Je bekijkt nu Homeopathie bij ADHD: Natuurlijke ondersteuning

Homeopathie bij ADHD: Natuurlijke ondersteuning

Homeopath Dr. Richard Kersten zegt dat ADHD erfelijk is, maar dat homeopathie kan helpen. Hij vindt dat het belangrijk is om naar de klachten van het kind te kijken. Het kiezen van het juiste homeopathisch middel is ook erg belangrijk.

De juiste dosering is net zo belangrijk als het juiste middel. Met homeopathie kan het kind ondersteund worden zonder de bijwerkingen van medicijnen zoals Ritalin.

Kernpunten

  • Homeopathie biedt een natuurlijke ondersteuning bij ADHD
  • Een individuele aanpak is essentieel voor het vinden van het juiste homeopathische middel
  • Homeopathie kan worden ingezet naast of in plaats van reguliere medicatie
  • Dosering is even belangrijk als de keuze van het homeopathische middel
  • Homeopathie kan helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen zonder bijwerkingen

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Aandachtstekort/Hyperactiviteitsstoornis. Het is een veelvoorkomende stoornis die problemen met aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit kan veroorzaken. Kinderen met adhd symptomen hebben moeite om zich te concentreren. Ze zijn vaak overactief en maken snel impulsieve beslissingen.

Kenmerken van ADHD

De belangrijkste kenmerken van ADHD zijn:

  • Aandachtstekort: Moeite met focus, concentratie en het volhouden van taken
  • Hyperactiviteit: Overmatige bewegingsdrang, rusteloosheid en moeite om stil te zitten
  • Impulsiviteit: Moeite met het beheersen van impulsen, snel reageren zonder na te denken

Prevalentie van ADHD

Volgens onderzoek komt ADHD in Nederland voor bij 2-5% van de schoolgaande kinderen tot 14 jaar. Het lijkt bij jongens vaker voor te komen dan bij meisjes.

“ADHD is een van de meest gediagnosticeerde psychische aandoeningen bij kinderen.”

De adhd diagnose wordt gesteld op basis van de hoeveelheid, frequentie en ernst van de symptomen. Dit gebeurt in verschillende omgevingen, zoals thuis en op school.

Oorzaken van ADHD

De exacte oorzaken van ADHD zijn nog niet volledig bekend. Wetenschappers denken dat zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol spelen. Onderzoek wijst uit dat genetische factoren een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan van ADHD.

Erfelijke factoren

Kinderen met ADHD hebben vaak familieleden met ADHD, autismespectrumstoornissen of andere gerelateerde aandoeningen. De erfelijke factoren zijn erg belangrijk voor het ontwikkelen van ADHD. Ongeveer 30% van de kinderen met ADHD heeft ook gedragsstoornissen. Ongeveer 20-25% heeft angst of depressie.

Omgevingsfactoren

Naast erfelijke factoren kunnen ook omgevingsfactoren bijdragen aan ADHD. Stressvolle gebeurtenissen, blootstelling aan toxische stoffen of complicaties tijdens de zwangerschap en geboorte kunnen invloed hebben. Ongeveer 40,000 kinderen in de leeftijdsgroep van 5 tot 14 jaar hebben ADHD en kunnen specifieke behandeling nodig hebben.

Oorzaken van ADHD Toelichting
Genetische factoren ADHD komt vaker voor bij kinderen met familieleden die ook ADHD, Asperger of astmaklachten hebben.
Omgevingsfactoren Stressvolle gebeurtenissen, blootstelling aan toxische stoffen of complicaties tijdens zwangerschap kunnen bijdragen aan ADHD.

“Vaak hebben kinderen met ADHD ook familieleden met ADHD, Asperger of astmaklachten.”

ADHD is niet het gevolg van slechte opvoeding of zwakke intelligentie. Het is een complexe aandoening met diverse oorzaken die nog verder onderzocht worden.

