Je bekijkt nu Efficiënte tips voor stress verhelpen vanuit experts

Efficiënte tips voor stress verhelpen vanuit experts

Deze gids staat vol met krachtige manieren om stress aan te pakken. Het komt rechtstreeks van de mensen die er alles van weten: stressmanagers. Je leert waarom stress slecht is, goede manieren om te ontspannen, en hoe je een stabiele balans houdt tegen stress.

Stress kan ons mentaal en fysiek raken, en zelfs hoe we ons gedragen. Gelukkig krijg je in deze gids nuttige tips en advies. Dit is gebaseerd op echt onderzoek. Van mindfulness tot veranderingen in je levensstijl, en zelfs professionele hulp. Al deze methoden helpen je om beter te worden en je stress te verminderen.

Sleutelleerpunten

  • Ontdek de impact van stress op je fysieke en mentale gezondheid.
  • Leer krachtige ontspanningstechnieken zoals mindfulness en meditatie.
  • Pas praktische stappen toe voor een gezonde stressbalans in je dagelijks leven.
  • Begrijp de rol van professionele begeleiding bij het verhelpen van stress.
  • Verbeter je emotieregulatie en zelfzorg voor duurzame stressreductie.

Wat is stress en hoe ontstaat het?

Stress is een reactie op uitdagingen of bedreigingen in ons leven. Het gebeurt als we te veel moeten doen in een korte tijd. Mentale stress komt vooral voor als we denken dat we geen controle hebben.

Kortstondige stress is normaal en kan zelfs goed zijn. Het maakt ons alert, scherp en krachtig. Maar, als stress lang duurt, kan het slecht zijn voor ons. We kunnen ziek worden. Daarom is het belangrijk de stress-signalen op tijd te herkennen.

Oorzaken van stress

  • Hoog werktempo en opdrachten die moeilijk zijn
  • Gebrek aan controle over bepaalde zaken kan ook stress veroorzaken
  • Problemen in relaties, geldzorgen, of het verlies van iemand
  • Belangrijke veranderingen zoals verhuizen of op het werk
  • Een onveilige jeugd maakt ons vaak gevoeliger voor stressvolle situaties

Symptomen van stress

Stress heeft verschillende vormen, zoals klachten aan ons lichaam en onze geest:

  • Lichamelijke signalen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn en moeheid
  • Van psychische aard kunnen we prikkelbaar, somber zijn, ons moeilijk concentreren of iets herinneren

Op den duur kan stress ons slechte gewoontes opleveren. We gaan bijvoorbeeld vaker snauwen, trekken ons terug, worden ongezonder of stoppen met bewegen.

“Stress kan op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en osteoporose.”

Wat zijn typische stress symptomen?

Stress kan op veel manieren voorkomen. Je kunt lichamelijke of psychische klachten krijgen. Het is slim om deze signalen snel op te merken. Als je langdurige stress niet aanpakt, kun je ernstige problemen krijgen zoals een burn-out.

Lichamelijke stressklachten

  • Hoofdpijn of migraine
  • Rug- of nekpijn
  • Hartkloppingen
  • Spijsverteringsstoornissen, zoals maagpijn en misselijkheid
  • Overmatig transpireren
  • Schrikachtigheid en rusteloosheid
  • Beven en trillen
  • Vermoeidheid en slapeloosheid

Psychische stressklachten

  • Prikkelbaarheid en cynisme
  • Futloosheid en lusteloosheid
  • Somberheid en depressie
  • Vergeetachtigheid en concentratieproblemen
  • Gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid

Gedrags- en sociale stressklachten

  • Overmatig eten of juist te weinig eten
  • Roken en alcohol drinken in grotere mate
  • Gebruik van meer medicijnen en koffie
  • Druk en veel praten
  • Verminderde belangstelling voor de omgeving
  • Grotere kans op conflicten thuis of op het werk

Stresssymptomen kunnen elkaar beïnvloeden. Het is daarom cruciaal om stress in de kern aan te pakken. Zo kun je voorkomen dat het erger wordt.

De 4 dimensionale klachtenlijst (4DKL) is een erkend meetinstrument. Huisartsen gebruiken het voor stress- en burn-outklachten. Het helpt om mogelijke psychische aandoeningen op tijd te ontdekken.

