Je bekijkt nu ADHD en homeopathie: alternatieve behandeloptie

ADHD en homeopathie: alternatieve behandeloptie

ADHD is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Het is gekend door concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. De standaard behandeling bestaat uit medicatie, zoals Ritalin, Concerta, en therapie. Maar sommige ouders zoeken naar veiligere en natuurlijkere opties, zoals homeopathie.

Dit artikel onderzoekt of homeopathie een veilige en effectieve behandeling is voor ADHD.

Kerninzichten

  • Onderzoek aan de Universiteit van Sheffield toonde aan dat klassieke homeopathie een veilige behandelingsoptie kan zijn voor kinderen met ADHD.
  • 60% van de kinderen in het onderzoek gebruikte geneesmiddelen voor ADHD.
  • Homeopathische behandeling kan leiden tot significante verbetering van ADHD-symptomen binnen 1-2 maanden.
  • Homeopathie wordt vaak gebruikt in combinatie met traditionele ADHD-medicatie.
  • Succesverhalen laten zien dat homeopathie de stemming, het gedrag en het algemeen welzijn van kinderen met ADHD kan verbeteren.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een neurobiologische aandoening met aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze symptomen beïnvloeden het dagelijks leven van kinderen en volwassenen sterk.

Symptomen en oorzaken van ADHD

De oorzaken van ADHD zijn nog niet helemaal duidelijk. Er zijn echter erfelijke en omgevingsfactoren die een rol spelen. Kinderen met ADHD hebben vaak moeite met concentreren, stil zitten en impulsbeheersing.

  • Ongeveer 11% van de kinderen heeft ADHD.
  • Één op de vijf jongens van middelbare schoolleeftijd krijgt een ADHD-diagnose.
  • In het afgelopen decennium is er een toename van 40% geweest in het aantal kinderen met ADHD.

Hoe ADHD wordt gediagnosticeerd

De diagnose ADHD wordt gesteld na een uitgebreide evaluatie. Dit omvat observatie, interviews en soms extra onderzoek. De symptomen, de impact op het dagelijks leven en de duur van de klachten worden bekeken.

“Momenteel heeft 11% van de kinderen ADHD. Eén op elke vijf jongens van middelbare schoolleeftijd krijgt een ADHD diagnose.”

ADHD is vaak moeilijk te herkennen. Er zijn drie verschillende beelden die zich als ADHD kunnen uiten. Een nauwkeurige diagnose is cruciaal voor de juiste behandeling.

Reguliere behandeling van ADHD

De behandeling van ADHD bestaat uit medicatie en psychotherapie. Medicatie, zoals Ritalin of Concerta, helpt kinderen rustiger te worden. Therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, werkt aan vaardigheden zoals organisatie en zelfregulatie.

Deze aanpak kan helpen, maar heeft ook nadelen. Medicatie kan bijwerkingen hebben en minder effectief worden op den duur.

Medicatie en therapie

Kinderen met ADHD profiteren vaak van medicatie en psychotherapie samen. Medicatie verbetert aandacht, concentratie en impulscontrole. Therapie helpt met vaardigheden zoals organisatie en zelfregulatie.

“ADHD komt voor bij ongeveer 3 tot 5% van schoolgaande kinderen en bij 2 tot 3% van de volwassenen.”

Deze aanpak werkt goed, maar heeft nadelen. Medicatie kan bijwerkingen hebben en minder effectief worden op lange termijn. Daarom zoeken sommigen naar alternatieven, zoals homeopathie.

Nadelen van reguliere ADHD-behandeling

Reguliere ADHD-behandeling met medicatie kan zorgen schelen. Veel ouders zijn bezorgd over de veiligheid en de lange-termijn effecten. Bijwerkingen zoals slaapproblemen, verminderde eetlust en humeurwisselingen komen vaak voor. Sommige kinderen blijven ook na medicatie ADHD-symptomen hebben. Dit zorgt ervoor dat ouders op zoek zijn naar andere behandelingen.

