Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapie voor traumatische ervaringen. Het is ontwikkeld door Francine Shapiro. Zij deed dit meer dan 25 jaar geleden.
Deze therapie helpt bij enkelvoudige of langdurige traumatische momenten. Shapiro heeft het verder ontwikkeld tot een krachtig middel.
EMDR helpt trauma’s te verwerken en symptomen zoals angst te verminderen. Het is bewezen effectief. De behandeling verloopt in meerdere sessies.
Het kan helpen met het herstelproces. Maar, het is belangrijk dat een ervaren persoon dit doet. Anders kunnen er fouten optreden.
Belangrijke inzichten
- EMDR is een effectieve therapie voor de behandeling van trauma’s en PTSS-klachten.
- De methode stimuleert het natuurlijke verwerkingsproces van traumatische ervaringen.
- Vaak zijn meerdere EMDR-sessies nodig om de klachten volledig te verminderen.
- EMDR kan gevaarlijk zijn als het niet correct wordt toegepast door een ervaren therapeut.
- De therapie kan soms kortstondige neveneffecten hebben, zoals emotionele gevoeligheid.
Wat is EMDR?
EMDR is een therapie om traumatische ervaringen te verwerken. Het heet zo vanwege de oogbewegingen die je maakt. Dit vermindert de emoties bij nare herinneringen.
Psychologe Francine Shapiro bedacht EMDR meer dan 30 jaar geleden. Het werkt goed bij angst, somberheid, en slaapproblemen na traumatische gebeurtenissen. Daarom kiezen veel experts het als eerste aanpak voor posttraumatische stressstoornis (PTSS).
EMDR helpt zowel kinderen als volwassenen met emoties omgaan. De Vereniging EMDR Nederland (VEN) leidt professionals op die EMDR gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld psychologen en psychiaters.
“EMDR heeft mij geholpen om de angst en slaapproblemen na mijn schokkende ervaring te verminderen. Ik kan nu beter omgaan met de herinneringen.”
Behalve bij PTSS werkt EMDR ook goed bij andere problemen. Dit zijn bijvoorbeeld sociale angst, depressie, en verslavingen. De therapie helpt emoties bij deze problemen verwerken.
Wetenschappers onderzoeken nog hoe EMDR precies werkt. Wel denken ze dat de herinnering tijdelijk actiever wordt. Dit zorgt ervoor dat de herinnering minder heftig voelt.
Zo kan EMDR snel en goed resultaat boeken voor patiënten. Dit maakt het tot een populaire behandeling onder experts en cliënten.
Wanneer wordt EMDR gebruikt?
EMDR-therapie helpt mensen om te gaan met traumatische gebeurtenissen. Het wordt vaak gebruikt na een ernstig ongeval of bij fel gebeurt geweld. Ook na seksueel misbruik of het verlies van een geliefde is het nuttig.
Trauma’s kunnen psychische problemen veroorzaken. Angst, paniek, of steeds herbeleven en bepaalde dingen willen vermijden zijn voorbeelden. Als iemand deze problemen niet alleen kan oplossen, kan EMDR helpen.
EMDR-therapie werkt ook goed bij posttraumatische stressstoornis. Dit is wanneer de problemen na het trauma blijven of pas later komen.
Enkele voorbeelden van gebeurtenissen die tot trauma’s kunnen leiden, zijn:
- Verkeersongevallen
- Overvallen
- Overlijden van een dierbare
- Ziekte
- Mishandeling of getuige zijn van mishandeling
- Seksueel misbruik, aanranding of verkrachting
- Brand
- Natuurrampen
- Oorlog
EMDR-therapie is zeer effectief met trauma’s om te gaan. Beide volwassenen en kinderen kunnen er baat bij hebben.
Naast het verlichten van de traumatische herinnering, omvat EMDR een mix met cognitieve gedragstherapie. Dit helpt patiënten om hun gedachten en gevoelens over de gebeurtenis te verbeteren. Ook hun gedrag wordt positief beïnvloed.
EMDR behandeling
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een speciale behandeling tegen trauma’s. Bij EMDR denk je terug aan het ergste moment van de gebeurtenis. Dan beweeg je je ogen terwijl je de therapeut volgt.