Stress kan ernstige gevolgen hebben, zoals een burn-out, als je de symptomen negeert.

Tips voor stress verhelpen

Het is cruciaal de oorzaak van stress te vinden. Kijk wat de spanning veroorzaakt en hoe je dat kunt veranderen. Blijf lichamelijk actief met bewegen, sporten, ademhalings- en rekoefeningen. Ze verminderen geestelijke en lichamelijke stress en houden je in evenwicht.

Pak de bron van je stress aan

Belangrijk is om te weten waar je stress vandaan komt. Bekijk je dagelijkse leven goed, inclusief werk en relaties. Vind uit wat je belast en hoe je dat kunt aanpakken. Het veranderen van deze factoren vermindert je stressgevoel.

Blijf in beweging

Lichaamsbeweging is een bewezen hulpmiddel tegen stress. Neem tijd voor wandelen, fietsen of yoga. Het ontspant je lichaam en kalmeert je geest.

Doe aan sport

Actief bezig zijn, zoals met hardlopen of zwemmen, is goed voor stress. Sporten maakt endorfines vrij. Die verbeteren je stemming en verlagen stress.

Voer ademhalingsoefeningen uit

Ademhalingsoefeningen werken erg goed tegen stress. Leer langzaam en diep ademen. Zo zorg je voor rust, omdat je lichaam kalmeert.

Rekoefeningen

Stretchen helpt de spierspanning te verlichten. Regelmatig stretchen verbetert de bloedsomloop. Dit zorgt voor algehele ontspanning.

Stress verminderen met oefeningen

Heb je veel last van stress? Er zijn veel oefeningen die je kunnen helpen. Ze verminderen stressklachten en verbeteren je welzijn.

Zelfzorgprogramma’s op internet bieden handige hulp. Ze geven je advies en oefeningen voor stressmanagement. Je leert om beter met stress om te gaan door ademhalingsoefeningen, mindfulness en yoga te doen.

Als zelfhulp niet genoeg is, is het slim om een stresscoach of therapeut te zoeken. Ze helpen met de oorzaken van je stress. En ze leren je hoe je er beter mee kunt omgaan.

Populaire ontspanningsoefeningen tegen stress

  • Ademhalingsoefeningen: Deze helpen je lichaam en geest te kalmeren.
  • Mindfulness mediteren: Dit leert je om aandachtig in het nu te zijn.
  • Yoga: Door lichaam, adem en meditatie samen te brengen, laat je spanning los.
  • Progressieve spierrelaxatie: Je spant en ontspant bewust je spieren om te relaxen.
  • Visualisatie-oefeningen: Stel je voor in een rustige plek om stress te verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat deze oefeningen echt helpen tegen stress en angst. Probeer ze uit en vind wat voor jou het beste werkt.

Oefening Beschrijving Effecten
Buikademhaling Diep inademen door je neus, buik zien opbollen en uitademen door je mond. Verlaagt stress en kalmeert je zenuwstelsel.
Body Scan Elk lichaamsdeel één voor één ontspannen om stress los te laten. Dit verhoogt bewustzijn en vermindert spierspanning.
Natuurwandeling Even relaxen tijdens een rustige wandeling in de natuur. Heeft positieve invloed op je stemming en concentratie.

Ontspanningsoefeningen zijn erg effectief tegen stress. Door ermee te blijven oefenen, kun je stress beter de baas worden. En dat brengt meer evenwicht in je leven.

“Mindfulness elke dag beoefenen kan al binnen een week goed voelen, zeggen onderzoeken.”

Doe iedere dag iets nuttigs, gezonds en leuks

Omgaan met verandering is makkelijker met een dagplanning. Kies activiteiten die nuttig, gezond en leuk zijn. Zo voel je je zeker en tevreden.

Nuttige bezigheden zoals opruimen, studeren of iemand helpen, geven een goed gevoel. Ze maken je dag productief. Gezonde activiteiten als wandelen, tuinieren of bewegen helpen je lichaam en geest. En leuke dingen zoals tekenen, gamen of een film kijken, zorgen voor ontspanning.

Zorg voor balans tussen deze activiteiten. Zo krijg je een dagritme met structuur en zinvolle activiteiten. Dit geeft je houvast en voldoening.

