Je bekijkt nu Kosten neurofeedback: Prijzen en vergoedingen

Kosten neurofeedback: Prijzen en vergoedingen

Neurofeedback helpt bij stress, slaapproblemen, ADHD en meer. Maar de kosten kunnen hoog zijn. Dit maakt het lastig voor mensen om de behandeling te kiezen. We leggen uit hoe de prijzen en vergoedingen in Nederland werken.

Belangrijkste punten

  • Kosten voor neurofeedback thuis bedragen €750 per 4 weken voor onbeperkt trainen
  • Eenmalige kosten van €250 voor intake, QEEG-meting en mondelinge uitslag
  • Huur of aankoop van professionele neurofeedback set zonder EEG gel: €750 per 4 weken
  • Gemiddeld 12-13 behandelingen op praktijklocatie, à €200 per training
  • Vergoedingsmogelijkheden via zorgverzekering, gemeente, werkgever of eigen bijdrage

Wat zijn de kosten van neurofeedback thuis?

Als je neurofeedback thuis wilt doen, zijn er vaste kosten. Je betaalt €750 per 4 weken voor onbeperkt trainen. Dit geeft je onbeperkt toegang tot de apparatuur en je kunt trainen wanneer je wilt.

Na 14 weken huur word je de eigenaar van de neurofeedbackset. Daarna kun je onbeperkt trainen zonder extra kosten. Onderzoek toont aan dat neurofeedback thuis effectief is bij 75% van de mensen. Ze hebben gemiddeld 15 behandelingen nodig voor blijvende resultaten.

Omschrijving Kosten
Vaste kosten neurofeedback thuis (per 4 weken) €750
Eigendom neurofeedbackset na 14 weken huur Automatisch
Gemiddeld aantal behandelingen voor resultaat 15

Met neurofeedback thuis kun je op je eigen tempo en tijd trainen. Dit is een goede investering in je gezondheid en welzijn.

Kosten van neurofeedback intake en QEEG

Voordat u begint met neurofeedback, is er een intake nodig. Dit bevat ook een QEEG-meting. De kosten hiervoor zijn €250. Deze prijs omvat de intake, de QEEG-meting en een mondelinge uitslag. Tijdens de intake bespreken we uw situatie en klachten. We bekijken welke neurofeedbackaanpak het beste bij u past.

De kosten neurofeedback intake zijn als volgt:

  • QEEG Neurofeedback Intake consultatie prijs incl. 21% BTW: €160,00
  • Meerkost voor uitgebreide rapportage aan begeleidend geneesheer en telefonische consultatie: €30,00 incl. BTW

Er zijn ook kosten QEEG neurofeedback voor de metingen en evaluaties:

  1. Tarieven voor QEEG Neurofeedback Sessies incl. 21% BTW:
    • Peak performance training: €95
    • Volwassenen: €80
    • Kinderen en studenten: €70
  2. Tarieven voor Neurofeedback op uw locatie (home clinic) in pakketten incl. 21% BTW:
    • 12 sessies: €1880,00
    • 20 sessies: €2980,00
  3. QEEG Intake op afstand icm trainingspakket prijs incl. 21% BTW: €200,00
  4. QEEG Intake zonder trainingspakket prijs incl. 21% BTW: €475,00

“Neurofeedback kan deels vergoed worden via de aanvullende verzekering. Gemeenten en UWV bieden soms subsidies voor neurofeedback behandelingen. De vergoeding is afhankelijk van individueel behandelplan en zorgverzekeraar.”

Kosten neurofeedback: Prijzen per sessie

De kosten voor neurofeedback thuis zijn vast. Je betaalt ook voor de intake. De prijs per sessie is €200 per training van 120 minuten op een praktijklocatie. De sessies zijn aangepast aan jouw situatie en hersenactiviteit.

Je betaalt €100 per intake- of vervolgafspraak voor sessies van 60 tot 80 minuten. Er zijn ook sessies neurofeedback met NeurOptimal® van 60 minuten voor €85.

Het huren van een NeurOptimal® Personal Neurofeedback systeem voor thuis kost €45 per sessie. Het onbeperkt gebruik van een NeurOptimal® Professional Neurofeedback systeem kost €175 per week.

