Je bekijkt nu Krijg vergoeding voor neurofeedbackbehandeling in Nederland

Krijg vergoeding voor neurofeedbackbehandeling in Nederland

Denkt u aan neurofeedbacktherapie? Dan wilt u misschien weten wat het kost. Dankzij nieuwe technieken zoals de swLoreta z-score heeft u maar 15 behandelingen nodig bij de NewMind. Dit is minder dan eerst en kan u tot 50% besparen. Uw zorgverzekeraar betaalt dit meestal niet terug. Er is namelijk nog weinig bewijs van hoe goed het werkt.

Maar, er zijn uitzonderingen. Check dus goed bij uw verzekeraar of ze misschien toch iets vergoeden. Kijk ook naar uw aanvullende verzekering.

Belangrijkste punten:

  • Gemiddeld 15 neurofeedbackbehandelingen nodig dankzij nieuwste technieken
  • Vergoeding door zorgverzekeraar is ongebruikelijk, maar soms mogelijk via aanvullende verzekering
  • Controleer goed de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar
  • Gemeenten kunnen ook helpen bij financiering van neurofeedbackbehandelingen
  • Zelfstandig ondernemers kunnen kosten opvoeren als bedrijfskosten

Wat is neurofeedbacktherapie?

Neurofeedback is een speciale therapie. Het meet uw hersengolven en toont ze op een scherm. Dit helpt u controle te krijgen over uw hersenen. Zo kunt u beter omgaan met concentratie, aandacht en gemoedstoestand.

Tijdens de sessie zetten ze elektroden op uw hoofd. Die meten uw hersenactiviteit. U ziet direct op het scherm wat uw hersengolven doen. Zo leert u hoe u uw denken kunt sturen. Dit verbetert uw concentratie en aandacht.

Deze therapie helpt goed bij burn-out, slaapproblemen, depressie, en ADHD/ADD. Als uw hersengolven niet normaal zijn, krijgt u klachten. Met neurofeedback kunt u die patronen aanpakken. Zo wordt uw gemoedstoestand beter.

“Neurofeedback is een pijnloze en bijwerkingsarme behandeling die leidt tot blijvende veranderingen in de hersenfunctie.”

Neurofeedback werkt als medicijnen, maar dan zonder slechte effecten. De verbeteringen die het teweegbrengt, zijn vaak voor langere tijd.

Kosten van neurofeedback

De kosten van neurofeedback hangen af van meerdere factoren. Gemiddeld betaal je €75 tot €150 per sessie. Maar de prijzen neurofeedback kunnen veranderen. Dit hangt af van wie de behandeling geeft en hoeveel behandelingen nodig zijn.

Een intake met QEEG-meting kost gemiddeld €120. Zo’n intake duurt ongeveer 90 minuten. Het verslag hiervan kost €40. Een neurofeedbackbehandeling van 40 minuten kost meestal €62,50. Tussen- en nametingen met evaluatie kosten €92,50 en nemen 60 minuten in beslag.

Hoeveel behandelingen je nodig hebt, varieert. Meestal krijg je zo’n 15 uur neurofeedback. Bij lichte problemen zijn 5-15 uur vaak genoeg. Maar bij ADHD kunnen 10-15 uur nodig zijn. Soms zijn 30-40 uur zelfs beter voor het beste resultaat.

Soms moet je extra betalen als je te laat afzegt. Daarom is het slim om wijzigingen op tijd door te geven.

De basisverzekering vergoedt neurofeedback meestal niet. Maar bijvoorbeeld Menzis, de Friesland, VGZ en Unive doen dat soms wel. Dit geldt dan vanuit de aanvullende verzekering. Check je polis goed om te weten wat vergoed wordt.

Werkgevers kunnen ook helpen door sommige kosten te dekken. Zelfstandige ondernemers kunnen de kosten van neurofeedback aftrekken van de belasting. Soms willen gemeenten betalen voor kinderen en jongeren met ADHD of autisme.

Vergoeding neurofeedback door de zorgverzekeraar

Veel basisverzekeringen in Nederland vergoeden neurofeedback niet automatisch. Sommige aanvullende verzekeringen dekken neurofeedback deels. Check uw polisvoorwaarden om te zien of u vergoed wordt.

Neurofeedback kan vergoed worden als het helpt bij specifieke aandoeningen, zoals ADHD. Overleg met uw zorgaanbieder over de mogelijkheden.