  1. Maak een planning met nuttige, gezonde en leuke dingen.
  2. Zorg voor afwisseling tussen energie krijgen en ontspanning.
  3. Neem tijd voor jezelf om tot rust te komen.

“In moeilijke tijden telt onze veerkracht het meest. Een afwisselende dag helpt daarbij.”

Richt je op een goede dagstructuur, zinvolle bezigheden en gezondheid. Dit helpt stress te verminderen. Zo kun je echt genieten van leuke dingen.

Geef elkaar de ruimte

Het is nu extra belangrijk om elkaar persoonlijke ruimte te geven. Als je constant bij elkaar bent, kan dat irritatie opwekken. Vind momenten om alleen te zijn, vooral voor je kinderen.

Trek je af en toe terug om iets voor jezelf te doen. Maak een wandeling, lees of doe iets waar je blij van wordt. Blijf ook met anderen in verbinding. Zo voorkom je spanning.

“Gun jezelf en je huisgenoten, vooral ook je kinderen, de ruimte om momenten voor jezelf te hebben.”

Een onderzoek over stress en gezondheid laat zien dat tijd alleen stress kan verminderen. De juiste afstand kan thuis een gezonde sfeer maken. Iedereen kan dan beter met alles omgaan.

Probeer niet de hele dag alleen te zijn. Kies ook momenten om samen te zijn. Respecteer elkaars behoefte aan tijd voor zichzelf. Zo blijf je dicht bij elkaar maar ook rustig.

Waarde van verveling

We leven vandaag heel druk en vol digitale prikkels. Het lijkt alsof we altijd iets moeten doen. Maar verveling leidt vaak tot creatieve ideeën en zelfreflectie. Het maakt een weg vrij naar iets nieuws over jezelf te ontdekken. Ook helpt het soms bij het maken van belangrijke keuzes.

Kinderen krijgen vaak de boodschap om elke minuut van hun vrije tijd te vullen. Dit gebeurt met geplande activiteiten. Maar dagdromen en stilte zijn heel waardevol. Ze stimuleren de verbeelding, helpen bij onbewuste problemen en laten je persoonlijk groeien.

“Verveling is de moeder van alle uitvindingen.”
– Anatole France

Daarom is het goed om ruimte te maken voor stilte en reflectie, ook voor kinderen. Het geeft je de kans na te denken over wat echt telt. Verveling zorgt voor een betere balans in je leven. Het geeft ruimte aan creatieve ideeën.

Verveling is niet altijd slecht. Het opent soms de deur naar zelfontplooiing en nieuwe inzichten. Als we dit leren omarmen, komen we tot diepere zelfkennis. Dit verrijkt ons leven op vele manieren.

Doe iets waar je wel invloed op hebt

In deze tijd is het makkelijk om het gevoel van controle kwijt te raken. Het is belangrijk om je te richten op dingen die je wel kunt sturen. Zo word je minder overweldigd door stress en machteloosheid.

Het is slim om de adviezen van experts op te volgen. Blijf zoveel mogelijk thuis, was regelmatig je handen, en houd afstand van anderen. Je verandert misschien niet alles, maar je beïnvloedt wel degelijk de situatie door je eigen acties.

Als je merkt dat je werk anders loopt door deze situatie, zoek dan andere manieren om bezig te blijven. Denk aan werken vanuit huis of het opnieuw verdelen van taken. Creatief zijn helpt je om balans te vinden.

Ook is het fijn als je anderen kunt helpen. Kijk of er mensen zijn die nu extra steun nodig hebben, zoals ouderen of mensen die alleen zijn. Het helpt niet alleen hen, maar vermindert ook jouw eigen gevoel van machteloosheid.

Richt je dus op wat je wel kunt beïnvloeden. Neem zelf actie en zoek naar creatieve oplossingen. Zo blijf je sterk in deze onzekere tijd.

Activiteit Effect
Richtlijnen autoriteiten volgen Gevoel van controle en invloed op situatie behouden
Creatief zijn met werken Balans in dagelijkse routine terugvinden
Hulp bieden aan anderen Gevoelens van machteloosheid verminderen

“Door je te concentreren op de zaken waarin jij wél de controle hebt, kun je beter omgaan met de onzekerheden van het moment.”