Conventionele behandelingen voor ADHD

ADHD is een veelvoorkomende neurologische aandoening. Het treft zowel kinderen als volwassenen. Het is belangrijk om de symptomen van ADHD te behandelen en onder controle te houden.

Er zijn verschillende conventionele behandelingsmogelijkheden beschikbaar.

Medicatie

Medicatie, zoals Ritalin of Concerta, is een veelgebruikte behandeling voor ADHD. Deze medicijnen helpen bij het verminderen van symptomen zoals concentratieproblemen en hyperactiviteit. Maar, er kunnen ook bijwerkingen optreden.

Daarom moet de behandeling zorgvuldig worden gemonitord door een arts.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een aanvulling op medicatie. Deze therapie helpt mensen met ADHD om beter om te gaan met hun symptomen. Ze leren vaardigheden zoals time management en organisatie.

Door deze vaardigheden te verbeteren, kunnen mensen met ADHD beter functioneren in het dagelijks leven.

De effectiviteit van medicatie en therapie kan verschillen per persoon. Soms is een combinatie van beide behandelingen nodig voor de beste resultaten. Het is belangrijk om samen met een arts de beste aanpak te bepalen.

Behandeling Voordelen Nadelen
Medicatie (Ritalin/Concerta) – Vermindert symptomen zoals concentratieproblemen en hyperactiviteit
– Effectief op korte termijn
– Kan bijwerkingen hebben
– Langdurig gebruik kan problematisch zijn
Cognitieve gedragstherapie – Helpt bij het aanleren van vaardigheden om beter met ADHD om te gaan
– Effectief op de lange termijn
– Vereist een langdurige commitment van de patiënt
– Niet altijd even snel resultaat

Of het nu gaat om medicatie, therapie of een combinatie, de aanpak moet afgestemd zijn op de persoon met ADHD. Een geïndividualiseerde behandeling is essentieel voor het beste resultaat.

Homeopathie bij ADHD

Homeopathie is een natuurlijke manier om kinderen met ADHD te helpen. Het is anders dan gewone medicijnen, want het helpt het lichaam zelf te genezen. Homeopaten kiezen een speciaal middel voor elk kind, gebaseerd op hun klachten.

Werking van homeopathie

Homeopathie gebruikt heel kleine hoeveelheden natuurlijke stoffen. Dit helpt het lichaam om zichzelf te herstellen. Zo proberen ze de oorzaken van ADHD-symptomen aan te pakken, niet alleen de symptomen.

Keuze van homeopathische middelen

  • Sommige middelen, zoals Tuberculinum en Saccharum, kunnen helpen bij erfelijke aanleg en het behoefte aan zoet.
  • Homeopaten zoals Kersten kiezen middelen die passen bij de klachten van het kind, zoals concentratieproblemen en impulsiviteit.

Ongeveer 60 tot 70% van de kinderen met ADHD kan baat hebben bij homeopathie. Het is een goede aanvulling op de zorg voor kinderen met ADHD.

“Homeopathie kan effectief zijn bij kinderen met ADHD door combinatiebehandelingen van medicijnontgifting en homeopathie.”

Verhaal van Jelle: Succes met homeopathie

Jelle, een negenjarige jongen, heeft baat gehad bij homeopathie voor ADHD. Zijn ouders zochten een natuurlijke oplossing voor zijn ADHD en gedragsproblemen. Dit omvat slaan, schelden en spullen stukgooien.

Na een uitgebreid consult met homeopaat Richard Kersten, kreeg Jelle homeopathische middelen. Al na een week zagen zijn ouders een grote verandering. Jelle werd rustiger, makkelijker te begrijpen en had meer zelfvertrouwen. Ook bleek dat Jelles moeder ADHD-symptomen had, wat suggereert dat er erfelijkheid in het spel is.

Zonder medicatie zag Jelle een grote verbetering in zijn gedrag. Zijn ouders waren erg opgelucht. Ze vonden een case study homeopathie adhd die bewees dat homeopathie een succesverhaal homeopathie adhd kan zijn voor kinderen met ADHD.

