Je bekijkt nu Hersenmist corona: gevolgen en behandeling

Hersenmist corona: gevolgen en behandeling

Het Coronavirus houdt ons land al bijna drie jaar in zijn greep. Ook nadat mensen genezen, ervaren ze klachten. Ze voelen zich moe, vergeten dingen snel, en kunnen zich slecht concentreren.

Dit noemen we ‘Long Covid‘. Het komt door het coronavirus. Het kan de bloedstroom naar de hersenen verstoren en overal in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen zelfs de hersenen aantasten.

PostCovid-patiënten hebben dus geen fysiek hersenletsel. Er is meer aan de hand dan toeval bij de overeenkomst in symptomen. Onderzoek bevestigt deze link.

Belangrijkste inzichten

  • Circa 87% van de Covid-19 patiënten die in ziekenhuizen lagen, heeft nog klachten na twee maanden.
  • 78% van de thuis herstelde patiënten in Duitsland voelde zich drie maanden later nog niet goed.
  • In Nederland zijn rond de 8,5 miljoen mensen besmet geraakt met Covid-19. Ongeveer 30% van hen, dat zijn 2,5 tot 3 miljoen mensen, lijdt nog steeds aan langdurige klachten.
  • PostCovid kan 50 verschillende symptomen delen. Het beïnvloedt verschillende lichaamsdelen en organen.
  • Covid-19 kan zorgen voor meer ontstekingen in ons lichaam. Dit kan slecht zijn voor de mitochondriën, die energie in onze cellen maken.

Wat is hersenmist na corona?

De coronapandemie verandert niet alleen onze lichamelijke gezondheid. Het raakt ook onze geest. Patiënten die Covid-19 overleefden, klagen vaak over “hersenmist”. Ze noemen dit ook wel “hersennevels”. Dit is na de ziekte zelf. Patiënten hebben moeite met hun aandacht en geheugen. Ook vinden ze probleemoplossen lastig.

Symptomen van hersenmist na COVID-19

De belangrijkste symptomen van hersenmist zijn:

  • Verminderde concentratie – Taken volhouden of focussen is zwaar.
  • Geheugenproblemen – Nieuwe dingen onthouden is moeilijk.
  • Vertraagd denken – Denkprocessen gaan langzamer.
  • Moeite met probleemoplossing – Oplossingen bedenken is lastig.
  • Verwardheid – Soms voelen mensen zich verward of ‘wazig’.

De ernst en duur van de symptomen kunnen variëren. Maar ze raken wel het dagelijks leven van patiënten.

“Ik voel me soms alsof ik in een waas loop. Mijn concentratie is minder en ik moet veel meer moeite doen om informatie te onthouden. Dat is echt frustrerend in mijn werk.”

De oorzaken van hersenmist na COVID-19 zijn nog niet helemaal duidelijk. Onderzoekers kijken naar ontstekingsreacties in de hersenen. Ook de invloed van het virus op ons immuunsysteem is een mogelijke uitleg.

Hersenmist corona komt vaker voor dan verwacht

Uit cijfers blijkt dat hersenmist corona, ofwel cognitieve klachten na covid, vaker voorkomt dan gedacht. In Nederland zijn 8,5 miljoen COVID-19 besmettingen vastgesteld. Daardoor lijden tussen de 2,5 en 3 miljoen mensen aan langdurige klachten.

Interessant is dat deze klachten niet alleen optreden bij ernstig zieke patiënten. Ze komen ook voor bij mensen met mildere symptomen. Een groot deel van de mensen die thuis herstelden, kampt na drie maanden nog steeds met gezondheidsproblemen.

Symptoom Percentage patiënten
Vermoeidheid 78%
Cognitieve problemen 65%
Kortademigheid 42%
Spierpijn 35%
Hoofdpijn 27%

Deze feiten tonen aan dat hersenmist corona vaak voorkomt. Het treft zelfs mensen met milde symptomen. Het is cruciaal om dit gebied in de zorgwereld meer aandacht te geven.

Hoe kan een virale longinfectie leiden tot hersenmist?