Kijk maximaal 2x per dag naar het nieuws

Er is veel informatie beschikbaar in deze tijd. Daarom is het slim om niet de hele dag het nieuws te volgen. Kijk maximaal twee keer per dag. Zo check je niet steeds social media maar blijf je toch goed op de hoogte. Zo voorkom je dat je erg bezorgd of gestrest raakt door alle nare nieuwsberichten.

Het beste is om nieuws van betrouwbare bronnen te volgen, zoals de NOS. Geruchten en onwaarheden op sociale media moet je vermijden. Hoewel platforms als Facebook en Twitter handig zijn om informatie te delen, kunnen ze een vals beeld geven van de werkelijkheid. Door maar twee keer per dag het nieuws te bekijken, kun je de juiste balans vinden. Je blijft dan wel goed geïnformeerd, maar wordt niet overladen met nieuws.

Voordeel Nadeel
Blijf op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen Constant blootgesteld aan negatief nieuws kan stress veroorzaken
Voorkom informatie-overload Gemist nieuws kan leiden tot gevoel van onwetendheid
Beperk blootstelling aan onwaarheden op sociale media Missen van belangrijke updates of ontwikkelingen

Het is verstandig om maximaal twee keer per dag naar het nieuws te kijken. Zo blijf je goed geïnformeerd en bescherm je jezelf tegen stress. Kies altijd voor betrouwbare nieuwsbronnen. En onthoud: een overvloed aan nieuws kan negatief zijn voor je welzijn.

“Blijf op de hoogte, maar laat je niet meeslepen door een constante stroom van negatief nieuws.”

Uit je hoofd, in je lijf

Als je in nare gedachten vastzit, kun je je focussen op iets anders. Je brein verschuift van moeilijke gedachten als je bijvoorbeeld puzzelt of muziek maakt. Zo kom je dichter in het nu.

Dit is niet alleen goed voor je mentale welzijn. Het kan ook helpen bij stressklachten zoals een zere keel. Door je aandacht te verplaatsen, neem je een pauze van je gedachten.

Er zijn vele bezigheden die je uit je negatieve gedachten kunnen halen. Bijvoorbeeld puzzelen, handwerken, tekenen, of muziek maken. Iets praktisch of creatiefs kan beide zeer effectief zijn.

  • Puzzelen
  • Handwerken, zoals breien of haken
  • Tekenen of schilderen
  • Muziek maken, zoals piano spelen of zingen

Als je je richt op deze activiteiten, sluit je makkelijker je gedachtestroom af. Je verplaatst je aandacht naar het heden. Het is een goede manier om stress te verminderen.

Besef dat dit ook voorbij gaat

Deze tijd kan moeilijk zijn, maar onthoud dat het tijdelijk is. Denk aan moeilijke momenten uit het verleden die je hebt overwonnen. Probeer je voor te stellen hoe je later, over vele jaren, terugkijkt op deze dagen. Deze tijd zal dan slechts één van de vele obstakels zijn. Blijf vertrouwen op je eigen kracht en kijk vooruit.

Er is bewijs dat stress en vermoeidheid samengaan. Als je gestrest bent, kun je last krijgen van pijnlijke spieren, hoofdpijn en moeite met concentreren. Maar onthoud, deze moeilijke tijd is niet voor altijd. Je kunt dit aan.

  • Yoga en meditatie helpen bij het verminderen van stress-gerelateerde vermoeidheid.
  • Bewegen verbetert je stemming en vermindert angst en depressie.
  • Een gezond dieet en genoeg slapen helpen ook bij het bestrijden van stress.

De huidige situatie kan zwaar zijn, maar blijf geloven in je eigen doorzettingsvermogen. Richt je aandacht op wat je zelf kunt veranderen en vertrouw in de toekomst.

“Deze tijd is als een storm die overwaait. Ik kan dit overleven door te denken aan mijn eerdere uitdagingen. Houd je blik op de toekomst gericht.”

Creëer acute stress

Langdurige stress kan schadelijk zijn maar kortdurende acute stress heeft positieve effecten. Regelmatige blootstelling aan zaken zoals hitte of kou verbetert je aanpassingsvermogen. Daardoor kan je beter de effecten van langdurige stress aan.

