Neurofeedback bij NAH niet–aangeboren hersenletselerstel bij NewMind centers

Beeld u in dat lezen of een bekend gezicht herkennen niet meer gaat. Dit is vaak de situatie voor mensen met NAH. Het herstelproces van hersenletsel is lastig, zeker de ‘onzichtbare symptomen’. Bij NewMind centers gebruiken we neurofeedback. We willen het leven van getroffenen verbeteren.

NAH-patiënten kunnen problemen hebben zoals objecten niet herkennen of dubbel zien. Deze problemen beïnvloeden hun dagelijks leven sterk. Bij NewMind centers gebruiken we neurofeedback therapie. Onze experts helpen de hersenactiviteit te verbeteren, met verbeteringen van 70 tot 80 procent.

Belangrijke Inzichten

  • Neurofeedback therapie kan worden ingezet bij een breed scala aan NAH-gerelateerde visuele en cognitieve klachten.
  • Behandelingen bij NewMind centers zijn gericht op de individuele behoeftes van cliënten en gebaseerd op een grondige hersenmeting.
  • Visuele verwerkingsstoornissen na hersenletsel variëren sterk en worden beïnvloed door specifieke beschadiging in de hersenen.
  • Neurofeedback biedt een veilig, pijnloos alternatief met een hoge mate van effectiviteit en zonder medicatie of invasieve procedures.
  • Patiënten met MS kunnen speciale aandacht nodig hebben voor klachten die verergeren door vermoeidheid of warmte.
  • Een neurofeedbackbehandeling is een commitment van minstens tien weken, met een significante kans op klachtenreductie.
  • Flexibiliteit in behandeling staat centraal bij de NAH revalidatie filosofie van NewMind centers.

Wat is Neurofeedback bij niet-aangeboren hersenletsel?

Neurofeedback therapie helpt de hersenen beter te werken. Dit is belangrijk bij de aanpak van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Door het brein te trainen, kan het herstel van NAH-patiënten sneller gaan. Neurofeedback training vermindert problemen zoals moeite met concentreren en snel overprikkeld raken.

Definitie van NAH en de rol van Neurofeedback

NAH ontstaat door ongelukken na de geboorte, zoals auto-ongelukken. Het kan gaan om hersenschuddingen of ernstigere problemen. NAH kan leiden tot zowel zichtbare als onzichtbare problemen, wat veel impact heeft. Neurofeedback kan helpen de functie van zwakke hersendelen te verbeteren. Dit maakt het leven van de patiënt beter.

Het principe achter Neurofeedback therapie

Neurofeedback traint de hersenen voor een betere golfregulatie. Dit helpt patiënten hun symptomen onder controle te houden. Het ondersteunt het brein in het herstelproces. Positieve resultaten zijn zichtbaar, wat hoop geeft aan mensen met NAH.

De werking van Neurofeedback bij NAH

Neurofeedback bij NAH helpt patiënten hun hersenactiviteit zelf te beheersen. Deze methode wordt gebruikt in neurofeedback centra voor hersenletsel revalidatie. Het verbetert de werking van de hersenen na letsel of ziekte. Veel mensen houden lang problemen na een hersenschudding, bekend als PCS. In 2019 gingen zo’n 89.000 mensen naar de dokter vanwege een hersenschudding.

De behandeling Cognitieve FX in de VS is duur en valt niet onder de zorgverzekering. Het kost tussen de €11.000 en €15.000, exclusief de kosten voor reizen. Toch zegt Cognitive FX dat patiënten gemiddeld 70% minder klachten hebben na hun behandeling. Een subsidie van €200.000 van de Hersenstichting onderzoekt de effectiviteit hiervan in Nederland. Nederlandse patiënten die de behandeling in de VS ondergingen, worden twee jaar gevolgd.

Na hersenletsel komen vaak visuele problemen voor. Dit kan variëren van leesproblemen tot dubbelzien. Neurofeedback training kan helpen deze problemen en andere cognitieve uitdagingen te verminderen. Het verbetert ook de mentale flexibiliteit.