Onderzoeksteams wereldwijd vonden bewijs. Het coronavirus kan hersenproblemen na corona geven. Dit komt door bloedtoevoer problemen naar de hersenen en het activeren van ontstekingen. Die ontstekingen kunnen neuro-ontsteking veroorzaken. Dit is een grote oorzaak van langdurige hersensymptomen na de ziekte.

Verder laten tekenen zien dat covid-19 hersenbeschadiging kan oplopen. Dit gebeurt door minder bloed naar de hersenen. Het likt te komen van een algemeen tekort aan zuurstof. Dit is vaak door ademhalingsproblemen bij COVID-19.

Dringt het coronavirus door tot in de hersenen?

Ongeveer 25% tot de helft van overleden COVID-19 patiënten toont viraal materiaal in de hersenen. Maar, dit geldt voor autopsie van de overledenen. Bij levende patiënten is dit nog niet goed onderzocht. Dit suggereert dat het coronavirus in de hersenen kan komen. Maar, we snappen nog niet helemaal hoe dit gebeurt.

De schade aan de hersenen kan heel ernstig zijn. Het kan zorgen voor blijvende problemen, zelfs na de ziekteperiode.

Ontstekingsreactie als mogelijke oorzaak

De covid-19 hersenbeschadiging en de overactiviteit van het immuunsysteem hangen dicht samen. Als je het coronavirus krijgt, reageert je lichaam heel hard. Deze reactie is vooral om het virus aan te vallen. Maar soms beschadigt dit ook de hersenen.

Na onderzoek in België had 30,2% van alle COVID-patiënten na twee maanden nog klachten. Deze klachten waren onder andere vermoeidheid, spierpijn en problemen met ademen. Beginnend bij deze groep kan zelfs 70.000 Belgen lang klachten houden van COVID-19.

Wat opvallend is, is dat 40% van deze groep tussen 18 en 35 jaar oud is. Dit laat zien dat ook jongere mensen lange termijn effecten kunnen ondervinden.

Uit autopsies kwam naar voren dat bijna de helft van de overleden COVID-patiënten virusmateriaal in hun hersenen had. Het coronavirus lijkt dus de hersenen te kunnen bereiken, misschien via het reukzintuig. Dit kan klachten veroorzaken, zoals problemen met geheugen en geur en smaak verliezen.

De langdurige ontstekingsreactie door COVID-19 kan ook de hersenen aantasten. Normaal gesproken beschermen bepaalde cellen in de hersenen tegen schade. Maar door deze ontstekingen kunnen ze juist gezonde hersencellen aantasten.

In een onderzoek vond men bij langdurig zieke COVID-patiënten hersenschade “in vivo”. Deze patiënten hadden veel meer ontstekingsstoffen in hun lichaam dan gezonde mensen. Dit roept vragen op over hoe we deze patiënten het beste kunnen helpen en of iedere langdurig zieke patiënt dezelfde reactie vertoont.

We weten nog niet alles over hoe covid-19 hersenbeschadiging werkt. Maar onderzoek laat zien dat de overactiviteit van het immuunsysteem een cruciale rol speelt. Er is meer onderzoek nodig om de exacte oorzaken en behandelingen te vinden.

Hersenmist corona: de gevolgen

COVID-19 treft het menselijk brein hard, met bekende en onbekende effecten. De symptomen reiken verder dan enkel verlies van smaak en reuk. Ze omvatten vermoeidheid, moeite met concentreren, angst en depressie, en slapeloosheid.

Sommige patiënten ervaren nog ernstigere problemen. Dit varieert van toevallen en beroertes tot syndromen als Guillain-Barré. COVID-19 beschadigt ons brein op diverse manieren.

Ons brein verbruikt veel energie, zo’n 20% van wat ons lichaam produceert. Het verliezen van energie door COVID-19 kan leiden tot problemen met denken, duizeligheid en verwardheid. Dit wordt ook wel ‘brainfog’ genoemd.