Zorgverzekeraar Vergoeding neurofeedback Voorwaarden
Zilveren Kruis Gedeeltelijke vergoeding Alleen voor ADHD of autisme, met verwijzing
VGZ Gedeeltelijke vergoeding Alleen voor ADHD of autisme, met verwijzing
Menzis Geen vergoeding
CZ Gedeeltelijke vergoeding Alleen voor ADHD of autisme, met verwijzing

Elke zorgverzekeraar heeft andere regels en vergoedingen. Het is goed te weten dat sommige verzekeraars meer vergoeden dan anderen. Ook uw eigen risico speelt een rol.

Voor de juiste informatie over vergoedingen neemt u best contact op met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen alle details over vergoedingen en beperkingen uitleggen.

Aanvullende verzekering voor vergoeding neurofeedback

Sommige basisverzekeringen dekken geen neurofeedbacktherapie. In Nederland vergoeden enkele zorgverzekeraars het deels. Het is cruciaal om uw aanvullende polis te checken. Zo weet u of uw aanvullende verzekering neurofeedback omvat.

Zorgverzekeraars die vergoeden zijn:

  • CZ: tot €550 voor therapieën waaronder neurofeedback, met dagplafonds.
  • IZA: tot €800 voor therapieën, dagelijkse vergoedingen inbegrepen.
  • IZZ by VGZ: tot €800 voor therapieën, limieten per dag.
  • Nationale-Nederlanden: tot €500 voor therapieën, dagelijkse limieten gelden.
  • OHRA: tot €500 voor therapieën, dagplafonds van toepassing.
  • ONVZ: tot €1000 voor therapieën, diverse betalingsstructuren.
  • UMC: tot €500 voor therapieën, dagelijkse limieten.
  • United Consumers: €250 – €300 dekkingsmogelijkheden, met dagelijkse plafonds.
  • Univé: tot €500 voor therapieën, met dagelijkse limieten.

Bel uw verzekeraar voor info over de vergoedingen. Bestudeer uw polis zorgvuldig om te zien of u recht heeft op vergoeding.

Neurofeedback vergoed door de gemeente

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Dat geldt ook voor hulp bij psychische en gedragsproblemen van kinderen. Uw gemeente kan een vergoeding aanbieden voor neurofeedbackbehandelingen. Het loont dus om uit te zoeken of uw gemeente gemeentelijke vergoeding van neurofeedback mogelijk maakt.

Voor jeugdhulp neurofeedback geven sommige gemeenten een vergoeding. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen met aandachts- of gedragsproblemen. Denk aan ADHD, ADD, autisme of leerstoornissen. Toch verschillen de voorwaarden en het beleid per gemeente. Dus, vraag na bij uw lokale overheid.

Behandeling Kosten Vergoeding
Intake (diagnostiek consult) for BASIS GGZ therapy € 180 voor 60 minuten Volledig of grotendeels vergoed
Behandeling via BASIS GGZ therapy € 160 voor 60 minuten Volledig of grotendeels vergoed
Coaching sessie € 120 voor 50 minuten, excl. 21% BTW Niet vergoed door verzekering
Neurofeedback training, enkele sessie € 90 voor 50 minuten Niet vergoed door basisverzekering

Het is verstandig om goed te informeren bij uw gemeente. Zo komt u meer te weten over de mogelijkheden voor gemeentelijke vergoeding van neurofeedback. Dit kan helpen om de kosten voor een behandeling te drukken. Zo kunt u maximaal genieten van de voordelen van neurofeedback.

Vergoeding neurofeedback via werkgever of UWV

Wilt u weten of uw neurofeedbackbehandeling vergoed kan worden? Kijk dan bij uw werkgever en het UWV.

Werkgevers kunnen (een deel van) de kosten dekken, bijvoorbeeld na een burn-out. Praat hierover met uw bedrijfsarts of leidinggevende.

  1. Werkgevers helpen soms met de kosten voor neurofeedback bij zieke werknemers.
  2. Het UWV biedt een Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO) aan voor neurofeedback als ‘neurocoaching’.
  3. Voor bijstandsgerechtigden is er eventueel bijzondere bijstand bij de gemeente, na het indienen van de factuur.

U kunt de kosten ook privé aftrekken van de belasting. Dit geldt voor speciale medische kosten of scholingskosten. Vraag uw belastingadviseur om hulp.

Check altijd de voorwaarden voor vergoeding bij uw werkgever, het UWV, de gemeente of de Belastingdienst. Zo maakt u kans op steun voor uw behandeling.

