Je bekijkt nu Is neurofeedback onzin? – Ontdek de waarheid hier

Is neurofeedback onzin? – Ontdek de waarheid hier

Neurofeedback is een behandelmethode die de hersenactiviteit meet en traint. Sommige Nederlandse psychologen vinden het een onbewezen aanpak. Ze zeggen dat bedrijven ouders misleiden over de effecten op ADHD en autisme.

Voorstanders van neurofeedback zeggen echter dat het bewezen effectief is. Dit artikel duikt in de discussie. Is het echt behulpzaam of is het niets meer dan loze beloftes?

Kerninzichten:

  • Neurofeedback wordt door sommige experts bestempeld als een onbewezen behandelmethode zonder wetenschappelijke onderbouwing.
  • Bedrijven die neurofeedback aanbieden, zouden ouders misleiden met valse claims over de effectiviteit ervan.
  • Deskundigen waarschuwen dat neurofeedback geen erkende therapie is en verzekeraars er niet voor vergoeden.
  • Voorstanders beweren dat neurofeedback wel degelijk resultaten oplevert, maar dit wordt betwist door critici.
  • In dit artikel wordt dieper ingegaan op de discussie rondom neurofeedback en de verschillende standpunten.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een nieuwe manier om hersenen te helpen. Met elektroden op het hoofd meten we de activiteit van de hersenen. We vertalen de signalen naar beelden of geluiden.

Als de juiste hersenactiviteit is bereikt, krijgt de persoon positieve feedback. Dit traint de hersenen om deze activiteit te blijven doen. Zo verbeteren de hersenen zichzelf.

Dit helpt bij het verbeteren van verschillende problemen, zoals ADHD en depressie. Het noemen van de gewenste activiteit kan worden herhaald. Zo krijgen therapeuten doelen sneller.

Neurofeedback is een fascinerende benadering die de mogelijkheid biedt om de hersenen direct te beïnvloeden en te trainen, wat kan leiden tot merkbare verbeteringen in cognitie, emotie en gedrag.

Gebruiken van neurofeedback als alternatief wordt steeds populairder. Veel mensen en dokters vinden het interessant. Het effect ervan wordt nog onderzocht, maar het ziet er veelbelovend uit.

Neurofeedback onzin?

Wetenschappers vinden niet echt bewijs dat neurofeedback helpt bij ADHD, autisme en andere ziekten. Zij zeggen dat neurofeedback ouders voorliegt met valse beloften. Dit wordt gezegd door psychologen, neurologen en andere deskundigen.

Studies laten zien dat het veranderen van hersenactiviteit, bijvoorbeeld met het SMR-ritme, effect kan hebben. Maar, onderzoek toont geen duidelijk bewijs van verbetering bij neurofeedbacktraining. Dat geldt zowel voor EEG-signalen als gedragsveranderingen.

De eerste neurofeedbacktesten begonnen in de jaren ’60. Toen ontdekte men het sensomotorische ritme (SMR) van 12-15 Hz op katten-EEG’s. Sindsdien probeert men deze techniek te gebruiken om gedrag te verbeteren, echter zonder sterk bewijs voor succes.

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat neurofeedback zou helpen bij aandoeningen zoals ADHD en autisme, dit zijn misleidende claims.”

Hoewel de apparatuur betaalbaarder is geworden, blijft professionele begeleiding bij neurofeedback essentieel. Zonder de juiste begeleiding kan neurofeedback zelfs tot meer klachten leiden.

Studies tonen aan dat als er na 10 sessies geen effect is, de kans klein is op verbetering na 20 sessies. Voor sommige patiënten kan neurofeedback al in tien sessies helpen. Maar anderen hebben misschien wel vijftig tot zestig sessies nodig.

Kort gezegd, ondanks de toename in populariteit van neurofeedback, zeggen experts dat bewijs voor de effectiviteit ontbreekt. Dit geldt specifiek voor aandoeningen als ADHD, autisme en andere psychische problemen.

“Het is niet hard te maken dat neurofeedback zou helpen bij aandoeningen zoals ADHD en autisme, dit zijn misleidende claims”

Volgens Jaap Oosterlaan, een expert, is wat ze zeggen over neurofeedback bij ADHD en autisme niet waar. Er is geen bewijs dat neurofeedback echt werkt voor deze ziektes.

Thieme Janssen vindt dat neurofeedback niet goed werkt. Met een EEG-scan kan je geen ADHD of autisme vinden. Dus, neurofeedback is geen goede manier om deze ziektes te behandelen.