Soms is er discussie over het gebruik van MRI- of fMRI-scans. Volgens Duke University’s Laboratory of NeuroGenetics is de fMRI-scan essentieel voor onderzoek. Deze scans zijn belangrijk voor de diagnose en behandeling van hersenletsel. MRI-scans van patiënten behandeld met Cognitive FX worden naar Nederland gestuurd voor analyse.

Dit project onderzoekt de effectiviteit van Cognitive FX-behandeling. De resultaten helpen bij het verbeteren van neurofeedback bij nah. Het doel is behandelingen in neurofeedback centra beter aan te passen aan de behoeften van patiënten. Dit zal helpen het herstel na hersenletsel te versnellen.

Typen niet-aangeboren hersenletsel behandelbaar met Neurofeedback

In onze moderne medische wereld is neurofeedback een bekende behandelmethode. Het wordt gebruikt voor verschillende soorten niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dit omvat traumatisch hersenletsel, zoals hersenschudding en whiplash. Maar ook niet-traumatisch hersenletsel, door bijvoorbeeld zuurstoftekort of infecties, kan ermee behandeld worden.

Traumatisch vs. niet-traumatisch hersenletsel

Traumatisch hersenletsel komt door externe krachten. Denk aan ongevallen of vallen. Niet-traumatisch hersenletsel heeft interne oorzaken als beroertes of ziektes. Neurofeedback helpt bij beide typen. Het normaliseert de hersenactiviteit. Zo helpt het met het herstel van beschadigde hersendelen.

Voorbeelden van behandelbare hersenschade

Neurofeedback helpt bij vele soorten hersenletsels. Kijk naar de succesverhalen en statistieken:

Aandoening Aantal patiënten (2019) Post Concussion Syndrome (PCS) Gemiddelde afname symptomen Cognitive FX
Hersenschudding 89,000 10-30% 70%

In Nederland wordt veel onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld het Amsterdam UMC en UMC Groningen. Ze onderzoeken de lange termijn effecten van Cognitive FX. Dit onderzoek krijgt €200,000 steun van de Hersenstichting.

Veel initiatieven richten zich op niet-traumatisch hersenletsel. In Nederland werken verschillende centra samen. Zij bieden speciale zorg en ondersteuning. Ook zijn er lezingen en steungroepen door organisaties als SIG, Vzw Fiola en Brai3n.

Dit laat zien hoe belangrijk de aanpak van hersenletsel is. Met de juiste zorg en behandelingen, zoals neurofeedback, kunnen patiënten een betere kwaliteit van leven krijgen.

Neurofeedback NAH niet–aangeboren hersenletsel

Wij zijn deskundige neurofeedback specialisten en zien steeds meer mensen met NAH, veroorzaakt door bijvoorbeeld een val of verkeersongeluk. Neurofeedback training is belangrijk voor het herstel. Het helpt het brein activeren en beter werken. Hierdoor verminderen symptomen en verbeteren cognitieve functies.

Gebruikers van neurofeedback training melden snel positieve veranderingen. Ze slapen beter, zijn alerter en minder moe. Deze goede resultaten laten de kracht van neurofeedback zien. 75% van de cliënten ziet bevestiging in hun QEEG hersenmetingen en eigen ervaring.

Probleem Effect van Neurofeedback Middellange/Lange Termijn Resultaat
Slaapstoornissen Vermindering slaapmiddelengebruik Betere slaap en rust
Psychische klachten (b.v. angst, depressie) Verbeterde emotionele balans Afname van psychische problemen
Chronische pijn Vermindering van pijnklachten Verlaagde afhankelijkheid van pijnmedicatie
Neurologische klachten (bijv. NAH, MS, Parkinson) Verbeterde functies en afname symptomen Afname van symptomen en verbeterd dagelijks functioneren
Stress en burnout Toegenomen weerbaarheid en energie Verhoogd algeheel welzijn en minder stress

Gebruikers melden een verbetering in hun leven door betere slaap, minder psychische klachten en meer weerbaarheid tegen stress.