Dienst Prijs
Intake- en vervolgsessies (60-80 min) €100
Sessie Neurofeedback met NeurOptimal® (60 min) €85
Huur NeurOptimal® Personal Neurofeedback (per sessie) €45
Huur NeurOptimal® Professional Neurofeedback (onbeperkt) €175 per week

De kosten van neurofeedback sessies kunnen verschillen. Dit hangt af van wat je nodig hebt en wat je wilt. Praat altijd met de aanbieder over de neurofeedback behandeling prijzen om de beste optie voor jou te vinden.

Voordelen van neurofeedback thuis

Neurofeedback thuis heeft veel voordelen ten opzichte van de praktijk. Je kunt onbeperkt trainen wanneer het jou uitkomt. Dit betekent dat je geen reistijd of files hoeft te overwinnen. Je kunt je training volledig afstemmen op jouw behoeften en ritme.

De comfortabele thuissituatie helpt je om binnen je grenzen te trainen. Dit kan het effect van de training aanzienlijk verhogen.

Uit onderzoek blijkt dat na 6 maanden neurofeedback thuis de scores op aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit verbeterden. Deze verbeteringen na 2 jaar nog steeds stabiel bleven. Na 10 uur training kun je al zien of het voor jou werkt.

  • Verschillende aandoeningen nodigden gemiddeld 10-25 behandelingen bij neurofeedback uit, zoals burn-out (10-15), slaapproblematiek (10-15), depressie (20-25) en ADHD/ADD (15-20).
  • Neurofeedback kan soms leiden tot vermindering van medicatie, altijd met toestemming van je arts.
  • Naast het verminderen van klachten, kan neurofeedback ook de algehele kwaliteit van leven verbeteren. Dit omvat verbetering in stemming, concentratie, energieniveau en slaapkwaliteit.

Neurofeedback laat langdurige positieve resultaten zien. Het kan het medicatiegebruik verminderen en bijwerkingen voorkomen. De thuisbehandeling heeft unieke voordelen ten opzichte van andere behandelingen.

Kosten neurofeedback

De kosten voor een volledige neurofeedbackbehandeling kunnen hoog zijn. Ze hangen af van verschillende factoren. Laten we de verschillende kostenposten bekijken:

Intake en QEEG-meting

De intake, inclusief een QEEG-meting, kost €160. Dit omvat:

  • Intake: €120
  • Verslag van de intake: €40

Behandeling met neurofeedback

Elke neurofeedbacksessie kost €62,50 en duurt 40 minuten. Het aantal benodigde sessies varieert, maar is meestal 20-40.

Tussen- en nameting

Er worden halverwege en aan het einde van de behandeling nieuwe QEEG-metingen gemaakt. De kosten hiervoor zijn €92,50.

De totale kosten voor een neurofeedbacktraject liggen tussen €1.500 en €3.000. Gelukkig vergoedt de zorgverzekering vaak een deel van deze kosten. De vergoedingen verschillen per aanbieder en verzekeringscontract.

Kostenpost Bedrag
Intake en QEEG-meting €160
Behandeling per sessie €62,50
Tussen- en nameting €92,50
Totale kosten behandeling €1.500 – €3.000

Informeer goed over de kosten neurofeedback en de neurofeedback prijs-vergoedingen. Zo kun je de financiële impact inschatten. En vind je samen met je zorgverlener de beste oplossing voor jou.

Vergoedingen voor neurofeedback

Neurofeedback is niet altijd vergoed door je basisverzekering. Maar soms kun je wel een deel vergoed krijgen van je aanvullende zorgverzekering. Gemeenten helpen soms ook, vooral bij jeugdhulp. Werkgevers of het UWV kunnen een vergoeding bieden als je arbeidsongeschikt bent. Je moet vaak zelf ook nog een eigen bijdrage betalen.

Zorgverzekering, gemeente, werkgever, en eigen bijdrage

De meeste zorgverzekeraars vergoeden neurofeedback vergoeding onder de noemer ‘Alternatieve geneeswijzen’ of ‘Natuurgeneeskunde’. Of je in aanmerking komt, hangt af van je verzekeringspakket. Vraag je zorgverzekeraar dan na of je een vergoeding neurofeedback zorgverzekering krijgt.