Door deze oogbewegingen start je natuurlijke verwerkingsproces. Dit kan intense emoties oproepen. De therapeut helpt je bij deze behandeling. Na een tijdje zal het beeld van de gebeurtenis minder intens zijn.
Informatie verzamelen
De psycholoog vraagt je over de nare gebeurtenis die het trauma veroorzaakte. Dit is om informatie te verzamelen. Zo helpt het met de verwerking ervan.
Daarna denk je weer aan de gebeurtenis. Tegelijkertijd kijk je naar de vingers van de therapeut. Deze afleiding helpt het verwerkingsproces. Zo komen emoties en herinneringen naar boven.
De therapeut blijft je begeleiden tijdens de hele behandeling. Dit ondersteunt de emotionele verwerking. Langzaamaan zal de herinnering minder angstig en stressvol zijn.
Hoe werkt EMDR?
EMDR helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen. Je denkt terug aan het ergste moment van de traumatische gebeurtenis. Terwijl je dit doet, volg je een vinger of een object met je ogen. Dit helpt het verwerkingsproces op gang komen. Andere herinneringen en emoties kunnen dan opkomen.
De therapeut helpt je op een vriendelijke manier. Langzaamaan wordt de herinnering minder zwaar. Dit gebeurt omdat je druk bezig bent met je ogen te bewegen. Daardoor wordt de herinnering minder emotioneel zwaar.
EMDR is bewezen effectief, zeggen onderzoeken. Er zijn over de hele wereld veel studies gedaan. Die tonen aan dat EMDR werkt. Vaak zijn maar een paar sessies nodig om een trauma te verwerken. Elke sessie duurt ongeveer een uur.
Statistiek | Waarde |
---|---|
Aantal sessies voor enkelvoudige problematiek | 2 tot 6 |
Duur per sessie | Ongeveer 1 uur |
Effectiviteit EMDR voor traumaverwerking | Zeer hoog |
EMDR is veilig bewezen effectief. Het helpt pijnlijke emoties te verminderen. Al na enkele sessies kun je verbetering voelen. Het is erg waardevol voor mensen met traumatische ervaringen of hevige angsten.
“EMDR is momenteel de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van traumatherapie.”
Deze therapievorm activeert het natuurlijke verwerken in je hersenen. Hierdoor worden nare ervaringen minder heftig. Het helpt ook bij angsten en complexe trauma’s.
Wanneer EMDR?
Na een schok, pijn of angst kun je moeite hebben met de verwerking. Dit verandert hoe je je voelt, gedraagt, denkt en reageert. Soms merk je deze veranderingen zelf niet op. Bijvoorbeeld door enge gedachten of beelden, wat kan zorgen voor klachten.
Heb je moeite om een traumatische ervaring te verwerken? Dan kan EMDR een goede therapie zijn. EMDR helpt met traumatische herinneringen omgaan. Het is een methode om ze te verwerken.
Hoe werkt EMDR?
Bij EMDR denk je terug aan het ergste moment van de traumatische gebeurtenis. Je volgt de vingers van je therapeut met je ogen. Dit kan heftige herinneringen naar boven brengen. De therapeut helpt je hiermee omgaan.
EMDR is effectief bij traumatische herinneringen. Het combineert het herbeleven met afleiding. Zo kan de verwerking starten.
Veel onderzoek laat zien dat EMDR effectief is, bijvoorbeeld bij depressie of rouw. Maar let op: EMDR is geen snelle oplossing. Het kan meerdere sessies duren voordat je verbetering ziet. En het werkt niet bij iedereen even goed. Soms wordt het met andere therapieën gecombineerd voor het beste resultaat.
Het is cruciaal een goede EMDR-therapeut te kiezen. In Nederland zijn veel therapeuten in EMDR gespecialiseerd. Er zijn zo’n 4.000 kinder- en jeugdtherapeuten die EMDR kennen. Dat maakt de behandeling goed beschikbaar in ons land.