Neurofeedback combineren wij met andere therapieën zoals ReAttach en leefstijltherapie. Dit helpt enorm bij het verbeteren van de gezondheid van onze cliënten. Levensstijlveranderingen zoals beter slapen, eten, ademen, ontspannen en bewegen worden gestimuleerd. Dit vormt een sterke basis voor NAH herstel.

  • Minder gebruik van medicijnen zoals Ritalin voor ADHD
  • Verbetering in creatieve en sportieve prestaties
  • Langdurige balans in hersenfuncties

De succesverhalen van gebruikers tonen aan hoe effectief neurofeedback is. Het helpt niet alleen bij NAH herstel, maar biedt ook hulp bij andere mentale en cognitieve problemen.

De symptomen van NAH en de impact op dagelijks leven

Bij niet-aangeboren hersenletsel is er een grote diversiteit aan symptomen. Deze hebben veel effect op het dagelijks leven. Problemen zoals niet goed kunnen zien, zijn slechts het begin. Neurofeedback therapie nah helpt bij het herstellen en verkleinen van NAH impact.

Van fysieke tot emotionele gevolgen

NAH kan leiden tot problemen met zien en meer. Dit omvat dubbelzien, lichtovergevoeligheid en het niet herkennen van personen. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met vermoeidheid en pijn. Dit maakt dagelijkse taken veel moeilijker.

Herkenning van latere symptomen

Later kunnen er problemen zoals slecht visueel geheugen ontstaan. Ook het inschatten van afstanden kan lastiger worden. Dit wordt vaak niet direct herkend. Hierdoor krijgen mensen later pas de nodige hulp, inclusief neurofeedback therapie nah. Vroeg herkennen is belangrijk voor een goede behandeling.

Visuele Symptoom Oorzaak Effect op Dagelijks Leven Aanpak met Neurofeedback
Prosopagnosie Beschadiging occipitale/temporale kwab Herkenningsproblemen Training visuele verwerking
Hemianopsie Laesies in visuele paden Gedeeltelijke gezichtsvelduitval Stimulatie resterend gezichtsveld
CVI Diverse cerebrale oorzaken Moeite met visuele interpretatie Verbetering visueel cognitieve functies

Elke situatie van NAH is anders. Dus de aanpak moet ook specifiek zijn. Neurofeedback bij nah kan heel goed helpen. Het vermindert klachten en maakt het leven beter.

Klinische resultaten en effectiviteit van Neurofeedback

Het neurofeedback centrum biedt topzorg in hersenletsel revalidatie aan. Ze gebruiken vernieuwende behandelingen. Veel cliënten met NAH vinden neurofeedback therapie nuttig. Hun positieve ervaringen worden bevestigd door klantbeoordelingen. Deze laten de effectiviteit van de behandeling zien.

Gemiddelde verbeteringen en cliëntbeoordelingen

De meeste whiplashpatiënten merken verbeteringen op in hun denkvermogen bij het neurofeedback centrum. Dit is ondanks dat tests dit niet altijd tonen. Velen voelen een positief effect op hun herstel. Hun ervaringen helpen de therapie te verbeteren.

Vergelijk van resultaten: thuis vs. praktijk training

Cliënten kunnen kiezen tussen thuis trainen of in de praktijk. Thuis is fijner door de flexibiliteit. Maar in de praktijk krijgen ze extra steun. Klantbeoordelingen zeggen dat beide methoden samen het beste werken voor hersenletsel revalidatie.

Behandelingsmethode: Neurofeedback sessies bij NewMind centers

Neurofeedback therapie is een speciale manier om mensen met NAH te helpen bij NewMind centers. Het begint allemaal met het bekijken van de hersenactiviteit. Dit doen we met een QEEG meting. Zo zien we precies waar de problemen zitten en hoe we die het beste kunnen aanpakken.

Initialisatie van het therapieproces

Bij NewMind centers praten we eerst goed met elke cliënt. Dit gesprek is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat we precies weten wat iemand nodig heeft. Zo maken we een behandelplan dat echt past bij wat jij wilt en nodig hebt.