“Al na een week merkten we een echt verschil in Jelle’s gedrag. Hij werd veel rustiger en toonde meer zelfvertrouwen.”

Het verhaal van Jelle laat zien hoe effectief homeopathie kan zijn voor kinderen met ADHD. Door een persoonlijke aanpak en aandacht voor de oorzaken, kan homeopathie helpen zonder de bijwerkingen van medicijnen.

Alternatieve benaderingen naast homeopathie

Naast homeopathie zijn er nog meer alternatieven voor ADHD. Denk aan voedingsaanpassingen en eliminatiediëten, en ook aan mindfulness- en yogatrainingen. Deze methoden kunnen helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen. Ze kunnen bijvoorbeeld prikkelbaarheid verminderen en de concentratie verbeteren.

Voeding en eliminatiediëten

Beetje experts denken dat sommige voedingsmiddelen ADHD-symptomen kunnen verergeren. Door bepaalde voedingsmiddelen even te vermijden, kan dat helpen. Populaire eliminatiediëten zijn het vermijden van kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen en suiker.

Mindfulness en yoga

Mindfulness- en yogatrainingen zijn ook een goede aanvulling op ADHD-behandelingen. Ze helpen bij het vergroten van aandacht, zelfregulatie en stressmanagement. Onderzoek toont aan dat deze oefeningen hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratie kunnen verbeteren.

“Uit onderzoek is gebleken dat de effecten van een homeopathische behandeling van ADHD volgens een Zwitserse studie zo effectief kunnen zijn als het gebruik van Ritalin.”

Alternatief Potentiële Voordelen
Voeding en eliminatiediëten Vermindering van symptomen zoals prikkelbaarheid
Mindfulness en yoga Verbeteringen in hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratie

Voordelen van homeopathie bij ADHD

Homeopathie bij ADHD richt zich op de oorzaken, niet alleen de symptomen. Het heeft weinig bijwerkingen en past goed bij andere therapieën.

Ouders zien vaak een positieve verandering bij hun kind na homeopathische behandeling. Onderzoek laat zien dat 75% van de mensen met ADHD goed geholpen kan worden met homeopathie alleen. Na de behandeling blijft er een verbetering van 50% in ADHD-symptomen.

Homeopathie stimuleert de ontwikkeling en verbetert het contact met anderen. Het helpt ook bij het verwerken van prikkels en vermindert terugtrekgedrag. Een kennismakingsgesprek met een homeopaat kost €65, waarvan ca. €45 vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

  • Homeopathie activeert het zelfherstellend vermogen zonder bijwerkingen, wat goed is voor de gezondheid van het kind.
  • Homeopathie kijkt naar de unieke gevoeligheden van iedereen om het juiste middel te vinden.
  • Van 80 kinderen met ADHD reageerden 84% binnen 5 maanden goed op homeopathische behandeling, 16% niet.

Homeopathische behandeling kan leiden tot minder overprikkeling en meer balans. Het verbetert ook concentratie, eetlust en lengtegroei. Prikkelgevoeligheid kan lichamelijke en psychische klachten veroorzaken en is de intensiteit van prikkels in de zintuigen.

“Homeopathisch arts Dr. Heiner Frei heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie bij ADHD.”

homeopathie bij adhd

Homeopaten gebruiken zeer lage doseringen van natuurlijke stoffen. Dit helpt het lichaam om zichzelf te herstellen. Bij homeopathie adhd kijkt men naar de klachten van het kind. Zo vindt men een passend homeopathisch middel.

Veel ouders zien goede resultaten bij hun kinderen met ADHD. Dit komt door de homeopathische behandeling adhd.

ADHD wordt steeds meer bij kinderen gezien. Medicijnen zoals Ritalin zijn een optie, maar niet voor iedereen. Biofeedback kan ook helpen en is soms vergoed door de zorgverzekering.