Er zijn manieren om deze gezonde stress te activeren. Je kunt fysieke prikkels ervaren, bijvoorbeeld door pikant voedsel te eten of intensief te sporten. Dit helpt bij het omgaan met stress.

“Breng dus bewust korte stressvolle ervaringen in je leven aan om je weerstand op te bouwen.”

Door dit regelmatig te oefenen, maak je jezelf sterker tegen langdurige stress. Zo verminder je de kans op vermoeidheid, burnout en gezondheidsproblemen.

Wat is gezonde acute stress?

Gezonde acute stress is tijdelijke stress die je klaar maakt voor de stress van elke dag. In tegenstelling tot langdurige stress, die slecht is, maakt acuut stress je juist weerbaar.

  • Acute stress laat je stresssysteem beter functioneren voor toekomstige uitdagingen.
  • Even blootstaan aan kou of warmte traint je lichaam om met stress om te gaan.
  • Bepaalde voedingsmiddelen zoals chili of knoflook kunnen ook je stressmechanisme activeren.

Als je jezelf regelmatig uitdaagt met deze vorm van stress, worden je aanpassingsvermogen en weerbaarheid beter. Dit helpt om beter met langdurige stress om te kunnen gaan.

Ga knuffelen

Knuffelen vermindert stress effectief. Het maakt het hormoon oxytocine aan, dat je kalmeert en minder pijn laat voelen. Om dit effect te voelen, moeten knuffels minstens 20 seconden duren. Knuffelen met je partner of aaien van je huisdier zorgt voor meer oxytocine. Dit verbetert je sociaal contact en knuffelen met dierbaren helpt.

Knuffelen helpt je ook beter slapen. Daardoor slaap je sneller in en slaap je dieper. Mensen die veel knuffelen, hebben meer oxytocine in hun lichaam. Dit maakt het leven leuker, helpt met stress en maakt je rustig.

Tijdens knuffelen komt oxytocine vrij en cortisol, een stresshormoon, vermindert. Dit zorgt voor een gevoel van rust en veiligheid. Knuffelen helpt daarom tegen stressgerelateerde dingen als angst en depressie.

Knuffelen laat niet alleen oxytocine, maar ook serotonine vrij. Dit maakt je blijer, zelfverzekerder en helpt met beter slapen. Zelfs als je je favoriete knuffel vasthoudt, voelt het alsof iemand je aanraakt en dit maakt je gelukkig.

Als je moeite hebt met slapen, is knuffelen in bed een goed idee volgens experts. Oxytocine, het knuffelhormoon, kan de slechte emoties verminderen. Dus, knuffelen helpt ook bij angst, depressie en stress.

“Regelmatig knuffelen is essentieel voor een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling.”

Gebruik adaptogene kruiden

Adaptogene kruiden zijn natuurlijke planten zoals ginseng en ashwagandha. Ze helpen je lichaam om te gaan met stress. Deze kruiden zorgen voor een balans van hormonen, zoals cortisol.

Ze kunnen snel werken, soms zelfs binnen een paar uur. Je kunt ze kopen in de vorm van supplementen.

Ginseng en ashwaganda zijn twee van de bekendste adaptogene kruiden. Er zijn meerdere soorten ginseng, zoals Siberische en Panax ginseng. Ashwaganda gebruikt men vaak voor meer energie en tegen slapeloosheid. Het is bekend vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Er is ook maca, bekend als de Peruaanse ginseng. Maca bevat stoffen die goed zijn voor je lichaam, zoals mineralen. Het kan helpen als je erg moe bent en je hormonen in balans brengen. Rhodiola Rosea wordt ingezet bij stress, burn-out en beïnvloedt je hormonen positief.

Basilicum en Jiaogulan zijn er ook. Basilicum helpt stress te verlagen en je spijsvertering. Jiaogulan werkt tegen veroudering en verlaagt je cholesterol.

Als je adaptogene kruiden wilt gebruiken, praat dan eerst met een expert. Ze kunnen namelijk effect hebben op medicijnen die je al neemt.