“De claims over de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD en autisme zijn misleidend, omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is.”

De bedrijven die neurofeedback aanbieden, praten over hele hoge succespercentages. Maar uit onderzoek blijkt dat deze beweringen niet kloppen. Experts waarschuwen ouders tegen deze valse hoop.

Concluderend, deskundigen zeggen dat neurofeedback niet echt werkt bij ADHD en autisme. Het is niet bewezen als een goede behandeling.

Onbewezen behandelmethode zonder wetenschappelijke onderbouwing

Deskundigen zeggen heel duidelijk dat neurofeedback niet bewezen effectief is. Bedrijven die neurofeedback geven, maken claims zonder echt bewijs.

Er is geen solide bewijs dat neurofeedback helpt bij ADHD of autisme. Onderzoek laat zien dat neurofeedback niet beter is dan nep-behandelingen.

Wetenschappers vinden de beweringen over neurofeedback ongefundeerd. Er zijn geen duidelijke werkende principes gevonden. Dus wordt neurofeedback nu gezien als een onbewezen methode.

“Er is geen hard bewijs dat neurofeedback zou helpen bij aandoeningen zoals ADHD en autisme. Dit zijn misleidende claims zonder wetenschappelijke onderbouwing”, aldus een expert.

Psychologen en neurologen maken ouders attent op de misleiding van neurofeedback. Ondanks de grote beloften, zeggen ze dat deze therapie niet goed werkt voor psychische aandoeningen.

Al met al: veel experts komen tot dezelfde conclusie. Ze zeggen dat neurofeedback niet is bewezen. En dat er geen sterke studies zijn die laten zien dat het werkt. Dus, ondanks claims van neurofeedback aanbieders, mist het wetenschappelijke bewijs.

Kritiek van deskundigen

Veel specialisten zijn kritisch over neurofeedback, zoals psychologen en neurologen. Ze zeggen dat deze vorm van therapie niets doet. Ze vinden het niet goed dat ouders worden misleid. Dit gebeurt door te praten over wat ze beweren, zonder bewijs. Ze hebben geen bewijs dat neurofeedback helpt bij aandoeningen zoals ADHD en autisme.

Misleidende claims en gebrek aan bewijs

De experts zeggen ook dat de beweringen nergens op slaan. Ze zeggen dat het niet klopt dat neurofeedback werkt bij ziektes zoals ADHD. Dit zegt een bekende psycholoog.

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback niet echt helpt. De effecten zijn vergelijkbaar met nep-versies of andere vormen van behandeling. En wat er op lange termijn gebeurt, dat weten we eigenlijk niet.

Statistiek Waarde
Aantal neurofeedbacktherapeuten in Nederland Ongeveer 200
Aantal sessies per traject Vaak 50 tot 60 sessies
Kosten per sessie €75 tot €100
Conclusie College van Zorgverzekeraars Neurofeedback niet opgenomen in zorgverzekeringspakket

Psychologen, neurologen en anderen zeggen dat neurofeedback niet te vertrouwen is. Het zijn valse beloften waar geen bewijs voor is.

Neurofeedback onzin volgens onderzoek

Recente studies hebben de claims over neurofeedback onderzocht. Ze vonden geen hard bewijs dat het helpt bij ADHD, autisme en psychische stoornissen. Zij zeggen dat de bedrijven die neurofeedback aanbieden, vaak misleiden.

Enkele studies laten wel positieve resultaten zien, bijvoorbeeld bij kinderen met ADHD. Na neurofeedback leek de concentratie van twee van de drie verbeterd. Ook zagen ze soms minder impulsief gedrag.

Voor mensen met epilepsie was neurofeedback meer dan nuttig. Het verminderde het aantal aanvallen zelfs met een derde.

“Het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van neurofeedback betekent niet per se dat er geen effect is, het kan relevant zijn voor een kleine subgroep.”

Echter, experts blijven sceptisch over neurofeedback. Onderzoeken tonen aan dat zowel echte behandelingen als nepbehandelingen symptomen van ADHD verminderden. Ze zagen echter geen extra verbetering door neurofeedback.

Voor de behandeling van ADHD is neurofeedback zelfs minder effectief dan medicatie, zegt Jaap Oosterlaan. Hij is een hoogleraar pediatrische neuropsychologie.

Wat betreft langetermijneffecten, zijn de resultaten ook niet duidelijk. Marleen Bink zegt dat er weinig bewijs is voor effect op de lange termijn. Experts wijzen ook op de hoge kosten: bijna €5.000 per behandeling.