Individueel behandelplan en maatwerk

Elk plan bij NewMind centers is uniek. We willen het beste resultaat voor jou. Dit betekent dat we kijken naar wat je precies nodig hebt. En we passen het plan aan als dat nodig is. Zo krijg je altijd zorg die bij jou past.

Het QEEG hersenmeting proces uitgelegd

Neurofeedback therapie NAH werkt goed als we de hersenen goed begrijpen. Bij NewMind centers gebruiken ze QEEG hersenmeting. Dit meet de hersenactiviteit nauwkeurig. Het ontdekt speciale patronen die verbonden zijn aan hersenletsel. Bijvoorbeeld trage golven die laten zien dat sommige delen minder actief zijn.

Neurofeedback kan goed zijn voor mensen met verschillende problemen na een QEEG hersenmeting. De tabel laat zien voor welke aandoeningen neurofeedback en soms EMDR werkt. Dit wordt gedaan door gekwalificeerde therapeuten.

Aandoening Neurofeedback EMDR
ADHD/ADD Ja Nee
Slaapproblemen Ja Soms
Depressie Ja Ja
Angst Ja Ja
Chronische Pijn Ja Ja
PTSS Soms Ja

De uitkomst van therapie kan verschillen per persoon. Dit komt door iedereen uniek is. Soms voelen mensen zich ongemakkelijk of verward na een sessie. Daarom is persoonlijke zorg belangrijk.

Door QEEG hersenmeting te combineren met neurofeedback, wordt de behandeling meer op de persoon gericht. Zo krijgt iedereen de hulp die echt werkt voor hem of haar. Met kennis over de eigen hersenen, kan beter aan herstel gewerkt worden. Daarbij helpt de patiënt zelf ook mee.

Neurofeedback thuis versus op de praktijk

Neurofeedback training kan thuis of in de praktijk. Beide manieren hebben voordelen. Het belangrijkst is dat patiënten kiezen waar ze zich goed voelen, voor de beste resultaten.

Flexibiliteit en voordelen van thuis training

Thuis neurofeedback doen is flexibel en handig. Je hoeft niet te reizen, wat super is voor drukke mensen of wie moeilijk beweegt. In je eigen omgeving trainen voelt vertrouwd en minder stressvol. 100% van de patiënten met niet-aangeboren hersenletsel verbeterde met thuis training.

Integratie van coaching en psychologische begeleiding

Training in een praktijk biedt gestructureerde coaching en begeleiding. Dit helpt bijvoorbeeld ADHD-patiënten met hun concentratie. Het combineert neurofeedback met een totaalaanpak waarbij experts helpen.

Neurofeedback helpt niet alleen bij ADHD, maar ook bij faalangst en perfectionisme. Mensen zien hun zelfvertrouwen groeien. Ook biedt het hoop voor burn-out door HRV-training.

Of je nu kiest voor training thuis of in de praktijk, dat hangt af van persoonlijke voorkeur en situatie. Zowel neurofeedback thuis als psychologische begeleiding op de praktijk zijn waardevol. Ze bevorderen mentale gezondheid en helpen bij ADHD, angst, en burn-out.

De veiligheid en het ontbreken van bijwerkingen bij Neurofeedback

Neurofeedback bij NewMind centers is een behandeling voor hersenletsel. Het staat bekend om zijn veiligheid neurofeedback. Het heeft geen bijwerkingen. In 2019 kreeg deze methode steun van de NVAB-richtlijn. Het is een veilige keus naast medicijnen en andere therapieën.

Een team van experts, zoals psychologen en neurologen, werkt samen aan deze therapie. Ze maken zorg op maat mogelijk. Ze helpen NAH-patiënten met speciale technieken hun denken te verbeteren.

Neurofeedback houdt zich aan hoge kwaliteitsnormen. De procedures worden regelmatig gecontroleerd. De volgende check is in 2023. Deze aanpak is gebaseerd op wetenschap. Het heeft al aangetoond dat het mensen helpt beter na te denken.