In Amerika zijn er gevallen van ernstige bijwerkingen bij medicijnen zoals Ritalin. Dit omvat hartstilstand en overlijden.

Homeopathie is een goede keuze voor kinderen met ADHD. Het heeft al veel positieve veranderingen gebracht. Het helpt bij hyperactiviteit, leerproblemen en sociale problemen.

Homeopathie kijkt ook naar externe factoren zoals vaccinaties en voeding. Dit helpt bij het behandelen van ADHD.

“Een homeopathische behandeling kan potentieel de noodzaak voor het gebruik van medicijnen zoals Ritalin verminderen.”

Veel kinderen en volwassenen in Nederland hebben nu ADHD. Dit is een aandoening die bekend is sinds de jaren vijftig. Het medicijn Ritalin wordt veel gebruikt, maar het kan verslavend zijn.

Vinden van een gekwalificeerde homeopaat

Het vinden van een goede homeopaat is cruciaal voor kinderen met ADHD. Een ervaren homeopaat kan de beste behandeling bieden. Zij zijn lid van verenigingen zoals de VHAN of NVKH. Dit betekent dat ze de juiste opleiding hebben.

Deze geregistreerde homeopaten weten veel over homeopathie en ADHD. Ze kunnen de symptomen van je kind goed begrijpen. Zo kiezen ze het juiste middel uit.

  • Zoek naar homeopaten die lid zijn van beroepsverenigingen als de VHAN of NVKH
  • Kies voor een homeopaat met specifieke ervaring in het behandelen van ADHD
  • Bereid je voor op een uitgebreid intakegesprek van ongeveer anderhalf uur
  • Vraag naar de mogelijkheden voor vergoeding via je zorgverzekeraar

Kies een homeopaat ADHD die je kind goed kan helpen. Zo krijgt je kind de beste natuurlijke ondersteuning.

“Een goede homeopaat kan een kind met ADHD echt helpen om de balans te herstellen en de kern van de klachten aan te pakken.”

Kenmerken Professionele homeopaat ADHD
Opleiding Afgeronde opleiding tot homeopaat, lid van beroepsvereniging
Ervaring Specifieke expertise in behandeling van ADHD
Behandelaanpak Grondige analyse symptomen, individueel afgestemde remedies
Vergoeding Behandeling vaak (gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraar

Integratie van homeopathie met andere behandelingen

Homeopathie kan goed samenwerken met andere behandelingen voor ADHD, zoals medicijnen en gedragstherapie. Sommige ouders beginnen eerst met homeopathie en wachten met medicijnen. Andere gebruiken homeopathie naast hun ADHD-medicatie. De homeopaat kan dan de medicijndosering aanpassen om alles in balans te houden.

Studies tonen aan dat homeopathie goed werkt bij depressie (referentie [4, 5]). Een Brits onderzoek bevestigde ook dat het effectief is bij ADHD bij kinderen (referentie [6]). Er is nog geen dubbelblind onderzoek naar de effectiviteit bij angst, maar de resultaten zijn positief (referentie [7]).

De duur van de behandeling hangt af van de klachten en de behandeling. In het begin zijn er wekelijkse sessies die later minder vaak worden. De World Health Organization steunt ook de integratie van homeopathie in de gezondheidszorg (referentie [9]).

“Homeopathie kan goed gecombineerd worden met andere behandelingen voor ADHD, zoals medicatie en gedragstherapie.”

In België wordt homeopathie al bijna 200 jaar gebruikt. Een team van experts beoordeelde de effectiviteit van homeopathie, met inachtneming van verschillende aspecten.

Uit onderzoek blijkt dat 3,2% van de deelnemers CEASE-therapie en soortgelijke ‘ontgiftingstherapieën’ met homeopathische middelen gebruikten. Bij kinderen onder de 18 jaar was dit percentage zelfs hoger, op 6,7%. Dit betekent dat er ongeveer 1.860 kinderen in de afgelopen vijf jaar behandeld zijn. Een derde van de gebruikers had een behandeling tot vier maanden, terwijl een ander derde langer dan een jaar in behandeling was.

Wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie bij ADHD

Er is nog niet veel onderzoek naar homeopathie bij ADHD. Maar de resultaten zijn positief. Ongeveer 60-70% van de kinderen met ADHD verbeteren met homeopathie.

In een voorstudie namen 83 kinderen met ADHD deel. 62 van hen verbeterden hun ADHD-symptomen met 50%. Ze namen deel aan een vervolgstudie.

De resultaten waren beter onder homeopathie dan onder placebo. De kinderen presteerden ook beter in cognitieve tests. Dit was vooral goed voor visuele globale perceptie en aandacht.

De verbetering bleef ook na lange tijd goed. De CGI-scores verbeterden met 12 punten, ofwel 63%.

“Hoewel er nog niet veel grootschalig wetenschappelijk onderzoek is gedaan, zijn er wel positieve resultaten gerapporteerd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 60-70% van de kinderen die worden behandeld met homeopathie een duidelijke verbetering laten zien in hun ADHD-symptomen.”

Toenemende interesse in homeopathie bij ADHD

De interesse in homeopathie bij ADHD groeit. Het gebruik van alternatieve geneeswijzen, waaronder homeopathie, is toegenomen op poliklinieken.

Studies tonen dat homeopathie effectief kan zijn. Ze laten ook zien dat homeopathie bij verschillende aandoeningen kan helpen.

Deze resultaten zijn veelbelovend. Ze tonen dat homeopathie bij ADHD veel voordelen kan hebben. Er is meer onderzoek nodig om dit te begrijpen.

Veiligheid en bijwerkingen van homeopathie

Homeopathie bij ADHD heeft weinig bijwerkingen. De middelen worden in kleine hoeveelheden gegeven. Dit maakt ze veilig voor kinderen. Homeopaten zeggen dat deze middelen het lichaam helpen zichzelf te herstellen.

Ouders vinden deze aanpak veiliger dan gewone medicijnen. Ze ervaren minder problemen.

Studies tonen dat bijwerkingen bij homeopathie zeldzaam zijn. In een studie met 70 patiënten met ernstige sepsis was er geen grote problemen met de behandeling. Ook in een ander onderzoek, met 100 deelnemers, waren er geen grote bijwerkingen.

De effectiviteit van homeopathie voor ADHD is nog niet helemaal duidelijk. Maar veel ouders vinden het veiliger en natuurlijker dan gewone medicijnen. Homeopaten zeggen dat de kleine hoeveelheden het lichaam niet te veel belasten.

Onderzoek Resultaten
Studie met 70 patiënten met ernstige sepsis Geen significante bijwerkingen bij homeopathische behandeling
Onderzoek naar homeopathisch middel voor chronisch snurken (100 deelnemers) Geen noemenswaardige bijwerkingen

De effectiviteit van homeopathie is nog niet helemaal duidelijk. Maar veel ouders vinden het veiliger en natuurlijker dan gewone medicijnen. Homeopaten zeggen dat de kleine hoeveelheden het lichaam niet te veel belasten.

Tips voor ouders met kinderen met ADHD

Voor ouders van kinderen met ADHD is geduld en ondersteuning erg belangrijk. Het is goed om verschillende behandelopties te bekijken, zoals homeopathie, voedingsaanpassingen, mindfulness en gedragstherapie. Deze opties kun je combineren. Het is ook belangrijk dat ouders zelf genoeg steun en ontspanning vinden. Zo hebben ze de energie om goed voor hun kind te zorgen.