Overige vergoedingsmogelijkheden

Er zijn meer manieren om de kosten van PGB neurofeedback vergoed te krijgen. Misschien kunt u een vergoeding krijgen via een persoonsgebonden budget (PGB). Of u kunt kosten opvoeren als aftrekbare kosten neurofeedback ondernemer. Dit hangt af van de regels. Zorg dat u goed zoekt naar deze kansen.

Vergoeding via Persoonsgebonden Budget (PGB)

U kunt een besloten budget (PGB) van de overheid krijgen. Dit is geld waarmee u zelf zorg koopt. Het is ook te gebruiken voor PGB neurofeedback. U moet zich wel houden aan bepaalde regels en een aanwijzing krijgen van uw gemeente.

Aftrekbare kosten voor ondernemers

Als u een bedrijf heeft, kunt u kosten aftrekken voor neurofeedback. Dit levert financieel voordeel op. Maar vergeet niet: bewaar alle bonnen goed.

Vergoedingsmogelijkheid Toelichting
Persoonsgebonden Budget (PGB) Een PGB kan worden gebruikt voor de vergoeding van PGB neurofeedback-behandelingen, mits u voldoet aan de voorwaarden en een indicatie krijgt van de gemeente.
Aftrekbare kosten voor onnernemers Als aftrekbare kosten neurofeedback ondernemer kunt u de kosten voor neurofeedbacktherapie opvoeren als bedrijfslasten, wat voordelen biedt bij de belastingen.

Het is slim om goed uit te zoeken of u recht heeft op vergoedingen. Praat met uw verzekeraar, gemeente of een adviseur voor hulp en meer info.

Kosten voor neurofeedbacktherapie thuis

Neurofeedbacktherapie thuis kost €750 om de 4 weken. Dit bedrag is voor ongelimiteerd trainen in die periode. Als u 14 weken lang heeft gehuurd, wordt de set van u. Dan mag u verder trainen zonder extra kosten.

Een sessie bij Optimal Mind is €57,50. Er is ook een pakket van 5 sessies voor €275,-. Of een pakket van 10 sessies voor €525,-.

Het huren van een NeurOptimal Systeem varieert in prijs. Het hangt af van hoeveel sessies u heeft in 4, 6 of 8 weken. Bijvoorbeeld, 10 sessies in 4 weken kosten €450,-. Extra sessies binnen die 4 weken kosten €35,- per stuk.

Als u ongelimiteerd sessies kiest, zijn de prijzen anders. Een onbeperkt sessies pakket voor 4 weken is €1000,-. Voor 6 weken betaalt u €1400,-. Voor 8 weken is dit €1750,-.

Trainingsperiode Beperkt aantal sessies Onbeperkt aantal sessies
4 weken €450,- €1000,-
6 weken €600,- €1400,-
8 weken €750,- €1750,-

Neurofeedback wordt niet altijd vergoed door zorgverzekeraars. Toch zijn er wel mogelijkheden voor vergoeding. Langer dan zes maanden niet kunnen werken? Dan is er misschien steun via UWV. Ook kunnen werkgevers het vergoeden bij ziekte of preventie. Dit is soms na advies van een Arbo-arts. Kosten voor training kunnen ook afgetrokken worden van de belasting bij eigen bedrijf. Dit geldt als aftrekpost voor coaching of persoonlijke ontwikkeling.

Voordelen van neurofeedbacktherapie thuis

Thuis neurofeedback volgen heeft veel pluspunten. U bespaart reistijd en kan trainen wanneer u wilt. U krijgt ook online begeleiding van een ervaren neuropsycholoog. Hierdoor zijn er geen lange wachttijden.

Uit onderzoek blijkt dat thuis neurofeedback doen beter werkt. De scores op aandacht en hyperactiviteit verbeteren na 6 maanden veel. En deze verbeteringen blijven zelfs 2 jaar later nog stabiel.

Het is ook fijn dat neurofeedback geen bijwerkingen heeft. Het kan zelfs leiden tot minder medicijnen. Het is een eenmalige investering voor lange termijn verbeteringen.

Heeft u last van een burn-out, ADHD of slaapproblemen? Neurofeedbacktherapie thuis is dan een goede, comfortabele oplossing. U traint op uw eigen tijd en plek voor blijvende klachtenvermindering.

vergoeding neurofeedback

De meeste basisverzekeringen in Nederland dekken neurofeedbacktherapie niet. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel via de aanvullende verzekering. Check dus uw polis om te weten of u die vergoeding krijgt. Het is goed om uw verzekeraar te bellen voor de details over vergoeding neurofeedback.

