit vormt uitdagingen voor iedereen die erbij betrokken is. ADHD symptomen beginnen vaak al in de kindertijd. Dit kan leiden tot problemen met gedrag, angst en verslavingen.

ADHD kan ook de gezondheid beïnvloeden, met obesitas en slaapproblemen als mogelijke gevolgen. Onderzoek wijst op een genetische link tussen ADHD en astma.

Psychische problemen bij ADD Prevalentie
Slaapstoornissen Hoog
Angststoornissen Hoog
Depressie Hoog
Stemmingswisselingen Hoog
Verslavingsproblemen Gemiddeld
Eetproblemen Gemiddeld
Persoonlijkheidsstoornissen Gemiddeld

ADD bij volwassenen

De ziekt ADD zie je meestal bij kinderen. Maar bij volwassenen zet het soms niet door. De drukte bij ADHD is bij ADD vaak minder.

Volwassenen met ADD snappen pas waarom dingen moeilijk zijn als ze de diagnose krijgen. Het is fijn, maar ook moeilijk om te horen dat het er altijd al was.

Onderzoek toont dat sommige stoffen in het brein anders werken bij ADD. Dit kan moeilijkheden geven met bijvoorbeeld controle houden over je impulsen. ADD kan ook zorgen voor moeheid en een slecht humeur.

Een goede behandeling is dan heel belangrijk voor volwassenen met ADD. Denk aan coaching speciaal voor ADD. Het kan helpen de moeilijkheden beter aan te pakken.

Soms hebben volwassenen nog steeds ADD-symptomen vanaf hun kindertijd. Niet iedereen wordt in zijn jeugd gediagnosticeerd.

Bij Bzonder! kun je zonder doorverwijzing terecht als je 18 jaar of ouder bent. Ze helpen met behandelingen die online of op locatie zijn.

symptomen add bij vrouwen

ADD staat voor ‘Attention Deficit Disorder’. Dit subtype van ADHD wordt vaak bij vrouwen niet herkend. Bij mannen zijn de symptomen duidelijker zichtbaar. Vrouwen kunnen echter veel strategieën bedenken om hun symptomen te verbergen. Dit kost veel energie. Het leidt ertoe dat hun hoofden overvol raken door dit te verbergen.

Uit onderzoek blijkt dat ADD vaker voorkomt bij meisjes dan gedacht. Vrouwen met ADD ervaren vaak chronische lichamelijke en emotionele vermoeidheid. Vooral tussen de 20 en 35 jaar oud.

Ze komen continu onder druk te staan. Dit kan nog erger worden door hormonale veranderingen zoals tijdens de menstruatie.

Vrouwen met ADD vinden het lastig om te plannen. Ze vergeten vaak dingen. Dit zorgt voor uitdagingen in hun vele rollen, zoals partner en moeder. Ze worden onzeker, zeker als de diagnose later komt.

Al zijn de tekenen bij vrouwen minder duidelijk, het is belangrijk ze te herkennen. De juiste hulp kan hun leven verbeteren en hen beter laten functioneren.

Veel voorkomende symptomen van ADD bij vrouwen:

  • Moeite met concentreren en taken afmaken
  • Gemakkelijk afgeleid zijn
  • Problemen met organiseren en plannen
  • Veel dingen vergeten en informatie niet onthouden
  • Impulsief zijn en moeite met emoties
  • Vaak en langdurig moe zijn

Vrouwen met ADD lopen het risico op verkeerde diagnoses en weinig doorverwijzingen naar de juiste zorg. Daarom is het herkennen en erkennen van symptomen cruciaal voor de juiste hulp.

“Vrouwen met ADD belanden vaak in een doorgaande strijd tegen een steeds groter wordende werkdruk.”

De uiting van ADD symptomen bij vrouwen kan per persoon verschillen. Het hangt af van leeftijd en copingstrategieën. Een vroegtijdige diagnose en bijpassende behandeling is daarom van belang. Dit helpt vrouwen met ADD in het vinden van balans tussen werk, gezin en eigen leven.

Impuls & Woortblind: ADD-belangenvereniging

ADD, ofwel aandachtstekortstoornis, heeft organisaties die helpen. Impuls & Woortblind is zo’n organisatie. Ze helpt mensen met ADD en vergelijkbare problemen.

Balans Digitaal steunt vooral ouders van kinderen met ADD. Ze geven handige ondersteuning en informatie. Dit helpt bij het omgaan met ADD.

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is een goede informatiebron. Ze hebben beeldverhalen en informatie in meerdere talen. Dit maakt het toegankelijk voor veel mensen.

“Deze belangenverenigingen spelen een cruciale rol in het bieden van ondersteuning en informatie aan mensen met ADD en hun naasten.”

Mensen met ADD moeten weten waar ze hulp kunnen vinden. De belangenverenigingen zijn erg belangrijk hierin. Ze helpen het leven van deze mensen te verbeteren.