EMDR bij PTSS
EMDR helpt bij het omgaan met PTSS, oftewel posttraumatische stressstoornis. Deze stoornis zorgt voor langdurige klachten na een ingrijpende gebeurtenis. Vaak komen de klachten pas later naar voren. Het is een belangrijke en bewezen effectieve behandeling voor PTSS.
Uit onderzoek blijkt dat EMDR werkt voor zowel kortdurende als langdurige PTSS. Het verbetert de symptomen, zelfs bij de ernstige gevallen. Het ondersteunt mensen met diverse traumatische ervaringen.
EMDR is niet alleen voor PTSS. Het kan ook helpen bij andere psychische klachten door trauma. Denk aan nare medische ervaringen of gepest worden. Het is nuttig bij angststoornissen die te maken hebben met trauma.
Voordat met EMDR begonnen wordt, kijken ze eerst goed naar de oorzaak van de klachten. Ze beoordelen of EMDR passend is, afhankelijk van je situatie. Deze therapie is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.
Statistieken over EMDR bij PTSS | Bevindingen |
---|---|
Complexe PTSS vereist vaak meer herinneringen om te verwerken. | Ongecompliceerde PTSS reageert makkelijker op EMDR. |
Soms is een voorbereidende fase nodig voor traumabehandeling bij Complexe PTSS. | Studies verschillen in aanpak, maar directe aanpak lijkt niet schadelijk. |
Er is discussie over het behandelen van Complexe PTSS bij kinderen. | Desondanks adviseren experts directe trauma-gerichte therapie. |
Francine Shapiro bedacht EMDR in 1989. Een sessie duurt 45-90 minuten en je komt meestal elke week. Alleen experts voeren EMDR uit, zoals gz-psychologen en psychiaters.
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar EMDR. Maar het is al sinds 2017 goedgekeurd voor behandeling van PTSS. Het werkt zelfs bij ernstige gevallen en samen met andere aandoeningen.
Hoe gaat EMDR in zijn werk?
EMDR is een bekende manier om angst, stress en trauma’s te behandelen. Het werkt erg goed. Zo werkt EMDR:
Je denkt terug aan het ergste moment van de traumatische gebeurtenis. Tijdens dit denken, kijk je naar bewegende vingers. Of je luistert naar geluiden die wisselen van links naar rechts.
Deze combinatie helpt je brein om dingen te verwerken. Je kan meer emoties en herinneringen voelen. De therapeut helpt je hier doorheen, totdat de herinnering minder zwaar voelt.
Doel van EMDR is de zware stukken van trauma’s lichter maken. Zo leer je de herinneringen anders zien.
- Denk terug aan het ergste moment van je trauma.
- Je wordt afgeleid door bewegende vingers of andere dingen.
- Dit helpt het verwerkingsproces starten.
- Samen met de therapeut komen gevoelens en beelden naar voren.
- De herinnering wordt langzaamaan minder erg.
EMDR helpt dus om trauma’s en angst te verminderen. Het maakt je sterker door anders naar herinneringen te kijken.
Voordelen van EMDR-therapie
- Je voelt je snel beter en kan weer beter functioneren.
- Het is een korte en niet-pijnlijke behandeling.
- Het helpt zeer goed bij emotionele verwerking.
- Wetenschappelijk is bewezen dat het bij veel mensen werkt.
Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor EMDR. Het helpt hen om verder te komen na een moeilijke gebeurtenis.
Wat is het effect van EMDR?
EMDR is een behandelvorm om traumatische herinneringen minder heftig te maken. Het werkt door afleidende bewegingen of geluiden te volgen terwijjl je aan het trauma denkt. De emotionele lading van de herinnering neemt hierdoor vaak af.
Uit studies blijkt dat EMDR vaak sneller verlichting van symptomen geeft dan andere therapieën. Bij EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijk verwerken. Dit zorgt ervoor dat de herinneringen minder heftig worden ervaren. De negatieve emoties rondom het trauma verminderen sterk.
Door EMDR kunnen patiënten beter hun normale leven oppakken na de therapie. Dit geldt voor herbelevingen, nachtmerries, en depressie die vaak bij trauma komen kijken, veel van deze klachten verminderen sterk.