In het kort, enkele studies tonen hoopgevende resultaten. Toch vinden vele wetenschappers dat er nog geen sterk bewijs is. Zij beschouwen de claims over neurofeedback als ongegrond.

Neurofeedback: bedrog en fraude?

Onderzoeksprogramma De Monitor heeft diep gegraven. Het bleek dat neurofeedbackbedrijven “alternatieve behandeling” op hun facturen zetten. Ze doen dat zodat zorgverzekeraars toch betalen. Zorgverzekeraars vergoeden neurofeedback normaal niet. Dat komt omdat er geen bewijs is dat het werkt.

Neurofeedback is volgens experts geen goede behandelmethode. Er is weinig bewijs dat het echt helpt. Sommige deskundigen noemen het zelfs “onzin”, “bedrog” en “fraude”. Zorgverzekeraars weten dat de facturen misleidend zijn. Maar ze zeggen dat ze er weinig aan kunnen doen.

“Neurofeedbackbedrijven vermelden op facturen ‘alternatieve behandeling’ om toch vergoeding te krijgen, terwijl neurofeedback door verzekeraars niet wordt vergoed vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs.”

De situatie met neurofeedback onzin, neurofeedback bedrog en neurofeedback fraude is heel omstreden. De bedrijven gebruiken trucjes hoewel onderzoek aantoont dat het niet goed werkt.

De Monitor onthulde het gebrek aan eerlijkheid in de neurofeedbackwereld. Dit roept vragen op over de bedrijfsethiek. Ze lijken de regels te breken om geld te verdienen. Dit schaadt zowel patiënten als zorgverzekeraars.

neurofeedback onzin

Deskundigen zijn het erover eens dat neurofeedback pur schwindel is. Het is niet bewezen dat het helpt tegen ADHD, autisme en andere aandoeningen. Ondanks wat sommige bedrijven zeggen, is er geen wetenschappelijk bewijs voor.

Veel onderzoeken tonen aan dat neurofeedback niets beters doet dan nep behandelingen. Experts zoals psychologen en neurologen zeggen dat ouders worden voorgelogen. Er is weinig echt bewijs dat het geestelijke ziekten kan genezen.

Een systematisch literatuuronderzoek wees ook uit dat het bij ADHD niet werkt. De studies waren vaak niet goed gedaan. Conclusie: neurofeedback is een grap.

“Het is niet hard te maken dat neurofeedback zou helpen bij aandoeningen zoals ADHD en autisme, dit zijn misleidende claims.”

Ondanks wat velen denken, is neurofeedback een ongeteste manier om te behandelen. Te veel deskundigen vinden de beweringen over genezing niet terecht.

Sommige mensen lijken wel blij met neurofeedback. Maar onderzoek vindt dat nep behandelingen net zo goed zijn. Echte experts adviseren om het niet te gebruiken bij ADHD en autisme.

Neurofeedback ervaringen van patiënten

Deskundigen zeggen dat sommige mensen positief zijn over neurofeedback. Maar dit is niet hetzelfde als wetenschappelijk bewijs. Ze waarschuwen mensen over de mogelijke misleiding van deze claims.

Maar laten we naar echte ervaringen kijken:

  • Gerrit had ADHD en zag zijn resultaten op school beter worden door meer zelfbeheersing en focus.
  • Luc verbeterde zijn ontspanning en rust na een combinatie van HRV-training en neurofeedback.
  • Leonie voelde zich zekerder en had minder angst om te falen na behandelingen in Zwolle voor haar perfectionisme.
  • Alysha verbeterde haar gedrag en focus, waardoor ze thuis en op school beter functioneerde na neurofeedback.

Deze persoonlijke verhalen zijn bemoedigend. Maar ze vormen geen bewijs voor neurofeedback’s algemene effectiviteit. De meeste onderzoeken kunnen de effectiviteit niet bevestigen.

“Er is meer onderzoek nodig. Groot en goed ontworpen onderzoek kan de effectiviteit van neurofeedback bewijzen.”

Het is belangrijk dat mensen kritisch blijven. Ze moeten goed geïnformeerd zijn over wat de wetenschap zegt over neurofeedback.

Alternatieve geneeswijzen: veel onzin?

Neurofeedback is een vorm van alternatieve geneeskunde. Het krijgt vaak kritiek omdat het niet wetenschappelijk bewezen is. Veel deskundigen zeggen dat het onzin is. Ze beweren dat het patiënten voorliegt over wat ze kunnen verwachten.