Adaptogeen kruid Belangrijkste effecten
Ginseng Energiegevend, immuunversterking, stress reducerend
Ashwagandha Ontstekingsremmend, slaapbevorderend, energie opwekkend
Rhodiola Balans op hormonaal gebied, reguleren cortisolgehaltes, stress en burn-out verminderend
Maca Bijnierondersteunend, energie opwekkend, seksuele gezondheid bevorderend
Basilicum Stress verminderend, ontstekingsremmend, spijsvertering bevorderend
Jiaogulan Antioxidant, cholesterolverlagend, vertraging van veroudering

Adaptogene kruiden helpen stress te verminderen en hormonen in balans te brengen.

Mensen in Rusland en Scandinavische landen geloven al eeuwen dat rhodiola angst, vermoeidheid en depressie kan behandelen.”

Conclusie

Niet alle stress is slecht. Een korte, stevige stressreactie kan goed voor je zijn. Maar als stress lang aanhoudt, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Het verminderen van chronische stress is cruciaal. Dit doe je door de juiste dingen te eten, te bewegen en ontspanning te zoeken. Zo help je je lichaam en geest bij stress om gezond te blijven.

Mindfulness, knuffelen, en adaptogene kruiden zijn goede tools. Ook regelmatig bewegen helpt. Deze gewoonten verminderen de schadelijke effecten van langdurige stress.

Je moet weten dat stress niet altijd slecht is. In kleine doses, kan stress je zelfs doen presteren. Maar als het langdurig is, zorgt het voor gezondheidsproblemen.

Gezonde voeding, sporten en ontspanning helpen. Ze verminderen herkenbare tekenen van stress. Deze strategieën maken je minder vatbaar voor de nadelige gevolgen van stress.

Mindfulness, knuffelen, adaptogene kruiden en bewegen zijn aan te raden. Ze leveren gezondheidsvoordelen op en verminderen de nadelige gevolgen van aanhoudende stress. Een holistische aanpak maakt dat je beter in staat bent om met stress om te gaan.

FAQ

Wat is stress en hoe ontstaat het?

Stress komt als je te veel moet doen dan je aankunt. Vaak voel je je gestrest omdat je denkt dat je geen grip hebt op alles wat gebeurt.

Wat zijn typische stress symptomen?

Stress laat zich op vele manieren zien. Denk aan hoofdpijn, pijn in je nek en schouders, niet kunnen slapen, en moeheid. Ook kan je prikkelbaar worden, somber of moeite hebben met focussen.

Hoe kan ik stress verhelpen?

Om stress te verminderen moet je richting je stressbronnen kijken. Blijf actief met sport en beweegoefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen.

Welke oefeningen kunnen stress verminderen?

Oefeningen zoals mindfulness en knuffelen werken goed. Ook adaptogene kruiden kunnen stress verminderen.

Wat kan ik dagelijks doen om stress te reduceren?

Zorg dat je elke dag iets zinvols en leuks doet. Vind balans tussen tijd met anderen en tijd voor jezelf. Rust en nadenk momenten zijn ook erg belangrijk.

Hoe kan ik omgaan met het nieuws en sociale media tijdens stressvolle tijden?

Kijk niet de hele dag door naar nieuws en sociale media. Twee keer per dag het nieuws checken bij betrouwbare bronnen is genoeg.

Wat kan ik doen als ik blijf hangen in negatieve gedachten?

Kies een activiteit die je aandacht opslurpt, bijvoorbeeld puzzelen of muziek maken. Het helpt om je gedachten te verzetten.

Hoe kan ik omgaan met de onzekerheden in deze tijd?

Richt je op zaken waar je wel controle over hebt. Dit kan zijn het volgen van regels of helpen van anderen. Denk aan de lange termijn en vertrouw op je doorzettingsvermogen.

Kan stress ook positieve effecten hebben?

Zeker. Korte stress maakt je sterker, doordat je leert om met nieuwe uitdagingen om te gaan. Dit bouwt je weerstand op.

Waarom is knuffelen een effectieve methode tegen stress?

Knuffelen verhoogt het oxytocine hormoon. Dit stofje zorgt voor minder stress en werkt zelfs pijnstillend.

Wat zijn adaptogene kruiden en hoe kunnen ze helpen bij stress?

Adaptogene kruiden passen zich aan om je stress te verminderen. Voorbeelden zijn ginseng en ashwagandha. Ze helpen je hormonen reguleren tijdens stress.