Symptoom Percentage patiënten
Vermoeidheid 30,2%
Spierpijn 30,2%
Concentratieproblemen 30,2%
Kortademigheid 30,2%

Studies laten zien dat 12% van de COVID-19 patiënten langdurige klachten ontwikkelt. Deze klachten blijven nog maanden na de besmetting.

COVID-19 kan ook ons autonome zenuwstelsel aantasten. Dit zenuwstelsel regelt onze automatische functies, zoals ademhaling en bloeddruk. Het zorgt voor allerlei klachten, van hoofdpijn en oorsuizingen tot vermoeidheid en gevoeligheid voor prikkels.

De psychologische en fysieke effecten van COVID-19 zijn ernstig. Mensen met het virus hebben goede zorg nodig om de symptomen te bestrijden. Dit geldt vooral voor klachten zoals verminderde concentratie. Het vinden van de juiste zorg is cruciaal om te herstellen van de effecten van het virus.

Hersenmist corona: behandelingen en herstel

Multidisciplinaire aanpak nodig

Blijdschap! Hersenschade van corona is meestal niet blijvend. Maar soms duurt het herstel lang. Voor een goed covid-19 herstel is het slim om veel therapieën te proberen.

Fysiotherapeuten kiezen de beste behandelingen voor revalidatie long covid. Deze maken deel uit van een compleet plan voor weer gezond worden. Het werkt goed voor behandeling hersenmist corona.

De focus bij hersenmist corona ligt op beter denken, zoals aandacht en onthouden. Ook de lichamelijke klachten, zoals moe en duizelig zijn, pakken ze aan. Met de juiste methode kan het herstel goed gaan.

Behandelmethode Doel Effectiviteit
Neurofeedback Normaliseren hersenactiviteit Ongeveer 75% ziet duidelijke verbeteringen
Voedingssupplementen (CoQ10, D-ribose) Verbeteren energiehuishouding Positieve resultaten bij ME/CVS, mogelijk ook relevant voor Long Covid
Antistollingsmiddelen Verbeteren vaatfunctie Kleine studie toont gunstige resultaten
Hyperbare zuurstoftherapie Verbeteren cognitieve functies Positieve effecten aangetoond in placebo-gecontroleerd onderzoek

Herstellen van hersenmist corona is niet makkelijk, maar het kan. Een mix van behandelingen helpt patiënten beter te worden. Blijf hoopvol en geduldig, je kunt echt helemaal beter worden.

Vergelijking met licht traumatisch hersenletsel

De symptomen van hersenmist na COVID-19 lijken veel op die van licht traumatisch hersenletsel. Patiënten met brainfog na COVID-19 hebben geen fysiek hersenletsel. Toch hebben ze vergelijkbare problemen als bij een lichte hersenschudding.

Patiënten met hersenmist na COVID-19 ervaren problemen zoals geheugenverlies. Ook hebben ze moeite met focussen en informatie verwerken. Dergelijke kwesties maken het moeilijk om normale dagelijkse taken uit te voeren.

Symptoom Hersenmist na COVID-19 Licht traumatisch hersenletsel
Geheugenproblemen Vaak voorkomend Vaak voorkomend
Concentratieproblemen Vaak voorkomend Vaak voorkomend
Vertraagde informatieverwerking Vaak voorkomend Vaak voorkomend
Problemen met coördinatie en balans Soms voorkomend Vaak voorkomend
Vermoeidheid Vaak voorkomend Vaak voorkomend

Er zijn enkele verschillen tussen de symptomen. Maar de gelijkenis tussen hersenmist na COVID-19 en licht traumatisch hersenletsel valt op. Dit toont hoe COVID-19 de hersenen op vergelijkbare manieren beïnvloedt, zonder dat er sprake is van een fysieke klap.

hersenmist corona

De term “hersenmist” (brain fog) wordt veel gebruikt om de cognitieve problemen na COVID-19 te beschrijven. Dit omvat moeite met herinneren, praten en concentreren. Deze symptomen duren voort of beginnen nadat de andere coronaklachten weg zijn.