Gemeenten helpen soms ook, vooral bij neurofeedback vergoeding gemeente in het kader van jeugdhulp. Werkgevers en het UWV bieden vergoedingen aan, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid. Maar vergeet niet dat je vaak zelf ook een eigen bijdrage moet betalen.

“De meeste zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk neurofeedback consulten onder de noemer ‘Alternatieve geneeswijzen’/’Natuurgeneeskunde,’ maar deze vergoeding is afhankelijk per verzekeraar en uw pakket (aanvullende verzekeringen).”

Neurofeedbackprijzen en vergelijkingen

Als je op zoek bent naar een neurofeedbackaanbieder, is het belangrijk om de neurofeedback prijzen en behandelmethoden goed te vergelijken. Niet alle aanbieders hanteren dezelfde aanpak en technieken. Dit kan leiden tot verschillende kosten en resultaten. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs per sessie, maar ook naar het totale aantal benodigde behandelingen en de kwaliteit van de zorg.

Bij het vergelijken van neurofeedback prijzen is het goed om te letten op het volgende:

  • Biedt de aanbieder een intake en QEEG-meting aan om een persoonlijk behandelplan op te stellen?
  • Hoe ervaren zijn de therapeuten en welke aanpak hanteren ze?
  • Zijn er mogelijkheden voor huur of aanschaf van een eigen neurofeedback-apparaat?
  • Wat zijn de tarieven voor losse sessies, coachingstrajecten of aanvullende diensten?

Door deze aspecten goed te onderzoeken, kun je een weloverwogen keuze maken voor de neurofeedback behandeling die het beste bij jou past. Neem ook de vergoedingsmogelijkheden vanuit je zorgverzekeraar, gemeente of werkgever mee in je overweging.

“Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs per sessie, maar ook naar het totale aantal benodigde behandelingen en de kwaliteit van de zorg.”

Door de neurofeedback kosten te vergelijken en te onderzoeken wat de beste behandeloptie voor jou is, kun je de juiste keuze maken. Zo profiteer je maximaal van de voordelen die neurofeedback kan bieden.

Neurofeedback tarieven afhankelijk van intake

De kosten voor neurofeedback hangen af van jouw situatie en de ernst van je klachten. Bij de intake wordt een QEEG-meting gemaakt. Dit helpt om jouw hersenactiviteit te begrijpen. Daarna wordt een persoonlijk plan gemaakt, wat de kosten beïnvloedt.

Als je meer problemen hebt, kan het duurder worden. Een intake sessie voor diagnostiek kost tussen €183,44 voor 60 minuten en €274,01 voor 90 minuten.

De behandelkosten liggen tussen €95,67 voor 30 minuten en €242,76 voor 90 minuten per sessie. Ook zijn er kosten voor intercollegiale consultaties, die variëren van €25,05 tot €76,35.

De prijs voor coaching en psychologische consulten is tussen €135,89 voor 45 minuten en €242,76 voor 90 minuten. Voor biofeedback en neurofeedback betaal je tussen €56,00 voor 30 minuten en €304,00 voor een 150-minuten durende intake.

Neem voor de neurofeedback tarief intake en neurofeedback prijs afhankelijk intake contact op. Zo weet je wat je kunt verwachten. Bespreek de kosten met je zorgaanbieder en check of je behandeling vergoed wordt door je zorgverzekering of werkgever.

Annuleren van afspraken

Als je een neurofeedbackafspraak moet annuleren, doe dit minimaal 24 uur van tevoren. Afspraken die te laat worden geannuleerd, kosten geld. Dit is nodig om de planning en beschikbaarheid van de neuropsycholoog te waarborgen.

Annuleren te laat kost €35 per gemiste consult. Deze neurofeedback no-show kosten vergoedt de zorgverzekeraar niet.

Annuleer je neurofeedback afspraak op tijd om kosten te voorkomen. Zo zorgen we dat de neuropsycholoog beschikbaar is.