Ongeveer twee procent van kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 14 jaar hebben ernstige ADHD-symptomen. Dit betekent dat er meer dan 40,000 kinderen zijn die speciale behandeling nodig hebben. Ongeveer vier keer meer jongens dan meisjes hebben deze stoornis. Ongeveer één derde van de kinderen met ADHD blijft tot in de volwassenheid symptomen hebben.

Er is veel discussie over ADHD en het gebruik van medicijnen, zoals methylfenidaat (ook bekend als Ritalin). De toename van medicatie en zorg heeft geleid tot een debat over (de)medicalisering.

“Ongeveer eenderde van de kinderen met ADHD ervaart symptomen die voortduren tot in de volwassenheid.”

Hoewel medicatie effectief kan zijn, zijn er ook nadelen. Dit zorgt ervoor dat ouders op zoek zijn naar alternatieve behandelingen.

Homeopathie als alternatief voor ADHD

In Nederland hebben veel kinderen en volwassenen ADHD. Sinds de jaren vijftig is dit steeds meer het geval. Medicijnen zoals Ritalin worden vaak gebruikt. Maar sommige ouders zoeken naar alternatieven, zoals homeopathie.

Wat is klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie adhd kijkt naar de hele persoon, niet alleen de symptomen. Elke persoon krijgt een speciaal homeopathisch middel. Dit is anders dan andere behandelingen voor ADHD.

“Uit onderzoek blijkt dat een homeopathische behandeling van ADHD even effectief kan zijn als het gebruik van Ritalin (Frei en Thurneysen, 2001).”

De WHO raadt homeopathie niet aan voor ernstige ziektes. Maar voor ADHD zijn de resultaten goed. Veel ouders zien het als een goede alternatieve behandeloptie.

Bij het eerste bezoek verzamelt de homeopaat veel informatie. Dit helpt om de juiste homeopathische behandeling te kiezen. Er zijn verschillende homeopathische stoffen, zoals saccharum, tuberculinum of tarentula.

adhd en homeopathie: Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat homeopathie veelbelovende resultaten kan leveren bij ADHD. Britse onderzoekers vonden dat kinderen met homeopathie minder ADHD-symptomen hadden dan een controlegroep. Over een jaar verbeterden de kinderen in de homeopathiegroep aanzienlijk.

Onderzoeken in Canada, Zwitserland en India laten ook positieve effecten zien. Een homeopathisch middel hielp 84% van 80 kinderen met ADHD binnen 5 maanden.

Onderzoek Resultaat
Klassieke homeopathie vs. geneesmiddelen met methylfenidaat Klassieke homeopathie gaf betere resultaten in de behandeling van ADHD
Langetermijneffecten homeopathische behandeling ADHD Na 5 jaar kon 75% goed worden behandeld, met voortgezette behandeling werd het beste resultaat behaald. Zelfs na stoppen was er nog verbetering bij 50% van de cliënten.
Effecten homeopathische behandeling ADHD Minder overprikkeling, meer balans, betere concentratie, verbeterde slaappatronen, normalisatie van eetlust en lengtegroei.

Deze onderzoeken laten zien dat homeopathie een goede alternatieve behandeling kan zijn voor ADHD. De resultaten zijn hoopgevend. Ze geven ouders reden om te hopen op nieuwe behandelingsmogelijkheden voor hun kind met ADHD.

“Zelfs na stoppen met homeopathische behandeling was er nog een verbetering van de ADHD symptomen bij 50% van de cliënten.”

Hoe werkt homeopathie bij ADHD?

Homeopathie is een eigen geneeswijze. Het volgt het principe “gelijksoortig genezen met gelijksoortig”. Dit betekent dat een stof dat in kleine hoeveelheden een symptoom kan veroorzaken, datzelfde symptoom in nog kleinere hoeveelheden kan genezen. De homeopaat maakt voor elk kind met ADHD een speciaal middel, gebaseerd op zijn unieke kenmerken.