Bronnen met meer informatie over ADD

Voor add informatie over ADD en hoe het behandeld wordt, kijk op de ADHD-behandeling’s website. Daar lees je over de soorten add bronnen en de add hulp. Denk aan medicijnen, praten met iemand of coaching. Ze leggen ook uit wat het betekent.

De Hersenstichting vertelt ook veel over ADD. Je vindt er info over symptomen, waarom het komt en hoe te behandelen. En dan hebben we nog ADHD Nederland, daar leren ze je over ADD en ADHD.

Als je meer persoonlijk advies wilt, of hulp nodig hebt met ADD-symptomen, praat met een psycholoog of psychiater. Ze helpen je met een passend plan.

Organisatie Aanbod Website
ADHD-behandeling Uitgebreide informatie over ADD en behandelingen adhd-behandeling.nl
Hersenstichting Overzicht van symptomen, oorzaken en behandelingen van ADD hersenstichting.nl/adhd
ADHD Nederland Algemene informatie en ondersteuning bij ADD en ADHD adhd.nl

Gebruik deze add bronnen voor goede add informatie en add hulp. Ze helpen mensen met ADD over de symptomen heen en de juiste behandeling te vinden.

“ADD is een subtype van ADHD en wordt ook wel het overwegend onoplettend type genoemd.”

Conclusie

ADD is een lastige aandoening. Het zorgt voor moeite met concentreren en veel dromen. Deze problemen maken het lastig om goed te functioneren. Meestal komt de diagnose pas later in het leven.

Het is heel belangrijk om ADD vroeg te zien en te behandelen. Gelukkig zijn er veel goede behandelingen. Denk aan medicijnen, praten met een deskundige en coaching. Deze helpen de problemen verminderen.

Er wordt gelukkig steeds meer aandacht aan ADD gegeven. Dit maakt de situatie beter behapbaar. De conclusie add is dat behandeling mogelijk is. Het is wel belangrijk om met een team van experts aan de slag te gaan. Dit team kijkt echt naar wat jij nodig hebt.

Zo kunnen mensen met ADD leren beter om te gaan met hun problemen. Ze krijgen dan de juiste hulp en begeleiding. Dit maakt echt verschil.

Het is van groot belang om diverse symptomen en ervaringen serieus te nemen. Met begrip en steun kunnen we mensen met ADD helpen. We helpen ze dan om hun talenten te benutten en een gelukkig leven te leiden. Dit is heel waardevol.

FAQ

Wat is ADD?

ADD is een stoornis die moeilijkheden met concentreren veroorzaakt. Mensen met ADD zijn vaak dromerig en vinden het lastig taken af te maken. Het hoort bij de groep van ADHD, maar zonder de hyperactiviteit van ADHD.

Wat zijn de kenmerken van ADD?

Mensen met ADD hebben moeite met concentreren en zijn vaak dromerig. Ze vinden het lastig om taken af te maken en zijn chaotisch. Ze zijn ook vergeetachtig en wel eens slordig. Toch zijn ze vaak creatief, gevoelig en goed met taal.

Wat is het verschil tussen ADD en ADHD?

ADD en ADHD verschillen vooral doordat ADD geen hyperactiviteit kent. Mensen met ADHD kunnen erg druk zijn. Maar ADD maakt concentreren en aandacht houden moeilijk, niet zozeer het stilzitten.

Voor mensen met ADD is het impulsief zijn minder typerend.

Wat zijn de oorzaken van ADD?

Erfelijkheid speelt een grote rol bij ADD. Als een kind ADD heeft, is de kans groot dat één ouder dit ook heeft. Ook invloeden uit de omgeving tijdens de opvoeding zijn belangrijk.

Wanneer worden de problemen met ADD zichtbaar?

Vooral in de puberteit worden add-problemen duidelijk, vaak op de middelbare school. Dan zijn plannen en concentreren belangrijk maar moeilijk voor mensen met ADD.

Hoe wordt ADD gediagnosticeerd en behandeld?

ADD wordt soms laat ontdekt omdat de signalen subtieler zijn dan bij ADHD. Behandelingen omvatten medicatie, educatie over de stoornis, en therapie. Deze helpen de symptomen verminderen en verbeteren vaardigheden als plannen.

Komen er vaak andere problemen voor bij mensen met ADD?

ADD kan andere psychische problemen veroorzaken zoals slaap-, angststoornissen en depressie. Dit door een andere prikkelverwerking in het brein, dat weer kan leiden tot frustratie.

Zijn er verschillen tussen ADD bij mannen en vrouwen?

Vrouwen verbergen hun ADD vaak beter dan mannen, door onder andere ontwikkelde strategieën. Dit put hen echter uit, wat kan leiden tot extra stress.

Waar kan ik meer informatie vinden over ADD?

Meer info is te vinden bij Impuls & Woortblind, Balans Digitaal en op de website van de ADHD-behandeling.