QEEG-metingen en evaluaties

Naast de initiële intake-QEEG worden er tijdens het neurofeedbacktraject ook tussentijdse en afsluitende QEEG-metingen uitgevoerd. Deze kosten €92,50 per meting en omvatten een evaluatie van de vooruitgang in hersenactiviteit en klachten, evenals een schriftelijke rapportage. Deze metingen geven waardevolle inzichten in de effectiviteit van de neurofeedbackbehandeling.

De QEEG-meting bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Metingen in rust met gesloten ogen
  • Metingen met geopende ogen
  • Metingen tijdens het uitvoeren van cognitieve taken

Door deze diverse QEEG-metingen kunnen verschillende QEEG-profielen worden vergeleken, die essentieel zijn voor het opstellen van een effectief neurofeedbackbehandelplan. Onderzoek toont aan dat specifieke klachten en aandoeningen vaak samengaan met bepaalde QEEG-profielen.

Meetresultaat Toepassing
Veranderingen in QEEG-metingen Worden nauwlettend gemonitord tijdens en tussen neurofeedbackbehandelingen
QEEG-gegevens Vormen de basis voor neurofeedbacktherapieën en bieden therapeuten een blauwdruk van de hersenfunctie van een cliënt

De QEEG-meting is een essentiële voorwaarde voor het uitvoeren van effectieve neurofeedbackbehandelingen. Door deze metingen kunnen specifieke hersenactiviteitspatronen worden geïdentificeerd en gericht behandeld, wat kan leiden tot blijvende resultaten en verbeteringen in aandoeningen zoals ADHD, slaapstoornissen en angst.

Brainmed: Ervaren neuropsychologen

Bij Brainmed doen ervaren neuropsychologen de neurofeedbackbehandelingen. Ze hebben jarenlange ervaring. Ze begeleiden je persoonlijk en passen de behandeling aan op jouw situatie.

Uit onderzoek blijkt dat neurofeedback effectief is met een succespercentage van 75%. Het is een veilige behandeling zonder bijwerkingen. Brainmed biedt geavanceerde technieken zoals QEEG Z-score Surface, sLORETA en swLORETA Z Score.

De neuropsycholoog Brainmed heeft een effectief trainingsschema. Langdurig trainen van het hele hoofd levert betere resultaten op. Bij 1 elektrode is het beste om 4-5 keer per week 30 minuten te trainen.

“Neurofeedback kan een goed alternatief zijn voor praattherapie en medicatie, met lange termijn effecten.”

Met neurofeedback thuis kun je zelfstandig trainen. Dit is een goedkoop en effectief alternatief. Een traject op de praktijk duurt gemiddeld 12-13 sessies. Thuis duurt het 25-30 sessies voor 750 euro.

Extra gezinsleden kosten maar 375 euro. De neuropsycholoog Brainmed heeft 18 jaar ervaring. Dit zorgt voor optimale resultaten.

Werkwijze en technieken bij Brainmed

Bij Brainmed gebruiken ze de nieuwste neurofeedbacktechnieken, zoals swLoreta z-score training. Deze methode zorgt ervoor dat cliënten tot 50% minder behandelingen nodig hebben. Tijdens de sessies wordt de hersenactiviteit gemonitord met 19 elektroden. Zo wordt de training aangepast aan jouw behoeften.

De Zengar methode duurt gemiddeld 10-15 sessies. De Neuroptimal methode duurt langer, gemiddeld 20-30 sessies. Oppervlakte trainingen zijn minder intensief en vereisen vaak minder sessies.

Neurofeedback helpt kinderen met ADHD, ADD, autisme of slaapproblemen. Het helpt ook volwassenen met stress, angststoornissen, depressie of slaapstoornissen. Maar het is niet geschikt voor mensen met epilepsie of hersenletsel.

De Breinkliniek heeft een succespercentage van 95% met neurofeedback. De effectiviteit is 75% en het traject duurt gemiddeld 12-13 trainingen. Neurofeedback thuis is nog effectiever, met 25-30 trainingen voor 750 euro.

Brainmed gebruikt professionele apparatuur en software. Ze hebben innovatieve elektroden zonder EEG gel. Dit maakt thuistrainen makkelijker. Beide, op de praktijk en thuis, zijn maatwerk en afgestemd op jouw QEEG-meting.