Meer dan 50% van de mensen tussen 16 en 30 jaar blijft nog een halfjaar na besmetting vermoeid, adem tekort en heeft concentratieproblemen. Ongeveer 30% meldde dat geheugenverlies en aandachtsproblemen lang aanhielden.

Bijna iedereen kan hersenmist krijgen, zelfs als de COVID-19 symptomen mild waren. Post-Covid patiënten hebben zelfs een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen.

“Brain fog, ofwel hersenmist, is een symptoom dat na COVID-19 kan optreden. Het wordt gekenmerkt door problemen met onthouden, praten en concentreren.”

Een patiënt met hersenmist na corona onderging 30 sessies HBOT om deze symptomen te verminderen. Mensen merkten dat ze na deze sessies alerter en scherper was. Normaal krijgen patiënten 40 tot 50 HBOT-sessies.

De behandeling had duidelijk een positief effect op de cognitieve vermogens van de patiënt, vooral wat betreft de hersenmist. Echter, de therapie werd niet vergoed door de verzekering. Daarom moest de patiënt zelf betalen.

Met de tijd kon de patiënt gedeeltelijk weer gaan werken. Ook kon ze weer actiever worden, zoals de hond uitlaten. Via deelname aan sociale activiteiten steeg haar geluksniveau terug.

De rol van het immuunsysteem

De overactiviteit van het immuunsysteem is heel belangrijk. Het speelt een grote rol bij hersenmist na COVID-19. Het gebeurt niet alleen bij COVID, maar ook bij andere ziekten. Het immuunsysteem valt de ziekte aan, maar soms ook gezonde cellen. Dat zorgt voor lange-termijn klachten.

De immuuncellen van de hersenen, de microglia, kunnen schade veroorzaken. Ze maken de hersencellen tijdens hun werk soms kapot. Dit kan leiden tot klachten, zoals hersenmist.

“Een overreactie van het immuunsysteem is niet uniek bij COVID. Ook bij andere infectieziekten zien we dit terug. Het immuunsysteem gaat dan aan de slag om het virus te bestrijden, maar in een poging om ervan af te komen, valt het lichaam ook normale gezonde cellen aan.”

Overactiviteit van het immuunsysteem

Uit onderzoek blijkt dat auto-immuniteit Long COVID kan veroorzaken. Auto-antistoffen van Long COVID-patiënten veroorzaakten dezelfde symptomen bij muizen. Ook zijn eiwitten gevonden waar deze auto-stoffen zich op richten.

De suikerstructuren van deze stoffen kunnen ook ziekte veroorzaken. De ontdekking van deze stoffen en suikerstructuren kan helpen bij de diagnose van Long COVID.

Nieuwe inzichten in het immuunsysteem geven hoop voor de toekomst. Door dit beter te begrijpen, kunnen artsen de klachten verminderen. Ze kunnen de overreactie van het immuunsysteem beter aanpakken.

Mogelijke gevolgen op lange termijn

Experten zeggen dat een “tsunami van neurologische problemen” zou kunnen komen door de lange termijn gevolgen covid. Zelfs met een klein aantal coronapatiënten met neurologische klachten, zou het effect groot zijn. Dit komt door het hoge aantal besmettingen.

Na covid-19 kunnen mensen moeite krijgen met concentreren en dingen onthouden. Soms kunnen ze ernstigere dingen krijgen zoals een beroerte of jonge leeftijd dementie. Er zijn ook patiënten die na een milde coronabesmetting lang vermoeid blijven en last hebben van “hersenmist”.

Tussen de 4 en 12 weken na besmetting, heeft 21% van de patiënten nog steeds klachten. Dit aantal daalt naar 8% na 3 maanden. Na 6 maanden, heeft 72% van eerder gehospitaliseerde patiënten last van vermoeidheid en spierpijn. Daarvan meldt 25% slaapstoornissen.

Na ademhalingsmoeilijkheden zijn neurologische en psychiatrische symptomen het meest voorkomend bij post-COVID-19-patiënten. Artsen zoals pijnspecialisten, revalidatieartsen, neurologen en psychiaters helpen hen met de behandeling.