Op sommige websites zegt men dat neurofeedback in 80% van de gevallen werkt. Maar, Ellen en haar zoon probeerden het vijftien maanden zonder succes. Onderzoek door Mirjam Kouijzer toont aan dat neurofeedback niet hielp bij kinderen met autisme.

Sommige studies vinden voordelen in neurofeedback. Maar expert professor Oosterlaan zegt dat we meer onderzoek nodig hebben. Hij vindt dat het niet bewezen is dat het beter werkt dan andere bekende behandelingen.

Psycholoog Martijn Arns gelooft wel in neurofeedback. Maar, hij zegt ook dat niet alle therapeuten even goed zijn. Hij waarschuwt voor slechte kwaliteit en kwakzalverij.

De discussie over neurofeedback blijft. Sommige mensen zijn positief, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Experts vinden dat ouders niet te snel geld en tijd moeten investeren in deze nog niet bewezen behandelingen.

“Er is geen hard wetenschappelijk bewijs voor de claims van neurofeedback.”

Neurofeedback: hoe werkt het precies?

Neurofeedback is een spannende nieuwe methode. Het meet en traint de activiteit van onze hersenen rechtstreeks. Zo helpt het onze hersenen beter te laten functioneren en hun balans terug te vinden.

Met elektroden naar een beter functionerend brein

Kleine elektroden worden op het hoofd geplaatst. Ze meten de elektrische signalen van de hersenen.

Deze signalen vertalen naar een beeld- of geluidssignaal. Dit dient als een soort ‘beloning’ voor de hersenen wanneer ze de gewenste activiteit laten zien. Zo worden de hersenen getraind en in evenwicht gebracht.

De gemeten hersenactiviteit onthult informatie over informatieverwerking. Denk aan te veel of te weinig bepaalde hersengolven. Deze info is de basis voor op maat gemaakte trainingen met behandelingen die zijn afgestemd op ieders behoefte.

Neurofeedback in de praktijk

Bij een sessie krijgt de cliënt muziek of een film als beloning. Dit gebeurt wanneer hun hersenen de juiste activiteit tonen. Het motiveert hen om dit gedrag te herhalen en versterken.

De lengte van de behandeling verschilt per persoon. Vaak zijn verbeteringen merkbaar na ongeveer 6 sessies.

Onderzoek laat zien dat neurofeedback even goed werkt als medicatie. Maar de voordelen blijven langer door de training. Bovendien zijn de bijwerkingen minimaal, zoals lichte hoofdpijn of moeheid.

Volgens experts is neurofeedback beloftevol voor veel ziektes. Van ADHD en slaapproblemen tot stress en angst. Het verdient meer aandacht in onderzoek en behandeling.

Statistieken over neurofeedback Waarde
Percentage mensen dat na 6 sessies al verschil voelt Grootste percentage
Gemiddeld aantal sessies voor merkbaar beter gevoel 10 sessies
Vergoeding vanuit aanvullend pakket zorgverzekering Gedeeltelijk

Of neurofeedback ‘onzin’ is, wordt nog bediscussieerd. Maar het is zeker een boeiende en veelbelovende techniek. Het krijgt steeds meer aandacht, omdat het effectief lijkt in de behandeling van verschillende aandoeningen. Met de juiste begeleiding kan het van grote waarde zijn.

Potentiële risico’s van neurofeedback

Neurofeedback is meestal veilig. Maar, er kunnen soms milde klachten voorkomen. Dit gebeurt als je hersenen een nieuwe balans zoeken. Belangrijk is om deze klachten meteen met je neurofeedbacktrainer te bespreken. Zo kan het behandelplan aangepast worden als dat nodig is.

Er zijn enkele mogelijke, tijdelijke gevolgen van neurofeedback risico’s:

  • Lichte hoofdpijn
  • Veranderde slaapbeleving
  • Milde vermoeidheid

Maar, deze klachten zijn zeldzaam en meestal mild. Als je ze toch krijgt, stop dan tijdelijk met de behandeling. Wacht totdat de klachten weg zijn.

Onderzoek laat zien dat er geen lange termijn risico’s zijn bij neurofeedback. Dit geldt als de behandeling geleid wordt door een professional. Goede monitoring zorgt ervoor dat eventuele problemen snel opgelost worden.

Het is belangrijk om een gekwalificeerde therapeut te kiezen. Werken met een ervaren professional vermindert de kans op problemen. Kijk goed naar de kwalificaties en ervaring van de therapeut bij de keuze van een praktijk.