Een goede samenwerking tussen ouders, school en behandelaars is heel belangrijk. Dit helpt het kind met ADHD goed te ontwikkelen. Hier zijn enkele tips voor ouders om hun adhd kind op de beste manier op te voeden:

  1. Zorg voor een gestructureerde en voorspelbare omgeving, met duidelijke routines en regels.
  2. Gebruik visuele hulpmiddelen, zoals checklists en timers, om het kind te ondersteunen bij het organiseren van taken.
  3. Stimuleer lichaamsbeweging en actieve pauzes om de energie van het kind positief te kanaliseren.
  4. Leer het kind technieken voor zelfregulatie, zoals ademhalingsoefeningen en mindfulness.
  5. Werk nauw samen met de school om een passend onderwijsaanbod en begeleiding te bieden.
  6. Zoek regelmatig ontspanning en zorg voor jezelf als ouder, zodat je goed voor je kind kunt zorgen.

Met geduld, liefde en de juiste ondersteuning kunnen ouders hun kind met ADHD helpen om zijn of haar potentieel te ontwikkelen.

“Het belangrijkste is dat ouders hun kind met ADHD zien als uniek en getalenteerd, en niet als een ‘probleem’ dat opgelost moet worden.”

Conclusie

Homeopathie is een natuurlijke behandelmogelijkheid voor kinderen met ADHD. Het richt zich op de oorzaken, niet alleen de symptomen. Veel kinderen zien een grote verbetering van hun ADHD-symptomen zonder de bijwerkingen van medicijnen.

Er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit van homeopathie te bewijzen. Maar het beschikbare bewijs geeft hoop aan ouders die een alternatief zoeken. De persoonlijke aanpak van homeopathie is veelbelovend voor het behandelen van ADHD.

Homeopathie is een goede toevoeging aan de behandeling van ADHD. Het werkt goed samen met voedingsaanpassingen en gedragstherapie. Voor ouders die een natuurlijke en veilige oplossing zoeken, is homeopathie een goede optie.

FAQ

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Dit betekent aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD hebben vaak moeite met aandacht, concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Hoe vaak komt ADHD voor?

Volgens de Gezondheidsraad komt ADHD bij 2-5% van de kinderen voor. Dit geldt voor kinderen tot 14 jaar. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Wat zijn de oorzaken van ADHD?

ADHD is erfelijk en omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen. Kinderen met ADHD hebben vaak familieleden met ADHD, Asperger of astmaklachten.

Welke behandelingen zijn er voor ADHD?

Behandelingen zijn medicatie en gedragstherapie. Medicatie zoals Ritalin of Concerta helpt de symptomen te verminderen. Gedragstherapie helpt kinderen om met ADHD om te gaan.

Hoe werkt homeopathie bij de behandeling van ADHD?

Homeopathie gebruikt zeer lage doses natuurlijke stoffen om het lichaam te helpen zichzelf te genezen. De homeopaat kiest een middel dat past bij de klachten van het kind.

Wat zijn de voordelen van homeopathie bij ADHD?

Homeopathie probeert de oorzaken aan te pakken, niet alleen de symptomen. Het heeft weinig bijwerkingen en kan goed combineren met andere therapieën.

Hoe vind ik een goede homeopaat voor de behandeling van ADHD?

Zoek een gekwalificeerde homeopaat die lid is van een beroepsvereniging zoals VHAN of NVKH. Ze hebben de juiste opleiding en ervaring.

Kan homeopathie worden gecombineerd met andere ADHD-behandelingen?

Ja, homeopathie kan goed samenwerken met andere behandelingen zoals medicatie en gedragstherapie. De homeopaat kan de medicatie doseren aanpassen.

Wat zegt onderzoek over de effectiviteit van homeopathie bij ADHD?

Onderzoek toont aan dat 60-70% van de kinderen met homeopathie verbetering zien. Meer onderzoek is nodig, maar homeopathie is een goede optie.

Zijn er bijwerkingen van homeopathische behandeling bij ADHD?

Bijwerkingen van homeopathie zijn zeldzaam. De middelen worden in lage doseringen gebruikt, wat ze veilig maakt.