Leeftijd, geslacht, en de ernst van de eerste besmetting spelen mogelijks mee bij langdurige covid-19 klachten. Ook factoren zoals obesitas, diabetes en gezondheidsproblemen werken mee. Het precieze verband wordt nog onderzocht.

Specialisten kijken naar revalidatieprogramma’s die zouden kunnen helpen, zoals die voor COPD. Ook ontwikkelen ze zorgplannen voor de lange termijn om long COVID-19 symptomen te verbeteren.

Onderzoek naar de mechanismen

Wetenschappers kijken naar hoe onderzoek hersenmist corona en langdurige neurologische problemen kunnen linken. Ze overwegen of het virus direct schade in de hersenen aanricht. Of dat problemen komen door een sterke immuunrespons die bijwerkingen heeft op de hersenen.

Er is nog veel onbekend. Maar de uitkomsten van deze onderzoeken helpen bij de ontwikkeling van verbeterde behandelingen.

Multidisciplinaire aanpak in onderzoek

Veel onderzoekers werken samen vanuit verschillende medische gebieden. Ze proberen de ingewikkelde puzzel van mechanismen brainfog covid op te lossen. Samen kunnen ze beter de symptomen en oorzaken van Long Covid begrijpen.

In een studie nemen 65 mensen deel. Vijftig hebben langdurige neurologische problemen, vijftien niet. Er worden bloedtesten gedaan om ziekte-markers te vinden. Deze markers worden ook getest in bloed van apen besmet met SARS-CoV-2. Zo kan meer over de mechanismen van de symptomen geleerd worden.

In het laboratorium voegen onderzoekers auto-antistoffen toe aan cellen van het zenuwstelsel. Ze willen zien of deze cellen door de auto-antistoffen beschadigd raken. Ook testen ze met muizen. Zo zoeken ze uit of bepaalde auto-antistoffen zorgen voor neuro-inflammatie (hersenenontsteking) en symptomen.

Samenwerken met experts uit verschillende gebieden is erg belangrijk. Het helpt om de complexe oorzaken van neurologische problemen na COVID-19 te begrijpen. Alleen met zo’n teamwerk kunnen we nuttige behandelingen vinden voor patiënten met onderzoek hersenmist corona.

Preventie en vroege opsporing

De exacte redenen van geheugenklachten na COVID-19 zijn nog onbekend. Toch is het belangrijk om opletten als deze signalen verschijnen. Door snel actie te nemen kunnen we misschien slechtere dingen voorkomen.

Veel onderzoek moet nog gedaan worden om te weten of sommige mensen meer risico lopen. Dit zou helpen bij vroege opsporing en preventie van langdurige problemen na COVID-19.

Ongeveer 5 procent van de covidpatiënten krijgt langdurige klachten, zelfs als het virus weg is. Er zijn wereldwijd 65 miljoen mensen met deze langdurige gezondheidsproblemen. Bijna 75 procent van hen vertoont symptomen van ME/CVS.

Sommige van deze patiënten hebben naast ME/CVS ook schade aan organen door het virus. Het vinden van deze syndromen in een vroeg stadium verbetert de kansen op herstel.

Onderzoek naar ME/CVS loopt helaas achter. De huidige wetenschap kan de ziekte niet goed genoeg begrijpen. Daarom zijn preventie, vroeg opsporen, en zorg met begrip zo belangrijk voor deze patiënten.

“Miljarden worden geïnvesteerd in biomedisch onderzoek naar long-covid, met toenemende suggesties dat long-covid eerder een vorm van ME/CVS is.”

Er is een discussie of post-infectieuze vermoeidheid zowel lichamelijk als geestelijk is. Het beste is om dit met openheid en inlevingsvermogen te benaderen. Zo steunen we patiënten in hun herstel.

Hoe eerder we de syndromen opmerken, hoe beter de kansen voor patiënten. Door samen te werken kunnen we de effecten van hersenmist na corona en vroegtijdige diagnose long covid beperken. Dit is de zorg die ze nodig hebben.