Onze ervaren neuropsychologen en neurofeedback practitioners begeleiden je goed. Ze gebruiken 19 elektroden en geavanceerde technieken zoals SURFACE, SLORETA, en swLORETA full cap QEEG Z score training. Zo trainen ze jouw hersenen optimaal.

Conclusie

Neurofeedback kan een goede behandeling zijn voor verschillende klachten. Maar de kosten kunnen hoog zijn. Het is slim om de prijzen, vergoedingen en aanbieders goed te bekijken. Zo maak je een goede keuze.

Neem altijd contact op voor advies over jouw situatie. De kosten voor neurofeedback variëren van €1.200 tot €3.600, afhankelijk van het aantal sessies.

Factoren zoals locatie, de expertise van de aanbieder en de zorgverzekering spelen ook een rol. Het is slim om de kosten goed te bekijken en te zien welke vergoedingen er zijn.

Je moet de kosten van neurofeedback afwegen tegen de mogelijke voordelen. Door goed na te denken en informatie te vergaren, kun je bepalen of het de juiste keuze is. Een gesprek met een professional kan je helpen.

FAQ

Wat zijn de vaste kosten voor neurofeedback thuis?

Je betaalt €750 voor 4 weken neurofeedback thuis. Je krijgt dan toegang tot de apparatuur om te trainen wanneer je wilt. Na 14 weken word je de eigenaar van de set, zonder extra kosten.

Hoeveel kosten de intake en QEEG-meting voor neurofeedback?

De intake en QEEG-meting kosten €250. Tijdens deze intake bespreken we jouw situatie en kiezen we de beste neurofeedbackaanpak voor jou.

Wat zijn de kosten per neurofeedbacksessie?

Een neurofeedbacksessie op een praktijklocatie kost €200 voor 120 minuten. De sessie is afgestemd op jouw situatie en hersenactiviteit.

Wat zijn de voordelen van neurofeedback thuis?

Neurofeedback thuis biedt veel voordelen. Je kunt trainen wanneer het jou uitkomt, zonder reistijd. Het is comfortabeler en het rendement is vaak hoger.

Wat zijn de totale kosten voor een neurofeedbackbehandeling?

De totale kosten hangen af van het aantal sessies, intake en QEEG-metingen, en eventuele vergoedingen. Je kunt rekenen op een bedrag tussen €1.500 en €3.000.

Worden de kosten van neurofeedback vergoed?

Neurofeedback is niet altijd vergoed, maar soms wel uit je aanvullende zorgverzekering. Gemeenten en werkgevers kunnen ook helpen. Je moet vaak zelf ook een bijdrage betalen.

Wat moet ik letten op bij het kiezen van een neurofeedbackaanbieder?

Vergelijk goed de prijzen en aanpakken bij verschillende aanbieders. De prijs per sessie is niet alles. Kijk ook naar het totale aantal behandelingen en de kwaliteit.

Hoe worden de kosten van een neurofeedbackbehandeling bepaald?

De kosten worden bepaald tijdens de intake en QEEG-meting. Een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld. Hoe complexer de problematiek, hoe meer behandelingen nodig zijn.

Wat zijn de kosten als ik een afspraak moet annuleren?

Annuleer een afspraak minimaal 24 uur van tevoren. Annuleren zonder of te laat brengt kosten met zich mee. Dit zorgt voor een goede planning.

Wat zijn de kosten voor de QEEG-metingen en evaluaties tijdens de behandeling?

QEEG-metingen kosten €92,50 per keer. Ze geven inzicht in de vooruitgang en de effectiviteit van de behandeling.

Wat maakt Brainmed uniek in de aanpak van neurofeedback?

Brainmed werkt met ervaren neuropsychologen. Ze begeleiden je persoonlijk en passen de behandeling aan op jouw situatie.

Welke technieken gebruikt Brainmed voor neurofeedback?

Brainmed gebruikt de nieuwste technieken, zoals swLoreta z-score training. Dit maakt de behandeling effectiever. Je hersenactiviteit wordt continu gemeten via 19 elektroden.