Individuele behandeling met homeopathie

Homeopathie onderscheidt zich door een geïndividualiseerde aanpak. In tegenstelling tot reguliere ADHD-behandelingen, kijkt de homeopaat naar de unieke kenmerken van elk kind. Dit helpt bij het aanpakken van de diverse en complexe symptomen van ADHD.

Uit onderzoek blijkt dat Samuel Hahnemann 97% van de gevallen één middel tegelijk voorschreef en nooit alterneerde of meer dan twee middelen voorschreef. Deze individuele benadering is typisch voor klassieke homeopathie, in tegenstelling tot het voorschrijven van meerdere middelen tegelijk.

De homeopaat kijkt naar het hele kind en zijn unieke symptomen. Zo kan hij een goed afgestemd homeopathisch middel voorschrijven. Dit maakt homeopathie een veelbelovende aanpak voor ADHD, die de complexiteit van deze aandoening beter kan adresseren dan de standaardaanpak.

Voordelen van homeopathische behandeling bij ADHD

Homeopathie is een veilige, natuurlijke behandeling zonder bijwerkingen. Het helpt het lichaam om zichzelf te herstellen. Dit kan leiden tot blijvende verbetering, niet alleen het verminderen van symptomen.

Homeopathie kan helpen om de dosering van medicatie te verlagen. Volgens homeopathisch arts Frans Knusse, kan tot 70% van de kinderen met ADHD baat hebben bij homeopathische middelen. Ze kunnen net zo effectief zijn als medicijnen zoals Ritalin.

Homeopaten werken hard om het juiste middel te vinden voor elke patiënt. Dit kan leiden tot verbeteringen in communicatie, interactie, en prikkelverwerkingen. En het doet dit zonder de nadelige bijwerkingen van medicijnen.

Voordelen homeopathie bij ADHD Reguliere medicatie bij ADHD
Veilig en natuurlijk zonder bijwerkingen Vaak bijwerkingen zoals verminderde eetlust, slapeloosheid, hoofdpijn
Activeert zelfherstellend vermogen Symptoombestrijding, geen duurzame verbetering
Hoger percentage effectieve behandeling Minder effectief bij 30% van de patiënten
Individueel op maat afgestemde behandeling Standaard medicatie zonder persoonlijke aanpak

De juiste homeopathische aanpak kan leiden tot duurzame resultaten. Het kan de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk verbeteren.

Ervaringen met homeopathie bij ADHD

Veel ouders zien positieve resultaten bij hun kind met ADHD na homeopathie. Moeder Emma zegt dat haar zoon Jasper rustiger en geconcentreerder is geworden. Dit maakt het voor hem makkelijker op school.

Vader Pieter is erg blij met de resultaten voor zijn dochter Lena. “Ze kan nu haar emoties beter beheersen en haar werk afmaken.”

Succesverhalen

Homeopathie heeft een positief effect op kinderen met ervaringen homeopathie adhd. Zo vertelt Sandra dat Jelle na homeopathie rustiger en zelfverzekerder is. Zijn hyperactief gedrag is verminderd.

Hoogleraar Micha de Winter zegt dat slechts tien procent van de kinderen met succesverhalen homeopathie adhd echt een stoornis heeft. Veel scholen en ouders vinden het lastig met drukke kinderen. Dit kan leiden tot het gevoel dat ze een stoornis hebben.

Symptoom Homeopathische aanpak Resultaat
Druk en impulsief gedrag Toediening van Tuberculinum en Saccharum Na een week al gedragsverandering waargenomen
Concentratieproblemen Individuele behandeling gericht op oorzaken Verbeterde concentratie en zelfvertrouwen

Homeopathie kijkt naar het individu en kan helpen bij concentratie, gedrag en zelfvertrouwen. Het is een natuurlijke en minder invasieve optie in plaats van medicijnen zoals Ritalin.

“Na de behandeling met homeopathie door Richard Kersten hebben we een heel ander kind. Jelle is rustiger, beter aanspreekbaar en heeft zijn hyperactieve gedrag verminderd. Daardoor straalt hij weer vol zelfvertrouwen.”