NewMind centers zorgt goed voor hun patiënten. Ze gebruiken veiligheid neurofeedback. Het doel is het beste resultaat voor de patiënt. Neurofeedback is een betrouwbare manier om mensen met hersenletsel te helpen.

De inzet van neurofeedback voor cognitieve revalidatie

Neurofeedback speelt een grote rol in de wereld van cognitieve revalidatie. Het helpt mensen met hersenletsel om beter te functioneren. Het gaat vooral om het verbeteren van dingen zoals concentratie en geheugen. Deze therapie wordt bij NewMind centers gebruikt om mensen weer veerkrachtiger te maken.

Verlichting van cognitieve klachten

Neurofeedback gebruikt feedback over de activiteit in de hersenen. Dit heeft veel mensen geholpen om zich beter te voelen. Ze hebben minder last van dingen zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Ook zien we verbeteringen in hoe goed ze kunnen bewegen, wat helpt om zelfstandiger te zijn.

Verbetering van concentratie en geheugen

Bij NewMind centers helpt neurofeedback ook om beter te kunnen focussen. Mensen vertellen dat ze zich langer kunnen concentreren en dat hun geheugen sterker is. Dit is belangrijk voor het oppakken van hun dagelijkse activiteiten. Het helpt hen om weer deel te nemen aan de maatschappij en betrokken te zijn bij het sociale leven.

Neurofeedback heeft niet alleen praktische voordelen. Het wordt ook door wetenschap ondersteund. In Nederland, waar jaarlijks veel mensen hersenletsel krijgen door verschillende oorzaken, is het een effectieve behandeling. Het helpt ook bij het verminderen van andere problemen, zoals problemen met spreken en stress. Dit alles helpt mensen om hun cognitieve functies goed te herstellen.

Integratie met andere therapieën

Bij NewMind Centers gebruiken we vooruitstrevende plannen om mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te helpen. Neurofeedback therapie speelt hier een belangrijke rol. Het heeft een positief effect op cognitieve taken en het welzijn van patiënten.

Deze methode helpt het brein zich aan te passen. Dat is belangrijk voor herstel na NAH.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) naast Neurofeedback

Bij NewMind Centers combineren we cognitieve gedragstherapie (CGT) met neurofeedback. CGT helpt patiënten bij het omgaan met hun emoties en het ontwikkelen van strategieën. Zo kunnen ze beter omgaan met de beperkingen van NAH.

Deze aanpak biedt een complete behandeling. Patiënten leren mentaal omgaan met hun aandoening.

Begeleiding in het omgaan met beperkingen van NAH

Begeleiding is cruciaal voor patiënten met NAH. Het helpt hen om te gaan met de symptomen. Bij NewMind Centers bieden we individuele ondersteuning. Zo werken we aan motorische en cognitieve verbeteringen.

Dit verbetert hun levenskwaliteit aanzienlijk.

Neurofeedback therapie maakt grote stappen dankzij QEEG-metingen. Het helpt om hersenactiviteit na een trauma te herkennen en te trainen.

Neurofeedback bevordert breinherstel door trage activiteit te verminderen. Het herstelt neurale verbindingen. Dit kan leiden tot volledig herstel, zelfs bij ernstig hersenletsel.

Expertise van NewMind centers in NAH behandeling

De neuropsychologen van NewMind centers zijn experts in neurofeedback nah niet-aangeboren hersenletsel. Ze hebben veel ervaring en gebruiken geavanceerde technologieën. Dit helpt hen om NAH goed te begrijpen. Cliënten zien vaak verbetering in hun situatie. Dit blijkt uit de goede klantbeoordelingen en de indrukwekkende casestudies.

Jaren ervaring en gespecialiseerde neuropsychologen

Neurofeedback bij NewMind centers combineert wetenschap met jarenlange ervaring. De neurofeedback specialisten gebruiken EEG-metingen. Zo passen ze de behandeling aan voor elke cliënt.

Klantbeoordelingen en casestudies

Veel cliënten ervaren positieve veranderingen door neurofeedback. Ze melden betere concentratie, slaap en mentaal welzijn, vaak na tien sessies. Deze succesverhalen laten de effectiviteit van NewMind zien. Ze tonen ook hun toewijding aan persoonlijk herstel.