Soms heeft EMDR echter bijwerkingen. Sommige symptomen kunnen tijdelijk erger lijken. Ook kunnen hoofdpijn of fysieke uitputting optreden bij enkele patiënten. Deze effecten zijn meestal snel weer weg.
“Na afloop van de EMDR-therapie voelde ik me als een vlinder die zich ontpopt had. Ik kon eindelijk de traumatische gebeurtenis van me afzetten en gewoon verder met mijn leven.”
Over het algemeen werkt EMDR goed voor veel aandoeningen. Het helpt bij PTSS, angst, depressie en verslaving. De Amerikaanse overheid erkent EMDR als effectief voor PTSS, evenals de American Psychiatric Association.
Een EMDR-sessie kan tussen de 75 euro en 250 euro kosten per uur. Nederland vergoedt de therapie volledig bij PTSS-oorsprong.
Wetenschappelijke onderbouwing
EMDR helpt bij het omgaan met trauma’s. Het is veel onderzocht en blijkt goed te werken. Het combineren van negatieve herinneringen met oogbewegingen helpt.
EMDR vermindert klachten bij veteranen met PTSS. Het werkt ook bij angst, depressie en fobieën. Door de behandeling vermindert de oogactiviteit in onze hersenen, wat leidt tot emotionele rust.
De WHO verkiest EMDR voor PTSS-behandeling. Veel studies tonen de positieve effecten aan. Andere problemen, zoals angst en verslaving, zijn ook veelbelovend behandelbaar met EMDR.
Onderzoeksresultaten EMDR | Effectiviteit |
---|---|
Vermindering van PTSS-symptomen bij militaire veteranen | Significant |
Behandeling van angst, depressie en fobieën | Effectief |
Vermindering van activiteit in de amygdala | Aangetoond |
Eerste-keusbehandeling voor PTSS volgens WHO | Erkend |
Onderzoek naar behandeling van andere problemen | Veelbelovend |
De bewijzen laten duidelijk de positieve effecten van EMDR zien. Het is nu een belangrijke therapie in de psychologie. Met groeiende steun en bewijs, wint EMDR aan populariteit.
“EMDR wordt ingezet bij allerlei soorten klachten met verbluffende resultaten.”
Waarvoor is EMDR nog meer geschikt?
EMDR-therapie helpt niet alleen bij PTSS maar ook bij andere emotionele kwesties. Het is nuttig bij het verwerken van moeilijke herinneringen. Dit geldt bij klachten zoals chronische pijn, depressie en verslaving.
Het wordt vaak deel van een breder behandelplan. Traumatische herinneringen worden eerst aangepakt. Daarna volgt de verdere behandeling, zoals CGT of medicijnen.
Uit onderzoek blijkt dat EMDR soms snel werkt, soms zelfs in één sessie. De meeste mensen hebben een paar sessies nodig. Dit maakt het een effectieve en efficiënte behandeling.
Naast PTSS helpt EMDR ook bij paniekstoornissen en fobieën. Sinds 2000 is het ook effectief gebleken bij kinderen. De duur van de behandeling verschilt per geval.
EMDR is behulpzaam bij verschillende trauma’s, zoals ongelukken en verlies van een baan. Het verlicht klachten als herbelevingen, paniekaanvallen en slaapproblemen. Dit geldt voor zowel psychische als fysieke klachten.
Een extra voordeel is online EMDR. Zo kan men vanuit huis de therapie volgen. Een goede band met de therapeut verhoogt de kans op succes. Het is dan belangrijk om open te zijn en goed samen te werken.
“EMDR kan heftige effecten hebben en moet daarom alleen worden uitgevoerd door een deskundige.”
Soms werkt EMDR niet voor iedereen. Het wordt vaak gecombineerd met gesprekstherapie. Het effect kan variëren en meerdere sessies kunnen nodig zijn.
Hoe vind je een goede EMDR therapeut?
Ben je op zoek naar een EMDR-therapeut? Dan wil je de juiste vinden voor jouw klachten. EMDR is een speciale therapie. Ze vergt kennis en vaardigheden van de therapeut. Hier zijn tips om de beste EMDR-therapeut voor jou te kiezen.