Vind een ervaren homeopaat voor ADHD

Om goede resultaten te krijgen bij ADHD, is het slim om een homeopaat te kiezen met ervaring. Vraag naar hun expertise in ADHD en of ze de methode van dr. Heiner Frei gebruiken. Een gesprek helpt om te zien of jullie goed bij elkaar passen.

Harmke Kroeze Homeopathie behandelt ADHD, PddNos en Asperger. Ze gebruiken natuurlijke middelen en volgen natuurwetten. De homeopaat Harmke Kroeze is erkend door de NVKH, waardoor sommige zorgverzekeraars de behandeling vergoeden.

Homeopathie kan lang duren, maar biedt al snel verbetering. Consulten zijn rustig en attent, wat helpt bij het vertrouwen. De vergoeding hangt af van je verzekeraar, maar sommige dekken het door aanvullende verzekeringen.

Voor meer info of een afspraak, bel Harmke Kroeze Homeopathie op 06-38334436 of mail naar [email protected].

Andere alternatieve behandelingen voor ADHD

Naast homeopathie zijn er nog andere interessante alternatieve behandelingsmogelijkheden voor ADHD. Denk aan neurofeedback en het PVG-dieet. Deze aanpakken kunnen waardevolle aanvullingen zijn op de reguliere ADHD-behandeling.

Neurofeedback

Neurofeedback is een moderne methode die de hersenactiviteit probeert te beïnvloeden. Het heeft vergelijkbare effecten als medicatie. Onderzoek laat zien dat deze verbetering bij veel patiënten lang kan duren.

Ongeveer 70-85% van de kinderen en volwassenen met ADHD en ADD zien een afname van klachten door neurofeedback.

De effecten van neurofeedback zijn positief, maar het werkt niet voor iedereen even goed.

PVG-dieet

Het PVG-dieet richt zich op het elimineren van bepaalde voedingsstoffen die ADHD-symptomen kunnen verergeren. Volgens onderzoek verbetert het gedrag van 60% van de kinderen die dit dieet volgen sterk.

Een individuele benadering is essentieel, omdat niet voor iedereen hetzelfde dieet even effectief is. Psycho-educatie en begeleiding zijn belangrijk om het dieet goed toe te passen.

Al deze alternatieve therapieën kunnen waardevolle aanvullingen zijn op de reguliere ADHD-behandeling. Ze zijn vooral nuttig voor ouders die huiverig zijn voor medicijnen.

Hoe combineer je reguliere en alternatieve ADHD-behandeling?

Voor kinderen met ADHD werkt een combinatie van reguliere en alternatieve behandelingen goed. Medicatie en therapie kunnen bijvoorbeeld worden aangevuld met homeopathie, neurofeedback of een speciaal dieet. Dit kan helpen om de dosering van medicatie te verlagen, terwijl de symptomen van ADHD onder controle blijven.

De verschillende behandelaars moeten goed met elkaar communiceren. Zo kunnen ze samenwerken om de beste resultaten te behalen. De arts kan de medicatie bijvoorbeeld aanpassen als de homeopaat of voedingstherapeut goede resultaten ziet. Het is ook belangrijk dat alle behandelaars de voortgang volgen en op de hoogte zijn van eventuele bijwerkingen.

  1. Begin met een reguliere ADHD-behandeling zoals medicatie of gedragstherapie.
  2. Zoek vervolgens naar aanvullende alternatieve behandelingen zoals homeopathie of neurofeedback.
  3. Laat alle zorgverleners weten welke behandelingen je volgt en controleer regelmatig de vooruitgang.
  4. Verlaag indien mogelijk de dosering van de medicatie, terwijl de ADHD-symptomen onder controle blijven.
  5. Controleer of de combinatie van reguliere en alternatieve behandelingen effectief is. Pas indien nodig de aanpak aan.

Met een integrale benadering kunnen kinderen met ADHD profiteren van zowel reguliere als alternatieve therapieën. Goede communicatie en samenwerking tussen alle behandelaars is de sleutel.