Conclusie

Neurofeedback is veelbelovend en flexibel in de aanpak van NAH. Het gebruikt EEG om hersenactiviteiten te meten. Deze worden dan omgezet in beelden, geluiden of vibraties. Zo kunnen cliënten werken aan hun herstel.

Deze therapie helpt goed bij NAH. Het pakt problemen als overgevoeligheid, aandachtstekort en emotionele instabiliteit aan. NewMind centers gebruiken powertraining en coherentietraining om de hersenfunctie te verbeteren.

NAH is complex. Daarom kijkt NewMind centers naar zowel cognitieve als emotionele verbetering. Met een persoonlijke aanpak en wetenschappelijk onderzoek, verbeteren patiënten hun levenskwaliteit.

FAQ

Wat is neurofeedback bij niet-aangeboren hersenletsel?

Neurofeedback behandelt niet-aangeboren hersenletsel (NAH) door de hersenactiviteit te meten. Cliënten krijgen feedback om hun hersenfunctie te verbeteren. Met deze training kunnen problemen zoals prikkelovergevoeligheid, aandachtsstoornissen, en emotionele onbalans verminderen.

Hoe werkt neurofeedback therapie?

Bij neurofeedback therapie meten sensoren de hersenactiviteit via de hoofdhuid. Cliënten zien of horen direct hun hersenactiviteit. Ze leren zo hun hersenactiviteit onbewust aan te passen, wat de mentale en psychische gezondheid na NAH kan verbeteren.

Welke typen niet-aangeboren hersenletsel kunnen behandeld worden met neurofeedback?

Verschillende soorten NAH, zoals traumatisch hersenletsel en niet-traumatische letsels, reageren goed op neurofeedback. De training werkt mits de hersengebieden niet volledig beschadigd zijn.

Wat zijn de symptomen van NAH en hoe beïnvloeden ze het dagelijks leven?

NAH veroorzaakt symptomen als verlamming, licht- en geluidsovergevoeligheid, en concentratieproblemen. Er zijn ook gevolgen voor het geheugen en de emoties. Dit beïnvloedt sterk de dagelijkse activiteiten en sociale interacties van cliënten.

Hoe effectief is neurofeedback bij de behandeling van NAH?

Ongeveer 75% van de cliënten ziet verbetering na neurofeedback therapie. Velen melden betere cognitieve functies en minder klachten zoals hoofdpijn en moeheid.

Wat houdt het QEEG hersenmeting proces in?

QEEG (Quantitatieve Electro-Encephalografie) meet en analyseert de hersenactiviteit. Dit inzicht helpt bij het aanpassen van de neurofeedback therapie aan individuele behoeften.

Kun je kiezen voor neurofeedback thuis of moet je altijd naar de praktijk komen?

Bij NewMind centers kan men kiezen voor neurofeedback thuis of in de praktijk. Beide opties bieden professionele begeleiding met de mogelijkheid voor extra coaching.

Is neurofeedback een veilige behandelmethode zonder bijwerkingen?

Neurofeedback is een veilige, niet-invasieve behandeling. Het heeft geen ernstige bijwerkingen, waardoor het een goed alternatief of aanvulling kan zijn op andere therapieën.

Hoe draagt neurofeedback bij aan cognitieve revalidatie na NAH?

Neurofeedback verbetert de hersenfunctie, wat leidt tot betere concentratie, geheugen en minder cognitieve klachten na NAH.

Worden andere therapieën ook ingezet in combinatie met neurofeedback bij NewMind centers?

NewMind centers combineren neurofeedback met therapieën zoals cognitieve gedragstherapie. Dit ondersteunt emotioneel herstel en leert omgaan met NAH-beperkingen.

Wat onderscheidt NewMind centers in de behandeling van NAH?

NewMind centers blinken uit door ervaren neuropsychologen en een persoonlijke benadering. Dit zorgt voor hoge tevredenheid en betere levenskwaliteit bij cliënten met NAH.