Kwalificaties en ervaring
De ervaring en kwalificaties van de therapeut zijn heel belangrijk. Zoek iemand die:
- Gecertificeerd is door de NVEDR voor EMDR
- Veel ervaring heeft met PTSS, angst, depressie en verslavingen
- Altijd blijft leren over EMDR
Aanbevelingen en reviews
Vraag vrienden of professionals om aanbevelingen. En lees reviews online. Zo leer je over de ervaringen van anderen. Dit helpt om een goede therapeut te kiezen.
Persoonlijke klik
De klik met de therapeut is ook essentieel. Heb een kennismakingsgesprek. Zo ontdek je of jullie bij elkaar passen. Een goede relatie met je therapeut is belangrijk voor het succes van je behandeling.
Met deze tips vind je de juiste EMDR-therapeut. Neem de tijd om te kiezen. Jouw gezondheid verdient de beste zorg.
Zijn er ook nadelen?
Soms heeft EMDR-therapie wat nadelen, ook al werkt het meestal goed. Na een sessie blijven de effecten soms nog even. Dit kan zowel goed als minder prettig zijn.
Na de behandeling voelen cliënten zich misschien wat raar. Ze kunnen zich wankel voelen of heel moe. Maar deze gevoelens gaan meestal snel weer weg.
Soms is het moeilijk om een nare herinnering onder ogen te zien. Dit kan hele sterke angst veroorzaken. Het is heel belangrijk dat de therapeut ervaren is en goed helpt.
EMDR is veilig als het wordt gedaan door iemand die er veel van weet. Maar we moeten altijd rekening houden met de risico’s. Goede begeleiding door de therapeut is hierbij heel belangrijk.
“EMDR wordt nog steeds veel gebruikt door psychologen en therapeuten als therapie voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen.”
EMDR
EMDR is kort voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een goede therapie voor het omgaan met traumatische gebeurtenissen. Bij deze methode volgt de patiënt met zijn ogen bewegende vingers of een lichtje.
Dit helpt om nare herinneringen te verwerken. In de afgelopen jaren is EMDR zeer belangrijk geworden voor psychologen. Het is goed voor mensen met PTSS en andere aandoeningen.
Onderzoek laat zien dat 90% van de deelnemers aan EMDR-sessies hun PTSS-symptomen verliest. Dit gebeurde al na drie keer 90 minuten. EMDR is zelfs al effectief voor kinderen vanaf zes jaar oud.
De groep die richtlijnen maakt voor geestelijke gezondheidszorg beveelt EMDR aan. Dit is samen met cognitieve gedragstherapie. Om EMDR te mogen geven, moet je wel speciale trainingen volgen.
Statistieken over EMDR | Waarde |
---|---|
Percentage mensen dat niet meer aan PTSS-criteria voldoet na 3 EMDR-sessies | 90% |
Minimumleeftijd waarop EMDR effectief is | 6 jaar |
EMDR aanbevolen door landelijke stuurgroep multidisciplinaire richtlijnen GGZ | Ja, samen met cognitieve gedragstherapie |
Aantal opleidingsdagen voor EMDR-basistraining | Specifieke eisen per opleiding |
Het vinden van een gekwalificeerde EMDR-therapeut is cruciaal. Dit geldt of het voor uzelf is of voor een geliefde. Zorg dat de therapeut goed is opgeleid om u de beste zorg te bieden.
Conclusie
EMDR is een geweldige behandeling voor traumatische ervaringen. Het helpt mensen met PTSS-symptomen aanzienlijk te verminderen. Het aantal benodigde sessies is meestal niet heel hoog.
Experts vinden EMDR erg geschikt voor PTSS. Het is ook lichter voor patiënten dan sommige andere therapieën.
Veel. landen en specialisten zien EMDR als de beste keuze voor PTSS. Onderzoek laat zien dat het ook werkt bij andere problemen, zoals persoonlijkheidsstoornissen.
Dus, EMDR is goed voor mensen die met trauma kampen. Het kan echt helpen bij herstel en het verbeteren van hun leven. Het is een belangrijke methode in de psychotherapie.