Alternatieve behandelingen voor ADHD, autisme en andere aandoeningen

Naast neurofeedback zijn er ook andere manieren om aandoeningen zoals ADHD en autisme te behandelen. Het is belangrijk om te weten dat veel van deze methoden weinig bewijs hebben uit de wetenschap. Ouders moeten dus heel kritisch zijn wanneer ze deze opties bekijken.

CEASE-therapie is een voorbeeld van zo’n behandeling. Het richt zich op “Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression” door het gebruiken van homeopathische middelen. Maar, onderzoek laat zien dat maar 3,2% van de deelnemers deze therapie probeerde. Van deze mensen was 6,7% jonger dan 18 jaar.

Wat ook naar voren kwam is dat sommige mensen verkeerde informatie kregen. Zo dachten ze bijvoorbeeld dat autisme door vaccinaties kwam. Ook dacht 7,8% verkeerd dat autisme helemaal te genezen was met deze therapie.

Sommige ouders zeggen wel dat deze alternatieve methoden helpen. Toch blijven experts bij het belang van wetenschappelijk bewezen behandelingen. Ze raden aan om altijd met een professional te overleggen voor je zulke behandelingen probeert.

Alternatieve behandeling Doelgroep Wetenschappelijk bewijs
CEASE-therapie Autisme Weinig tot geen wetenschappelijk bewijs; risico op onjuiste informatie
Mindfulness ADHD, autisme Positieve resultaten in wetenschappelijk onderzoek
Sensorische integratietherapie Autisme Gemengde resultaten in wetenschappelijk onderzoek
Voedingsaanpassingen ADHD, autisme Beperkt wetenschappelijk bewijs, maar vaak als aanvulling op andere behandelingen

Alternatieve behandelingen lijken misschien aantrekkelijk voor sommige ouders. Maar, het is verstandig om ze goed te onderzoeken. Overleg altijd eerst met professionals.

Conclusie

Experten zeggen dat neurofeedback weinig bewezen is. Geen duidelijk bewijs toont aan dat het werkt bij ADHD, autisme, enzovoorts. Bedrijven die neurofeedback onzin verkopen, beloven te veel.

Onderzoeken zagen geen grote verandering in denken na neurofeedback. Ze vonden soms andere hersenactiviteit. Maar, te weinig bewijs steunt het echt.

Experts adviseren om niet zomaar te geloven. Doe je eigen onderzoek. Leer zo wat neurofeedback echt kan doen.

FAQ

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een methode die je hersenen traint. Dit gebeurt met elektroden op je hoofd. Het helpt de hersenen in evenwicht te brengen.

Is neurofeedback een onbewezen behandelmethode?

Ja, volgens Nederlandse deskundigen is neurofeedback niet bewezen effectief. Het zou aandoeningen zoals ADHD en autisme niet behandelen.

Waarom wordt neurofeedback een misleidende behandeling genoemd?

Het zou misleidend zijn door gebrek aan sterk bewijs. Veel zorgen is over de ongegronde beloften die ouders krijgen van neurofeedback bedrijven.

Waarom vergoeden zorgverzekeraars neurofeedback niet?

Verzekeraars zien te weinig bewijs voor neurofeedback’s effectiviteit. Sommige bedrijven zetten het nog in als een “alternatieve behandeling” om vergoeding te krijgen.

Wat zeggen experts over neurofeedback?

Deskundigen vinden over het algemeen dat neurofeedback niet werkt. Ze zeggen dat ouders misleid worden door ongefundeerde effectiviteitsclaims.

Wat tonen onderzoeken aan over de effectiviteit van neurofeedback?

Er is geen hard bewijs dat neurofeedback helpt bij aandoeningen zoals ADHD en autisme. Studies suggereren dat de beweringen van bedrijven niet gevalideerd zijn en misleidend kunnen zijn.

Hoe werkt neurofeedback precies?

Met neurofeedback meten elektroden de hersenactiviteit. Signalen worden omgezet naar beeld of geluid als beloning voor gewenste activiteiten. Dit traint de hersenen en doet een poging ze in balans te brengen.

Zijn er risico’s verbonden aan neurofeedback?

Over het algemeen is neurofeedback veilig. Soms kunnen lichte problemen optreden bij het zoeken naar een nieuwe balans. Veel deskundigen adviseren om bij problemen met de trainer te praten.

Zijn er alternatieve behandelingen voor aandoeningen als ADHD en autisme?

Ja, er zijn andere behandelingen beschikbaar voor ADHD en autisme. Veel hiervan missen wetenschappelijk onderbouwing. Deskundigen raden wetenschappelijk bewezen behandelingen aan als beste optie.