Bij een neurofeedbackbehandeling betaalt u tussen de €75 en €150 per sessie. De prijzen verschillen per aanbieder en met het aantal benodigde sessies. Een aantal verzekeraars vergoedt dit via de aanvullende verzekering neurofeedback. Dit kan de eigen bijdrage voor de patiënten verlagen.

Vergoedingen vanuit de gemeente en werkgever

  • Gemeenten geven sinds 2015 hulp aan kinderen en jongeren met psychische problemen. Vraag uw gemeente of ze de kosten voor neurofeedbackde behandelingen dekken.
  • Bij ziekte kunnen werkgevers of het UWV helpen bij de kosten van neurofeedbacktherapie.

Soms kunt u een vergoeding regelen met een PGB of de kosten opgeven als bedrijfskosten als zelfstandige.

“Neurofeedback is effectief bij veel klachten. Onderzoek of u vergoedingen kunt krijgen, zelfs als die normaal lastig zijn te vinden.”

Informeer goed bij uw zorgverzekeraar, gemeente, werkgever, of andere partijen. Zij kunnen u meer vertellen over vergoeding neurofeedback. Goede informatie kan helpen de kosten te drukken voor deze nuttige behandeling.

Wijzigen of afzeggen van afspraken

Wilt u uw afspraak voor neurofeedback aanpassen? Bel of mail ons dan. U kunt tot 24 uur van tevoren gratis wijzigen. Dit helpt u om makkelijk uw sessies in te plannen.

Afspraken binnen 24 uur afzeggen kan extra kosten met zich meebrengen. Therapeuten noemen dit het “no-show tarief”. Dit is om hun tijd en inzet te compenseren.

Geef een verandering van afspraak snel door. Zo kan de therapeut de tijd aan anderen besteden. Dit zorgt voor een betere planning en helpt iedereen.

Actie Termijn Kosten
Afspraak wijzigen Geen specifieke termijn Geen kosten
Afspraak afzeggen Minimaal 24 uur van tevoren Geen kosten
Afspraak afzeggen Binnen 24 uur van tevoren Mogelijk no-show tarief

Met een flexibele aanpak van uw afspraken wordt de behandeling beter. Voor vragen over wijzigen afspraken neurofeedback en afzeggen afspraken neurofeedback bel uw therapeut. Samen vindt u de beste oplossing.

Conclusie

Neurofeedbacktherapie werkt goed bij aandoeningen zoals ADHD en ADD. Gemiddeld duurt een behandeling 12-13 keer. Je traint het best 4-5 keer per week, 30 minuten per keer.

Zorgverzekeringen vergoeden neurofeedback meestal niet. Maar sommige aanvullende verzekeringen geven wel geld terug. Dit is maximaal €300 per jaar. Niet alles wordt vergoed, zoals groepsbijeenkomsten en online cursussen.

Patenten moeten dus goed kijken in hun polis. Zo weten ze of de therapie vergoed wordt. Als het niet wordt vergoed, kan het lastig zijn om de kosten zelf te betalen.

FAQ

Wat zijn de kosten van neurofeedbacktherapie?

Neurofeedback kan tussen de €75 en €150 per sessie kosten. Hoeveel sessies je nodig hebt, hangt af van de persoon. Het verschilt per persoonlijk probleem en aanbieder.

Wordt neurofeedbacktherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Basisverzekeringen dekken meestal geen neurofeedback. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel via de aanvullende verzekering. Kijk in uw polis om te zien wat er vergoed wordt.

Kan ik neurofeedbacktherapie ook via de gemeente of mijn werkgever vergoed krijgen?

Gemeenten zorgen sinds 2015 voor jeugdhulp, inclusief neurofeedback voor kinderen en jongeren. Sommige gemeenten vergoeden neurofeedbackbehandelingen. Individuen kunnen ook een vergoeding aanvragen met een PGB of de kosten aftrekken als zakelijke uitgave.

Wat zijn de voordelen van neurofeedbacktherapie thuis?

Neurofeedback thuis betekent geen wachttijden en online hulp van experts. Je traint wanneer en waar je wilt. Dit bespaart reisuren en maakt de therapie gemakkelijker.

Kan ik afspraken voor neurofeedbacktherapie wijzigen of afzeggen?

Afspraken afzeggen kan via telefoon of e-mail. Doe dit minstens 24 uur van tevoren om extra kosten te vermijden. Let op, minder dan 24 uur van tevoren afzeggen kan extra kosten met zich meebrengen.