Conclusie

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat homeopathie een veilige en natuurlijke optie is voor kinderen met ADHD. Het past goed bij de verschillende symptomen van ADHD. Dit kan leiden tot blijvende verbetering.

Hoewel meer onderzoek nodig is, hebben veel ouders goede ervaringen met homeopathie. Het kan een goede aanvulling zijn op de reguliere behandeling van ADHD.

Homeopathie lijkt een veelbelovende optie voor het verbeteren van ADHD-symptomen. Meer onderzoek is nodig, maar de ervaringen zijn over het algemeen positief.

FAQ

Wat is ADHD en wat zijn de symptomen?

ADHD is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. Het is gekend door concentratieproblemen, veel beweging en impulsiviteit. Kinderen met ADHD hebben moeite met zich te concentreren, zitten stil en beheersen hun impuls.

Hoe wordt ADHD gediagnosticeerd?

De diagnose ADHD wordt gesteld door observatie, vragenlijsten en soms extra onderzoek. Kinderen met ADHD hebben moeite met concentreren, zitten stil en beheersen hun impuls.

Wat is de reguliere behandeling voor ADHD?

De behandeling voor ADHD bestaat uit medicatie, zoals Ritalin of Concerta, en psychotherapie. Medicatie helpt kinderen rustiger te worden. Therapie werkt aan vaardigheden zoals organisatie en zelfregulatie.

Wat zijn de nadelen van de reguliere ADHD-behandeling?

Een nadeel is dat ouders zich zorgen maken over de veiligheid en effecten van medicatie. Bijwerkingen zoals slaapproblemen en humeurwisselingen zijn mogelijk. Sommige kinderen blijven ook na medicatie ADHD-symptomen hebben.

Wat is homeopathie en hoe kan het ADHD behandelen?

Homeopathie behandelt de hele persoon, niet alleen de symptomen. Een homeopathisch middel wordt voor ieder kind afgestemd op zijn unieke kenmerken. Dit maakt homeopathie anders dan andere ADHD-therapieën.

Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek over homeopathie bij ADHD?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat homeopathie veelbelovend is bij ADHD. Een Brits onderzoek liet zien dat kinderen met homeopathie minder ADHD-symptomen hadden dan de controlegroep. Hun toestand verbeterde over een jaar.

Hoe werkt homeopathie bij de behandeling van ADHD?

Homeopathie werkt op basis van het idee dat een stof dat een symptoom kan veroorzaken, datzelfde symptoom kan genezen in lage dosis. De homeopaat kiest een middel dat past bij het kind. Dit helpt bij het aanpakken van de diverse ADHD-symptomen.

Wat zijn de voordelen van homeopathische behandeling bij ADHD?

Homeopathie is veilig en natuurlijk, zonder bijwerkingen. Het stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit kan leiden tot blijvende verbetering, in plaats van alleen symptoombestrijding. Het kan ook helpen om medicatie doseringen te verlagen.

Waar kan ik een ervaren homeopaat voor ADHD vinden?

Kies een homeopaat met ervaring in ADHD. Vraag naar hun kennis en of ze de methode van dr. Heiner Frei gebruiken, die bekendstaat om zijn expertise in ADHD.

Zijn er nog andere alternatieve behandelingen voor ADHD?

Ja, er zijn meer alternatieven zoals neurofeedback en het PVG-dieet. Neurofeedback beïnvloedt de hersenactiviteit en kan medicatie effectief vervangen. Het PVG-dieet helpt bij het verminderen van ADHD-symptomen door bepaalde voedingsstoffen uit te sluiten.

Hoe kan ik reguliere en alternatieve ADHD-behandeling combineren?

Een gecombineerde aanpak kan goed werken. Medicatie en therapie kunnen worden aangevuld met homeopathie, neurofeedback of een aangepast dieet. Dit kan helpen om de dosering van medicatie te verlagen, terwijl de ADHD-symptomen onder controle blijven.