Hersenmist corona: individuele verschillen

Niet iedereen krijgt na corona evenveel last van “hersenmist”. Dit staat bekend als “brain fog”. Sommige mensen hebben ernstige denkproblemen, anderen weinig. Factoren als leeftijd, gezondheidstoestand en genen beïnvloeden hoe erg je last krijgt van hersenmist na corona.

Na corona houden sommige mensen lang klachten, zelfs als ze niet in het ziekenhuis lagen. Zo’n minstens 20-30% heeft na een maand nog klachten. En na drie maanden ervaren minstens 10% nog steeds symptomen. Bij 50-89% van de mensen die in het ziekenhuis lagen, blijven de klachten zelfs na een half jaar.

Long COVID komt bij alle leeftijden voor. Maar wat jongeren en ouderen precies nodig hebben, is nog onduidelijk. De oorzaak van long COVID is onbekend. Het is niet zeker of de klachten passen bij bekende ziektebeelden.

Meer onderzoek is heel belangrijk. We willen de groepen die veel risico lopen, beter begrijpen. Zo kunnen we hen helpen met specifieke behandelingen. Het is cruciaal om de verschillen in hersenmist goed te doorgronden. Zo krijgen mensen betere zorg bij hun herstel.

Risicofactor Effect op hersenmist na COVID-19
Leeftijd Ouderen boven 65 hebben mogelijk andere behoeften dan jongeren onder 18
Onderliggende gezondheid Patiënten met bestaande aandoeningen kunnen kwetsbaarder zijn
Genetische predispositie Bepaalde genetische factoren kunnen bijdragen aan vatbaarheid voor langdurige symptomen

“Meer onderzoek is nodig om deze risicogroepen beter in kaart te brengen en gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen.”

Conclusie

De precieze redenen achter samenvatting hersenmist na corona zijn nog niet helemaal bekend. We weten wel zeker dat veel mensen hier last van hebben na het coronavirus. Deze klachten kunnen het leven flink moeilijker maken.

De meeste mensen herstellen gelukkig na een tijd. Maar het herstel kan langzaam gaan.

Het is nodig om meer onderzoek te doen. Zo kunnen we mensen beter helpen en misschien zelfs voorkomen dat ze ziek worden. We weten namelijk nog niet alles over de lange termijn effecten van COVID-19.

Maar er zijn veel mensen die hard werken om patiënten te begrijpen en te steunen.

Verschillende studies laten zien dat samenvatting hersenmist na corona een serieus issue is. We weten niet precies waar het vandaan komt, maar denken aan een mix van virale, immunologische en neurologische oorzaken.

Het is cruciaal dat mensen met blijvende klachten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Deze zorg kan hun herstel helpen.

FAQ

Wat is hersenmist na corona?

Hersenmist, of ‘brainfog’, betekent dat je moeite hebt met denken. Dit kan na een COVID-19 besmetting voorkomen.

Hoe vaak komt hersenmist na corona voor?

Ongeveer tussen de 2,5 en 3 miljoen mensen in Nederland hebben langdurige klachten. Dit geldt zelfs voor zij die lichte symptomen hadden.

Hoe kan een virale longinfectie leiden tot hersenmist?

Het coronavirus kan de bloedtoevoer naar de hersenen verstoren. Dit veroorzaakt ontstekingen in de hersenen.

Wat is de rol van het immuunsysteem bij hersenmist na corona?

Het immuunsysteem, als het te sterk reageert, kan de hersenen beschadigen. Dit leidt tot de aanhoudende klachten.

Wat zijn de mogelijke lange termijn gevolgen van hersenmist na corona?

Mensen vrezen voor veel neurologische klachten door de pandemie. Dit kan leiden tot moeilijkheden met concentratie of zelfs beroertes.

Hoe kunnen hersenmist na corona worden behandeld?

Een mix van fysieke en cognitieve oefeningen werkt goed voor herstel. Toch kan het lang duren voordat men volledig herstelt.

Zijn er individuele verschillen in het optreden van hersenmist na corona?

Ja, sommige mensen hebben ergere symptomen dan anderen. Dit kan liggen aan leeftijd, gezondheid en genen.